wijnliefhebbers

Volledige versie: fraude met top Italiaanse wijnen
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Interessant dat de bal aan het rollen is gegaan op basis van klachten van consumenten. Ik heb de indruk dat de Italianen na de schandalen van de afgelopen jaren zich toch bewust zijn geworden van de enorme schade die dit kan berokkenen, niet alleen rechtstreeks financieel maar vooral imagoschade natuurlijk. De enige manier om hier mee om te gaan is op een georganiseerde wijze, met input van alle actoren, consumenten en producenten.

In Frankrijk staan ze hiermee nog niet zo ver heb ik de indruk. voorlopig kunnen ze teren op hun reputatie en de nieuwe markten zoals China die worden aangeboord, ondanks het feit dat deze ontwikkelingen fraude en namaak enkel in de hand werken. In tegenstelling tot Italië, zijn de Franse topwijnen veel meer internationaal, als er een schandaal is met Bourgogne in de US (Kurniawan) zetten ze gewoon meer in op de Chinese markt. Is er meer Lafite '82 in omloop in China dan er in vijf jaar wordt geproduceerd, dan kijken ze meer naar de US. Je krijgt niet echt de indruk dat de problematiek ten gronde wordt aangepakt, getuige ook het feit dat Kurniawan bijvoorbeeld slechts werd opgepakt na klachten van Laurent Ponsot, tegen de zogenaamde expertise van veilinghuizen, wijnhandelaars en critici in. Educatie van overheden, consumenten en producenten blijft volgens mij essentieel om in de eerste plaats frauduleuze praktijken op een ietwat georganiseerde manier in kaart te brengen en er vervolgens ook effectief iets aan te doen.
Wat geeft je de indruk dat Frankrijk hier niet mee bezig is? Ze hebben op gepaste tijden dezelfde schandalen zulle en de chateaus zijn volop bezig met het fraud-proof maken van hun wijnen. Bubbelcodes, hologrammen, QR-codes, RF-trackers .......... big business

http://www.larvf.com/,vin-contrefacon-co...023985.asp

http://qrcodevin.copy2d.com/etiquette-an...facon.html
Fraud-proofing is inderdaad booming business in Frankrijk en andere landen (naar het schijnt zijn de VS koploper), en ik vind het persoonlijk ontzettend interessant hoe je precies een fles kan traceren tot een domein.

Ik kan het wel wat beter uitleggen. In Italie zijn ze zich beter bewust van de enorme reputatieschade die lokaal gemaakte namaakwijn veroorzaakt (eens te meer omdat Italiaanse vervalsers precies wat knuddiger aan het werk gaan), en worden schandalen veel transparanter behandeld. Dit kan de schade voor Italiaanse topwijnen wat beperken en geeft ook een signaal van betrouwbaarheid naar de consument.

Waar de Italianen meestal worden geconfronteerd met namaak van recente jaargangen, concentreert de fraude zich inzake Franse wijnen eerder op het vervalsen van oude jaargangen. Dit heeft als gevolg dat het veel moeilijker vast te stellen is. Van een jonge wijn kan een zeer getrainde drinker nog wel zeggen of er iets mee scheelt of niet, maar voor oudere wijnen wordt dit quasi onmogelijk omdat iedere fles anders kan evolueren, er is veel meer discussie mogelijk of het over een foute of een valse fles gaat. Daar komt nog bij dat de prijzen voor Franse topwijnen, zeker oudere jaargangen substantieel hoger liggen, wat betekent dat het gezichtsverlies bij het vaststellen van een vervalsing ook natuurlijk veel groter is (getuige Azijn voor de Miljardair, men is het er nog steeds niet over eens welke flessen nu vervalst waren en welke niet).

Deze situatie wordt ook niet vergemakkelijkt door een gebrek aan organisatie. Ieder domein heeft zijn eigen manier om zijn flessen te beveiligen, domeinen zijn vaak door de handen van verschillende eigenaars gegaan met als gevolg dat het zeer moeilijk is een overzicht te bewaren op wat een domein precies heeft geproduceerd in welk jaar. Daar komt nog bij dat er over de verschillende streken heen weinig wordt samengewerkt (Laurent Ponsot in Decanter een jaar of zo geleden). Dit alles geeft de indruk dat de domeinen zich wel bewust zijn van de schade die veroorzaakt kan worden door vervalsingen, maar dat Frankrijk op zich hier precies niet echt rond georganiseerd is.

