Bulgarije krijgt van de EU een subsidie van 133 miljoen euro ter stimulering van de wijnbouw. Na de val van het communisme heeft die sterk te lijden gehad. Het is onder meer de bedoeling dat nieuwe wijngaarden worden aangeplant. Ruimte is daarvoor nog genoeg, want van de 81.000 hectare grond die voor wijnbouw in aanmerking komen worden er nu 68.000 gebruikt. Het lijkt Bulgaarse wijnbouw na jaren van teloorgang weer beter te gaan. Op dit moment zijn er 260 wijnbedrijven actief, terwijl er voor het eind van 2014 nog eens 14 bijkomen.
De oogst 2013 was alvast een opsteker voor de branche, een van de beste sinds 2000 met een opbrengst van 175 miljoen liter. Daarvan was niet minder dan 137 miljoen liter bestemd voor export.
van wat ik las over Bulgaarse wijn, heeft de wijnbouw er ook al voor de val van het communisme geleden onder de campagne van Gorbatchev. Tegen de overdreven alcoholconsumptie...
Tijdens het communisme was het vooral de kwantiteit die van belang was ... maar in een vrije markt economie wil niemand die brol.
Onlangs nog Bulgaarse wijn gedronken, Koen?
Je had destijds Bulgarian Vintners als grote exporteur. Alles was staat, natuurlijk, maar er werden wel een aantal behoorlijke huis-tuin-en-keukenwijnen gemaakt, die vlot afname vonden in de supermarkten alhier. Veel cabernet-sauvignon van het niveau instap-bordeaux.
Enkele jaren geleden werd een spotgoedkope Bulgaarse CS beste koop in de wijnkoopgids van Testaankoop. Ik herinner me dat ik hiervoor het woord "onwijn" in de mond nam: het was een wijn met als voornaamste eigenschap dat hij rood was. Niet te zuur, niet te zoet, niet te bitter, niet te veel alcohol, niet te licht, niet te donker, de fles precies op 75 cl gevuld... En spotgoedkoop.
op basis van een goedkope massawijn kan je natuurlijk elk land afschrijven. En natuurlijk is het zo dat Bulgarije nog niet aan wijngrootheden kan reiken zoals Frankrijk en Italië. Maar de realiteit is dat er investeringen gebeuren in Bulgarije die resulteren in mooie wijnen. Voor diegenen die de oogkleppen eens willen afzetten, probeer dan eens volgende domeinen :
- Logodaj Winery (de Melnik)
- Edoardo Miroglio (heel toegankelijke, maar mooie pinot noir aan zachtere prijzen dan elders)
- Bessa Valley Winery (een domein van Stephan Von Neipperg, probeer de Enira)
- Angelus Estate (hypermodern domein dat zeer mooie wijnen maakt, rood vooral CS en Merlot, wit een heel originele blend van Sauvignon, Chardonnay en Viognier)
Misverstand. Wou enkel even schetsen hoe het vroeger was en hoe TestAankoop met beste kopen omspringt. Natuurlijk gebeurt er allerlei interessants in Bulgarije. Enfin, op wijngebied toch zeker. Als Wiedergutmachung, hierbij een voorzet met een wijn, die we vorig jaar in oktober proefden.
Contemplation Merlot/Malbec.
Zeker de revelatie van de avond qua kwaliteit/prijs.
Katarzyna, Thracian Valley, Bulgarije.
Te Svilengrad, vlak bij de Griekse en de Turkse grens.
2011 - 70% Merlot, 30% Malbec.
14,5%vol. €11
(gekocht bij Ad Bibendum, dacht ik).
(01-06-2014 08:35 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Misverstand. Wou enkel even schetsen hoe het vroeger was en hoe TestAankoop met beste kopen omspringt. Natuurlijk gebeurt er allerlei interessants in Bulgarije. Enfin, op wijngebied toch zeker. Als Wiedergutmachung, hierbij een voorzet met een wijn, die we vorig jaar in oktober proefden.
Contemplation Merlot/Malbec.
Zeker de revelatie van de avond qua kwaliteit/prijs.
Katarzyna, Thracian Valley, Bulgarije.
Te Svilengrad, vlak bij de Griekse en de Turkse grens.
2011 - 70% Merlot, 30% Malbec.
14,5%vol. €11
(gekocht bij Ad Bibendum, dacht ik).
thanks voor de tip. Mocht Ad Bibendum wat dichter bij zijn, zou ik die zeker eens halen.
(23-05-2014 11:45 PM)Olivier schreef: [ -> ]Onlangs nog Bulgaarse wijn gedronken, Koen?
Toch wel en ook Hongaarse, Slovaakse, Roemeense en wijn uit Oekraïne, maar ik ging verder in op wat het communisme als impact
had op de wijnbouw in alle Oostbloklanden ... met als gevolg bij de val stond er niemand te wachten op hun bulkwijnen. Over de huidige wijnen heb ik niets geschreven, trouwens de investeringen in kwaliteit is een tendens die in alle Oost-Europese landen valt waar te nemen.
(01-06-2014 08:35 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Katarzyna, Thracian Valley, Bulgarije.
Ik kan me van proefdagen bij Pasqualinno zaliger herinneren dat dit domein zeer toegankelijke wijnen produceerde die P/K in orde waren. De Carpe Diem (die blijkbaar niet meer geproduceerd wordt), de rode Contemplations, de Twins en de (in verhouding nogal prijzige) Question Mark vielen in de smaak.
Ze hebben een zeer uitgebreid gamma:
http://www.katarzyna.bg/brands.php