Elders op het forum staat de aankondiging voor deze bijzondere degustatie bij Wijnhuis Tinto, in aanwezigheid van de wijnmakers van Casa de Mouraz: Antònio Lopes Ribeiro en Sara Dionìsio.
Antònio, bijna een cultfiguur in de Portugese wijnbouw, was jammer genoeg net ziek geworden, dus nam zijn vrouw Sara de presentatie over.
Casa de Mouraz is een klein wijndomein in de Dão-streek, in het dorpje Mouraz (140 inwoners). Antònio is opgegroeid met het wijnmaken. Het familedomein maakte al vroeger wijn, die voor eigen gebruik en voor de plaatselijke coöperatieve bestemd was.
In 2000 besluit Antònio wijn onder eigen etiket te maken. Hij kiest daarbij resoluut voor de biologische aanpak. Daarmee is hij de eerste wijnmaker in Dão die organisch, en later zelfs biodynamisch gaat werken.
Stelselmatig werden her en der wijngaarden bijgekocht, om aan de vraag te kunnen voldoen. Niet enkel in de Dão-streek, maar ook meer noordelijk (Vinho Verde, Douro) en zuidelijk (Alentejo) ging men wijn maken.
Door het arbeidsintensieve werk dat bij de biodynamiek komt kijken, blijkt al snel dat de versnippering van de wijngaarden niet langer haalbaar is. in 2012 wordt de laatste Alentejano gemaakt, waarna de wijngaard daar verkocht wordt.
De
biologische wijnbouw kenmerkt zich door enkel met natuurlijke producten in de wijngaard te werken. Tot deze natuurlijke producten horen ook koper en zwavel, vermits deze stoffen ook gewoon in de natuur voorkomen. Vooral in het vochtige gebied van de Vinho Verde, aan de Atlantische Oceaan, net onder Spaans Gallicië, is meeldauw een probleem, en zou de wijngaard zonder de toepassing van koper en zwavel niet productief genoeg zijn.
Voor de wijngaarden in Douro en Dão kiest men voor de
biodynamiek. Dit is een compleet andere aanpak dan de traditionele wijnbouw. Men gelooft dat de wijngaard deel uitmaakt van een heel ecosysteem, waarin ook andere planten, maar ook dieren deel van uitmaken. Er lopen schapen tussen de wijnstokken, maar er staan ook bomen en struiken, zodat er een heel eigen ecosysteem in stand wordt gehouden. Zelfs de sterren en aardkrachten spelen een rol. Resultaat van dit alles is het streven naar een gezonde bodem, waarbij geen schade mag aangebracht worden aan het systeem. Preparaten worden in homeopathische dosis toegediend. Sara spreekt van 4 gram per hectare!
Ondertussen werden er ook nog enkele wijnen geproefd...
- AIR Vinho Verde 2012: Voornamelijk Loureiro.
Mineraal, saliniteit, sinaas en citrus. Licht zoet houdt de frisse zuren in structuur. Laag in alcohol.
Ook al hier besproken.
- Casa de Mouraz Dão 2011: Malvasia, Cerceal, Encruzado, Bical. Alle soorten staan door elkaar op een gemengde wijngaard. Alles wordt ook op hetzelfde moment geplukt, waardoor de ene soort misschien net overrijp, terwijl de andere nog net niet rijp is. Dat komt de complexiteit en het karakter ten goede, aldus Sara Dionisio.
Licht geel fruit, citrus, kruidig (munt), mineraal (kalk). Droog, kruidig, korrelig, romig mondgevoel, afdronk met bittertje.
- Encruzado Dão 2010: 100% Encruzado, een edele druif. De vergelijking met Riesling valt. Kan ook meer dan 20 jaar rijpen, ideaal op de granietbodem die hier te vinden is.
Zuivere, ingetogen neus, citrus, mineraal. Zachte en fijne zuren, fruitigheid, tegelijk lichtvoetig in aanzet en materie in middenstuk. Mooie wijn.
- Alentejano Vinho Regional 2012: Touriga Nacional, Trincadeira, Aragonês, Alicante-Bouschet. Blijkbaar groot aandeel van deze laatste druif, volgens Sara. Zoals gezegd is dit hun laatste jaargang in deze streek.
Rood fruit, pruimen, aards, lichte animaliteit, kruidigheid. Fruit en mokka in de mond, aangename zuren, iets eenvoudiger stijl.
- Antonio Lopes Ribeiro Douro 2011: Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Barroca, Tinta Roriz, Sousao. Op schiste-bodem. Geen houtlagering.
Intense neus met rood en zwart fruit, cassis, cacao. Mooie fraicheur, mooie lengte. Fijne, maar prominente tannines. Samen mooi mondgevoel met lange afdronk.
- Casa de Mouraz Dão 2011. Touriga Nacional, Tinta Roriz, Alfrocheiro, Jaen, Agua-santa. 25% van de wijn wordt opgevoed op Franse eik gedurende 8 maanden.
Redelijk gesloten nu, rood en zwart fruit, kruiden, mineraliteit. Mooie fruitzuren en frisheid, lichte structuur met rijpe tannines. Mooie wijn.
- Casa de Mouraz "Elfa" Dão 2010: 30 verschillende druiven, 7% witte soorten, wijngaard van 85 jaar oud, alles groeit door elkaar. De tank van deze wijn was eerst een probleemgeval, en bleef gedurende 3 jaar onaangeroerd. Tot men vorig jaar besloot om toch eens te proeven wat er van geworden was.
Floraal, roosjes, violetjes, braambes, complex, boeiend. Sappige wijn cassis, fraicheur en structuur. Schitterend.
- Private Selection Dão 2011: Touriga Nacional, Jaen, Agua-santa, percelen op klei en graniet, 50% rijpt een jaar op Franse barrique.
Kruidig (eucalyptus, munt), fruit, animaal (leder). Zacht, sappig en gebald, mooie structuur. Mooie, complexe wijn met finesse en fraicheur.
- Flor de Mouraz Dão 2006: Touriga Nacional, Tinta Roriz, Alfrocheiro, Jaen. Deze wijn wordt niet elk jaar gemaakt. Treden in Lagares: traditionele open granieten kuipen waarin de wijn gedurende enkele uren met de voeten wordt geperst. Vinificatie per cepage, dan assemblage. Op barrique.
Expressieve neus van donker rijp fruit, hout, animaal, complex. Sappig, fijn fruit en mooie zuren, al wat beginnende evolutie, lange afdronk. Heel mooi.
Meer over Casa de Mouraz op de blog van de wijnmakers:
http://casademouraz.blogspot.be
en in enkele afleveringen op het Youtube-kanaal "Ask a Winemaker":
https://www.youtube.com/watch?v=rM8QfE0A0ig
https://www.youtube.com/watch?v=NO_5_xoMPBc
https://www.youtube.com/watch?v=IXeNuHpOhHM
https://www.youtube.com/watch?v=Db0BG37RHwA