Cuvée "Romorantin" 2009.
Dit weekend op resto voor de tweede maal een wijn gedronken van domein « Les Cailloux du paradis » (Claude & Etienne Courtois), gelegen te Soings en Sologne (Vallée de la Loire) :
Romorantin (geen jaartal vermeld want een “gewone” Vin de France, maar ’t was de 2009). Zoals de naam laat uitschijnen: 100% Romorantin
Natuurlijke wijn.
Niets genoteerd want op resto, maar werkelijk een schitterende wijn (werd in karaf geserveerd).
Dit is de tweede wijn dat ik drink van dit domein (2 jaar geleden in de Provence bij Henri Milan reeds de Quartz gedronken (100% SB)): ook die was schitterend.
Deze wijnen zijn te koop bij altrovino (
http://www.altrovino.be) (@ 20 euro / 48€ op resto) in Oarelbeke. De Quartz te koop @ 19 €.
Gedronken in “La Buvette” (St-Gilles), waar nu de sommelier van het vroegere Neptune werkt.
Doet deugd een sommelier tegen te komen met passie voor zijn vak.
La Buvette is trouwens een ferme aanrader: 45 of 55 € voor een 10-tal gerechtjes.
Wijnkaart vol “alternatieve wijnen”.
(10-02-2014 04:16 PM)Filip Ragolle schreef: [ -> ]La Buvette is trouwens een ferme aanrader: 45 of 55 € voor een 10-tal gerechtjes.
Kan ik enkel maar beamen. Ik ben er in december verleden jaar gaan eten. Lekkere gerechtjes en een interessante wijnkaart met onder meer de mogelijkheid tot Fallet-Prévostat als aperitief.
ik ben er ook geweest, zowel bij La Buvette als bij Milan
Filip wist jij de naam van dat domein nog zonder enige vorm van electronisch substitutie-geheugen? Knap ....
Courtois en Buvette is top... wel nie veel tafels eh:-)
Waarom is Neptune gesloten?
Vandaag bij Altrovino langs geweest (op 500 m van de schoonouders) en de quartz en romorantin gaan halen .... en nog anders lekkers. Een gepassioneerde wijnhandelaar die zich focust op domeinen met een verhaal ( quasi volledig zelf import). Zeer interessante ontmoeting en dan te bedenken dat ik er al zo vaak ben langsgereden maar steeds dacht dat het om de zoveelste dorpswijnhandel ging. Niet dus.
Neptune: net van Filip gehoord: was de administratieve rompslomp beu. Is nu een privé chef.
(16-02-2014 02:34 AM)koen schreef: [ -> ]Vandaag bij Altrovino langs geweest (op 500 m van de schoonouders) en de quartz en romorantin gaan halen .... en nog anders lekkers. Een gepassioneerde wijnhandelaar die zich focust op domeinen met een verhaal ( quasi volledig zelf import). Zeer interessante ontmoeting en dan te bedenken dat ik er al zo vaak ben langsgereden maar steeds dacht dat het om de zoveelste dorpswijnhandel ging. Niet dus.
Neptune: net van Filip gehoord: was de administratieve rompslomp beu. Is nu een privé chef.
Mooi !
(16-02-2014 02:34 AM)koen schreef: [ -> ]Vandaag bij Altrovino langs geweest (op 500 m van de schoonouders) en de quartz en romorantin gaan halen .... en nog anders lekkers. Een gepassioneerde wijnhandelaar die zich focust op domeinen met een verhaal ( quasi volledig zelf import). Zeer interessante ontmoeting en dan te bedenken dat ik er al zo vaak ben langsgereden maar steeds dacht dat het om de zoveelste dorpswijnhandel ging. Niet dus.
Neptune: net van Filip gehoord: was de administratieve rompslomp beu. Is nu een privé chef.
Kan enkel beamen wat je hier zegt over altrovino .
En was er ook al enkele keren voorbij geweest zonder binnen te gaan .
Ben er nog maar 2 keer geweest , maar telkens een leuke ervaring...
