Omdat ik jammer genoeg niet beschik over een wijnkelder heb ik om mijn grote wijnen te bewaren een bewaarkast liebherr 4212 (capaciteit 200 flessen). Deze staat ingesteld op 12°C. In het midden van de kast heb ik een thermometer liggen en die geeft aan 11°C en 70% luchtvochtigheid
(24-04-2014 09:43 PM)Benz schreef: [ -> ]Omdat ik jammer genoeg niet beschik over een wijnkelder heb ik om mijn grote wijnen te bewaren een bewaarkast liebherr 4212 (capaciteit 200 flessen). Deze staat ingesteld op 12°C. In het midden van de kast heb ik een thermometer liggen en die geeft aan 11°C en 70% luchtvochtigheid
In deze topic staat al heel wat info, Benz.
http://www.vinejo.freebb.be/thread-649.h...t=Wijnkast
Zelf heb ik ook een Liebherr, staat op 14 graden maar de deur staat momenteel nog steeds open eigenlijk (temperatuur in garage is nog maar 15C°)
(24-04-2014 09:43 PM)Benz schreef: [ -> ]Omdat ik jammer genoeg niet beschik over een wijnkelder heb ik om mijn grote wijnen te bewaren een bewaarkast liebherr 4212 (capaciteit 200 flessen). Deze staat ingesteld op 12°C. In het midden van de kast heb ik een thermometer liggen en die geeft aan 11°C en 70% luchtvochtigheid
Wat principes van wijnbewaring betreft, kan je hier ook het één en het ander terugvinden:
http://www.winetasting.be/nl/Info/WineTales/?#35197
(25-04-2014 02:25 PM)de populist schreef: [ -> ] (24-04-2014 09:43 PM)Benz schreef: [ -> ]Omdat ik jammer genoeg niet beschik over een wijnkelder heb ik om mijn grote wijnen te bewaren een bewaarkast liebherr 4212 (capaciteit 200 flessen). Deze staat ingesteld op 12°C. In het midden van de kast heb ik een thermometer liggen en die geeft aan 11°C en 70% luchtvochtigheid
Wat principes van wijnbewaring betreft, kan je hier ook het één en het ander terugvinden:
http://www.winetasting.be/nl/Info/WineTales/?#35197
Zeker lezen!
zeer interessant artikel, en het klopt dat de meeste schade gebeurd bij het transport en een eventueel veel te warme bewaring bij de grootverdeler/verkoop, ik koop veel liever een oude topfles die bij een wijnamateur is bewaard dan bij een winkel/groothandel
Kris, dan ken jij de verkeerde handelaars! ;-)
(25-04-2014 10:42 PM)Tom T schreef: [ -> ]Kris, dan ken jij de verkeerde handelaars! ;-)
ik ken wel een volledig fout exemplaar idd
de meeste transporten gebeuren zonder rekening te houden met de klimatologische omstandigheden, mijn grote aankopen bij Superiore zijn altijd in de lente of herfst : minste kans op extreme temperaturen
ook wat bedenkingen bij bewaring Collishop
zelfs Thienpont (toch betrouwbaar wijninstituut) is eens op een warme zomerdag komen leveren (zonder mij te verwittigen), niet zo happy dat een absolute topwijn op die manier werd geleverd!
(25-04-2014 10:14 PM)Tom T schreef: [ -> ] (25-04-2014 02:25 PM)de populist schreef: [ -> ] (24-04-2014 09:43 PM)Benz schreef: [ -> ]Omdat ik jammer genoeg niet beschik over een wijnkelder heb ik om mijn grote wijnen te bewaren een bewaarkast liebherr 4212 (capaciteit 200 flessen). Deze staat ingesteld op 12°C. In het midden van de kast heb ik een thermometer liggen en die geeft aan 11°C en 70% luchtvochtigheid
Wat principes van wijnbewaring betreft, kan je hier ook het één en het ander terugvinden:
http://www.winetasting.be/nl/Info/WineTales/?#35197
Zeker lezen!
