De Orval in mijn glas smaakt
. Ik hou van die complexe bitterheid en zuren met lichte sinaasappeltoets en veel meer, en nu ontdek ik in de neus basilicum.. Knap!
Heb 2 weken geleden nog eentje gedronken (allez, 2 eigenlijk).
Was meer dan 10 jaar geleden en in tegenstelling tot dan,
kon ik deze trappist nu wel appreciëren.
laat die maar eens een tijdje in de kelder liggen....
nog meer surprises! :-)
Tja, een echte Bordeauxliefhebber kan niet anders dan houden van Orval...
Hier een Ename tripel, wel oké maar mist toch het complexere van een trappist...
Ename tripel
Booooooeeeeeeeeeee! Throw 'em away!
Ik hou van Ename, maar niet van de Ename tripel...
Zet daar eens een Westmalle tripel of een witte Chimay tegen
en het lijkt alsof je Ename een vaas vol kattepis is....
Kennen jullie Gouden Carolus? Is mij gisteren ten zeerste aangeraden.. Maar waar koop je dat?
Gewoon in de Colruyt.
Inderdaad heel erg lekker, ook bij vis bijvoorbeeld.
een speciaal bijsmaakske...
[/quote]
Volledig mee eens
(de dinsdag van Feeste 't Ename weet ik meestal niet meer wat ik de voorbije 72u heb binnengekapt....
)
toeter? nichtjes? binnenkappen? jawadde
Als je dan toch gouden carolus in huis hebt moet je eens een Ducaro maken....
Dan hebt ge geen 72u nodig! :-)
(23-03-2010 10:52 PM)Venne schreef: [ -> ]toeter? nichtjes? binnenkappen? jawadde
Als je dan toch gouden carolus in huis hebt moet je eens een Ducaro maken....
Dan hebt ge geen 72u nodig! :-)
Moest het opvallen, het was nogal een weekend gevuld met bier :-) Weekendje Ardennen heeft me een bak Orval opgeleverd... Nu eentje aan het drinken se, blijft toch nen topper onder de trappisten. Santé
(01-04-2013 08:39 PM)Tom T schreef: [ -> ]Moest het opvallen, het was nogal een weekend gevuld met bier :-) Weekendje Ardennen heeft me een bak Orval opgeleverd... Nu eentje aan het drinken se, blijft toch nen topper onder de trappisten. Santé
Die roosjes in de neus, hè, hemels ! Of 't is misschien omdat Orval hard to get is, maar man,...supertof biertje !
Proxi Delhaize in Hotton (bij La Roche) stonden nog 12 bakken beschikbaar
Het is iets compleet anders dan de andere trappisten he, leuke afwisseling voor de 8° plussers die meestal gedronken worden. Ne frissen trappist! Minder degustief voor mij, maar kan perfect bij een maaltijd, of zou het zelfs als apero durven drinken...
Kga menne neus toch nekeer in nen bos rozen hangen met nen Orval in men pollen :-)
(01-04-2013 10:27 PM)Tom T schreef: [ -> ]Proxi Delhaize in Hotton (bij La Roche) stonden nog 12 bakken beschikbaar
Het is iets compleet anders dan de andere trappisten he, leuke afwisseling voor de 8° plussers die meestal gedronken worden. Ne frissen trappist! Minder degustief voor mij, maar kan perfect bij een maaltijd, of zou het zelfs als apero durven drinken...
Kga menne neus toch nekeer in nen bos rozen hangen met nen Orval in men pollen :-)
, doen Tom, main man ! Van de zomer 'ns een bbq hè !
(01-04-2013 10:30 PM)doc schreef: [ -> ] (01-04-2013 10:27 PM)Tom T schreef: [ -> ]Proxi Delhaize in Hotton (bij La Roche) stonden nog 12 bakken beschikbaar
Het is iets compleet anders dan de andere trappisten he, leuke afwisseling voor de 8° plussers die meestal gedronken worden. Ne frissen trappist! Minder degustief voor mij, maar kan perfect bij een maaltijd, of zou het zelfs als apero durven drinken...
Kga menne neus toch nekeer in nen bos rozen hangen met nen Orval in men pollen :-)
, doen Tom, main man ! Van de zomer 'ns een bbq hè !
Da slaan we niet af! Vorige zomer veel te weinig kunnen doen! Als er dan nog een schoon wijntje bijstaat en als afsluiter nen top trappist, voor geen geld wil'k da missen :-)
Frisse zeelucht, lekker drankje, mondje vol eten, goed gezelschap... that's what life's about?!
