(15-10-2020 11:30 AM)soiando schreef: [ -> ]Ik kocht recent mijn fles in de plaatselijke GB voor 15 euro in de uitverkoop, opslag zal ook niet ideaal geweest zijn.
Hah, mijn fles komt ook uit de uitverkoop van de GB een jaar of twee geleden, €14 voor betaald volgens CT.
Mijn ervaring met Potensac is dat hij meestel veel jonger smaakt dan het eigenlijke jaartal.
(15-10-2020 01:42 PM)Corto schreef: [ -> ]Mijn ervaring met Potensac is dat hij meestel veel jonger smaakt dan het eigenlijke jaartal.
Mijn ervaring met Médocs is dat ze helaas meestal veel jonger smaken dan ze eigenlijk zijn.
Ik vind ze dikwijls te jong tot ze te oud zijn, in feite schuiven die toestanden soms over mekaar: voor de tannines verzacht zijn, droogt de wijn alreeds uit en krijg je zo'n zurig-droge, tanninerijke staart.
Ik hoop en denk dat de modernere wijnen daar minder last gaan van hebben. Ik dronk al enkele 2005 en 2009 die aardig op weg zijn om mooie wijnen met zachte tannines te worden. Hoop doet leven...
(18-09-2015 06:30 PM)vinejo schreef: [ -> ]Gisteren, tijdens Anderlecht-Monaco had ik het gezelschap van een gedreven mede- wijnliefhebber. Hij had een zeer interessant flesje mee.
Toch leek hij bij aanvang wat ontgoocheld. Blijkbaar had de wijn net na openen een zeer mooi en complex aroma. En ik kon hem volgen in zijn ontgoocheling toen hij een uurtje later de wijn inschonk. Potensac 2010 vertoonde een lactische toets die de rest van de geur wat overheerste. Na een half uurtje trad er wel verbetering op. Toch bleef het aroma wat onder de verwachtingen, ik rook er ook vooral merlot in.
De mond toonde echter wat de wijn in petto heeft voor de volgende jaren. Veel concentratie, materie, structuur en een immense afdronk. Dat de zuren en tannines nog wat wringen is normaal te noemen voor een klassieke Medoc in een topjaar.
Zonet schonk ik een glaasje uit van de rest van de fles (nu ja, er was nog 3/4 over, dankuwel, Fré!)
De lactische toets is gelukkig quasi verdwenen.
Eigenaardig genoeg ruik ik nu inotiol, een aroma dat ik normaal terugvind in ZAfrikaanse wijnen. Maar ik merkte eerder al dat ook de cabernet soms deze geur kan veroorzaken.
Hoe dan ook een heerlijke neus nu, met naast de poepzalf ook rijp zwart fruit, verf, calisse en inkt. In de mond hebben tannines en zuurtjes zich ondertussen wat gesetteld, maar er is nog wat tijd nodig om het huis volledig in orde en evenwicht te krijgen. Toch is het mondgevoel lang en aangenaam (zeker voor de cabfan die wat structuur gewoon is) en valt alweer de sublieme afdronk op.
Een wijn die ik gisteren met moeite 89 scoorde krijgt vandaag een welverdiende..
+
Gisteren, zes jaar later, een half flesje 2010 geopend, had nog eens zin om een Medoc te proeven en een halfje is dan ideaal als je alleen bent.
De wijn was wat ruw, animaal in de neus, met gerookte toetsen, in de mond wat warm (Italiaanse cab/merlot aandoend) en toch wat vervelende tannines. t Was maar een halfje maar ik liet een halfje (dus een kwartje) over.
Zonet, weekend gestart
Een leuke Bourgogne geopend maar ik had dus nog dit halfje. Had er niet veel zin in eerlijk gezegd maar… hoho…
Hmm, die neus is nu veel fijner. In mijn TN van 2015 staat er inotiol, wat me naar Z Afrika leidde, maar nu is het eerder een Australisch wijngevoel. Munt, bijna eucalyptus. In de mond is dit nu fluwelig, de tannines zijn volledig getemd. Doet me wel eerder denken aan een wijn van Glaetzer (Barossa Valley) dan aan een Pauillac. Maar ik ben wel fan van Glaetzer
Sowieso, 2010 is te jong om te openen voor Medocs van dit niveau. De wijn op de tweede dag vond ik echter heerlijk en verdient zeker de 90+ die ik m 6 jaar terug toebedeelde.
(29-10-2021 03:20 PM)vinejo schreef: [ -> ] (18-09-2015 06:30 PM)vinejo schreef: [ -> ]Gisteren, tijdens Anderlecht-Monaco had ik het gezelschap van een gedreven mede- wijnliefhebber. Hij had een zeer interessant flesje mee.
Toch leek hij bij aanvang wat ontgoocheld. Blijkbaar had de wijn net na openen een zeer mooi en complex aroma. En ik kon hem volgen in zijn ontgoocheling toen hij een uurtje later de wijn inschonk. Potensac 2010 vertoonde een lactische toets die de rest van de geur wat overheerste. Na een half uurtje trad er wel verbetering op. Toch bleef het aroma wat onder de verwachtingen, ik rook er ook vooral merlot in.
