wijnliefhebbers

Volledige versie: Casa de Mouraz (Antonio Lopes Ribeiro)
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.

Marc

Ik vind nog geen topic over dit biodynamische domein in midden Portugal.

Ik heb nu de Vinho Verde "AIR" 2012 in het glas.
Bleek citroengeel.
Minerale, discrete neus, als granieten blok in de zon. Witte bloemen (linde, jasmijn), citrus en een beetje rijp wit fruit. Blijft discreet in de neus, maar wel mooi en zuiver en verwachtingen-scheppend.
Aanzet is fris, met onmiddellijk beetje fruitgedreven restzoet, zonder overheersend zoet te worden. Mooi citrus, wit fruit en floraal in de mond. Levendige wijn, met nogal wat zuurtjes om evenwicht te geven. Medium afdronk, vol wit fruit.
Mooie verrassing.
Op FB heb ik iets poëtischer geschreven:
Na een stevige wandeling ga je boven op de berg even rusten op een stuk rots die in de zon ligt op te warmen. Een koele wind brengt de geur van wat veldbloemen iets verderop met zich mee...
Dat is waar ik aan moest denken toen ik mijn neus in dit glas wijn stak.
Met niet teveel alcohol (11,5), een klein beetje restzoet (17 g/l) en heel veel sap, want Bio (Ecocert), is dit super voor een warme dag als vandaag. Heerlijke no-nonsense terrasjeswijn.
(26-04-2014 12:07 AM)Marc schreef: [ -> ]Ik vind nog geen topic over dit biodynamische domein in midden Portugal.

Ik heb nu de Vinho Verde "AIR" 2012 in het glas.
Bleek citroengeel.
Minerale, discrete neus, als granieten blok in de zon. Witte bloemen (linde, jasmijn), citrus en een beetje rijp wit fruit. Blijft discreet in de neus, maar wel mooi en zuiver en verwachtingen-scheppend.
Aanzet is fris, met onmiddellijk beetje fruitgedreven restzoet, zonder overheersend zoet te worden. Mooi citrus, wit fruit en floraal in de mond. Levendige wijn, met nogal wat zuurtjes om evenwicht te geven. Medium afdronk, vol wit fruit.
Mooie verrassing.
Op FB heb ik iets poëtischer geschreven:
Na een stevige wandeling ga je boven op de berg even rusten op een stuk rots die in de zon ligt op te warmen. Een koele wind brengt de geur van wat veldbloemen iets verderop met zich mee...
Dat is waar ik aan moest denken toen ik mijn neus in dit glas wijn stak.
Met niet teveel alcohol (11,5), een klein beetje restzoet (17 g/l) en heel veel sap, want Bio (Ecocert), is dit super voor een warme dag als vandaag. Heerlijke no-nonsense terrasjeswijn.

Dag Marc, ik dronk ooit de malvasia van dit huis, ook op een terrasjeWink
Zie hier:
http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/ar...taste.html

En hun rode mogen er ook zijn:

http://wijnliefhebber.skynetblogs.be/arc...-2005.html
Voor mij één van de meest geslaagde jaargangen van de AIR/MICA saga tot nog toe.
En voor de liefhebbers : dit weekend in Heusden te proeven : http://www.vinejo.freebb.be/thread-1881-page-2.html
(26-04-2014 12:07 AM)Marc schreef: [ -> ]Ik vind nog geen topic over dit biodynamische domein in midden Portugal.

Ik heb nu de Vinho Verde "AIR" 2012 in het glas.
Bleek citroengeel.
Minerale, discrete neus, als granieten blok in de zon. Witte bloemen (linde, jasmijn), citrus en een beetje rijp wit fruit. Blijft discreet in de neus, maar wel mooi en zuiver en verwachtingen-scheppend.
Aanzet is fris, met onmiddellijk beetje fruitgedreven restzoet, zonder overheersend zoet te worden. Mooi citrus, wit fruit en floraal in de mond. Levendige wijn, met nogal wat zuurtjes om evenwicht te geven. Medium afdronk, vol wit fruit.
Mooie verrassing.
Op FB heb ik iets poëtischer geschreven:
Na een stevige wandeling ga je boven op de berg even rusten op een stuk rots die in de zon ligt op te warmen. Een koele wind brengt de geur van wat veldbloemen iets verderop met zich mee...
Dat is waar ik aan moest denken toen ik mijn neus in dit glas wijn stak.
Met niet teveel alcohol (11,5), een klein beetje restzoet (17 g/l) en heel veel sap, want Bio (Ecocert), is dit super voor een warme dag als vandaag. Heerlijke no-nonsense terrasjeswijn.