Merci iedereen. Dit is idd een zeer interessant en zeer juist en duidelijk artikel over hoe men wijn moet bewaren. Ik weet hoe ik mijn wijn het best moet bewaren. Maar de vraag was eerder bedoeld uit interesse over welke soort wijnkast de andere forumleden en kenners beschikken en op welke temperatuur en luchtvochtigheid zij hun wijnkast hebben ingesteld en dan ook het perfecte resultaat hebben qua temperatuur en luchtvochtigheid
Vinulux kasten, 12gr en +- 70% vochtigheid... Gemeten met ne sigaren vochtigheidsmeter! Ik smoor wel eens graag ne goeien Havana met tijden :-)
Edit,
ze staan in de keuken, niet ver van de wasmachine en de droogkast. Op de koop toe woon ik naast nen drukke weg en rijden er treinen door mennen achterhof... Mijn wijnen zijn dus niet te zuipen!
ik heb voor Liebherr gekozen, maar misschien kon het zonder bewaarkast ook wel lukken, mijn garage ligt aan de noordkant, temperatuur staat op een 13-14 °C, luchtvochtigheid hou ik geen rekening mee (hoeft ook niet volgens het artikel
)
al een paar artikels gelezen dat je met een klimaatkast toch best een zomer-winter cyclus maakt (een 2-tal graden verschil), omdat wijn in een natuurlijke kelder ook die cyclus kent en dat draagt blijkbaar bij tot een gezonde evolutie van de wijn
Detail, ik heb verduister folie over het glas geplakt omdat er teveel zon op schijnt in de zomer...
(25-04-2014 11:02 PM)Tom T schreef: [ -> ]Op de koop toe woon ik naast nen drukke weg en rijden er treinen door mennen achterhof... Mijn wijnen zijn dus niet te zuipen!
gene zever : maar kennis die naast drukke verbindingsweg woont heeft al zijn wijnen in de gootsteen mogen kappen, lagen in bewaarkast, dus trillingen waren meer dan waarschijnlijk de boosdoener
(25-04-2014 11:05 PM)Tom T schreef: [ -> ]Detail, ik heb verduister folie over het glas geplakt omdat er teveel zon op schijnt in de zomer...
Mijn kast staat in de middelste deel van het huis wat tevens logisch de donkerste plaats is weg van elke natuurlijke lichtbron
(25-04-2014 11:15 PM)Benz schreef: [ -> ] (25-04-2014 11:05 PM)Tom T schreef: [ -> ]Detail, ik heb verduister folie over het glas geplakt omdat er teveel zon op schijnt in de zomer...
Mijn kast staat in de middelste deel van het huis wat tevens logisch de donkerste plaats is weg van elke natuurlijke lichtbron
Wijnkast met glas houdt toch uv-licht tegen? Ik heb Liebherr. Luchtvochtigheid niet zo belangrijk maar als je het effectief in de kast meet, is het toch niet wat beloofd wordt. Dat trillingen zo'n ravage kunnen aanrichten geloof ik nie (wel snellere evolutie). Mijn kast zou trillingsvrij moeten zijn volgens boekje.
(26-04-2014 08:17 PM)de populist schreef: [ -> ] (25-04-2014 11:15 PM)Benz schreef: [ -> ] (25-04-2014 11:05 PM)Tom T schreef: [ -> ]Detail, ik heb verduister folie over het glas geplakt omdat er teveel zon op schijnt in de zomer...
Mijn kast staat in de middelste deel van het huis wat tevens logisch de donkerste plaats is weg van elke natuurlijke lichtbron
Wijnkast met glas houdt toch uv-licht tegen? Ik heb Liebherr. Luchtvochtigheid niet zo belangrijk maar als je het effectief in de kast meet, is het toch niet wat beloofd wordt. Dat trillingen zo'n ravage kunnen aanrichten geloof ik nie (wel snellere evolutie). Mijn kast zou trillingsvrij moeten zijn volgens boekje.
Houdt idd UV licht tegen! Maar als ik kan kiezen zet ik ze toch liever in de donkerste leefruimte dan in het lichtste gedeelte van de woning
(26-04-2014 08:28 PM)Benz schreef: [ -> ] (26-04-2014 08:17 PM)de populist schreef: [ -> ] (25-04-2014 11:15 PM)Benz schreef: [ -> ] (25-04-2014 11:05 PM)Tom T schreef: [ -> ]Detail, ik heb verduister folie over het glas geplakt omdat er teveel zon op schijnt in de zomer...
Mijn kast staat in de middelste deel van het huis wat tevens logisch de donkerste plaats is weg van elke natuurlijke lichtbron
Wijnkast met glas houdt toch uv-licht tegen? Ik heb Liebherr. Luchtvochtigheid niet zo belangrijk maar als je het effectief in de kast meet, is het toch niet wat beloofd wordt. Dat trillingen zo'n ravage kunnen aanrichten geloof ik nie (wel snellere evolutie). Mijn kast zou trillingsvrij moeten zijn volgens boekje.
