(17-08-2012 01:35 PM)de populist schreef: [ -> ] (16-09-2011 05:01 PM)koen schreef: [ -> ]Pas op, hij kende er wel wat van zulle ... de vraag is alleen maar wat juist
Ik ken Louis, inderdaad geen aanhanger van natuurlijke wijnen, Kristof Van Hecke trouwens ook nie speciaal (wel openminded, Louis misschien minder, ik weet nie). Louis heeft jarenlange ervaring met het maken van wijn, ook schuimwijn, zeer verdienstelijke wijnen trouwens. Hij loopt daar niet mee te koop, maar hij is één van de weinige wijnleraren die weet hoe wijn wordt gemaakt uit ervaring. Enfin, niet ter verdediging maar wel ter nuancering. Wijn van druiven hé (nu maakt hij nog wijn van andere vruchten, wat trouwens moeilijker is). Itt tot andere wijnleraars gaat hij zijn info steeds checken aan originele bronnen. Louis en ik verschillen ook over zaken als het over wijn gaat by the way, ik zat in zijn klas, als medeleerling. Of een sommelierdiploma echt zo belangrijk is als het om wijnlesgeven gaat, dat durf ik sterk te betwijfelen, Louis weet meer dan veel van de lesgevers samen. Dat is de reden waarom ik in Syntra ben weggegaan in het tweede jaar, al heeft Louis me proberen tegen te houden. Uiteraard is Kristof een uitstekende leraar. Trouwens, Viret is vaak goed, zelfs uitstekend maar ik heb ook hele foute wijnen van hem gedronken.
Louis is een zeer leuke, aimabele man met een zeer gedegen wijnkennis maar sommige onderwerpen liggen hem nu eenmaal minder dan andere. Dit zal zo bij iedereen wel zijn, denk ik.
Mijn ervaring met Viret is dat buiten zijn Solstice Blanc die ik ooit dronk en dewelke zeer oxidatief was alle andere wijnen tot de betere Rhone-wijnen behoorden die ik al dronk.
Indeed Louis is een zeer vriendelijk man en zijn cursusmateriaal is uitstekend en rijk gestoffeerd. Maar hij is ook iemand met soms zeer vooringenomen ideeen. Als het bio-verhaal je niet boeit moet je de correctheid hebben van die lessen niet te geven. En ne Viret niet karaferen ... zeg nu zelf. Zeer zeker dat er nog lesgevers bij Syntra Leuven zijn die checken en herchecken en met passie lesgeven (Guy en Valère oa). Syntra begint te beseffen dat ze qua lesgevers het kaf van het koren moeten scheiden ... onze evaluaties zullen daar wel voor iets tussen zitten
Ik kan wel snappen dat je in het 2de jaar vertrokken bent, moesten "bepaalde lesgevers" in het derde jaar opnieuw een belangrijk deel van de lessen hebben gegeven dan hadden ze me niet terug gezien.
(17-08-2012 03:09 PM)koen schreef: [ -> ]Indeed Louis is een zeer vriendelijk man en zijn cursusmateriaal is uitstekend en rijk gestoffeerd. Maar hij is ook iemand met soms zeer vooringenomen ideeen. Als het bio-verhaal je niet boeit moet je de correctheid hebben van die lessen niet te geven. En ne Viret niet karaferen ... zeg nu zelf. Zeer zeker dat er nog lesgevers bij Syntra Leuven zijn die checken en herchecken en met passie lesgeven (Guy en Valère oa). Syntra begint te beseffen dat ze qua lesgevers het kaf van het koren moeten scheiden ... onze evaluaties zullen daar wel voor iets tussen zitten
Ik kan wel snappen dat je in het 2de jaar vertrokken bent, moesten "bepaalde lesgevers" in het derde jaar opnieuw een belangrijk deel van de lessen hebben gegeven dan hadden ze me niet terug gezien.
