08-02-2014, 04:45 PM
Ik heb hier nog wat papiertjes liggen met nota's op van eerdere proeverijen waaronder deze mooie Chianti Classico 2007-proeverij waar ik van mocht genieten ten huize van een medeWino Jean-Pierre die net over de taalgrens in Waver woont. Ondertussen een kleine maand geleden kregen we daar 6 flessen voorgeschoteld uit het ietwat warmere jaar 2007. We beginnen echter met 2 witte wijnen :
1. Domaine Roblin Amonnites 2009 (Sancerre) : meloen, sinaas, mineraliteit, pompelmoesbitter, caramel. 89
2. Domino do Bibei 2010 (Spaanse wijn maar weet niet meer welke appelatie, Peter?) : Rijstpap, rijpe peer, floral, lactisch, breeder van stijl.
Hierna beginnen we aan de aangekondigde Chianti Classico-proeverij van 6 flessen :
3. Brolio 2007 : Zwart fruit, muf, opgelegde krieken, zet fruitg aan in de mo,nd, licht groene bitters, licht tannineus, uitdrogend, structuur. 85
4. Riecine 2007 : Licht evolutie (caramel, gekookte groenten), licht bruine kleur, mooie zuren, kandijsuiker, peperig, beter integratie na een tijd in het glas. 89
5. Felsina 2007 : Kruidig, leder, chocolade, ietwat gebrek an echt karakter, fijnere stijl, moderne stijl, gepolijst, evenwichtig. 90+
6. Isole E Olena 2007 : Stalgeur, gedroogd fruit, mooie zuren, zuur fruit, verfijnd, elegant. 90
7. Fonterutoli 2007 : Rijp fruit, kruidig, nog te jong, goede zuren, bittere chocolade, moderne stijl. 88+
8. Brancaia 2007 : bloedappelsien, fijner van stijl, goede zuren, mooie houttoets, zeer mooie wijn. 91
Dit waren de 6 knappe flessen van onze gastheer en hierna wordt aangevuld met kelderschatten van andere deelnemers :
9. Castello di Ama 1999 : Champignons, onderhout, reductie, versmolten, rood fruit, hogere zuren. 88
10. Cragley Estate 1998 : Shiraz uit Australië , spijtig genoeg met kurksmaak.
11. Grosjean Vigne Rovettoz 2009 (Valle d’Aosta) : Blend van Petit Rouge en Fumin. Rokerig, vlezig, zwart fruit, fijn in de mond, natuurlijk, een ontdekking. 90+
12. Pittacum Aurea 2007 (Bierzo) : 100 % Mencia. Vanille, alcohol op de neus, tannines, violetjes, voldoende zuren, misschien nog wat jong. 87
13. Filet Rouge 2006 (Fronsac) : Hoog in zuren , lichter van stijl. 84
14. Putille 2011 (Coteaux de l’Aubance) : 100 % Chenin uit een ietwat minder gekende appelatie uit de Loire. Hierbij heb ik enkel vers gesneden ananas genoteerd. Was niet echt memorabel. 82
15. Villard El Noble 2006 (Chili) : Pickels, abrikozenjam, onrijpe lychee, rozijnen, mooie lengte, ietwat stinkerig. 88
1. Domaine Roblin Amonnites 2009 (Sancerre) : meloen, sinaas, mineraliteit, pompelmoesbitter, caramel. 89
2. Domino do Bibei 2010 (Spaanse wijn maar weet niet meer welke appelatie, Peter?) : Rijstpap, rijpe peer, floral, lactisch, breeder van stijl.
Hierna beginnen we aan de aangekondigde Chianti Classico-proeverij van 6 flessen :
3. Brolio 2007 : Zwart fruit, muf, opgelegde krieken, zet fruitg aan in de mo,nd, licht groene bitters, licht tannineus, uitdrogend, structuur. 85
4. Riecine 2007 : Licht evolutie (caramel, gekookte groenten), licht bruine kleur, mooie zuren, kandijsuiker, peperig, beter integratie na een tijd in het glas. 89
5. Felsina 2007 : Kruidig, leder, chocolade, ietwat gebrek an echt karakter, fijnere stijl, moderne stijl, gepolijst, evenwichtig. 90+
6. Isole E Olena 2007 : Stalgeur, gedroogd fruit, mooie zuren, zuur fruit, verfijnd, elegant. 90
7. Fonterutoli 2007 : Rijp fruit, kruidig, nog te jong, goede zuren, bittere chocolade, moderne stijl. 88+
8. Brancaia 2007 : bloedappelsien, fijner van stijl, goede zuren, mooie houttoets, zeer mooie wijn. 91
Dit waren de 6 knappe flessen van onze gastheer en hierna wordt aangevuld met kelderschatten van andere deelnemers :
9. Castello di Ama 1999 : Champignons, onderhout, reductie, versmolten, rood fruit, hogere zuren. 88
10. Cragley Estate 1998 : Shiraz uit Australië , spijtig genoeg met kurksmaak.
11. Grosjean Vigne Rovettoz 2009 (Valle d’Aosta) : Blend van Petit Rouge en Fumin. Rokerig, vlezig, zwart fruit, fijn in de mond, natuurlijk, een ontdekking. 90+
12. Pittacum Aurea 2007 (Bierzo) : 100 % Mencia. Vanille, alcohol op de neus, tannines, violetjes, voldoende zuren, misschien nog wat jong. 87
13. Filet Rouge 2006 (Fronsac) : Hoog in zuren , lichter van stijl. 84
14. Putille 2011 (Coteaux de l’Aubance) : 100 % Chenin uit een ietwat minder gekende appelatie uit de Loire. Hierbij heb ik enkel vers gesneden ananas genoteerd. Was niet echt memorabel. 82
15. Villard El Noble 2006 (Chili) : Pickels, abrikozenjam, onrijpe lychee, rozijnen, mooie lengte, ietwat stinkerig. 88