wijnliefhebbers

Volledige versie: Pontet Canet
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Lijkt me idd straf om nu reeds aan de hand van enkele gissingen of interpretaties
te gaan zeggen dat het resultaat nu plots heel wat minder is.
We zullen binnen een jaar of 10-20 ne keer klappen....
ik panikeer nog niet hoor, zeker niet, met Winedoctor eens over gemaild, had toch ook wat bedenkingen, voor 55,75 euro (primeur-prijs Collishop) verwacht je natuurlijk wel (top)kwaliteit, maar zal wel in orde komen, gewoon heel veel tijd geven, de 2006 die ik geproefd heb was 1e dag bijna niet drinkbaar, merkelijk beter vanaf dag 2, maar er zat een enorm potentieel verborgen in die wijn (beetje hetzelfde gevoel met Léoville Barton 2006), het zou wel kunnen dat mijn kist Domaine de Chevalier 2008 P/K een betere aankoop was, VCC 2008 was fractie goedkoper dan PC 2008 en misschien wordt die ook wel beter op P/K-gebied, maar dat zullen we binnen een goeie 10 jaar pas weten
(26-11-2010 10:34 PM)Kris G schreef: [ -> ]VCC 2008 was fractie goedkoper dan PC 2008 en misschien wordt die ook wel beter op P/K-gebied, maar dat zullen we binnen een goeie 10 jaar pas weten

Ik zal het u eens laten weten in 2020 (of later)
Heb een beetje hetzelfde meegemaakt met '94 en '95. Geduld is een mooie deugd, ....Eerste tien jaar afblijven.

Alex

(26-11-2010 10:23 PM)vinejo schreef: [ -> ]Twijfelgeval? Zou hij nu plots niet meer goed zijn? JM Comme maakt elk jaar vorderingen, geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest, men werkt zelfs terug met paarden, vermoedelijk altijd endogene gisten, enz...
De 2008 kreeg zeer goede kritieken van alle proevers, mss nu enkele wat minder (welke, wie?) maar ik heb er wel vertrouwen in. Ben sowieso zeer blij met mijn zes bestelde flesjes (à 52€).

@Alex: Waar proefde je die 2008? En hoe lang was die open?

ik was een paar weken geleden op een tasting van l'union des GC in Brussel. Fles was in Juni gebotteld en was nog maar 3h open en niet gekarafeerd (bijna geen enkele wijn daar). De punten die ik toen gaf op de tasting waren op basis van de prijs, reputatie en de huidige situatie. Bij veel huizen heb ik geschreven "te volgen voor evolutie" maar wie een 2008 nu opentrekt zal zeer teleurgesteld zijn. Ze moeten nog volledig openbloeien. Sommige jonge wijnen hebben veel tannines en zijn zeer gecorseerd waardoor ze niet aangenaam zijn om te drinken. Dit vond ik bij sommige huizen terug waardoor ik meer gerust gesteld was naar de evolutie. Maar een die smaak en geurloos is (let op: overstatement) is altijd moeilijker te gissen waar deze naartoe zal gaan.

Ook hadden vele wijnen al tertiaire toetsen en bij vele wijnen kwam ik paddenstoelen geuren tegen. Wat zeer raar is voor jonge wijnen. Ik denk dat we in een tijd gaan komen dat bdx geen slechte wijnen meer gaat maken, omdat ze gewoon chemisch gemanipuleerd worden.

Je hebt mensen die graag eens een jonge wijn drinken voor de pit. Ik geef toe af en toe kan het me smaken. Zoals Clos St Martin 2007, of le gay 2006 was er dik op voor mij.
Ik geef toe dat deze 2008 tasting de moeilijkste was die ik ooit deed. Veel te weinig tijd, veel te veel wijnen, veel te intensief omdat ze bijna allemaal gesloten waren.
Dank voor de toelichting, Alex.

Drie uur open, ik verwachtte al zoiets. Want één ding heb ik geleerd (na jarenlang Bordeaux drinken op alle mogelijke en onmogelijke momenten):

Een (piep)jonge Bordeaux (en zéker linkeroever) moet je openen én onmiddellijk proeven. Dan heb je het weelderige fruit, de mooie houtlagering.
Wanneer de wijn echter een paar uur openstaat verdwijnt dat fruit op de achtergrond en komen de tannines en de zuren opzetten.
En dan krijg je idd de indruk van een gesloten wijn. Wanneer je nog verder afwacht is het onzeker: Een dag erop bvb kan het hout dominant worden. Twee dagen later zijn mss weer de tannines droogtrekkend. Het kan zijn (en is zelfs waarschijnlijk) dat de wijnop geen enkel moment nog zo lekker smaakt dan onmiddellijk uit fles- tenzij natuurlijk 10 jaar later...