Inderdaad, belangrijke nieuwe generatie lesgevers gewenst, Valère bijvoorbeeld! Ik probeer mij ondertussen in wateren te begeven waar ik meer kan leren dan op Syntra. Regelmatig workshops thuis, waar uiteraard begaafde leraars zoals Kristof of Valère op uitgenodigd zijn, ontmoetingen met zoveel mogelijk wijnbouwers en lezen van kritische literatuur. Ja, bioles was inderdaad best door iemand anders gegeven, je hebt gelijk, ook van de Viret.
(17-08-2012 03:18 PM)de populist schreef: [ -> ]Ik probeer mij ondertussen in wateren te begeven waar ik meer kan leren dan op Syntra. Regelmatig workshops thuis, waar uiteraard begaafde leraars zoals Kristof of Valère op uitgenodigd zijn, ontmoetingen met zoveel mogelijk wijnbouwers en lezen van kritische literatuur.
Je weet ons wonen op 't forum
Deze wijn bestaat uit een blend van Zuidelijke (Caladoc,Carignan en Mourvèdre) en Atlantische druiven (Cabernet Sauvignon en Merlot). Zoals de rest van de wijnen bij Viret wordt ook deze gemaakt volgens de principes van de Cosmocultuur (gebruik makend van aardse en kosmische energieën).
Kleur is eerder donkerrood te noemen.
Neus is duidelijk meteen knapperig rood maar ook wat zwart fruit, peperig en iets animaal.
In de mond veel structuur en wederom zwart fruit. Ook een opvallende frisse, zelfs iets minerale toets.
Zeer lekker spul
en duidelijk op het fruit gemaakt om jong te drinken dus hoewel hij zeker enkele jaren kelderrust zal aankunnen. 89
Daarstraks op Vlaanderen vakantieland een zeer kleine reportage over deze man en zen wijnen...
Zowel Emergence als Les Colonnades gedronken uit 1999 (bij Viret verloren gelegde flessen volgens Gerd indien ik me goed herinner). Interessant om over Viret te kijken wat je nu jong en wat je nu oud drinkt. Oud zijn ze blijkbaar heel complex, jong behoorlijk wild en soms zelfs extreem. Als je het maar lekker vind, da's toch de uiteindelijke hamvraag.
Renaissance 1999
Altijd leuk als je nog eens een eerste jaargang van een domein kan proeven.
Nog steeds ok maar t beste is ter toch vanaf :-)
Was laatste flesje....
(09-03-2012 10:02 AM)Filip Ragolle schreef: [ -> ]Renaissance 2009
Dit keer zat het er knal op (in tegenstelling tot de vorige keer, zie hoger voor een andere cuvée).
Verleden week heb ik hiervan nog een flesje open gedaan. De eerste indruk was: "wat is dit?". Ik had de fles niet gekarafeerd en de eerste glazen waren licht parelend. Heel apart van smaak, heel aards, maar ook erg lekker. Ik heb ervan genoten, maar geen spek voor ieders bek, vermoed ik.
Een half karaf Renaissance 2010 sinds vrijdag vergeten in de kelder. Jawadde, wat een bom van een wijn. Alleen maar verbeterd ! Volgende keer ga ik eens experimenteren met deze wijn en 'm zo lang mogelijk karafferen..
ik trek vanavond nog eens hun dolia (amforenwijn) open... sapnnend
Deze week twee zeer mooie wijnen van Viret gedronken.
De 100% Bulles is de beste petnat die ik tot nu mocht proeven. Aroma van rood fruit maar ook aardse toetsen, zeer zacht en prikkelend lekker in de mond. Pure Grenache.
Ook de rode Solstice 2012 kon iedereen enorm bekoren. Heerlijke wijn met een zeer zuiver en zacht mondgevoel.
Twee wijnen die waar geven voor hun geld (10 en 9 euro bij Vinikus)
(22-03-2014 03:32 PM)vinejo schreef: [ -> ]Deze week twee zeer mooie wijnen van Viret gedronken.
De 100% Bulles is de beste petnat die ik tot nu mocht proeven. Aroma van rood fruit maar ook aardse toetsen, zeer zacht en prikkelend lekker in de mond. Pure Grenache.
Ook de rode Solstice 2012 kon iedereen enorm bekoren. Heerlijke wijn met een zeer zuiver en zacht mondgevoel.