(01-04-2013 10:34 PM)Tom T schreef: [ -> ] (01-04-2013 10:30 PM)doc schreef: [ -> ] (01-04-2013 10:27 PM)Tom T schreef: [ -> ]Proxi Delhaize in Hotton (bij La Roche) stonden nog 12 bakken beschikbaar
Het is iets compleet anders dan de andere trappisten he, leuke afwisseling voor de 8° plussers die meestal gedronken worden. Ne frissen trappist! Minder degustief voor mij, maar kan perfect bij een maaltijd, of zou het zelfs als apero durven drinken...
Kga menne neus toch nekeer in nen bos rozen hangen met nen Orval in men pollen :-)
, doen Tom, main man ! Van de zomer 'ns een bbq hè !
Da slaan we niet af! Vorige zomer veel te weinig kunnen doen! Als er dan nog een schoon wijntje bijstaat en als afsluiter nen top trappist, voor geen geld wil'k da missen :-)
Frisse zeelucht, lekker drankje, mondje vol eten, goed gezelschap... that's what life's about?!
ok, we gaan nen offensief doen !
Invasie van King Beach?
Serieus, count us in!
Ik bewaar mijn bakske Orval (onlangs gekregen als verjaardagscadeau met vier glazen) tussen mijn wijntjes op 12 graden...heb me voorgenomen er toch een paar te laten liggen tot binnen een jaar of vier/vijf. Ik hoorde onlangs twee collega's die een bierclubje hebben opgericht zeggen dat ze Orval gedronken hadden van 10 jaar oud en 't was hun goed bevallen! Ze proefden toen eveneens eentje van 4 en 7 jaar oud. Alleen, die mannen van da bierclubke maken geen notities, als er maar alcool inzit, dat is hun leuze ;-) ...jammer want ik ben toch benieuwd. Zal 't dus zelf moeten doen of misschien ne keer surfen naar één of ander bierclubke hunne site...
Ik ging dat ne keer proberen met West-Vleteren ook maar die bakken waren sneller uit dan ik kon schrijven...zal binnenkort nog ne keer achter een bakske moeten rijden vrees ik. Mijn lege WV glazen in de kast vragen er om gevuld te worden. Ze staan al te lang droog :-)
(13-09-2013 11:56 PM)Stievie schreef: [ -> ]Ik bewaar mijn bakske Orval (onlangs gekregen als verjaardagscadeau met vier glazen) tussen mijn wijntjes op 12 graden...heb me voorgenomen er toch een paar te laten liggen tot binnen een jaar of vier/vijf. Ik hoorde onlangs twee collega's die een bierclubje hebben opgericht zeggen dat ze Orval gedronken hadden van 10 jaar oud en 't was hun goed bevallen! Ze proefden toen eveneens eentje van 4 en 7 jaar oud. Alleen, die mannen van da bierclubke maken geen notities, als er maar alcool inzit, dat is hun leuze ;-) ...jammer want ik ben toch benieuwd. Zal 't dus zelf moeten doen of misschien ne keer surfen naar één of ander bierclubke hunne site...
Ik ging dat ne keer proberen met West-Vleteren ook maar die bakken waren sneller uit dan ik kon schrijven...zal binnenkort nog ne keer achter een bakske moeten rijden vrees ik. Mijn lege WV glazen in de kast vragen er om gevuld te worden. Ze staan al te lang droog :-)
Niet twijfelen Stevie, je zal niet weten wat je meemaakt. Eergisteren had een kameraad de 8 van WV mee om te toosten op de geboorte van mijn dochter. Zeer smakelijk, al vond ik dat het bier wat gesloten was. Een beetje flessenrust zou wonderen gedaan hebben ... .
Fleske van
03-08-2011
Man da's goe...
Alles mooi fijn in evenwicht.
Nog stuk of 10 over van die botteling
Giet bijna zo soepel binnen als een Aquarius na een kater...
Flesje van 15/01/2013
Een beest in de neus (geen neuzebeest hé), met stal, korenveld, rauwe wortel, overzeikte buitenlucht-wc na een scoutsfuif in de zomer en een bokaal water waarin een hoop sigarettepeuken gedoofd zijn.
Tamelijk agressief in de mond ook nog met dat bittter/brakke dat er nog efkes inzit. Binnen een half jaar is dat weg.
Na twee jaar rijping krijgt Orval nog een laatste bitter-opstoot om dan geleidelijk aan een zijdezacht brouwselke te worden.
Geweldig te lezen dat er nog Orval liefhebbers zijn op dit forum - naar mijn mening het allerbeste trappistenbier dat er is.
Zelf ga wijk ik al jaren twee maal per anno af van mijn Ardennen trip naar de abdij om er kaas en bier in te slaan.
