26-01-2014, 08:25 PM
27-01-2014, 12:06 PM
thanks, goed om weten
27-01-2014, 12:08 PM
(26-01-2014 08:25 PM)shiraz schreef: [ -> ]Voor de liefhebbers van vintage port, 2011 zou een nec plus jaar zijn.
Ter inlichting --> http://www.perswijn.be/artikel/notities-...-port-2011
"Voor de liefhebbers van vintage port"... en dat ben ik
Wegens de mindere jaren, had ik besloten geen primeur-wijnen te kopen en zo....was er budget over voor Vintage Port 2011.
Het is een Niepoort Vintage Port 2011 Magnum geworden, die menig jaren in mijne wijnfrigo mag rusten.
27-01-2014, 12:31 PM
vind ik plezant zoiets wegsteken om binnen 20-30 jaar boven te halen. Heb hier een paar magnums van Fonseca 2007 liggen, voor mijn pensioneringsfeestje ....
27-01-2014, 12:52 PM
Enig idee waar men een ruime keuze heeft in vintage port (en eventueel colheita's)?
27-01-2014, 01:48 PM
Voor Niepoort port moet je blijkbaar bij Young Charly zijn.
--> http://www.young-charly.be/winepages/niepoort.aspx
Ook op de veilingsite Catawiki wordt er regelmatig port aangeboden
--> http://veiling.catawiki.be/wijnveiling/donderdag
--> http://www.young-charly.be/winepages/niepoort.aspx
Ook op de veilingsite Catawiki wordt er regelmatig port aangeboden
--> http://veiling.catawiki.be/wijnveiling/donderdag
27-01-2014, 10:13 PM
thanks Shiraz! Ik ga volgende zomer (met de wagen) naar Portugal, streek Douro. Kan ik direct al m'n domeinen uitkiezen
28-01-2014, 10:52 AM
Shiraz, dankjewel voor de tips. Toch vreemd dat men in elke drankenwinkel Ruby of Tawny ports kan vinden, maar er zo weinig zaken zijn die ports van een hoger gamma verkopen. (Ik ken meer winkels die oude Madeira's verkopen dan winkels die oude ports of vintage ports verkopen.)
28-01-2014, 03:03 PM
Heb zelf van bij Jeuris een Pisca Vintage van 2007 gekocht (halfje). Maar toen ik in september bij Niepoort op bezoek was, heb ik de Pisca van 2011 mogen proeven en dat was nogal hemels. Was toen nog niet te krijgen in de handel maar misschien ondertussen al wel. Maar Niepoort liet toen ook al uitschijnen dat 2011 voor Porto een zeer goed jaar was. 2012 is dan weer een topjaar voor de stille wijnen, volgens Kris Jeuris het beste jaar sinds hij Portugal op de voet volgt (1995).
Zie ook hieronder van volgende website waar je ook korte TN's vind van de meest bekende porto huizen (http://www.richardmayson.com/Vintage_Por...essions/):
This was a challenging year for growers and a dream for wine makers. The major shippers, all with substantial vineyard holdings of their own, experienced a few nightmares during the growing season followed by euphoria at vintage.
The winter of 2010/11 was wet, followed by a warm dry spring with early budburst in mid-to-late March. April and May were warm which, combined with some rainfall, encouraged oidium and reduced yields. In June there was localized hail damage followed by an early and almost unprecedented burst of extreme heat over the weekend of the São João holiday (24th – 25th June). With the thermometer rising to over 40oC, exposed berries (especially Tinta Barroca) were burnt by the power of the sun. July and August continued dry but not unduly hot. Nonetheless, by mid-August some vineyards were showing signs of stress. Heavy but welcome rains fell on 21st August and again on 1st and 2nd September. The rain was perfectly timed and helped to swell the grapes prior to a generally early harvest - 10th September at Croft’s Quinta da Roeda and Taylor’s Quinta de Vargellas - a good week to ten days earlier than normal. After the early September rain, not a drop fell for the next five weeks and harvest conditions were perfect throughout the Douro. Temperatures were hotter than average at the start of vintage so must cooling proved essential for the lagares to take some work. The aromas inside the adegas were magnificent from the start, always a promising sign. It came as no surprise when talk of a full vintage declaration surfaced early this year, confirmed by a spate of declarations from late March onwards. At the time of writing, Noval is the only major house not to have declared.