De vinos rafael Lopez - Gino sexto elemento vind ik een van de topwijnen daar .
Quartz 2012
Quartz is gesmolten Silica en de bodem waar deze wijn op gemaakt is zit er redelijk vol van.
Is dus SB maar zoek er maar goed achter:-) ik had wat kenmerken toen ik rook van het laatste kletske dat deze morgen nog in het glas zat.
Rijke weelderige wijn, droog en dit is mineraliteit. Snuffelwijn en kwam in verschillende gedaantes. Lekker!
(16-10-2015 10:22 AM)Venne schreef: [ -> ]Quartz 2012
Quartz is gesmolten Silica en de bodem waar deze wijn op gemaakt is zit er redelijk vol van.
Is dus SB maar zoek er maar goed achter:-) ik had wat kenmerken toen ik rook van het laatste kletske dat deze morgen nog in het glas zat.
Rijke weelderige wijn, droog en dit is mineraliteit. Snuffelwijn en kwam in verschillende gedaantes. Lekker!
Goed spul hé !
Al eens Plume d'Ange geprobeerd ?
Ook 100% SB lekker droog en o zo fijn
.
In rood nog maar 1 van geproefd ( denk ik toch kunnen er meer zijn . )
Beetje speciaal , lag me iets minder .
(16-10-2015 10:22 AM)Venne schreef: [ -> ]Quartz 2012
Quartz is gesmolten Silica en de bodem waar deze wijn op gemaakt is zit er redelijk vol van.
Is dus SB maar zoek er maar goed achter:-) ik had wat kenmerken toen ik rook van het laatste kletske dat deze morgen nog in het glas zat.
Rijke weelderige wijn, droog en dit is mineraliteit. Snuffelwijn en kwam in verschillende gedaantes. Lekker!
De "14 dit weekend in het glas gehad .
Echt zalig !
Zeer zeer mooi
.
(15-05-2017 08:47 PM)gertjeuh schreef: [ -> ] (16-10-2015 10:22 AM)Venne schreef: [ -> ]Quartz 2012
Quartz is gesmolten Silica en de bodem waar deze wijn op gemaakt is zit er redelijk vol van.
Is dus SB maar zoek er maar goed achter:-) ik had wat kenmerken toen ik rook van het laatste kletske dat deze morgen nog in het glas zat.
Rijke weelderige wijn, droog en dit is mineraliteit. Snuffelwijn en kwam in verschillende gedaantes. Lekker!
De "14 dit weekend in het glas gehad .
Echt zalig !
Zeer zeer mooi .
Waar is die Quartz te koop in de omgeving van Leuven?
Ik wil die wel eens proberen
(15-05-2017 11:15 PM)don quichotte schreef: [ -> ] (15-05-2017 08:47 PM)gertjeuh schreef: [ -> ] (16-10-2015 10:22 AM)Venne schreef: [ -> ]Quartz 2012
Quartz is gesmolten Silica en de bodem waar deze wijn op gemaakt is zit er redelijk vol van.
Is dus SB maar zoek er maar goed achter:-) ik had wat kenmerken toen ik rook van het laatste kletske dat deze morgen nog in het glas zat.
Rijke weelderige wijn, droog en dit is mineraliteit. Snuffelwijn en kwam in verschillende gedaantes. Lekker!
De "14 dit weekend in het glas gehad .
Echt zalig !
Zeer zeer mooi .
Waar is die Quartz te koop in de omgeving van Leuven?
Ik wil die wel eens proberen
Hoi Don , geen idee eigenlijk of die in het Leuvense ergens te verkrijgen is .
Deze komt van bij Altrovino ( harelbeke ) .
Ze werken ook wel met een online shipping .
Alsook als Jan in de buurt moet zijn hij wel de bestelling afzet dan .
Hallo Don,
Ik kan dat wel regelen , hoeveel flessen wil je?
Mss ook nog wat anders uit zijn gamma?
(19-05-2017 03:45 PM)Venne schreef: [ -> ]Hallo Don,
Ik kan dat wel regelen , hoeveel flessen wil je?