Alex

interessant om te weten van die openingstijden. thank you jo
(27-11-2010 11:02 AM)Alex schreef: [ -> ]Ik denk dat we in een tijd gaan komen dat bdx geen slechte wijnen meer gaat maken, omdat ze gewoon chemisch gemanipuleerd worden.

Dat zou me verwonderen, Alex.
Waarom denk je dat, van die chemische manipulatie?
Ik heb eerder de indruk dat er de laatste 10 jaar bij vele GCC's en Cru Bourgeois' zó hard gewerkt wordt om de wijnen te perfectioniseren, door onder andere strengere triage, door net meer biologisch te gaan werken, door ...

Of heb ik het mis?
Of is mijn denkpiste te eenzijdig?
@Alex, we gaan een grote muur rond Bordeaux bouwen !! Dan hebben we er geen last meer van , en sproeien maar.. met chimique...alhoewel PC die doent nog goe....Rolleyes
God vergeef de onwetenden wat ze zeggen, zij eh... weten van niet beter. angel
Ok, heb wat overdreven ...
(27-11-2010 11:19 AM)Alex schreef: [ -> ]interessant om te weten van die openingstijden. thank you jo

Anderzijds, t is ook afhankelijk van t jaartal natuurlijk. Ik kan me voorstellen dat bvb een 2007 onmiddellijk na openen zeer lekker is en zich eigenlijk niét sluit (dus wel lekker blijft). Terwijl 2008 veel hoger zit in zuren en tannine, net zoals 2006...2005 was dan weer zelfs na onmiddellijke opening soms wat te hoog in zuren...
Enfin, t hangt er dus van af... Rolleyes
Wijn is geen wetenschap, maar we weten alles van het wijnschap Wink

Alex

(27-11-2010 10:16 PM)Bert schreef: [ -> ]
(27-11-2010 11:02 AM)Alex schreef: [ -> ]Ik denk dat we in een tijd gaan komen dat bdx geen slechte wijnen meer gaat maken, omdat ze gewoon chemisch gemanipuleerd worden.

Dat zou me verwonderen, Alex.
Waarom denk je dat, van die chemische manipulatie?
Ik heb eerder de indruk dat er de laatste 10 jaar bij vele GCC's en Cru Bourgeois' zó hard gewerkt wordt om de wijnen te perfectioniseren, door onder andere strengere triage, door net meer biologisch te gaan werken, door ...

Of heb ik het mis?
Of is mijn denkpiste te eenzijdig?

Het was die avond een groot punt van discussie. Inderdaad er wordt meer geïnvesteerd in triage van de cru'sen en ook in de onderhoud en optimalisatie van de wijngaarden. Wat zonder enige twijfel ervoor zorgt dat deze wijnen naar excellentie gaan. Maar ik denk dat veel oenologen zich laten bijstaan door de wetenschap. En ik kijk daarmee grotendeels naar Rolland en consorten.
@Alex

Dat wijnen beter gemaakt worden, mee eens. Dat de vinificatie meer technologisch en wetenschappelijk onderbouwd is, zeker en vast. Maar spreken van chemische manipulatie lijkt me sterk overdreven. Ik probeer mezelf door scholing (opleiding wijnbouwer en wijnmaker) wel degelijk goed te informeren. En heb het geluk een (goedgeschoolde) docent te hebben die weet hoe goede wijnen te maken, ook in challenging omstandigheden. Ja, er zijn allerhande technieken beschikbaar, maar neen, ik heb nooit het gevoel gehad dat er werd gemanipuleerd. (een rotte appel niet uitgesloten natuurlijk)
Hallo Peter , docent = een belgische wijnbouwer?
Chemische manipulatie is mss een groot woord maar er wordt toch wat rotzooi in de wijn gedaan zonne... ik heb voor mezelf hier nog geen antwoord op gevonden hoe ik hiertegenover moet staan (Conventioneel - Bio).
Van een minder kwaliteitsvol stuk vlees kan je eigenlijk nog wel iets lekkers maken mits nodige interventies :-) ... maar je proeft toch het verschil als je een gezond lekker stukje neemt.
Man dit is een discussie die op vele wijnforums aan bod komt .... moet live met een goed glas wijn besproken worden... en ook met een minder glas wijn ... om het verschil te proeven. en bla bla bla... en sanderdaags? moet er ook gewerkt worden maar gaat na sommige wijnen beter eh Kris? :-)

