wijnliefhebbers

Volledige versie: Welke wijnkast hebben jullie? en welke temperatuur en luchtvochtigheid heeft deze?
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3
Ik heb geen wijnkast. Op dit ogenblik is de relatieve vochtigheidsgraad in mijn kelder 72%.(nauwkeurigheid +/- 10%? Wink )
Ik begin pas te panikeren als deze onder de 40% komt over een periode langer dan 1...2 weken. Ik giet dan een emmer water op de poreuze terracotta vloer die er ligt. Deze neemt het water gemakkelijk op en zal een regulerend effect hebben op de vochtigheidsgraad tijdens de weken die volgen.
Al een paar keer meegemaakt in de winter gedurende lange koude periodes met oostenwind.
(26-02-2016 01:49 AM)don quichotte schreef: [ -> ]Ik heb geen wijnkast. Op dit ogenblik is de relatieve vochtigheidsgraad in mijn kelder 72%.(nauwkeurigheid +/- 10%? Wink )
Ik begin pas te panikeren als deze onder de 40% komt over een periode langer dan 1...2 weken. Ik giet dan een emmer water op de poreuze terracotta vloer die er ligt. Deze neemt het water gemakkelijk op en zal een regulerend effect hebben op de vochtigheidsgraad tijdens de weken die volgen.
Al een paar keer meegemaakt in de winter gedurende lange koude periodes met oostenwind.

thumbsup
(25-02-2016 11:04 PM)Benz schreef: [ -> ]
(25-02-2016 10:19 PM)boumi80 schreef: [ -> ]Moet ik eerst nakijken of ik die wel handmatig kan inschakelen.
Alvast bedank't.

Heb het even bekeken en denk dat het niet gaat het handmatig inschakelen bij jouw type van wijnkast, maar wat wel belangrijk is is dat de luchtvochtigheid in GrandCru wijnklimaatkasten door middel van vulkaansteentjes naar wens kan worden verhoogd, indien de kast geplaatst is in een warme omgeving met bijhorende te lage lichtvochtigheid. Wink
Ze staan momenteel niet echt in een warme omgeving (garagebox)
Ik heb in elke kast een kommetje water in gezet , vanavond is kijken .
Vanaf hoeveel procent begint de kurk af te zien ?
Hallo ,

Ik heb flessen met papier rondom in de wijnkast liggen .
Kan da kwaad of er best afdoen ?

Groeten
(03-03-2016 01:44 PM)boumi80 schreef: [ -> ]Hallo ,

Ik heb flessen met papier rondom in de wijnkast liggen .
Kan da kwaad of er best afdoen ?

Groeten

Interessante vraag. Zou ik ook wel eens willen weten Smile
Ik heb ook verschillende flessen met een papiertje rond in mijn wijnkast liggen. Papier en vocht, je zou zeggen dat ze niet samen gaan, maar tot nu toe nog geen contaminatie opgemerkt.
Wat dit geeft op lange termijn daarentegen, dat weet ik niet...

Je hebt ook mensen die flessen in plastic folie wikkelen. Wellicht om het etiket tegen vocht te beschermen. Ik heb destijds enkele flessen van particulieren over gekocht, en heb daar wel lichte schimmelvorming op het etiket terug gevonden.

Ik vermoed dus dat de beste manier om je flessen te bewaren nog steeds gewoon "bloot" is.
(05-03-2016 11:07 AM)Mr Coone schreef: [ -> ]
(03-03-2016 01:44 PM)boumi80 schreef: [ -> ]Hallo ,

Ik heb flessen met papier rondom in de wijnkast liggen .
Kan da kwaad of er best afdoen ?

Groeten

Interessante vraag. Zou ik ook wel eens willen weten Smile
Ik heb ook verschillende flessen met een papiertje rond in mijn wijnkast liggen. Papier en vocht, je zou zeggen dat ze niet samen gaan, maar tot nu toe nog geen contaminatie opgemerkt.
Wat dit geeft op lange termijn daarentegen, dat weet ik niet...

Je hebt ook mensen die flessen in plastic folie wikkelen. Wellicht om het etiket tegen vocht te beschermen. Ik heb destijds enkele flessen van particulieren over gekocht, en heb daar wel lichte schimmelvorming op het etiket terug gevonden.

Ik vermoed dus dat de beste manier om je flessen te bewaren nog steeds gewoon "bloot" is.