Was een beetje verward door de topic titel die verwijst naar Dao (eerder centraal in Portugal gelegen), terwijl de wijn een Vinho Verde is (Noord Portugal)... Ondertussen wat opgezocht en blijkbaar maken ze wijnen in de Dao, Vinho Verde en zelfs Douro. Misschien best al deze streken in de topic titel vermelden (of geen enkele) om verwarring the vermijden....

Voor de rest trouwens zeer leuke TN. Albarino (ik veronderstel dat hij gemaakt is van Albarino) is een druif die ik zeer graag heb, dronk eerder deze week een middenklasser van Soalheiro ("Primeiras Vinhas") en die was ook zalig!
Albarino (ik veronderstel dat hij gemaakt is van Albarino) is een druif die ik zeer graag heb,
[/quote]
De gebruikte druiven zijn loureiro, trajadura, azal en alvarinho (=albariño).

Marc

(08-05-2014 11:29 AM)nco schreef: [ -> ]Was een beetje verward door de topic titel die verwijst naar Dao (eerder centraal in Portugal gelegen), terwijl de wijn een Vinho Verde is (Noord Portugal)... Ondertussen wat opgezocht en blijkbaar maken ze wijnen in de Dao, Vinho Verde en zelfs Douro. Misschien best al deze streken in de topic titel vermelden (of geen enkele) om verwarring the vermijden....

Bedankt voor de terechte opmerking.
Aangepast...
(of toch een beetje, ik kan blijkbaar enkel in eigen posts de titel wijzigen)
(09-05-2014 12:24 PM)Marc schreef: [ -> ]Bedankt voor de terechte opmerking.
Aangepast...
(of toch een beetje, ik kan blijkbaar enkel in eigen posts de titel wijzigen)

thank you

Marc

Elders op het forum staat de aankondiging voor deze bijzondere degustatie bij Wijnhuis Tinto, in aanwezigheid van de wijnmakers van Casa de Mouraz: Antònio Lopes Ribeiro en Sara Dionìsio.
Antònio, bijna een cultfiguur in de Portugese wijnbouw, was jammer genoeg net ziek geworden, dus nam zijn vrouw Sara de presentatie over.

Casa de Mouraz is een klein wijndomein in de Dão-streek, in het dorpje Mouraz (140 inwoners). Antònio is opgegroeid met het wijnmaken. Het familedomein maakte al vroeger wijn, die voor eigen gebruik en voor de plaatselijke coöperatieve bestemd was.
In 2000 besluit Antònio wijn onder eigen etiket te maken. Hij kiest daarbij resoluut voor de biologische aanpak. Daarmee is hij de eerste wijnmaker in Dão die organisch, en later zelfs biodynamisch gaat werken.
Stelselmatig werden her en der wijngaarden bijgekocht, om aan de vraag te kunnen voldoen. Niet enkel in de Dão-streek, maar ook meer noordelijk (Vinho Verde, Douro) en zuidelijk (Alentejo) ging men wijn maken.
Door het arbeidsintensieve werk dat bij de biodynamiek komt kijken, blijkt al snel dat de versnippering van de wijngaarden niet langer haalbaar is. in 2012 wordt de laatste Alentejano gemaakt, waarna de wijngaard daar verkocht wordt.

De biologische wijnbouw kenmerkt zich door enkel met natuurlijke producten in de wijngaard te werken. Tot deze natuurlijke producten horen ook koper en zwavel, vermits deze stoffen ook gewoon in de natuur voorkomen. Vooral in het vochtige gebied van de Vinho Verde, aan de Atlantische Oceaan, net onder Spaans Gallicië, is meeldauw een probleem, en zou de wijngaard zonder de toepassing van koper en zwavel niet productief genoeg zijn.
Voor de wijngaarden in Douro en Dão kiest men voor de biodynamiek. Dit is een compleet andere aanpak dan de traditionele wijnbouw. Men gelooft dat de wijngaard deel uitmaakt van een heel ecosysteem, waarin ook andere planten, maar ook dieren deel van uitmaken. Er lopen schapen tussen de wijnstokken, maar er staan ook bomen en struiken, zodat er een heel eigen ecosysteem in stand wordt gehouden. Zelfs de sterren en aardkrachten spelen een rol. Resultaat van dit alles is het streven naar een gezonde bodem, waarbij geen schade mag aangebracht worden aan het systeem. Preparaten worden in homeopathische dosis toegediend. Sara spreekt van 4 gram per hectare!