Twee wijnen die waar geven voor hun geld (10 en 9 euro bij Vinikus)
Dat kan ik alleen maar bijtreden. Zeer lekkere wijnen voor het geld en hier ten huize al vele malen geschonken.
(22-03-2014 06:28 PM)carl schreef: [ -> ] (22-03-2014 03:32 PM)vinejo schreef: [ -> ]Deze week twee zeer mooie wijnen van Viret gedronken.
De 100% Bulles is de beste petnat die ik tot nu mocht proeven. Aroma van rood fruit maar ook aardse toetsen, zeer zacht en prikkelend lekker in de mond. Pure Grenache.
Ook de rode Solstice 2012 kon iedereen enorm bekoren. Heerlijke wijn met een zeer zuiver en zacht mondgevoel.
Twee wijnen die waar geven voor hun geld (10 en 9 euro bij Vinikus)
Dat kan ik alleen maar bijtreden. Zeer lekkere wijnen voor het geld en hier ten huize al vele malen geschonken.
En volgend weekend is Sandrine Castets aanwezig bij Vinikus en Lazarus om de wijnen van Domaine Viret voor te stellen.
28,29, 30 maart in Merchtem.
Gisteren de syrah van dit domein in het glas (2006). Was eigenlijk mijn eerste "thuis"kennismaking met het domein (had al wel op proeverijen wijnen van Viret gedronken).
Is me zeer goed bevallen. Qua kleur voor mij iets lichter dan wat je van syrah zou verwachten (de wijn is natuurlijk niet echt een jonkie meer). In de neus vond ik weinig fruit terug, vooral kruiden en vlees. Neus is wel zeer complex - op een bepaald moment zelfs een impressie van muggenspray (! en dat voor een biodynamisch bedrijf
). Ging gelukkig snel over...
In de mond vooral structuur en (nog steeds) kracht en concentratie, met wat "stoffige" tannines. Ging zeer goed samen bij de lamskoteletten.
Goed op dronk en zal dit nog enkele jaren blijven. Ik kan wel moeilijk inschatten of en hoe deze wijn nog verder zal evolueren.
Zeker voor herhaling vatbaar.
Vinogan(s)
2012 Renaissance in het glas gehad.
Zeg wat je wil over cosmocultuur maar de wijnen die Viret ermee tevoorschijn tovert zijn waarlijk origineel en bijzonder lekker.
Die neus... Heerlijke kruidigheid en rijp fruit, lavendel, kaneel, zeer gelaagd en zeer geslaagd. In de mond hetzelfde zuivere gevoel, fris, soepel en sappig, breed, kruidig en zacht... De wijnen die we erna dronken leken zeer gewoontjes.
90
Emergence 2006. Prachtige C9Pneus, zoethout, 5spice, leer en mest. In de mond meer van dat maar ook droogtrekkende tannines en zuurkes die nog niet in balans zijn. Kurk erop en morgen nog es proeven. Voor mij niet overduidelijk bio in de neus, sowieso straf spul dat nog effe moet liggen!
Hierboven een "jonge" versie en hier de Emergence 1999 (eerste millesime)
Na 16 jaar komt hij eigenlijk nog redelijk jong over. Na openen de gekende reductie maar na een 3tal uur een mooie neus van fruit , kruiden... schitterend!
In de mond is hij heel puur en fris , mooi versmolten en schone body.
Dag 2 staat hij er nog steeds, geen tik gekregen :-)
TOPwijn , en dat voor een eerste jaargang... spijtig genoeg mijn laatste fles
(27-02-2015 12:51 PM)Venne schreef: [ -> ]Hierboven een "jonge" versie en hier de Emergence 1999 (eerste millesime)
Na 16 jaar komt hij eigenlijk nog redelijk jong over. Na openen de gekende reductie maar na een 3tal uur een mooie neus van fruit , kruiden... schitterend!
In de mond is hij heel puur en fris , mooi versmolten en schone body.
Dag 2 staat hij er nog steeds, geen tik gekregen :-)
TOPwijn , en dat voor een eerste jaargang... spijtig genoeg mijn laatste fles
Moet ik toch dringend eens proberen !