Zie ook hieronder van volgende website waar je ook korte TN's vind van de meest bekende porto huizen (http://www.richardmayson.com/Vintage_Por...essions/):
This was a challenging year for growers and a dream for wine makers. The major shippers, all with substantial vineyard holdings of their own, experienced a few nightmares during the growing season followed by euphoria at vintage.
The winter of 2010/11 was wet, followed by a warm dry spring with early budburst in mid-to-late March. April and May were warm which, combined with some rainfall, encouraged oidium and reduced yields. In June there was localized hail damage followed by an early and almost unprecedented burst of extreme heat over the weekend of the São João holiday (24th – 25th June). With the thermometer rising to over 40oC, exposed berries (especially Tinta Barroca) were burnt by the power of the sun. July and August continued dry but not unduly hot. Nonetheless, by mid-August some vineyards were showing signs of stress. Heavy but welcome rains fell on 21st August and again on 1st and 2nd September. The rain was perfectly timed and helped to swell the grapes prior to a generally early harvest - 10th September at Croft’s Quinta da Roeda and Taylor’s Quinta de Vargellas - a good week to ten days earlier than normal. After the early September rain, not a drop fell for the next five weeks and harvest conditions were perfect throughout the Douro. Temperatures were hotter than average at the start of vintage so must cooling proved essential for the lagares to take some work. The aromas inside the adegas were magnificent from the start, always a promising sign. It came as no surprise when talk of a full vintage declaration surfaced early this year, confirmed by a spate of declarations from late March onwards. At the time of writing, Noval is the only major house not to have declared.
28-01-2014, 03:45 PM
(27-01-2014 12:52 PM)Corto schreef: [ -> ]Enig idee waar men een ruime keuze heeft in vintage port (en eventueel colheita's)?
--> http://rabelo.be/products-page/porto/
28-01-2014, 06:04 PM
(28-01-2014 03:45 PM)shiraz schreef: [ -> ](27-01-2014 12:52 PM)Corto schreef: [ -> ]Enig idee waar men een ruime keuze heeft in vintage port (en eventueel colheita's)?
--> http://rabelo.be/products-page/porto/
Idd, mooie collectie vintage ports!
21-06-2014, 11:16 AM
Zelf heb ik al regelmatig port gekocht bij de Belgium wine watchers nabij Antwerpen, ook Collin in Gent had/heeft een mooi aanbod.
In Nederland heeft Ton Overmars in Amsterdam een goed assortiment en is prijstechnisch oké. Je kunt daar ook inschrijven op nieuwe jaargangen.
In Nederland heeft Ton Overmars in Amsterdam een goed assortiment en is prijstechnisch oké. Je kunt daar ook inschrijven op nieuwe jaargangen.
13-12-2014, 12:22 AM
Op aanraden van een goede vriend en gezien 2011 een topjaar, mezelf in mei al een Kopke Vintage 2011 cadeau gedaan - gewoon laten liggen tot ongeveer 2020 en dan zien we wel.
13-12-2014, 10:14 AM
Ik heb in het voorjaar een paar flesjes Dow 2011 (375 en 750) gekocht.
Staat nu op nummer 1 op de top 100 lijst van 2014 van de Wine Spectator, dus wellicht een goede aankoop geweest ;-)
Voordeel van de 375 cl is dat ik ze zelf nog kan drinken over een jaar of 20+...
Staat nu op nummer 1 op de top 100 lijst van 2014 van de Wine Spectator, dus wellicht een goede aankoop geweest ;-)
Voordeel van de 375 cl is dat ik ze zelf nog kan drinken over een jaar of 20+...
13-12-2014, 11:22 AM
(13-12-2014 10:14 AM)Monique schreef: [ -> ]Ik heb in het voorjaar een paar flesjes Dow 2011 (375 en 750) gekocht.
