wijnliefhebbers

Volledige versie: Pontet Canet
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Chateau Pontet Canet Pauillac 2008

Na openen caramel en zwart fruit. Houtlagering. Zelfde impressies als bij de neus van de 2005 een dag na openen. Technisch.
Bij het degusteren (een uur of 5 erna - naast VCC 2008 - Kempie en Gerten herkenden makkelijk de linker van de rechteroever) was het hout gelukkig op de achtergrond verdwenen.
Ceder ( Big Grin ), paplaurier, cassis vooral. Toffee (toch weer) in de afdronk.

Enkele dagen later restje van de wijn:vanille, caramel, bosbes, zoethout.
In de mond fijn en evenwichtig, licht droogtrekkend op einde.
Weer een gevoel van "technische wijn". Perfect gemaakt maar weinig authentiek.
90-91/100

Gedronken op dezelfde dag dan Haut Bailly van het zelfde jaar.
Haut Bailly noem ik GROOT. In diepgang, evenwicht, klasse, fraicheur.
Pontet Canet kan hier NIET aan tippen.

Eerste keer dat ik dit schrijf (maar al eerder gedacht): Ik denk dat deze wijn overgehypet is.
Uitstekende wijn, begrijp me niet verkeerd.
En, naast Parker, ook door onverdachte bronnen als top beschouwd.
De heer Lesage van Topwijnen (die béide wijnen verkoopt) vertelde me al meermaals dat , bij het proeven ter plaatse, men na Mouton bij Pontet Canet terecht komt en dat ze altijd vinden dat PC minstens even goed is, zoniet beter.

Tot op heden kan ik dit niet bevestigen (hoewel ik nog maar twee maal Mouton dronk, maar ik vergelijk met bvb Haut Bailly, Cos d estournel en VCC)

Misschien zal de tijd mijn ongelijk bewijzen. Maar noch bij de 2005, de 2006 als bij de 2008 had ik een gevoel van GROTE wijn. En dat verwacht je wel aan een prijs die dat pretendeert.
Als dit zo is, en ik twijfel niet aan je degustatie capaciteiten, dan ga ik binnenkort toch eens een HB 08 moeten proeven.
Zeker als je ook ouwere dronk ,die dit nogmaals bevestigen. De PC kreeg echter wel 19.5/20 in RVF.... Bettane punten ken ik nog niet.
Is het niet omdat dit een "bio" wijn is, dat hij wat lichtvoetiger kan overkomen, lees minder gecorseerd is ?
Wat betreft toekomstige prijzen, groot gelijk, aan mij zal PC niet meer besteed zijn vanaf volgend jaar...
Niet speciaal lichter hoor... gewoon minder complex en minder lang dan de HBailly. Ook meer last van de houtlagering (maar totaal niet gerookt, vooral caramel-vanille)
Awel Jo ben eigenlijk een beetje blij dat jij dat ook vind. P.C. is voor mij heel mooi, maar de punten die hij krijgt...
Zie hier een vroegere post van mij:
(29-10-2010 01:34 PM)Pat Leoville schreef: [ -> ]Awel, in een blinde proeverij met Quarin kregen we op een bepaald moment twee glazen voor ons. In het eerste Pontet Canet 2005 en in het tweede .... 2005. Het tweede glas kwam er beter uit. Zeker als je de prijs vergelijkt. De dag erna, de twee flessen (PC en ...) waren nog open en opnieuw vergeleken (niet blind). Opnieuw kwam de andere er beter uit. Het is natuurlijk zo dat we hetzelfde moesten doen met dezelfde flessen binnen 15 jaar, dat de PC er beter uit zal komen. Maar toch een verrassing. Probeer nog effe de andere fles te verzwijgen (moeilijk, moeilijk). Maar verwacht echt niet te veel (wel linkeroever).
Zelf ook al vele PC's gedronken en vind het een schitterende wijn, maar vind de punten van Parker soms wat te hoog (M.Rolland zit hier misschien voor iets tussen).

De ander wijn waar het hier over ging was een "gewone" Clos Manou 2005.