Ondertussen werden er ook nog enkele wijnen geproefd...
- AIR Vinho Verde 2012: Voornamelijk Loureiro.
Mineraal, saliniteit, sinaas en citrus. Licht zoet houdt de frisse zuren in structuur. Laag in alcohol. Ook al hier besproken.
- Casa de Mouraz Dão 2011: Malvasia, Cerceal, Encruzado, Bical. Alle soorten staan door elkaar op een gemengde wijngaard. Alles wordt ook op hetzelfde moment geplukt, waardoor de ene soort misschien net overrijp, terwijl de andere nog net niet rijp is. Dat komt de complexiteit en het karakter ten goede, aldus Sara Dionisio.
Licht geel fruit, citrus, kruidig (munt), mineraal (kalk). Droog, kruidig, korrelig, romig mondgevoel, afdronk met bittertje.
- Encruzado Dão 2010: 100% Encruzado, een edele druif. De vergelijking met Riesling valt. Kan ook meer dan 20 jaar rijpen, ideaal op de granietbodem die hier te vinden is.
Zuivere, ingetogen neus, citrus, mineraal. Zachte en fijne zuren, fruitigheid, tegelijk lichtvoetig in aanzet en materie in middenstuk. Mooie wijn.
- Alentejano Vinho Regional 2012: Touriga Nacional, Trincadeira, Aragonês, Alicante-Bouschet. Blijkbaar groot aandeel van deze laatste druif, volgens Sara. Zoals gezegd is dit hun laatste jaargang in deze streek.
Rood fruit, pruimen, aards, lichte animaliteit, kruidigheid. Fruit en mokka in de mond, aangename zuren, iets eenvoudiger stijl.
- Antonio Lopes Ribeiro Douro 2011: Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Barroca, Tinta Roriz, Sousao. Op schiste-bodem. Geen houtlagering.
Intense neus met rood en zwart fruit, cassis, cacao. Mooie fraicheur, mooie lengte. Fijne, maar prominente tannines. Samen mooi mondgevoel met lange afdronk.
- Casa de Mouraz Dão 2011. Touriga Nacional, Tinta Roriz, Alfrocheiro, Jaen, Agua-santa. 25% van de wijn wordt opgevoed op Franse eik gedurende 8 maanden.
Redelijk gesloten nu, rood en zwart fruit, kruiden, mineraliteit. Mooie fruitzuren en frisheid, lichte structuur met rijpe tannines. Mooie wijn.
- Casa de Mouraz "Elfa" Dão 2010: 30 verschillende druiven, 7% witte soorten, wijngaard van 85 jaar oud, alles groeit door elkaar. De tank van deze wijn was eerst een probleemgeval, en bleef gedurende 3 jaar onaangeroerd. Tot men vorig jaar besloot om toch eens te proeven wat er van geworden was.
Floraal, roosjes, violetjes, braambes, complex, boeiend. Sappige wijn cassis, fraicheur en structuur. Schitterend.
- Private Selection Dão 2011: Touriga Nacional, Jaen, Agua-santa, percelen op klei en graniet, 50% rijpt een jaar op Franse barrique.
Kruidig (eucalyptus, munt), fruit, animaal (leder). Zacht, sappig en gebald, mooie structuur. Mooie, complexe wijn met finesse en fraicheur.
- Flor de Mouraz Dão 2006: Touriga Nacional, Tinta Roriz, Alfrocheiro, Jaen. Deze wijn wordt niet elk jaar gemaakt. Treden in Lagares: traditionele open granieten kuipen waarin de wijn gedurende enkele uren met de voeten wordt geperst. Vinificatie per cepage, dan assemblage. Op barrique.
Expressieve neus van donker rijp fruit, hout, animaal, complex. Sappig, fijn fruit en mooie zuren, al wat beginnende evolutie, lange afdronk. Heel mooi.