Staat nu op nummer 1 op de top 100 lijst van 2014 van de Wine Spectator, dus wellicht een goede aankoop geweest ;-)
Voordeel van de 375 cl is dat ik ze zelf nog kan drinken over een jaar of 20+...
Nice...
Heb ik ooit ook al gehad met Rieussec 2001 (ook op 1 in WS en 100/100) en twee flesjes Janasse VV 2007 (100-/100 van RP)
13-03-2015, 09:07 PM
Voor de liefhebbers
http://veiling.catawiki.nl/port-veiling
http://veiling.catawiki.nl/port-veiling
02-08-2016, 02:07 PM
2000 Fonseca vintage port
Dit weekend een fles hiervan geopend, dit is zooooo ontzettend lekker..!
Ik heb er destijds een behoorlijk aantal van gekocht en open er bijna ieder jaar een om de ontwikkeling te kunnen volgen. Ik smelt al helemaal bij de geur tijdens het decanteren, een hele fruitmand komt voorbij. De wijn heeft een zijdezacht mondgevoel, veel donker fruit, maar niet te zoet, dik maar niet plakkend, fris, een heel klein beetje kruidigheid en een lange afdronk.
Hier kun je mij voor wakker maken!
Dit weekend een fles hiervan geopend, dit is zooooo ontzettend lekker..!
Ik heb er destijds een behoorlijk aantal van gekocht en open er bijna ieder jaar een om de ontwikkeling te kunnen volgen. Ik smelt al helemaal bij de geur tijdens het decanteren, een hele fruitmand komt voorbij. De wijn heeft een zijdezacht mondgevoel, veel donker fruit, maar niet te zoet, dik maar niet plakkend, fris, een heel klein beetje kruidigheid en een lange afdronk.
Hier kun je mij voor wakker maken!
06-08-2016, 12:05 PM
(02-08-2016 02:07 PM)Monique schreef: [ -> ]2000 Fonseca vintage port
Dit weekend een fles hiervan geopend, dit is zooooo ontzettend lekker..!
Ik heb er destijds een behoorlijk aantal van gekocht en open er bijna ieder jaar een om de ontwikkeling te kunnen volgen. Ik smelt al helemaal bij de geur tijdens het decanteren, een hele fruitmand komt voorbij. De wijn heeft een zijdezacht mondgevoel, veel donker fruit, maar niet te zoet, dik maar niet plakkend, fris, een heel klein beetje kruidigheid en een lange afdronk.
Hier kun je mij voor wakker maken!
Het is uiteraard ook hier weer een kwestie van smaak, maar ik hou zelf enorm van (zeer) oude vintage port. Afhankelijk van de shipper begin ik er zelden aan voor ze zo'n 25 jaar oud zijn. Momenteel is dat alles tot en met 1985 voor full vintage, en 1995 voor single Quinta's en aanverwante.
Van sommige vraag ik me trouwens af of ze zich ooit helemaal gaan geven, bvb Taylor's 1977.
Fonseca is één van mijn favorieten (1983 en 1985 zijn nu top en Guimaraes 1991 is ook heel mooi), Croft is een stijl die me zeer aanspreekt. Bij Symington zijn Warre en Smith-Woodhouse mijn favorieten. Graham kan ook prachtig zijn, maar soms wat zoet en Dow's vind ik dan dikwijls weer wat droog, maar die heeft toch een zeer lang leven en 1980 was zeer mooi, helaas op.
Recente vintages koop ik niet meer, heb er genoeg voor wat nog rest vrees ik ;-)
06-08-2016, 07:33 PM
(06-08-2016 12:05 PM)wvd schreef: [ -> ](02-08-2016 02:07 PM)Monique schreef: [ -> ]2000 Fonseca vintage port
Dit weekend een fles hiervan geopend, dit is zooooo ontzettend lekker..!