Mss ook nog wat anders uit zijn gamma?
Bedankt Venne; er was wel reeds iemand sneller van dit forum die me zal bevoorraden.
(19-05-2017 03:52 PM)don quichotte schreef: [ -> ] (19-05-2017 03:45 PM)Venne schreef: [ -> ]Hallo Don,
Ik kan dat wel regelen , hoeveel flessen wil je?
Mss ook nog wat anders uit zijn gamma?
Bedankt Venne; er was wel reeds iemand sneller van dit forum die me zal bevoorraden.
Ja, Venne is nie meer van de rapste precies...
Ik hoop alvast dat de wijn in de smaak valt Don .
(16-10-2015 10:22 AM)Venne schreef: [ -> ]Quartz 2012
Quartz is gesmolten Silica en de bodem waar deze wijn op gemaakt is zit er redelijk vol van.
Is dus SB maar zoek er maar goed achter:-) ik had wat kenmerken toen ik rook van het laatste kletske dat deze morgen nog in het glas zat.
Rijke weelderige wijn, droog en dit is mineraliteit. Snuffelwijn en kwam in verschillende gedaantes. Lekker!
In het licht van de discussie over biodynamische en natuurlijke wijnen hier op het forum heb ik gisteren de Quartz 2014 opengetrokken om eens te zien wat dat geeft. En de beschrijving van Venne van de 2012 kan ik eigenlijk copy pasten. Een snuffelwijn is inderdaad de perfecte term om deze wijn te beschrijven : mineraliteit en fraicheur troef hier, vuursteen, rokerig, een pas geplakt huis zei Jo. Trouwens ook waar dat de sauvignon niet direct herkenbaar is. Door uitsluiting kan je er wel op uitkomen, maar niet de typische kruisbes, en grastoetsen. Alhoewel er toch een zekere vegetaliteit ook in de neus zat.
In de mond was de wijn verrassend rond. Op basis van de neus verwachtte ik een iets strakkere wijn, maar de zuren waren zeker aanwezig. Jo beschreef dat als een napoleonsnoepke, en dat beeld klopt eigenlijk perfect.
Zeer mooie wijn, intrigerende wijn. In de mond had hij voor mij nog net een tikkeltje meer spanning mogen hebben, maar nu ben ik aan vitten.
Bedankt Gertjeuh om ons deze wijn te leren kennen!
en net gezien een van de cuvees die niet teveel duurder geworden!
Tip niet te koud drinken.
Na een tijdje in het glas worden ze meestal wat mooier.
(10-09-2017 09:31 AM)gertjeuh schreef: [ -> ] en net gezien een van de cuvees die niet teveel duurder geworden!
Tip niet te koud drinken.
Na een tijdje in het glas worden ze meestal wat mooier.
Leuke ontdekking! Dacht eerst aan een iets Zuidelijkere Sauvignon (Cotes de Duras of zo) door de rijpheid van de wijn. Won inderdaad in het glas nog aan charme.
Als jullie deze wijn leuk vinden kan ik ook reynald heaule aanraden.
Heeft de stiel geleerd van Courtois ook zeer mooie wijnen.
En tevens ook 100% natuurlijk.
Zoniet mss dat Venne hier wat meer over kwijt kan?
Denk dat deze wijnen ook geen mysterie zijn voor hem.
Quartz is mooi hé... idd wat tijd geven in het glas en tis precies ne kameleon :-) En naar dat alcoholgehalte gekeken? No sugar denk ik .
Reynald heeft het vak oa geleerd bij Claude ja , en hij werkt daar ook een paar dagen. Weet niet of dat vandaag ook nog zo is.
Reynald is een "blender" zou je zo kunnen zeggen , heeft wel 20 soorten druiven staan , al dan niet door elkaar :-)
En opvoeding van de wijn van 2 à 3 jaar is geen uitzondering.
Ik zou zijn Silice eens proeven dan .