Houdt idd UV licht tegen! Maar als ik kan kiezen zet ik ze toch liever in de donkerste leefruimte dan in het lichtste gedeelte van de woning
Waarom koop je er eentje met glas en niet met een gesloten deur? Trouwens, dat van de temperatuur 2 graden hoger zetten in de zomer, pfff, dat vind ik helemaal ongeloofwaardig. De wijn moet de seizoenen voelen... Dat doet me denken aan koehorens in de grond steken en oogsten bij volle maan. Ik zet hem op 15°, altijd.
(26-04-2014 09:31 PM)Benz schreef: [ -> ] (26-04-2014 09:20 PM)de populist schreef: [ -> ] (26-04-2014 08:28 PM)Benz schreef: [ -> ] (26-04-2014 08:17 PM)de populist schreef: [ -> ] (25-04-2014 11:15 PM)Benz schreef: [ -> ] (25-04-2014 11:05 PM)Tom T schreef: [ -> ]Detail, ik heb verduister folie over het glas geplakt omdat er teveel zon op schijnt in de zomer...
Mijn kast staat in de middelste deel van het huis wat tevens logisch de donkerste plaats is weg van elke natuurlijke lichtbron
Wijnkast met glas houdt toch uv-licht tegen? Ik heb Liebherr. Luchtvochtigheid niet zo belangrijk maar als je het effectief in de kast meet, is het toch niet wat beloofd wordt. Dat trillingen zo'n ravage kunnen aanrichten geloof ik nie (wel snellere evolutie). Mijn kast zou trillingsvrij moeten zijn volgens boekje.
Houdt idd UV licht tegen! Maar als ik kan kiezen zet ik ze toch liever in de donkerste leefruimte dan in het lichtste gedeelte van de woning
Waarom koop je er eentje met glas en niet met een gesloten deur? Trouwens, dat van de temperatuur 2 graden hoger zetten in de zomer, pfff, dat vind ik helemaal ongeloofwaardig. De wijn moet de seizoenen voelen... Dat doet me denken aan koehorens in de grond steken en oogsten bij volle maan. Ik zet hem op 15°, altijd.
Vind een wijnkast met glazen deur veel mooier staan in een leefruimte dan een gesloten wijnkast
Yep, dat kan ik begrijpen, in de leefruimte, maar dan gaat je energiegebruik wel de hoogte in. Dan zou ik hem toch op 15° zetten ipv 11°, dat zal wel wat eurootjes schelen per jaar.
@ de populist:
Staat ingesteld op 12°C, heb een temperatuurmeter liggen in het midden van de kast en die geeft 11°C aan ( wat logisch is want hoe meer naar onderen hoe lager de temperatuur). Vind 12°C een perfecte temperatuur om wijn heel lang te bewaren
(26-04-2014 09:42 PM)Benz schreef: [ -> ]Staat ingesteld op 12°C, heb een temperatuurmeter liggen in het midden van de kast en die geeft 11°C aan. Vind 12°C een perfecte temperatuur om wijn heel lang te bewaren
Ik betwijfel die 'perfecte' temperatuur zeer (dat is inderdaad wat veel wijnliefhebbers denken) maar toch veel succes ermee. Het zal je wijnen ook geen kwaad doen (te koele bewaring, bv 8° wel).
(26-04-2014 09:20 PM)de populist schreef: [ -> ]..........
Waarom koop je er eentje met glas en niet met een gesloten deur? Trouwens, dat van de temperatuur 2 graden hoger zetten in de zomer, pfff, dat vind ik helemaal ongeloofwaardig. De wijn moet de seizoenen voelen... Dat doet me denken aan koehorens in de grond steken en oogsten bij volle maan. Ik zet hem op 15°, altijd.
Ne kus van de juffrouw en een bank vooruit.
(26-04-2014 09:51 PM)don quichotte schreef: [ -> ] (26-04-2014 09:20 PM)de populist schreef: [ -> ]..........
Waarom koop je er eentje met glas en niet met een gesloten deur? Trouwens, dat van de temperatuur 2 graden hoger zetten in de zomer, pfff, dat vind ik helemaal ongeloofwaardig. De wijn moet de seizoenen voelen... Dat doet me denken aan koehorens in de grond steken en oogsten bij volle maan. Ik zet hem op 15°, altijd.
Ne kus van de juffrouw en een bank vooruit.
