wijnliefhebbers

Volledige versie: Nieuwe winetale, getiteld 'wijnsnobisme'
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2
Graag kondig ik mijn nieuwe wijntekst aan getiteld WIJNSNOBISME. Deze winetale is de eerste in een reeks van 10 korte columns over wijn. Veel leesplezier ermee. http://www.winetasting.be/nl/Info/WineTales/?#35197

Marc

Ik lees dit met veel plezier.
Kleine quote: "Elke wijn is gemaakt van druiven en druiven gelijken op elkaar. Zoals mensen op elkaar gelijken. Laat ons de verschillen niet overdrijven want dat leidt tot mistoestanden."
Schitterend, toch?
(14-06-2014 02:18 PM)Marc schreef: [ -> ]Ik lees dit met veel plezier.
Kleine quote: "Elke wijn is gemaakt van druiven en druiven gelijken op elkaar. Zoals mensen op elkaar gelijken. Laat ons de verschillen niet overdrijven want dat leidt tot mistoestanden."
Schitterend, toch?

Inderdaad. En laat ons de foutjes van een druif niet met het vergrootglas bekijken maar ons focussen op de positieve punten...
Wijnsnobisme kan je niet vastpinnen op iets of iemand. Waaraan herken je wijnsnobisme?Huh
Ik denk aan namedropping, domineren van het wijngesprek terwijl de anderen niets 'doms' meer durven zeggen, anderen uitlachen met hun proefbevindingen, ongepast les geven, de eigen mening centraal stellen en neerkijken op andere opinies.... Andere?
(15-06-2014 03:33 PM)de populist schreef: [ -> ]anderen uitlachen met hun proefbevindingen,

Heb ik letterlijk meegemaakt op een degustatie in het Leuvense (niet bij u, don, Carl of venne, wees gerust ;-) ) - Ik dronk blind een chianti (van Brolio dacht ik) en verwees naar de geur van een moderne Languedoc. De blik die ik toen kreeg was nogal spottend. "Ach, da s ne Languedoc volgens u...? "Terwijl het houtgebruik van die wijn wel degelijk aan dat van bepaalde Languedocs deed denken. En vooral, terwijl de man van de spottende blik bij het blind drinken van de andere wijnen zelf geen enkele gok durfde doen uit schrik om ernaast te zitten. (Ik zie die spreekangst trouwens veel en betreur dat...)
(15-06-2014 05:13 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(15-06-2014 03:33 PM)de populist schreef: [ -> ]anderen uitlachen met hun proefbevindingen,

Heb ik letterlijk meegemaakt op een degustatie in het Leuvense (niet bij u, don, Carl of venne, wees gerust ;-) ) - Ik dronk blind een chianti (van Brolio dacht ik) en verwees naar de geur van een moderne Languedoc. De blik die ik toen kreeg was nogal spottend. "Ach, da s ne Languedoc volgens u...? "Terwijl het houtgebruik van die wijn wel degelijk aan dat van bepaalde Languedocs deed denken. En vooral, terwijl de man van de spottende blik bij het blind drinken van de andere wijnen zelf geen enkele gok durfde doen uit schrik om ernaast te zitten. (Ik zie die spreekangst trouwens veel en betreur dat...)

Alleen als een wijsneus Chardonnay zou zeggen bij een donkerrode wijn mogen we eens goe lachen, vind ik :-) Je wagen aan een gokje, dat moet inderdaad kunnen Vinejo! Tenzij er natuurlijk beterweters rond de tafel zitten die erop uit zijn je te pakken op je zogezegde dommigheden.
Ik werd al be of ver oordeeld voor ik nog een wijn kon proeven op een degustatie.
Toen ik arriveerde en me parkeerde .
Kwam naast me een leeftijdsgenoot met een dikke sjieke bak tot stilstand.
We stapten ongeveer met dezelfde tijd uit onze wagen.
Toen ik vriendelijk de man een gedag zei kreeg ik als respons .
Een minachtende blik met een toefje afkeuring op de zijkant.

Lag het nu aan het feit dat mijn wagen niet zo mooi was als de zijne.
Of hangde er nog een restje voedsel ergens aan mijn voorhoofd misschien van de maaltijd die ik ervoor had benut .
Gezegd werd het niet.