Verder een lekker broodmaaltijd nuttigen in de de brasserie, een wandeling in het domein en dan terug huiswaarts.
Het bier zelf is gewoon goddelijk - ik heb steeds een voorraad van 3-4 bakken in de kelder, met rijping van één tot meer dan vijf jaar op fles. Na een zware werkdag helpt een goeie oude Orval oh zo lekker smaken !!!!
Jammer genoeg is de botteling van 2009 nu volledig opgesoupeerd, ik ben momenteel bezig aan de 2010/2011 ...
Mathijs
Zijn er liefhebbers voor een bak Orval van 2012? U mag mij gerust contacteren.
(30-12-2014 09:56 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Geweldig te lezen dat er nog Orval liefhebbers zijn op dit forum - naar mijn mening het allerbeste trappistenbier dat er is.
Zelf ga wijk ik al jaren twee maal per anno af van mijn Ardennen trip naar de abdij om er kaas en bier in te slaan.
Verder een lekker broodmaaltijd nuttigen in de de brasserie, een wandeling in het domein en dan terug huiswaarts.
Het bier zelf is gewoon goddelijk - ik heb steeds een voorraad van 3-4 bakken in de kelder, met rijping van één tot meer dan vijf jaar op fles. Na een zware werkdag helpt een goeie oude Orval oh zo lekker smaken !!!!
Jammer genoeg is de botteling van 2009 nu volledig opgesoupeerd, ik ben momenteel bezig aan de 2010/2011 ...
Mathijs
En ook vandaag nog een korte pitstop na een weekendje Ardennen ... voor een zondagmiddag, flink wat volk.
Snel vier kratjes in de koffer terwijl ik er toch was want ik had nog slechts twee bakken in de kelder
Gisteren een Orval van 5 jaar oud gedronken. Abnormaal complex en lekker. Scherpe kantjes van een jonge Orval beetje afgevlakt en enorm aromatisch. Nog altijd typische mooie zuren (niet de zoete romigheid van let's say een Rochefort of Westvleteren) maar minder uitgesproken dan jonge Orval. Toch eens een zijprojectje van maken om elk jaar halve bak Orval en wa geuzes id kelder te zetten.
(28-02-2016 10:50 AM)claret schreef: [ -> ]Gisteren een Orval van 5 jaar oud gedronken. Abnormaal complex en lekker. Scherpe kantjes van een jonge Orval beetje afgevlakt en enorm aromatisch. Nog altijd typische mooie zuren (niet de zoete romigheid van let's say een Rochefort of Westvleteren) maar minder uitgesproken dan jonge Orval. Toch eens een zijprojectje van maken om elk jaar halve bak Orval en wa geuzes id kelder te zetten.
Net een ontgoochelende St Barbe opengetrokken, had zin in iets beter, pittiger, las dit dit berichtje en wist dat ik ook nog een paar oudere flesjes Orval liggen had.
Botteling 10 04 2012
Heerlijk, inderdaad. Zo anders dan de jonge versie. Honing.
Doet me zelfs wat denken aan Struise Brouwers Xmas bier.
Smaakt me veel meer dan de nogal platte Viré Clessé (die ik een paar dagen in de frigo hou in de hoop op verbetering...)
Zalig he. We vergeten soms wat een parels er tussen onze bieren zitten. Zet jij elk jaar bier opzij id kelder?
(28-02-2016 08:46 PM)claret schreef: [ -> ]Zalig he. We vergeten soms wat een parels er tussen onze bieren zitten. Zet jij elk jaar bier opzij id kelder?
Ik heb daar jammer genoeg geen plaats voor. Ik hou gewoon een aantal speciaalbieren (Struise, De Molen,) en Trappisten opzij gedurende een aantal jaren(Rochefort, Chimay, WestVleteren,..) Een vriend (St Canaar) doet dat systematisch met zowat alle soorten bier, ondermeer met Brigand --> de transformatie daar is ongelofelijk.
(28-02-2016 08:46 PM)claret schreef: [ -> ]Zalig he. We vergeten soms wat een parels er tussen onze bieren zitten. Zet jij elk jaar bier opzij id kelder?
Ik haal ieder jaar een bak of twee Orval ter plaatse halen, gecombineerd met een lunch ( boterham met kaas en frisse Orval ) bij "A l'Ange Gardien". Als er nog tijd is bezoek ik ook nog de abdij ( daar kom ik enorm tot rust ).
Zo heb ik steeds een mooie voorraad Orval in de kelder van verschillende jaren .... voorkeur is gerijpte Orval.
Verder nog slechts twee bakken Westvleteren 12 op stal, alsook wat bakken Rochefort ( 6/8/10 ).
Mathijs