Ge zijt me in elk geval wel zot aan het maken mee uw 2008'en. Denk dak vanavond ook maar eentje ga opendoen.
Wat Vinejo's hier zegt kan ik me geen 100 maar 200 % in vinden.
Een wijn die een grote klasse met zich meedraagt maar toch wel over gehyped is. Ik dronk vorige weeken de 2006 en kan me alleen maar met bovenstaande conclusie aansluiten.

Top, maar er bestaat beter.
Ongeacht of Pontet Canet nu goed of minder goed is laat ik buiten beschouwing.
Wat ik niet snap dat men hier een fles van 2008 ontkurkt. Een wijn die ik nog jaren zou laten rusten zelfs als die minder dan 10 Euro ging en ik er een volledige kist van had.
Zelfs voor de 2006 is volgens mij nog veel te vroeg.
Superrijke gasten hier zeker.Wink
Of was het voor "free"?huhuh
Beste Don,

Als ik zes flessen van een wijn in primeur bestel en ze worden geleverd dan proef ik er graag eentje piepjong. Want uit ervaring weet ik dat na enkele jaren deze wijnen zich sluiten.
Ik nodigde dus drie liefhebbers uit om een aantal 2008-wijnen te proeven.
Genot verzekerd, ook al gaat het om jonge wijnen.
Blijkbaar wil jij al je wijnen op dronk drinken ook al heb je een kist van 12. Mij interesseert het meer hoe een wijn evolueert.
Mijn volgende fles zal voor 2017 zijn of iets in die aard. En dan 2023. En zo verder (Parker geeft de PC 2008 tot 2060, maar zo lang ga ik niet leven en jij ook niet vrees ik )
Wat de prijs betreft, ik betaalde 52 euro/fles, wat nog net betaalbaar is voor een gewone wijnliefhebber die graag eens iets "speciaals" drinkt. Meer geef ik niet voor een wijn.
Allesbehalve superrijk dus.
En al zeker niet 'for free'... Rolleyes
(23-03-2011 07:02 PM)Roberto schreef: [ -> ]Wat Vinejo's hier zegt kan ik me geen 100 maar 200 % in vinden.
Een wijn die een grote klasse met zich meedraagt maar toch wel over gehyped is. Ik dronk vorige weeken de 2006 en kan me alleen maar met bovenstaande conclusie aansluiten.

Top, maar er bestaat beter.

thumbsup
Grappig. Mijn pa zegt om mij te jennen al enkele jaren: "Pontet, da's een hype". Pas op, hij kent wel enkel de Pontets uit het verleden..

Het blijft veel geld voor een wijn die misschien niet groot is. Voor + 50 euro moet dit grote wijn zijn.

Heb gisteren mijn 12 flesjes Bienfaisance Saint-Emilion gc '01 in Delhaize afgehaald. Meteen een flesje met heel veel schrik geproefd. Neus bleef de hele avond niet bijzonder (aarde, praliné). (had wel duidelijk last van de autorit. Er was ook geen tijd om wat rechtop te rusten, dus meteen depot in het eerste glas) Na een uurtje in een karaf hadden we een redelijk lekkere wijn. Was gevuld, had een mooie kleur, geen storende elementen. Te weinig structuur, net iets te oud en dus net iets te duur (12.50). Maar zal gelukkig wel te genieten zijn. To be continued Wink.
(23-03-2011 06:49 PM)Pat Leoville schreef: [ -> ]Awel Jo ben eigenlijk een beetje blij dat jij dat ook vind. P.C. is voor mij heel mooi, maar de punten die hij krijgt...

Zelf ook al vele PC's gedronken en vind het een schitterende wijn, maar vind de punten van Parker soms wat te hoog (M.Rolland zit hier misschien voor iets tussen).
Ge zijt me in elk geval wel zot aan het maken mee uw 2008'en. Denk dak vanavond ook maar eentje ga opendoen.