Ik heb er destijds een behoorlijk aantal van gekocht en open er bijna ieder jaar een om de ontwikkeling te kunnen volgen. Ik smelt al helemaal bij de geur tijdens het decanteren, een hele fruitmand komt voorbij. De wijn heeft een zijdezacht mondgevoel, veel donker fruit, maar niet te zoet, dik maar niet plakkend, fris, een heel klein beetje kruidigheid en een lange afdronk.
Hier kun je mij voor wakker maken!
Het is uiteraard ook hier weer een kwestie van smaak, maar ik hou zelf enorm van (zeer) oude vintage port. Afhankelijk van de shipper begin ik er zelden aan voor ze zo'n 25 jaar oud zijn. Momenteel is dat alles tot en met 1985 voor full vintage, en 1995 voor single Quinta's en aanverwante.
Van sommige vraag ik me trouwens af of ze zich ooit helemaal gaan geven, bvb Taylor's 1977.
Fonseca is één van mijn favorieten (1983 en 1985 zijn nu top en Guimaraes 1991 is ook heel mooi), Croft is een stijl die me zeer aanspreekt. Bij Symington zijn Warre en Smith-Woodhouse mijn favorieten. Graham kan ook prachtig zijn, maar soms wat zoet en Dow's vind ik dan dikwijls weer wat droog, maar die heeft toch een zeer lang leven en 1980 was zeer mooi, helaas op.
Recente vintages koop ik niet meer, heb er genoeg voor wat nog rest vrees ik ;-)
Fijn een mede liefhebber hier te treffen, zoete wijn is algemeen toch minder gekend en geliefd.
Ik hou ook van de complexiteit van oudere VP's, maar kan ook van het fruitige karakter van de jongere jaargangen genieten. Helaas heb ik niet zo heel erg veel van voor 1980, te laat begonnen met verzamelen en toen was het niet meer betaalbaar. Tenminste, ik geef er geen honderden euro's voor... Zelf ben ik wel erg gecharmeerd van Graham, de 1985 is helemaal top en ook hun single vintages 1986 en 1987 zijn zeer aan te bevelen! Fonseca 1985 heb ik nog maar twee flessen van liggen (ook errug lekker) maar ook die is helaas onder de 100 euro niet meer te krijgen hier. Als je de kans hebt moet je toch de Dow 1980 eens proberen, ik was er erg van onder de indruk! Ook de Taylor Vargellas 1987 (gekocht bij Collin in Gent) is super! Doet m.i. niet onder voor een Taylor uit een full vintage jaar.
Mocht je de Croft 2003 (beste jaar?) toch nog willen aanschaffen, die heb ik de afgelopen week nog is bij Sauter in Maastricht in de aanbieding gekocht voor 59 euro...
07-08-2016, 11:20 AM
(06-08-2016 07:33 PM)Monique schreef: [ -> ](06-08-2016 12:05 PM)wvd schreef: [ -> ](02-08-2016 02:07 PM)Monique schreef: [ -> ]2000 Fonseca vintage port
Dit weekend een fles hiervan geopend, dit is zooooo ontzettend lekker..!
Ik heb er destijds een behoorlijk aantal van gekocht en open er bijna ieder jaar een om de ontwikkeling te kunnen volgen. Ik smelt al helemaal bij de geur tijdens het decanteren, een hele fruitmand komt voorbij. De wijn heeft een zijdezacht mondgevoel, veel donker fruit, maar niet te zoet, dik maar niet plakkend, fris, een heel klein beetje kruidigheid en een lange afdronk.
Hier kun je mij voor wakker maken!
Het is uiteraard ook hier weer een kwestie van smaak, maar ik hou zelf enorm van (zeer) oude vintage port. Afhankelijk van de shipper begin ik er zelden aan voor ze zo'n 25 jaar oud zijn. Momenteel is dat alles tot en met 1985 voor full vintage, en 1995 voor single Quinta's en aanverwante.
Van sommige vraag ik me trouwens af of ze zich ooit helemaal gaan geven, bvb Taylor's 1977.