Alex

@Peter

misschien neem je het woord chemische manipulatie een beetje te hard aan. Het gaat hier niet over sci-fi manipulatie e.d. maar gewoon de additieven die eraan worden toegevoegd. Zoals de bekendste zwaveldioxide (SO2), citruszuur, ascorbinezuur, tannines, maar ook albumine, bentoniet, thiamine, Saccharomyces cerevisiae - bayanus,......... in mijn ogen toch allemaal chemische aditieven (of moet ik deze andere klasseren?)
Ik vind bdx wijnen zeer lekker en ik kan er ook echt van genieten. Maar soms probeer ik naast mezelf te staan en stel ik me de vraag: "Proef ik hier echt wijn? Waar blijft de puurheid?"

Een puurheid die ik zeker terugvindt bij natuurlijke wijnen, maar dit zou ik niet elke dag kunnen drinken, niet echt 100% mijn ding. In biodynamische wijnen vind ik wel meer mijn goesting.

Zijn de grote bekende regio's slecht. Allesbehalve, zeker en vast niet!

Wijkt men af van wat wijn ooit was geweest, van wat deze nobele vrucht ons te bieden had? Misschien wel, misschien is het ook gewoon een nieuwe evolutie waarin we zitten. Wijnen van 100 jaar geleden waren ook volledig anders Smile

@ Venne

Inderdaad een veel leukere discussie om met een goed glas wijn te drinken Wink Uren plezier! Zolang iedereen elkanders mening respecteert natuurlijk.
Albumine, bentoniet zijn volgens mij klaringsmiddelen. Geen probleem mee. Saccharomyces zijn toegevoegde gisten, dat zal wel meer dan we wensen gebruikt worden maar kan volgens mij niet als chemisch middel beschouwd worden. Van die zuren vraag ik me af of ze die in Bordeaux wel nodig hebben (in Chili en Z Afrika daarentegen...). En waarom zou het gemiddeld Bordeauxchateau tannine toevoegen? De meeste mensen vinden de wijnen nu al te tanninerijk..
"Waar blijft de puurheid?" Ik zou zeggen, koop dan een fles druivensap hé Wink
Die biodynamische of natuurlijke wijnen kunnen dan wel heel puur zijn (en ze gieten idd binnen als druivensap), maar ik vind ze, hoewel ik er al een aantal dronk die schitterend waren, over het algemeen ook behoorlijk saai en zeer gelijkvormig.
Wijn groeit niet aan de bomen, het is een door de mens behandeld product. En dat er charlatans zijn die er alle soorten brol in verwerken is zeker. Er zijn echter genoeg wijnbouwers, ook in Bordeaux die serieus werken. En als men me zegt "ik drink wijn om mijn dorst te lessen" of "ons proefgroepje lacht met Bordeauxwijnen" of "Je moet een ganse fles op een avond kunnen leegdrinken" dan haak ik af. En ook wanneer men meer bezig is met analytisch dan hedonistisch te proeven is voor mij het plezier weg. Ik heb wijn nog nooit beschouwd als iets om mijn dorst te lessen -zelfs geen rosé op een terras in de Provence, ik drink als ik dorst heb veel liever eerst enkele glazen water of een glas bier., Een fles Bordeaux is bvb niet gemaakt om op je eentje s avonds bij TV of in je luie terraszetel op te zuipen.
Elke wijn heeft zijn ideale drinkomstandigheden, zijn ideale moment. En het is leuk dat er zoveel verscheidenheid is. Maar dit is eigenlijk een discussie voor een andere topic vrees ik Wink
(02-12-2010 11:10 AM)vinejo schreef: [ -> ]Die biodynamische of natuurlijke wijnen kunnen dan wel heel puur zijn (en ze gieten idd binnen als druivensap), maar ik vind ze, hoewel ik er al een aantal dronk die schitterend waren, over het algemeen ook behoorlijk saai en zeer gelijkvormig.
Tegenwoordig zijn er toch meer en meer mooie wijnen te ontdekken en behoorlijk wat grote huizen in Bordeaux en Bourgogne zijn deze piste aan't verkennen, alleen hangen ze het niet aan de grote klok