Eerste keer dat ik Viret drink en dan nog 2 op 1 week. Sowieso beide zuiderse klasse, de 2006 duidelijk te jong en de 1999 perfect versmolten. Nergens stal of biogeuren maar alles wat een toplanguedoc moet hebben. Onder de indruk...vooral van de 1999.
(01-07-2014 12:11 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]Gisteren (opnieuw) de syrah van dit domein in het glas (2006).
Is me zeer goed bevallen. Qua kleur voor mij iets lichter dan wat je van syrah zou verwachten (de wijn is natuurlijk niet echt een jonkie meer). In de neus vond ik weinig fruit terug, vooral kruiden en in mindere mate vlees. Neus is wel zeer complex
In de mond nog structuur en (nog steeds) kracht en concentratie, met tannines die bijna volledig versmolten zijn. Ging zeer goed samen bij de lamskroon. Op het eind van de avond begon ie wel wat uit evenwicht te raken.
Goed op dronk en interessant. Met deze fles denk ik dat ik begin te begrijpen wat de "biodynamische" toets in het smaakprofiel van een wijn is . Het vrouwtje vond hem écht niks - kan er wel inkomen dat mensen hierop afknappen.
Ik denk dat deze wel op z'n top zit nu.
Nog steeds voor herhaling vatbaar.
Vanavond de andere helft van de fles...
Vinogan(s)
Mijn vorige proefervaring wat aangepast aangezien deze grotendeels gelijklopend is (liever lui dan moe
).
Les Colonnades 1999
Eerste keer dat ik een Viret op leeftijd dronk en zal zeker niet de laatste keer geweest zijn. Geweldige mooie versmolten wijn, zuiver, elegant, fris en toch vol, gewoon prachtig. Schonk hem blind aan mijn broer en vader en beiden schatten hem "toch nog relatief jong eh"....
(26-05-2015 02:22 PM)nco schreef: [ -> ]Les Colonnades 1999
Eerste keer dat ik een Viret op leeftijd dronk en zal zeker niet de laatste keer geweest zijn. Geweldige mooie versmolten wijn, zuiver, elegant, fris en toch vol, gewoon prachtig. Schonk hem blind aan mijn broer en vader en beiden schatten hem "toch nog relatief jong eh"....
Ongelooflijk hé! Had hetzelfde met de Renaissance ooit, was de 1999 ook dacht ik.
En dit terwijl die Colonnades zelfs een redelijk basiscuvee is, of vergis ik mij?
(26-05-2015 05:49 PM)vinejo schreef: [ -> ] (26-05-2015 02:22 PM)nco schreef: [ -> ]Les Colonnades 1999
Eerste keer dat ik een Viret op leeftijd dronk en zal zeker niet de laatste keer geweest zijn. Geweldige mooie versmolten wijn, zuiver, elegant, fris en toch vol, gewoon prachtig. Schonk hem blind aan mijn broer en vader en beiden schatten hem "toch nog relatief jong eh"....
Ongelooflijk hé! Had hetzelfde met de Renaissance ooit, was de 1999 ook dacht ik.
En dit terwijl die Colonnades zelfs een redelijk basiscuvee is, of vergis ik mij?
Je vergist je
. Je verwart hem de Solstice. De Colonnades is een blend van vooral Grenache (oude 100j stokken), Mourvedre en Carignan.
(26-05-2015 05:52 PM)nco schreef: [ -> ] (26-05-2015 05:49 PM)vinejo schreef: [ -> ] (26-05-2015 02:22 PM)nco schreef: [ -> ]Les Colonnades 1999
Eerste keer dat ik een Viret op leeftijd dronk en zal zeker niet de laatste keer geweest zijn. Geweldige mooie versmolten wijn, zuiver, elegant, fris en toch vol, gewoon prachtig. Schonk hem blind aan mijn broer en vader en beiden schatten hem "toch nog relatief jong eh"....
Ongelooflijk hé! Had hetzelfde met de Renaissance ooit, was de 1999 ook dacht ik.
En dit terwijl die Colonnades zelfs een redelijk basiscuvee is, of vergis ik mij?