De mond toonde echter wat de wijn in petto heeft voor de volgende jaren. Veel concentratie, materie, structuur en een immense afdronk. Dat de zuren en tannines nog wat wringen is normaal te noemen voor een klassieke Medoc in een topjaar.
Zonet schonk ik een glaasje uit van de rest van de fles (nu ja, er was nog 3/4 over, dankuwel, Fré!)
De lactische toets is gelukkig quasi verdwenen.
Eigenaardig genoeg ruik ik nu inotiol, een aroma dat ik normaal terugvind in ZAfrikaanse wijnen. Maar ik merkte eerder al dat ook de cabernet soms deze geur kan veroorzaken.
Hoe dan ook een heerlijke neus nu, met naast de poepzalf ook rijp zwart fruit, verf, calisse en inkt. In de mond hebben tannines en zuurtjes zich ondertussen wat gesetteld, maar er is nog wat tijd nodig om het huis volledig in orde en evenwicht te krijgen. Toch is het mondgevoel lang en aangenaam (zeker voor de cabfan die wat structuur gewoon is) en valt alweer de sublieme afdronk op.
Een wijn die ik gisteren met moeite 89 scoorde krijgt vandaag een welverdiende..
+
Gisteren, zes jaar later, een half flesje 2010 geopend, had nog eens zin om een Medoc te proeven en een halfje is dan ideaal als je alleen bent.
De wijn was wat ruw, animaal in de neus, met gerookte toetsen, in de mond wat warm (Italiaanse cab/merlot aandoend) en toch wat vervelende tannines. t Was maar een halfje maar ik liet een halfje (dus een kwartje) over.
Zonet, weekend gestart
Een leuke Bourgogne geopend maar ik had dus nog dit halfje. Had er niet veel zin in eerlijk gezegd maar… hoho…
Hmm, die neus is nu veel fijner. In mijn TN van 2015 staat er inotiol, wat me naar Z Afrika leidde, maar nu is het eerder een Australisch wijngevoel. Munt, bijna eucalyptus. In de mond is dit nu fluwelig, de tannines zijn volledig getemd. Doet me wel eerder denken aan een wijn van Glaetzer (Barossa Valley) dan aan een Pauillac. Maar ik ben wel fan van Glaetzer
Sowieso, 2010 is te jong om te openen voor Medocs van dit niveau. De wijn op de tweede dag vond ik echter heerlijk en verdient zeker de 90+ die ik m 6 jaar terug toebedeelde.
Thanks & good to know want ik ging er nog eentje open trekken. Ik laat ze dus nog even rusten.
Potensac 2008. De kurk begaf het bij het ontkurken. Uiteindelijk maar overgegoten in een karaf met een zeefje ertussen.
Niet echt onder de indruk van de smaak. Niet slecht maar meer in het genre van 13 in een dozijn.
(21-11-2021 06:22 PM)Corto schreef: [ -> ]Potensac 2008. De kurk begaf het bij het ontkurken. Uiteindelijk maar overgegoten in een karaf met een zeefje ertussen.
Niet echt onder de indruk van de smaak. Niet slecht maar meer in het genre van 13 in een dozijn.
Laat die andere 12 dan maar liggen
Oh Potensac is toch zo eentje die jaren kelderrust nodig heeft, de 2010 was vorig jaar nog stroef...dus deze blijven zeker nog 5 jaar liggen. Heb nog 2000 & 2005, deze gaan waarschijnlijk in de volgende 3 jaar eens op tafel komen.
Dit is zo'n wijntje die ik koop per kist in topjaren. Net als Sénejac, ook al zo eentje die tijd nodig heeft. Maar...een Potensac op leeftijd stelde mij nog nooit teleur.
(21-11-2021 07:02 PM)jr02 schreef: [ -> ] (21-11-2021 06:22 PM)Corto schreef: [ -> ]Potensac 2008. De kurk begaf het bij het ontkurken. Uiteindelijk maar overgegoten in een karaf met een zeefje ertussen.
Niet echt onder de indruk van de smaak. Niet slecht maar meer in het genre van 13 in een dozijn.
Laat die andere 12 dan maar liggen
Oh Potensac is toch zo eentje die jaren kelderrust nodig heeft, de 2010 was vorig jaar nog stroef...dus deze blijven zeker nog 5 jaar liggen. Heb nog 2000 & 2005, deze gaan waarschijnlijk in de volgende 3 jaar eens op tafel komen.
Dit is zo'n wijntje die ik koop per kist in topjaren. Net als Sénejac, ook al zo eentje die tijd nodig heeft. Maar...een Potensac op leeftijd stelde mij nog nooit teleur.
2008 was nochtans geen al te slecht jaar. Ondanks de slechte staat van de kurk is de wijn altijd goed bewaard geweest. Voor ongeveer hetzelfde bedrag heb ik toch liever een Poujeaux, Reignac, SM, ...
2006
Wordt lekkerder en lekkerder.