Het is natuurlijk ook een ander soort fraude, in Italie gaat het veel vaker over lokale fraude, terwijl Franse wijnen worden vervalst op internationale schaal, getuige Kurniawan in de VS en de massa frauduleuze wijn in China, wat het veel moeilijker maakt voor Frankrijk om er vat op te krijgen.
Iedere soort frauduleuze of malafide praktijk ga ik verwerpen. Maar er bestaat zo iets als “De gelegenheid maakt de dief” en als er bepaalde individu’s zich wagen aan dat soort praktijken moet je niet verschieten.

Ik geloof niet dat je veel namaakwijnen zal vinden aan een democratisch prijsje. In de meeste gevallen gaat het over de grand crus classées, top Bourgognes of andere icoonwijnen waar je meestal met 100 Euro per fles veel te kort gaat schieten.
En dan wil ik even een kanttekening maken bij de absurde prijspolitiek van deze super wijnen. Ik als wijnamateur ga deze wijnen, aan dat soort prijzen, nooit kopen. Het zijn wel de kopers van dit soort wijnen die er voor gezorgd hebben dat deze prijzen naar onzinnige exuberante hoogte zijn gestegen. Dit had voor gevolg dat vele van deze wijnen niet meer te bereiken zijn voor de gemiddelde modale wijnamateur.

Mijn slecht karakter komt dan boven en heb een zeker sarcastisch genoegen dat, via deze manier, dat soort kopers met hun neus tegen de muur lopen wanneer ze ontdekken dat de wijn in de fles alles behalve overeenkomt met wat op het etiket staat. Velen zullen deze wijn zelfs niet drinken maar deze zelfs nog aan een meerprijs proberen te verkopen. Tot…..de laatste met de gebakken peren zit.
(09-09-2014 11:52 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Ik geloof niet dat je veel namaakwijnen zal vinden aan een democratisch prijsje. In de meeste gevallen gaat het over de grand crus classées, top Bourgognes of andere icoonwijnen waar je meestal met 100 Euro per fles veel te kort gaat schieten.
.

Ben ik niet van overtuigd, een onbekende brunello verkoop je rap aan 15-20€ retail en als je dan een bulkwijntje van 1,5€ krijgt is er toch een mooie winst. Als je naar de top gaat 100+ loop je eigenlijk veel meer risico en is de afzetmarkt een stuk wantrouwiger.
de prijs van een fles wijn is een spel van vraag en aanbod : die evolutie kun je niet tegenhouden, ik denk dat je in alle sectoren van de maatschappij wel fraude vindt

een beetje verstandig aankopen kan helpen om het risico te verkleinen : als ik moet kiezen tussen SM '11 aan ongeveer dezelfde prijs op Ebay of in de Collishop, dan weet ik het wel Smile
Ook in Bordeaux wordt duchtig gesjoemeld met bepaalde wijnen ...

http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/...wijn.dhtml

Mathijs
Tja, Geens... Ik dacht dat dat al lang uit de voeten was gedaan. De molens van het gerecht draaien toch echt heel langzaam. Zeker als er een pakske geld mee gemoeid is.
@work for KK :-)
(20-01-2016 11:18 AM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Ook in Bordeaux wordt duchtig gesjoemeld met bepaalde wijnen ...

http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/...wijn.dhtml

Mathijs

Dat er in Bordeaux wordt gesjoemeld met bepaalde wijnen geloof ik.
Dat er duchtig wordt gesjoemeld weet ik niet.
Hier gaat het wel over een Belgische eigenaar/handelaar.
Ben ooit betrokken geweest in een wijnschandaal van een wijn afkomstig van deze handelaar en die werd verdeeld door een wijnhandel uit Leuven op het Ladeuzeplein.
Deze wijn kreeg van het tijdschrift "UIT" een A classificatie.
Nadien bleek dat de flessen die je kocht van deze wijn niet correspondeerden met de stalen die "UIT" had ontvangen.Big Grin
Koppelingen