Hallo, de luchtvochtigheid in mijn wijnkast is momenteel 58%, normaal zit die rond de 70%. Mijn vraag is nu activeren jullie soms de ventilatorschakeling om de luchtvochtigheid in het apparaat te verhogen? Heb hem gisteren even ingeschakeld en had na een uurtje 78% heb hem dan meteen weer uitgeschakeld en heb nu terug 58%. Of laten jullie die constant opstaan? Grts
(21-07-2014 11:35 PM)Benz schreef: [ -> ]Hallo, de luchtvochtigheid in mijn wijnkast is momenteel 58%, normaal zit die rond de 70%. Mijn vraag is nu activeren jullie soms de ventilatorschakeling om de luchtvochtigheid in het apparaat te verhogen? Heb hem gisteren even ingeschakeld en had na een uurtje 78% heb hem dan meteen weer uitgeschakeld en heb nu terug 58%. Of laten jullie die constant opstaan? Grts
bakje met water in de wijnkast zetten?
mijn vochtigheidsgraad eigenlijk nog nooit gecontroleerd, mijn flessen voelen klam aan, dus lijkt me wel snor te zitten dan
Op het appartement hebben we een kleine wijnfrigo staan die net onder het aanrecht past (mits hier en daar een hoekje afgezaagd of een plank vervangen). Officieel zouden er 43 flessen in passen, maar het is eerder 37-38, wat nog altijd meer dan voldoende is om een paar weken te overbruggen
. De rest van de voorraad ligt in de kelder van mijn vader, meer ruimte en min of meer optimale omstandigheden alhoewel ik wat schrik begin te krijgen voor schimmel. Ik heb me zopas een hydrometer aangeschaft voor in de kelder, maar ga toch eerst eens de kast testen om te zien wat dat geeft!
Hallo iedereen ,
Wij hebben een wijnbewaarkast (1 temperatuur) besteld om voornamelijk rode Toscaanse wijnen in te bewaren ,er zullen ook wel enkele Franse wijnen in komen , maar toch vooral Toscaanse omdat we er zoveel van houden :-) . Het zullen wijnen worden voor zowel voor kortere als iets langere tijd te bewaren .
Maar op welke temperatuur kunnen we best de temperatuur houden , normaal is dat zo rond de 12 graden , maar ik heb een paar brunello wijnen liggen en heb ik temperaturen gezien van 17 graden bewaartemperatuur op websites ? klopt da ?
Weten jullie iets meer over ?
Alvast bedankt
De bewaartemperatuur voor brunello lijkt me niet hoger te liggen dan voor andere rode wijnen. Ik zie niet in waarom dit verschillend zou zijn. Ik denk dat je eerder refereert naar een serveertemperatuur wanneer je spreekt over 17°.
Ik denk inderdaad dat het hier ging over de schenktemperatuur.
Een bewaartemperatuur van 12 graden daarentegen vond ik persoonlijk niet nodig, mijn kast staat op 15 °. Bij 12 is er van evolutie nog amper sprake, dit is enkel nodig voor wijnen die je per se 40 of 50 jaar wil bewaren.
Het gaat toch over de bewaartemperatuur :dit staat er over de brunello...
Indien een wijn langer dan 5 jaar bewaard gaat worden dan is het wel verstandig om deze zo goed mogelijk te bewaren. Dit houdt in dat de wijn op een zo constant mogelijke temperatuur bewaard wordt (liefst 17 graden, maar een kamertemperatuur die schommelt tussen de 15 en 22 graden kan ook), in een donkere ruimte
Dit zeggen ze over schenktemperatuur :
Zorg er altijd voor dat de wijn op de juiste temperatuur geschonken wordt (bijv. door de wijn een half uur in de koelkast te bewaren). Te koude of warme wijn kan de smaak goed verpesten. De beste temperatuur om Brunello te serveren is tussen de 18°C en 20°C
Het gaat toch over de bewaartemperatuur :dit staat er over de brunello...
Indien een wijn langer dan 5 jaar bewaard gaat worden dan is het wel verstandig om deze zo goed mogelijk te bewaren. Dit houdt in dat de wijn op een zo constant mogelijke temperatuur bewaard wordt (liefst 17 graden, maar een kamertemperatuur die schommelt tussen de 15 en 22 graden kan ook), in een donkere ruimte
Dit zeggen ze over schenktemperatuur :
Zorg er altijd voor dat de wijn op de juiste temperatuur geschonken wordt (bijv. door de wijn een half uur in de koelkast te bewaren). Te koude of warme wijn kan de smaak goed verpesten. De beste temperatuur om Brunello te serveren is tussen de 18°C en 20°C