Pat, benieuwd welke het geworden is... Wink

@Matten
Een jenner maar ook een kenner, uw pa Cool
Ik heb nu PC gedegusteerd , telkens tijdens de Union des Grands Crus, van 2005, 2006, 2007 en 2008. Ik meen te kunnen stellen dat op die proeverij toch enige kwaliteitswijnen uit bordeaux bij elkaar staan, en ik moet zeggen dat het telkens voor mij één van de absolute topwijnen was. Maw, zij leveren voor mij topkwaliteit, ook in moeilijkere jaren (zoals bv 2007) Hun wijn stak er in 2007 echt een stuk bovenuit voor mij. En dat op zich alleen al is voor mij een teken van een groots huis.

Bovendien zijn het (biodynamische) wijnen gemaakt voor een lange levensduur, wat hen in hun jeugd toch een aantal zaken meegeeft waarvan ik denk dat je er doorheen moet kijken om hun lange termijn potentieel te kunnen inschatten.

Uitsluitsel zullen we hierover echter enkel krijgen als we binnen enkele decennia als een stelletje verschrompelde oude zakken ons laatste flesje PC uit de jaren 2000 kraken (met wat geluk natuurlijk...)
Volgens mij had je de nasmaak van vorige wijnen in de mond, Peter Wink
Heb zelf één maal de Union des GC gedaan en ik vind het heel moeilijk om op zulke proeverijen een wijn te beoordelen. Tientallen wijnen in een druk en warm lokaal waarvan je telkens een 5-tal ml in het glas krijgt... Toch een andere manier van proeven dan wanneer je thuis een flesje open hebt staan...
Maar toch ziet er iets in Peter zijn reactie ... volgens mij is het archi-moeilijk om in de jeugdige periode al te concluderen of het een grote, grotere of grootste Wink wijn wordt.
Tja, ik vergelijk gewoon met andere - even jonge - wijnen.

Gedronken in 2007: Leoville las Cases 2004. Onvergetelijk
In hetzelfde jaar: Vieux Ch Certan 2004. Fantastische ervaring.

2011: Haut bailly 2008: Groots. ( Wink )
VCC 2008: Minder groot maar schitterend
Pontet 2008: Bwoaff...

..maar uiteraard zit er iets in Peters reactie.
En binnen twintig jaar zal die wijn wellicht schitterend zijn.
Maar nu vergelijk ik hem met even jonge wijnen van topniveau (omdat PC topniveau wordt toegekend). En dan kan ik op geen enkel moment zeggen dat ie gelijkwaardig is qua complexiteit. Makkelijk, dat wel, en zacht en fijn in de mond - wat misschien zijn prestatie verklaart in een proeverij van tientallen kastelen naast elkaar.
Maar hier bij mij thuis, waar al menig Bordeaux van enig renommee het tongepitheel is gepasseerd ( Big Grin) , ben ik niét onder de indruk.
Remember de '94 op mijn proeverij. Die stond als een huis, was zeer goed geconserveerd (genre absolute top qua conservering). Je moet wel wat aan die strengheid zijn. Maar dat vond ik wel top, maar kan dat niet nog wat beter? En vooral wat complexer? Doet mij dan bijvoorbeeld denken aan de (zeer goede) Léoville-Poyferre uit 1994. Top en nog zeer jong. Zou dat dan niet het niveau van PC zijn?
(24-03-2011 06:27 PM)Matten schreef: [ -> ]Remember de '94 op mijn proeverij. Die stond als een huis, was zeer goed geconserveerd (genre absolute top qua conservering). Je moet wel wat aan die strengheid zijn. Maar dat vond ik wel top, maar kan dat niet nog wat beter? En vooral wat complexer? Doet mij dan bijvoorbeeld denken aan de (zeer goede) Léoville-Poyferre uit 1994. Top en nog zeer jong. Zou dat dan niet het niveau van PC zijn?

Nagel op de kop, Matten. Natuurlijk is Pontet een klassevolle wijn. Maar op sommige sites wordt hij vergeleken met de allerhoogste top (lees zelfs de premier GCC' s) in Bordeaux, en daarvoor valt hij voor mij écht te licht uit.
Een troisième, daar kan ik mee leven. maar het niveau van Las cases, Montrose, Cos en andere Pichons haalt ie niet...