Meer over Casa de Mouraz op de blog van de wijnmakers:
http://casademouraz.blogspot.be
en in enkele afleveringen op het Youtube-kanaal "Ask a Winemaker":
https://www.youtube.com/watch?v=rM8QfE0A0ig
https://www.youtube.com/watch?v=NO_5_xoMPBc
https://www.youtube.com/watch?v=IXeNuHpOhHM
https://www.youtube.com/watch?v=Db0BG37RHwA
Citaat:30 verschillende druiven, 7% witte soorten, wijngaard van 85 jaar oud, alles groeit door elkaar. De tank van deze wijn was eerst een probleemgeval, en bleef gedurende 3 jaar onaangeroerd. Tot men vorig jaar besloot om toch eens te proeven wat er van geworden was.

schitterend...

ook weer een nieuwe druif leren kennen, encruzado!
Dank voor dit interessante verslag, Marc!
Moet dringend nog eens naar Tinto...[/align]
(30-11-2014 10:41 PM)Olivier schreef: [ -> ]
Citaat:30 verschillende druiven, 7% witte soorten, wijngaard van 85 jaar oud, alles groeit door elkaar. De tank van deze wijn was eerst een probleemgeval, en bleef gedurende 3 jaar onaangeroerd. Tot men vorig jaar besloot om toch eens te proeven wat er van geworden was.

schitterend...

ook weer een nieuwe druif leren kennen, encruzado!

Olivier, als je de witte wijn Monteirinhos ergens op de kop weet te tikken laat me dit dan zeker weten.
Deze wijn is een 100% Encruzado.
Dit domein Quinta Dos Monteirinhos is een klein domein in het Dao streek.
Deze wordt nog niet in België verkocht en ze zoeken een vertegenwoordiging er voor.
Moest ik zelfs in wijn doen was ik de eerste om deze in mijn gamma op te nemen.
In Portugal wordt deze wijn onder de 10 Euro verkocht maar haalt volgens mij het niveau van 20......25 Euro.( 90+)

Marc

(30-11-2014 10:41 PM)Olivier schreef: [ -> ]schitterend...

ook weer een nieuwe druif leren kennen, encruzado!

Ik moet bekennen: was voor mij ook nieuw, Olivier. Mooie wijn, dat wel...

(30-11-2014 11:49 PM)vinejo schreef: [ -> ]Dank voor dit interessante verslag, Marc!
Moet dringend nog eens naar Tinto...[/align]
Volgend weekend eindejaarsdegustatie, Jo...
(01-12-2014 12:45 AM)Marc schreef: [ -> ]
(30-11-2014 10:41 PM)Olivier schreef: [ -> ]schitterend...

ook weer een nieuwe druif leren kennen, encruzado!

Ik moet bekennen: was voor mij ook nieuw, Olivier. Mooie wijn, dat wel...

(30-11-2014 11:49 PM)vinejo schreef: [ -> ]Dank voor dit interessante verslag, Marc!
Moet dringend nog eens naar Tinto...[/align]
Volgend weekend eindejaarsdegustatie, Jo...

Marc,

Waar kocht je deze Encruzado Dão 2010? Ik veronderstel bij Wijnhuis Tinto.
Prijskaartje?

Marc

(01-12-2014 01:14 AM)don quichotte schreef: [ -> ]
(01-12-2014 12:45 AM)Marc schreef: [ -> ]
(30-11-2014 10:41 PM)Olivier schreef: [ -> ]schitterend...

ook weer een nieuwe druif leren kennen, encruzado!

Ik moet bekennen: was voor mij ook nieuw, Olivier. Mooie wijn, dat wel...

(30-11-2014 11:49 PM)vinejo schreef: [ -> ]Dank voor dit interessante verslag, Marc!
Moet dringend nog eens naar Tinto...[/align]
Volgend weekend eindejaarsdegustatie, Jo...

Marc,

Waar kocht je deze Encruzado Dão 2010? Ik veronderstel bij Wijnhuis Tinto.
Prijskaartje?