Ik denk dat dat papier nu net het etiket beschermd tegen schimmelvorming. En ik zou ook niet weten welk negatief effect dit kan hebben op de wijn.
Het gewone zijdepapier is m.i. geur-en smaakloos en doet niks met je wijn. Als het etiket van belang is, dan beschermt het papier inderdaad tegen diverse viezigheid. Alleen, als je een erg vochtige kelder hebt (de wijn zelf zal het appreciëren) en je laat je wijn zo'n veertig, vijftig jaar onberoerd liggen in zijn papiertje, dan kan het wel zijn dat etiket en papier op haast symbiotische wijze tot één papje verworden zijn en dan gaat de verkoopwaarde enkele punten omlaag. Maar ik zie hier toch meer verslagen over wijnen uit 2011 dan uit 1947, dus voor de meesten is dit geen risico. En dan nog in een wijnkast...
OK, gene paniek dus Smile
Hey gasten ,

Ik heb recent een 2de hands wijnkast bijgekocht (Eurocave).
Ik heb gelijk een nieuwe koolstoffilter geplaatst .
Maar nu hangt er al een muffe geur van in begin in de kast terwijl ik het bij mijn 2 andere (liebherr) niet heb . Ik heb ze toen alle 3 geplaatst en een 48 uur later aan gezet .

Zou het helpen als ik deze uitwas en een paar dagen laat openstaan en daarna terug aanzet .
Zou anders niet de geur in de kurk dringen op lange termijn ?

Groeten
(24-03-2016 11:06 AM)boumi80 schreef: [ -> ]Hey gasten ,

Ik heb recent een 2de hands wijnkast bijgekocht (Eurocave).
Ik heb gelijk een nieuwe koolstoffilter geplaatst .
Maar nu hangt er al een muffe geur van in begin in de kast terwijl ik het bij mijn 2 andere (liebherr) niet heb . Ik heb ze toen alle 3 geplaatst en een 48 uur later aan gezet .

Zou het helpen als ik deze uitwas en een paar dagen laat openstaan en daarna terug aanzet .
Zou anders niet de geur in de kurk dringen op lange termijn ?

Groeten

Inderdaad - gewoon even uitwassen met flink verdund product en paar dagen laten luchten.

Mathijs
Ok bedankt

(24-03-2016 02:25 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]
(24-03-2016 11:06 AM)boumi80 schreef: [ -> ]Hey gasten ,

Ik heb recent een 2de hands wijnkast bijgekocht (Eurocave).
Ik heb gelijk een nieuwe koolstoffilter geplaatst .
Maar nu hangt er al een muffe geur van in begin in de kast terwijl ik het bij mijn 2 andere (liebherr) niet heb . Ik heb ze toen alle 3 geplaatst en een 48 uur later aan gezet .

Zou het helpen als ik deze uitwas en een paar dagen laat openstaan en daarna terug aanzet .
Zou anders niet de geur in de kurk dringen op lange termijn ?

Groeten

Inderdaad - gewoon even uitwassen met flink verdund product en paar dagen laten luchten.

Mathijs
Hallo,

Volgens mij scheelt er iets met mijn recente 2de hands Eurocave wijnkast . ik had van de week 3 digitale thermometers verspreid in de kast .
Terwijl er op het display 12 graden staat : staan de thermometer's:
Boven 16 ,midden 14 en onder 13 .
Is dat normaal ? ik heb nog 2 andere (liebherr) en daar heb ik hetzelfde gedaan met de thermometers en daar is het overal max 1 graden verschil .
De liebherr's zijn wel voor 90% vol en de Eurocave voor ongeveer 60% ,wel verspreid .
Kan het daar aan liggen ?
Die van Eurocave zegt dat de kast voor 75% moet gevuld zijn , Ok,maar temperatuur verschillen van 4 graden vind ik toch wel aan de hoge kant .
De 3 kasten zijn allemaal 8 -10jaar .
Kan mij iemand daar meer over zeggen ?
Citaat:Kan mij iemand daar meer over zeggen ?

Een technieker zou ik denken
(17-04-2016 08:01 PM)boumi80 schreef: [ -> ]Hallo,

Volgens mij scheelt er iets met mijn recente 2de hands Eurocave wijnkast . ik had van de week 3 digitale thermometers verspreid in de kast .
Terwijl er op het display 12 graden staat : staan de thermometer's:
Boven 16 ,midden 14 en onder 13 .
Is dat normaal ? ik heb nog 2 andere (liebherr) en daar heb ik hetzelfde gedaan met de thermometers en daar is het overal max 1 graden verschil .
De liebherr's zijn wel voor 90% vol en de Eurocave voor ongeveer 60% ,wel verspreid .
Kan het daar aan liggen ?
Die van Eurocave zegt dat de kast voor 75% moet gevuld zijn , Ok,maar temperatuur verschillen van 4 graden vind ik toch wel aan de hoge kant .
De 3 kasten zijn allemaal 8 -10jaar .
Kan mij iemand daar meer over zeggen ?

Het is toch geen 3-temperatuurzone wijnkast?
Best uw handleiding eens controleren
Smile neenee 1 temperatuur
Misschien sluit uw deur niet goed af.
Als je er één hebt met een glazen deur dan kan je het testen met een zaklamp.

Grts.
Aja ok , da kan ik is proberen straks , maar ik betwijfel of het daar aan ligt .

Ik ga ook nog is proberen om meer flessen in te steken om aan die 75% te geraken , mss dat het daar aan ligt ...
Pagina's: 1 2 3
Koppelingen