...volgens MIJ hé..... !!! Wink
Ik hoop dat we binnen 15-20j op deze mening terug moeten komen....
'k Hoop 't ook. Laat ons maar een datum prikken. 24/3/2026 cheers?
Of gaan we dan enkel nog biowijnen drinken Smile?
(24-03-2011 08:44 PM)Matten schreef: [ -> ]'k Hoop 't ook. Laat ons maar een datum prikken. 24/3/2026 cheers?

Diel!
@Koen: thanks for the support.
@Vinejo: Wat ik voor een deel bedoel is dat de mindere goden sneller evolueren, en dus ook sneller complexiteit ontwikkelen. Zonder te willen beweren dat je dat doet (ik zou nog niet durven beginnen twijfelen aan je Bordeaux kennis en ervaring) denk ik dat het gevaarlijk is om de wijn nu neer te sabelen, enkel en alleen omdat de andere wijn al meer complexiteit toont. Wellicht heb je ook andere argumenten, maar dat is wat ik verstond uit je bespreking.
Ik denk dat je deze soort wijnen vooral moet beoordelen op de materie voor lange termijn ontwikkeling, en volgens mij doe je dat niet door de complexiteit te vergelijken op deze jeugdige leeftijd.
Dat gezegd zijnde, ik heb je Haut Bailly niet geproefd, dus ik kan geen uitspraak doen. En, opnieuw, wie ben ik om aan jouw Bordeaux kennis en ervaring te twijfelen... Vinejo, ik denk dat je hoog dringend eens langs deze coté moet passeren om één en andere in persoon te verduidelijken...wat denk je?
(24-03-2011 11:59 PM)Peter VdV schreef: [ -> ]Vinejo, ik denk dat je hoog dringend eens langs deze coté moet passeren om één en andere in persoon te verduidelijken...wat denk je?

YES, mission accomplished Wink

Maar Peter, ik héb die wijn niet "neergesabeld" hé.
Hij krijgt zomaar eventjes 90-91/100, niet echt een neersabelscore... Cool

Wat ik wél zeg is dat hij constant wordt vergeleken met de allergrootste Bordeaux en dat ik (na uitgebreid proeven van 2005 en 2008) dit niet kan bevestigen.
En..dat is dus niet om tegendraads te doen hé. Parker (die de wijn 98+ geeft) heb ik - soms als roepende in de woestijn- altijd verdedigd. En zoals ik al schreef, ook andere bronnen zijn wild van deze wijn. Maar op basis van wat ik dronk geef ik mijn mening. Die niet zaligmakend is, maar wel gestoeld op mijn persoonlijke ervaring.
Trouwens, ik ben de eerste om te erkennen dat een Bordeaux jong niet altijd top is en moet beoordeeld worden op zijn potentieel-als je me een beetje kent weet je dat toch wel hé (heb zelf al genoeg discussies gevoerd met anderen die menen dat elke wijn in zijn jeugd al goed moet zijn).

Enfin, zo wordt er hier toch eens wat gediscussieerd, t is hier soms te stil naar mijn goesting.... Wink
Ik vind het een heerlijke en interessante discussie - merci daarvoor !

Heb zelf enkel de PC 98 nog maar gedronken (in 2008 denk ik) - die was best goed, vergelijkbaar (toen) met Leoville Barton 2001 die op dezelfde avond openging.
Op die moment vond ik de Chateau Aiguilhe 98 bijna evenwaardig met PC en toch van een heel ander prijsniveau ( 17 Eur vs 30 Eur, beide voor de 98)

Jongere jaren heb ik nog niet gedronken, al liggen de PC 2004, 2005 en 2006 wel nog zalig te rusten in mijn kelder.

Kan dus nie echt meespreken over meerdere jaren, maar op basis van die 98 kan ik wel zeggen dat het inderdaad geen premier GCC niveau is.