Je vergist je . Je verwart hem de Solstice. De Colonnades is een blend van vooral Grenache (oude 100j stokken), Mourvedre en Carignan.
Inderdaad, ik dacht aan de Solstice! In combinatie met de basisbordeaux Les Trois Colonnes in Colruyt..
Ga toch eens kijken of Vinikus die Colonnades verkoopt...
(26-05-2015 05:56 PM)vinejo schreef: [ -> ] (26-05-2015 05:52 PM)nco schreef: [ -> ] (26-05-2015 05:49 PM)vinejo schreef: [ -> ] (26-05-2015 02:22 PM)nco schreef: [ -> ]Les Colonnades 1999
Eerste keer dat ik een Viret op leeftijd dronk en zal zeker niet de laatste keer geweest zijn. Geweldige mooie versmolten wijn, zuiver, elegant, fris en toch vol, gewoon prachtig. Schonk hem blind aan mijn broer en vader en beiden schatten hem "toch nog relatief jong eh"....
Ongelooflijk hé! Had hetzelfde met de Renaissance ooit, was de 1999 ook dacht ik.
En dit terwijl die Colonnades zelfs een redelijk basiscuvee is, of vergis ik mij?
Je vergist je . Je verwart hem de Solstice. De Colonnades is een blend van vooral Grenache (oude 100j stokken), Mourvedre en Carignan.
Inderdaad, ik dacht aan de Solstice! In combinatie met de basisbordeaux Les Trois Colonnes in Colruyt..
Ga toch eens kijken of Vinikus die Colonnades verkoopt...
Jawel. 20,90 eur voor de jaargang 10 of 11.
Ik heb toch de indruk dat er wat flesvariatie durft opzitten soms.
Heb dit onlangs gehad met de sylibre 06. De fles die ik eerst opende was zéér geëvolueerd; fruit volledig weg en enkel tertiair. De tafelgenoten knapten er (als puur recreatief drinker ;-) ) fameus op af (erg begrijpelijk).
Een 2-tal weken later dan een volgende fles geprobeerd, en die was wel weer prima - in lijn met mn vorige TNs, dus
Heb er nu nog 1 fles van, hopelijk valt die ook niet tegen.
Afgelopen weekend pech met een fles Coudée d'Or, totaal geoxideerd, vooral in de mond onaangenaam en totaal niet meer te drinken, dat heb je nu eenmaal af en toe met cosmoculturele wijn
.
(27-05-2015 09:23 AM)Kupers schreef: [ -> ]Afgelopen weekend bij Vinikus gezien dat er een hele lading Coudée d'Or klaarstond om te worden teruggestuurd, compleet geoxideerd en totaal niet meer te drinken, dat heb je nu eenmaal af en toe met cosmoculturele wijn .
Wel Kupers , ik heb al menig persoon tegen de gevoelige schenen gestampt in verband met de bewaarbaarheid van
witte wijnen die volgens bio of bio-dynamische methodes zonder toevoeging van sulfiet of een kleine dosis zijn gemaakt.
Ben met een experiment bezig in mijn kelder van witte wijnen om te zien hoe deze het uithouden tegen de tand des tijds.
Dat kan interessant worden, ik ben hetzelfde aan het doen met een paar flessen wit op vier plaatsen te bewaren, gewoon onder de trap, in de koelkast, in de wijnkelder en in de wijnfrigo, resultaat in 2016!
Ik heb er ook vaak mijn twijfels over inzake wit. Rode wijn gemaakt volgens bio/biodynamische principes wordt naar mijn ervaring beter als je hem een dag of twee laat openstaan maar bij witte wijn is dit niet het geval. Onlangs opende ik een Savagnin VV van Houillon, toch een van de zogenaamde betere natuurlijke domeinen in de Jura. Mooi bij het openen, in de koeler gelaten en na anderhalf uur compleet geoxideerd. Hij bleef hierna wel stabiel maar het was wel zeer straf, ik zag hem praktisch voor mijn ogen verkleuren. Tja, zo blijft wijn wel boeiend, er zijn zoveel verschillende fouten te ontdekken
.