Fonseca is één van mijn favorieten (1983 en 1985 zijn nu top en Guimaraes 1991 is ook heel mooi), Croft is een stijl die me zeer aanspreekt. Bij Symington zijn Warre en Smith-Woodhouse mijn favorieten. Graham kan ook prachtig zijn, maar soms wat zoet en Dow's vind ik dan dikwijls weer wat droog, maar die heeft toch een zeer lang leven en 1980 was zeer mooi, helaas op.
Recente vintages koop ik niet meer, heb er genoeg voor wat nog rest vrees ik ;-)
Fijn een mede liefhebber hier te treffen, zoete wijn is algemeen toch minder gekend en geliefd.
Ik hou ook van de complexiteit van oudere VP's, maar kan ook van het fruitige karakter van de jongere jaargangen genieten. Helaas heb ik niet zo heel erg veel van voor 1980, te laat begonnen met verzamelen en toen was het niet meer betaalbaar. Tenminste, ik geef er geen honderden euro's voor... Zelf ben ik wel erg gecharmeerd van Graham, de 1985 is helemaal top en ook hun single vintages 1986 en 1987 zijn zeer aan te bevelen! Fonseca 1985 heb ik nog maar twee flessen van liggen (ook errug lekker) maar ook die is helaas onder de 100 euro niet meer te krijgen hier. Als je de kans hebt moet je toch de Dow 1980 eens proberen, ik was er erg van onder de indruk! Ook de Taylor Vargellas 1987 (gekocht bij Collin in Gent) is super! Doet m.i. niet onder voor een Taylor uit een full vintage jaar.
Mocht je de Croft 2003 (beste jaar?) toch nog willen aanschaffen, die heb ik de afgelopen week nog is bij Sauter in Maastricht in de aanbieding gekocht voor 59 euro...
Van voor 1980 heb ik ook maar enkele flesjes meer: Fonseca/Taylor '77, en één van de mooiste die ik heb / had: Croft's Quinta de Roeda 1970, "de parel van de Douro". In dat jaar bracht Croft zowel een full als een Roeda. Gekocht begin jaren 80, nog 1 enkele fles over...heel erg rijp maar absoluut schitterend. DOW's '80 is op bij mij, was idd heel mooi, maar bij deze shipper moet je, vind ik, nog wat meer geduld hebben. Zal volgend seizoen (van november tot maart...) eens een 1983 drinken, daar heb ik er nog een stuk of wat van. Graham 1985 is 1 van de mooiste port's die ik ooit proefde, helaas nooit aan geraakt. Wel veel plezier gehad (en nog) aan Croft 1985, niet hetzelfde niveau misschien, maar "een trouwe vriend". Ik hou van de Croft stijl, nooit de zoetste, nooit de krachtigste, maar altijd mooi in balans, zeer elegant. Ook Burmester 1985, een wat lichtere Vintage Port heeft ons erg veel plezier bezorgd, zeker voor de schandalig lage prijs die ik ervoor betaalde.
De duurste die ik ooit kocht was Fonseca 1983, die ik omgerekend kocht aan 31,50€. De meeste van mijn Port's kocht ik eind jaren 80 tot eind jaren '90 op de veiling bij Christie's Amsterdam. De laatste komen van veiling Sylvie's in St. Niklaas, intussen al jaren in Antwerpen.
Misschien kan er nu ook nog relatief goede zaken doen, tenslotte is het 1 van 'werelds mooiste wijnen en eigenlijk nog relatief betaalbaar. Maar voor mij is het echter geen must meer, ik heb er nog ruim 200 en we drinken er maar zo'n 3 à 6 per jaar, dus...
07-08-2016, 03:09 PM
(07-08-2016 11:20 AM)wvd schreef: [ -> ]De duurste die ik ooit kocht was Fonseca 1983, die ik omgerekend kocht aan 31,50€.
Dat had je nou niet moeten zeggen...
Maar het is je gegund!
08-08-2016, 10:17 AM
Toffe en interessante conversatie,
08-08-2016, 04:01 PM
(07-08-2016 03:09 PM)Monique schreef: [ -> ](07-08-2016 11:20 AM)wvd schreef: [ -> ]De duurste die ik ooit kocht was Fonseca 1983, die ik omgerekend kocht aan 31,50€.