(02-12-2010 11:10 AM)vinejo schreef: [ -> ]"Je moet een ganse fles op een avond kunnen leegdrinken" dan haak ik af.
watte Over ontgoocheling gesproken ... the king is dead cheers

(02-12-2010 11:10 AM)vinejo schreef: [ -> ]Elke wijn heeft zijn ideale drinkomstandigheden, zijn ideale moment. En het is leuk dat er zoveel verscheidenheid is. Maar dit is eigenlijk een discussie voor een andere topic vrees ik Wink
Dit vind ik nu net het meest interessante, open je een nieuwe topic? Wat is voor jou de ideale bordeaux-omstandigheid?

Alex

@vinejo

volledig mee eens met je uitleg. Ik drink zelden een hele fles leeg. Voor mij is wijn een genotsmiddel Smile meestal drink ik er twee soms drie glazen van en ruim ik deze weer op. Natuurlijk familiefeesten vliegen ze over de tafel, maar dat heeft dan meer te maken met die müdigkeit.
En ik moest even lachen met je uitleg, er klonken zoveel dingen bekend zoals: "ons proefgroepje lacht met Bordeauxwijnen" Smile so true

Een wijn moet allesbehalve easy drinking zijn. Maar ik heb al zeer veel biodynamische wijnen geproefd (o.a. ook van Nicolas Joly) that blowed my socks off Smile

Mijn lievelingswijnen komen nog steeds uit de rive droite van Bdx, daar mijn voorkeur voor de merlot druif.
Maar ik zal de raad van vinejo opvolgen en binnen een paar jaar de wijnen die me hebben teleurgesteld opnieuw proeven.

en koen heeft ook gelijk. Misschien andere topic starten. Of ik dacht zelf dat Kris G een topic had gemaakt BDX 08
(02-12-2010 12:25 PM)koen schreef: [ -> ]
(02-12-2010 11:10 AM)vinejo schreef: [ -> ]


(02-12-2010 11:10 AM)vinejo schreef: [ -> ]"Je moet een ganse fles op een avond kunnen leegdrinken" dan haak ik af.
watte Over ontgoocheling gesproken ... the king is dead cheers

Maar neen, beste onderdaan, hier staan gewoon altijd drie verschillende flessen open! Cool
[attachment=117]
(02-12-2010 04:49 PM)vinejo schreef: [ -> ][
(02-12-2010 11:10 AM)vinejo schreef: [ -> ]"Je moet een ganse fles op een avond kunnen leegdrinken" dan haak ik af.
watte Over ontgoocheling gesproken ... the king is dead cheers

Maar neen, beste onderdaan, hier staan gewoon altijd drie verschillende flessen open! Cool
[/quote]

LONG LIVE THE KING [attachment=117]
mijn verticale 2002 > 2008 is een feit, vandaag 2 flessen 2007 gekocht
Zeg maar wanneer. cheers
(04-12-2010 08:36 PM)Pat Leoville schreef: [ -> ]Zeg maar wanneer. cheers

ergens rond 2020 cheers
Ik ben vrij dan. applaus
(04-12-2010 09:13 PM)Pat Leoville schreef: [ -> ]Ik ben vrij dan. applaus

start ik een doodle? Smile
Piepjong kleur, boter, grafiet, schitterende mineraliteit, kaneel. Finesse en kracht, net wat de beste wijnen uit Pauillac kenmerkt. Licht droogtrekkend op het eind, blind 92/100 gegeven.
(10-12-2010 08:56 PM)vinejo schreef: [ -> ]Piepjong kleur, boter, grafiet, schitterende mineraliteit, kaneel. Finesse en kracht, net wat de beste wijnen uit Pauillac kenmerkt. Licht droogtrekkend op het eind, blind 92/100 gegeven.

ik zal mijn verticale 2002>2008 naar onder toe moeten uitbreiden precies, eens proberen om flesje 2000 + 2001 over te kopen uit privé collectie van mijn Zuid-Vlaams contact Wink

Alex

beter nu idd dan over 10 jaar Smile
Pontet Canet 1996

Minder lichtvoetige neus dan de Lagrange van hetzelfde jaar, gerookte toetsen(salami), cacao, hazelnoot. In de mond nog geen echt evenwicht, wel een gevoel van kracht en materie. Tijd nodig. Maar toch al een 91 hoor, klassevolle wijn.
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Koppelingen