Een vraag die natuurlijk wat uitleg vraagt
Zoals jullie al dan niet weten ben ik vrij nieuw in het onderwerp en volg ik sinds 3 weken een razend interessante introductiecursus. Elke week proeven we 10 soorten wijnen en dat maakt het inderdaad mogelijk om de verschillen te gaan leren herkennen.
De lesgever zegt ons dan ook telkens weer dat het gaat om 'veel oefenen'. Daar kan ik me natuurlijk wel in vinden, maar hoe? Thuis is mijn vrouw niet zo'n grote wijndrinker en als ik dus in het weekend een fles open dan ben ik er 2-3 dagen zoet mee.
Dus, vandaar nog eens mijn vraag: hoe zorgen jullie dat jullie genoeg keuze hebben om te proeven? Zijn jullie lid van een club, volg je opleidingen, giet je halve flessen leeg en doe je de volgende open,...
Ik ben benieuwd naar jullie antwoord!
Een fles kan gerust meerdere dagen meegaan, hier staan er soms wel 2 of 3 open. Zo kan je tegelijk vergelijken, proeven en drinken :-) Mijn vrouw drinkt ook niet zoveel, meer voor mij!
veel drinken ...
Een goeie start is het afschuimen van degustaties bij de lokale wijnwinkels, een proefclubje oprichten is ook altijd plezant.
(03-06-2014 05:57 PM)koen schreef: [ -> ] veel drinken ...
Een goeie start is het afschuimen van degustaties bij de lokale wijnwinkels, een proefclubje oprichten is ook altijd plezant.
Heb je dan niet telkens de (morele) verplichting om iets te kopen op een degustatie?
Deze week wel eentje gedaan van Luddite en daar had ik geen spijt dat ik me verplicht voelde :-)
Hey Itto ,
Zelf ken ik er ook niet veel van .
Wat ik wel weet is hoe meer je proeft hoe meer je leert .
Een tip die ik ook kreeg toen ik begon met het proeven en thuisbrengen van smaken en geuren .
Ook kan ik je zeggen , dat ik dan ook 1 fles per weekend proefde .
Nu zijn het het gauw twee soms drie.
Meestal over de periode van do tot ma .
Ik koop enkel iets op een degustatie als ik het de moeite vind .
En mijn budget het toestaat natuurlijk.
Maar ik snap wat je bedoelt met je morele verplichting
Veel proefgenot verder zou ik zeggen !
Degustaties afschuimen is ideaal. Verplicht voelen, daar heb ik me reeds overgezet
. Maar met lege handen kom ik er zelden buiten, je vind meestal toch wel iets naar je zin.
Je kan ook wijnbeurzen doen, waar meer handelaars samen staan (daar hoef je je helemaal niet verplicht te voelen...)
Daarnaast volg ik ook les maar daar is de lesgeefster zo dramatisch dat ik dit jaar zo goed als NIETS heb bijgeleerd... Volgend jaar ofwel andere lesgever ofwel andere school dat weet ik
s Avonds een maat uitnodigen en elk 2-3 flessen schenken. Je opent de flessen 1 of 2 dagen op voorhand en proeft telkens een glaasje (steeds koud weer weg zetten en minstens uur op voorhand weer uit de frigo). Op de avond zelf drink je elk in totaal een zestal glazen (of glaasjes) van telkens een andere wijn, leuk om blind te drinken en te luisteren naar elkaars gewaarwordingen. Op t einde van de avond verdeel je de restjes, koel zetten en de volgende dag(en) uitdrinken. Elkaar later mailen hoe de restjes evolueerden.
Voor wat betreft die degustaties: Ideale leerschool en je hoeft je niet verplicht te voelen om telkens 24 flessen te kopen hé. Met lege handen vertrekken vind ik ook wel not done, Koop gewoon een assortiment van zes verschillende wijnen die je lekker vond, zal niet echt een gat in je budget slaan. Stel dat je twee degustaties per maand doet kost dat je mss 100- 150 euro. Uiteindelijk toch niet onoverkomelijk om je passie te bekostigen..
Goed idee, ik weet wel wat beginnende wijnliefhebbers!
't Hangt er natuurlijk ook vanaf hoe duur de flessen zijn die de handelaars op de proeverij geven.
Zijn er hier mensen die lid zijn van een Commanderij? Of is dat te 'oubollig' ?
(04-06-2014 11:07 AM)itto schreef: [ -> ]'t Hangt er natuurlijk ook vanaf hoe duur de flessen zijn die de handelaars op de proeverij geven.
Ja maar als je veel wil proeven en wil leren hoef je geen flessen van 20 euro of meer te kopen, die hou je voor speciale gelegenheden. Elke goede handelaar heeft in de prijsklasse van 7-15 euro wel een aantal schitterende en typische wijnen.
En een gilde, tja, heb daar ooit twee jaar ingezeten, was wel plezant en leerde wel wat bij - waarom niet...?
Heb ook eens achter Commanderij gehoord, vond lidgeld redelijk wat (steek dat liever in flessen wijn
)
Staar je niet blind op de dure flessen van 20eu of meer, er is zoveel lekkers te vinden onder die prijsklasse! Maar die ontdek je door te proeven ;-) Iedereen, veronderstel ik, heeft dure flessen liggen maar dat wil niet zeggen dat er geen goede wijnen zijn te vinden voor een prikje ze.
Als je naar de goede degustaties gaat kan je er inderdaad zoals hierboven gezegd mooie ontdekkingen doen, onbekend en onbemind! Maar dat wil niet zeggen dat jij het niet kan lekker vinden. Ik heb zo al verschillende wijntjes gevonden die "geen geld" kosten en waarvoor ik me niet schaam om ze op tafel te zetten! Ne Figeac is natuurlijk wel wat anders he :-)
Een gilde.... nog steeds niet gevonden in Antwerpen evenals wijnliefhebbers, dan maar alleen met enkele vrienden. - Inderdaad tastings afschuimen, na een tijdje wordt je dat moe dus koop je 100 verschillende flessen en hou je je eigen tastings, momenteel zit ik over de 1000 flessen die geproefd of gedronken zijn.