Dat had je nou niet moeten zeggen...
Maar het is je gegund!
Ja maar, dat is dan ook al heeeel lang geleden. Als je daar de inflatie bijtelt kom je zeker aan minstens het dubbele.
09-08-2016, 02:14 PM
Zelf al menig fles "vintage" Port kunnen drinken, het gros van Kopke.
Ik dacht de jaartallen 1976 / 1978 / 1981 / 1984
Recent nog een flesje 1981 gekocht om de verjaardag te vieren .
Mathijs
Ik dacht de jaartallen 1976 / 1978 / 1981 / 1984
Recent nog een flesje 1981 gekocht om de verjaardag te vieren .
Mathijs
09-08-2016, 03:41 PM
(09-08-2016 02:14 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Recent nog een flesje 1981 gekocht om de verjaardag te vieren .
Mathijs
Mathijs, waar heb je die gekocht?
09-08-2016, 04:00 PM
(09-08-2016 02:14 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Zelf al menig fles "vintage" Port kunnen drinken, het gros van Kopke.
Ik dacht de jaartallen 1976 / 1978 / 1981 / 1984
Recent nog een flesje 1981 gekocht om de verjaardag te vieren .
Mathijs
Kopke behoort tot de "Portugese school" en is bekender voor zijn Colheita's dan voor Vintage. Geen van de 4 jaren die je noemt is echter een "full vintage" jaar, dwz weinig of geen shipper heeft een Vintage Port aangegeven dat jaar. De grote jaren zijn 1963, 1970, 1977 (alhoewel..), 1983, 1985, 1992, 1994, 2000, 2007, 2011. Het verschil (colheita is jaartal in Portugees) tussen beide zit hem in de rijping. Vintage wordt gebotteld na 2 jaar vat en rijpt (zeer lang) op fles, Colheita rijpt op hout en (vooral) in dame-jeanne. Beide types hebben hun aanhangers en buiten de Portugese huizen maken ook Noval en Niepoort mooie Colheita's.
10-08-2016, 09:24 AM
Iemand hier ervaring mee?
"Een typisch Portugees gebruik is om na het decanteren van een fles vintage port de fles weer te vullen met een beduidend minder rijke ruby port. Deze port zou op deze manier ook meer 'body' krijgen"
"Een typisch Portugees gebruik is om na het decanteren van een fles vintage port de fles weer te vullen met een beduidend minder rijke ruby port. Deze port zou op deze manier ook meer 'body' krijgen"
10-08-2016, 10:23 AM
(10-08-2016 09:24 AM)shiraz schreef: [ -> ]Iemand hier ervaring mee?
"Een typisch Portugees gebruik is om na het decanteren van een fles vintage port de fles weer te vullen met een beduidend minder rijke ruby port. Deze port zou op deze manier ook meer 'body' krijgen"
De ter ziele gegane wijnhandel Geens zal daar misschien ervaring mee hebben...
10-08-2016, 11:21 AM
(10-08-2016 09:24 AM)shiraz schreef: [ -> ]"Een typisch Portugees gebruik is om na het decanteren van een fles vintage port de fles weer te vullen met een beduidend minder rijke ruby port. Deze port zou op deze manier ook meer 'body' krijgen"Nooit van gehoord.
Het vreemde is, dat als men die zin googelt, men exact diezelfde zin terug vindt op een tal van verschillende web sites.
10-08-2016, 11:38 AM
(10-08-2016 10:23 AM)Olivier schreef: [ -> ](10-08-2016 09:24 AM)shiraz schreef: [ -> ]Iemand hier ervaring mee?
"Een typisch Portugees gebruik is om na het decanteren van een fles vintage port de fles weer te vullen met een beduidend minder rijke ruby port. Deze port zou op deze manier ook meer 'body' krijgen"
De ter ziele gegane wijnhandel Geens zal daar misschien ervaring mee hebben...
Hun ervaring stopte daar niet bij.