12 euro, Don.
Inderdaad bij Steven en Nathalie van Tinto (Heusden bij Gent)
Casa de Mouraz 2011, Dao (rood)

Fris en lichtvoetig in de neus, wat kruidig en kersjes à gogo. In de mond een stuk rijper dan verwacht op basis van de neus. Rijpe kersen, wat pruim en zelfs wat chocolade. Ook kruiden komen terug. Zuren ondersteunen wel, maar zijn niet heel present, wat zorgt voor een eerder rond mondgevoel. Heel veel fruit. Tannines zijn aanwezig, maar zijn fijn en geven wat structuur.
Zeer vlotte wijn, maar ben niet zeker dat deze fles zal blijven boeien...
Ik vond een vergeten fles flor de mouraz 2006 vanachter in mijn wijnkast. Heerlijke ronde wijn met vanilletoetsen en rijp zwart fruit. Na 10 jaar nog vol fruit en sappigheid. 15°C is de ideale temperatuur. Merci Tinto !!!
(26-11-2016 08:18 PM)Gerten schreef: [ -> ]Ik vond een vergeten fles flor de mouraz 2006 vanachter in mijn wijnkast. Heerlijke ronde wijn met vanilletoetsen en rijp zwart fruit. Na 10 jaar nog vol fruit en sappigheid. 15°C is de ideale temperatuur. Merci Tinto !!!

Straf!! Zo zie je maar dat die beginnende Alzheimer af en toe in je voordeel kan werken... Wink

Marc

Antònio Lopes Ribeiro en Sara Dionìsio van Casa de Mouraz gven vandaag een presentatie van hun wijnen bij Tinto.
Verslagje elders op dit forum:

http://www.vinejo.freebb.be/thread-4943-...l#pid69017
(26-11-2016 11:09 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(26-11-2016 08:18 PM)Gerten schreef: [ -> ]Ik vond een vergeten fles flor de mouraz 2006 vanachter in mijn wijnkast. Heerlijke ronde wijn met vanilletoetsen en rijp zwart fruit. Na 10 jaar nog vol fruit en sappigheid. 15°C is de ideale temperatuur. Merci Tinto !!!

Straf!! Zo zie je maar dat die beginnende Alzheimer af en toe in je voordeel kan werken... Wink
7

Haha dan staan mij nog mooie wijnmomenten te wachten maar hoe krijg jij die obussen nu weer open ?
(30-01-2015 08:12 PM)Olivier schreef: [ -> ]Casa de Mouraz 2011, Dao (rood)

Fris en lichtvoetig in de neus, wat kruidig en kersjes à gogo. In de mond een stuk rijper dan verwacht op basis van de neus. Rijpe kersen, wat pruim en zelfs wat chocolade. Ook kruiden komen terug. Zuren ondersteunen wel, maar zijn niet heel present, wat zorgt voor een eerder rond mondgevoel. Heel veel fruit. Tannines zijn aanwezig, maar zijn fijn en geven wat structuur.
Zeer vlotte wijn, maar ben niet zeker dat deze fles zal blijven boeien...

Twee jaar later deze wijn vandaag ook in het glas. TN van Olivier is accuraat, ik heb nu in de neus ijzer, cacao, braambes, kruidnagel. Evenwichtig en redelijk zacht mondgevoel, het zwarte fruit heeft een mooie materie, de wijn wordt sappiger met openstaan. Heel licht koffiebittertje. Straks even proberen bij de kip met frietjes! Smile
Antonio Lopes Ribeiro Douro 2020

Vanop de website van Tinto:
Citaat:wijngaarden gelegen op schisthellingen in de Douro Superior: druivenstokken aangeplant tussen de wilde tijm, rozemarijn en zonneroosjes
ouderdom van de aanplantingen tussen 30 en 40 jaar

manuele oogst van de druiven eind september 2020; alle druiven worden samen gefermenteerd met autochtone gisten in de traditionele lagar (granieten kuipen); opvoeding in inox gedurende 1 jaar

60% Touriga franca, 10% Touriga nacional, 10% Tinta Roriz, 10% Tinta barroca, 10% Sousao

Boeiende neus met veel kruidigheid (rozemarijn, tijm, peper), fruit (kers, blauwe bes), viooltjes en een uitgesproken toets van sinaasappel. Beetje funky, maar niet storend.
In de mond is de wijn eerder lichtvoetig met een mooie aciditeit en fijne tannine. Retro op het fruit en de kruiden en een lichte bitter in de finale. Heel sappige wijn die vlot wegdrinkt.
Koppelingen