Moet wel gezegd dat (naar t schijnt) niveau van PC de laatste 5-10 jaar serieus opgetrokken zou zijn, maar dat heb ik enkel van "kenners", nog niet zelf mogen proeven.

Keep up the good work - en de heerlijke discussies !
totnutoe heeft PC mij nog maar zelden overtuigd (en om eerlijk te zijn héél veel van die grand cru classé's en premier grand cru's, of toch zeker niet aan de prijs waarvoor ze verkocht worden)
beste totnutoe gedronken was toch een zeer oude mouton-rotschild en een angélus maar mijn absolute wijn was toch een cos d'estournel van '59, die had zelfs nog reserve!!
Ik zal het voor de fun nog maar eens zeggen:

Prijs is gevolg van vraag en aanbod, NIET van kwaliteit...

Maar aangezien we wijnen kopen voor hun kwaliteit, en niet voor hun hoge prijs, wat is dan het probleem? Als we de wijn zijn prijs niet waard vinden moeten we hem niet kopen... En dan zal de prijs vanzelf zakken tot op het correcte niveau. Simpel toch? Maar als we hem desondanks TOCH blijven kopen, dan dragen we allemaal even goed mee in het kunstmatig omhoog duwen van deze prijzen. Maf hé ;-)
(25-03-2011 02:07 PM)Peter VdV schreef: [ -> ]Ik zal het voor de fun nog maar eens zeggen:

Prijs is gevolg van vraag en aanbod, NIET van kwaliteit...

Toch ook wel kwaliteit. Of de verhouding prijs/kwaliteit klopt?
Ja, maar... Er moet toch ook ergens sprake zijn van terroir. Men kan niet overal schitterende wijn maken. En men heeft niet overal de middelen om het onderste uit de kan te halen. Is dit niet vergelijkbaar met het voetbal? Wat stelt Anderlecht t.o.v. de top voor? Geld speelt zeker een rol. Men heeft competente mensen nodig om goede wijn te maken. En kan men de inspanningen van een bedrijf als Mouton R. vergelijken met die van andere? Kost dat niet allemaal geld? En is dat niet gewoon de realistische onrechtvaardigheid? Of komt men er met talent alleen?
@Matten: oeioeioei! Nu worden we wel heel filosofisch! Daar ben ik niet tegen bestand...

@Pat: helemaal niet noodzakelijk. Maar hier spelen 'hype' of 'label' of 'reputatie' of 'parkerpunten', enz natuurlijk wel een rol. Die verhouding hoeft helemaal niet te kloppen. Er kunnen tal van andere argumenten zijn waarvoor mensen bereid zijn te betalen. En als nonkel 'Bob' hoge punten geeft, terecht of onterecht, krijg je onmiddelijk een stijging van de vraag. En aangezien we te maken hebben met een aanbod dat nogal onflexibel is (lage prijs elasticiteit is de technische benaming als ik me goed herinner) schiet de prijs naar boven.
I've said it before, and I'll say it again: value is what a damn fool will pay for it!
(25-03-2011 02:07 PM)Peter VdV schreef: [ -> ]Ik zal het voor de fun nog maar eens zeggen:

Prijs is gevolg van vraag en aanbod, NIET van kwaliteit...

Mijn stelling ging énkel over de kwaliteit dus. Die zou bij PC de laatste jaren richting 2ème en zelfs 1r GCC zijn gegaan.
Dat is wat ik dus persoonlijk niet kan beamen.

(25-03-2011 02:07 PM)Peter VdV schreef: [ -> ]Als we de wijn zijn prijs niet waard vinden moeten we hem niet kopen... En dan zal de prijs vanzelf zakken tot op het correcte niveau. Simpel toch? Maar als we hem desondanks TOCH blijven kopen, dan dragen we allemaal even goed mee in het kunstmatig omhoog duwen van deze prijzen. Maf hé ;-)