(10-09-2017 12:40 PM)Venne schreef: [ -> ]Quartz is mooi hé... idd wat tijd geven in het glas en tis precies ne kameleon :-) En naar dat alcoholgehalte gekeken? No sugar denk ik .
Reynald heeft het vak oa geleerd bij Claude ja , en hij werkt daar ook een paar dagen. Weet niet of dat vandaag ook nog zo is.
Reynald is een "blender" zou je zo kunnen zeggen , heeft wel 20 soorten druiven staan , al dan niet door elkaar :-)
En opvoeding van de wijn van 2 à 3 jaar is geen uitzondering.
Ik zou zijn Silice eens proeven dan .
Silice is inderdaad zeer mooi!!
Wordt een pak complexer met wat jaren rust ook.
Persoonlijk in rood ben ik zeer te vinden voor zijn contre courant.
Fleur de Damoiselle 2006 Les Cailloux du Paradis Frankrijk - Loire
100% Menu Pineau
Sous Voile 5 jaar
Caramel en rokerig.
Hooi en wat acacia honing.
Deze was een moeilijke, allesbehalve een allemans vriend.
Maar een stijl die me wel ligt.
Serieuze lengte.
Graag wat meer fruit en deze was echt top.
90
Deze herproef ik vandaag nog eens wie weet wat evolutie.
Is een echte onderzoek wijn.
Klein glaasje is voor mij toch al een ferm bezighoudende activiteit.
Interessant. Welk jaar Gertjeuh?
Aangepast wast vergeten! Alsook 5 jaar opvoeding gehad deze wijn.
Or Norm 2011 , rijpe sauvignon blanc, bijna drie jaar opvoeding op oude barrique.
Wat een kanon!
Had wel een kwartiertje nodig om in vorm te geraken.
Het is een heel gevulde wijn.
Rijp fruit, spanning en een moeilijk ondefinieerbaar element laat ons zeggen een saliniteit. Iets mineraal. Maar het zit verweven in dat rijpe sappige fruit.
Knap! vol en lang middenpalet!
Geen wijn voor wie enkel van klassiekere smaken een fan is.
Stevige zuren die de plak zwaaien op het einde.
Speciaal, zeer speciaal.
(31-08-2019 07:25 AM)Smaakatleet schreef: [ -> ]Or Norm 2011 , rijpe sauvignon blanc, bijna drie jaar opvoeding op oude barrique.
Wat een kanon!
Had wel een kwartiertje nodig om in vorm te geraken.
Het is een heel gevulde wijn.
Rijp fruit, spanning en een moeilijk ondefinieerbaar element laat ons zeggen een saliniteit. Iets mineraal. Maar het zit verweven in dat rijpe sappige fruit.
Knap! vol en lang middenpalet!
Geen wijn voor wie enkel van klassiekere smaken een fan is.
Stevige zuren die de plak zwaaien op het einde.
Speciaal, zeer speciaal.
Merk je nog iets van het hout?
Toch wel een kleine toets op het einde.
Al eens voorgehad met een racines ook.
Het voordeel is dat z'n wijnen altijd genoeg andere elementen hebben ook.
Laatste fles or norm 2011, was gewoon nog beter dan de vorige.
Aan alle mooie liedjes komt een eind, maar het was wel een heel schoon liedje.
Voor een TN zien hierboven het had gewoon nog meer fruit!
Ook nog een racines rouge gedronken onlangs.
Knappe wijn!
Kruidig, een pak rode bessen en wat bramen ook. Medium body met zuren die zo mooi en lang nazinderen zonder teveel te zijn.
Opnieuw een zeer gestoffeerd sapje.
92/100
Quartz 2017 - Les Cailloux du Paradis.
In het begin wat schuchter en verlegen.
Na een uur open te laten staan in het glas een zeer mooi glas wijn.
Die lichte oxidatieve toetsen, honing, citrus vruchten.
Lang, verweven en complex met die typische mineraliteit die je in alle witte wijnen van Courtois terug kan vinden.
Zeer goed gemaakt.