Maf maar inderdaad (te) simpel, Peter Rolleyes Cool


Waar ik je dan weer wél kan in volgen is je standpunt over biodynamische wijn. Het is inderdaad mogelijk dat dit de reden is dat ik de Pontet lager inschat. Zulke wijnen staan om hun drinkbaarheid bekend, terwijl ik persoonlijk meer structuur zoek in een jonge wijn, én lengte en concentratie (samen met fraicheur).
De PC was dan wel "smooth" om drinken maar had in de mond weinig boeiends te vertellen. Trok lichtjes droog.
De Haut Bailly combineerde een heerlijke fraicheur met een complex en lang mondgevoel. Veel meer nuances, kruiden, mineraal, fruit,... terwijl de PC vooral op het fruit was gericht én dit combineerde met een Rioja-achtige zachtheid (niet die pure vanille maar toch het gevoel van houlagering--totaal niet getoast echter)

Nu, waar ik je dus kan volgen:

Ik herinner me een degustatie in Suze (jij was erbij dus.. Wink ) waar Kempie en ik een Viret Emergence 2005 schonken (gekocht de week ervoor op het domein).
Elke proever vond dit een typische 'natuurlijke' wijn (men dronk uiteraard blind!) en veel te simpel om te boeien. Snel naar de volgende, hier verspillen we geen tijd aan...

De wijn die we daarna schonken vond iedereen een ware topper. De OOOOHS en de AAAAAHS waren niet van de lucht.
"DIT is pas wijn, schitterend!" Was de algemene consensus.

Groot was de verrassing toen bleek dat het dezelfde wijn was. Maar zes jaar ouder. Viret Emergence 1999...
@Jo "....Waar ik je dan weer wél kan in volgen is je standpunt over biodynamische wijn. Het is inderdaad mogelijk dat dit de reden is dat ik de Pontet lager inschat...."

Vandaar mijn vraag in mijn reactie:

Is het niet omdat dit een "bio" wijn is, dat hij wat lichtvoetiger kan overkomen, lees minder gecorseerd is ?

Hier zal misschien toch enige waarheid in schuilen ?Confused
(25-03-2011 08:48 PM)vinejo schreef: [ -> ][quote='Peter VdV' pid='12319' dateline='1301054872']
Maf maar inderdaad (te) simpel, Peter Rolleyes Cool

Ik heb het altijd stiekem wel geweten dat ik wat te simpel was voor deze materie... Confused

Ik heb een voorstel Vinejo. Jij koopt geen PC meer, en helpt op die manier de prijs naar beneden. En als je je niet meer kan houden mag je bij mij een glaasje PC komen dringen. (hij zou dan toch meer betaalbaar moeten geworden zijn, nietwaar? cheers wat denk je? Cool
(25-03-2011 08:48 PM)vinejo schreef: [ -> ]-Nu, waar ik je dus kan volgen:

Ik herinner me een degustatie in Suze (jij was erbij dus.. Wink ) waar Kempie en ik een Viret Emergence 2005 schonken (gekocht de week ervoor op het domein).
Elke proever vond dit een typische 'natuurlijke' wijn (men dronk uiteraard blind!) en veel te simpel om te boeien. Snel naar de volgende, hier verspillen we geen tijd aan...

De wijn die we daarna schonken vond iedereen een ware topper. De OOOOHS en de AAAAAHS waren niet van de lucht.
"DIT is pas wijn, schitterend!" Was de algemene consensus.

Groot was de verrassing toen bleek dat het dezelfde wijn was. Maar zes jaar ouder. Viret Emergence 1999...

ahhhhh, Suze.... Het was zo'n mooie tijd. Het lijk al zo lang geleden....
Alle gekheid op een stokje, ik ben blij dat je tussen al mijn onzin dat je toch het 'detail' van de bio wijn in mijn gezever hebt opgemerkt. Ik ken niet voldoende de impact hiervan op de ontwikkeling van wijn op korte en lange termijn. Dus kan ik er moeilijk echt uitspraak over doen, behalve dan dat ik ervan overtuigd ben dat het wel degelijk een invloed heeft... Vinama kan daar misschien iets zinvols over vertellen. Het is een topic die hem na aan het hart ligt.
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Koppelingen