Dit staat nu wel los van het feit van Wijnsnobisme .
Maar staat toch ergens er dicht bij Wink.


Maar het is geweten dat er velen zijn die zich voordoen als dragers van het bijna onmeetbare begrip wijn.
En dat is niet zo leuk voor mij als ze dan met de verhaaltjes op de proppen komen.
Of hun show opvoeren.
Wel is het leuk dat ik niet verplicht ben van te blijven luisteren en er op een degustatie meestal plaats genoeg is om naast iemand te kunnen lopen Wink .
(15-06-2014 06:48 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]Ik werd al be of ver oordeeld voor ik nog een wijn kon proeven op een degustatie.
Toen ik arriveerde en me parkeerde .
Kwam naast me een leeftijdsgenoot met een dikke sjieke bak tot stilstand.
We stapten ongeveer met dezelfde tijd uit onze wagen.
Toen ik vriendelijk de man een gedag zei kreeg ik als respons .
Een minachtende blik met een toefje afkeuring op de zijkant.

Lag het nu aan het feit dat mijn wagen niet zo mooi was als de zijne.
Of hangde er nog een restje voedsel ergens aan mijn voorhoofd misschien van de maaltijd die ik ervoor had benut .
Gezegd werd het niet.

Dit staat nu wel los van het feit van Wijnsnobisme .
Maar staat toch ergens er dicht bij Wink.


Maar het is geweten dat er velen zijn die zich voordoen als dragers van het bijna onmeetbare begrip wijn.
En dat is niet zo leuk voor mij als ze dan met de verhaaltjes op de proppen komen.
Of hun show opvoeren.
Wel is het leuk dat ik niet verplicht ben van te blijven luisteren en er op een degustatie meestal plaats genoeg is om naast iemand te kunnen lopen Wink .
Ik proef in zo'n sfeer graag buiten, proevertje halen en weg.Ik en de wijn alleen.
[/quote]
Ik proef in zo'n sfeer graag buiten, proevertje halen en weg.Ik en de wijn alleen.
[/quote]

U brengt me op gedachten Smile

Marc

(15-06-2014 03:33 PM)de populist schreef: [ -> ]Wijnsnobisme kan je niet vastpinnen op iets of iemand. Waaraan herken je wijnsnobisme?Huh
Ik denk aan namedropping, domineren van het wijngesprek terwijl de anderen niets 'doms' meer durven zeggen, anderen uitlachen met hun proefbevindingen, ongepast les geven, de eigen mening centraal stellen en neerkijken op andere opinies.... Andere?

De sommelière van de wijnzaak die, nadat ik beken dat ik weinig ervaring heb met edelzoete rieslings en dat ik die moeilijk kan beoordelen in hun jeugd, tegen een andere klant gaat vertellen over "die mensen met weinig proefervaring"...
Gelukkig was ze dit weekend vriendelijker...
(15-06-2014 08:36 PM)Marc schreef: [ -> ]
(15-06-2014 03:33 PM)de populist schreef: [ -> ]Wijnsnobisme kan je niet vastpinnen op iets of iemand. Waaraan herken je wijnsnobisme?Huh
Ik denk aan namedropping, domineren van het wijngesprek terwijl de anderen niets 'doms' meer durven zeggen, anderen uitlachen met hun proefbevindingen, ongepast les geven, de eigen mening centraal stellen en neerkijken op andere opinies.... Andere?

De sommelière van de wijnzaak die, nadat ik beken dat ik weinig ervaring heb met edelzoete rieslings en dat ik die moeilijk kan beoordelen in hun jeugd, tegen een andere klant gaat vertellen over "die mensen met weinig proefervaring"...
Gelukkig was ze dit weekend vriendelijker...
Bescheidenheid Marc, dat siert jou! Spijtig van die reactie van de verkoopster...
(15-06-2014 05:13 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(15-06-2014 03:33 PM)de populist schreef: [ -> ]anderen uitlachen met hun proefbevindingen,

Heb ik letterlijk meegemaakt op een degustatie in het Leuvense (niet bij u, don, Carl of venne, wees gerust ;-) ) - Ik dronk blind een chianti (van Brolio dacht ik) en verwees naar de geur van een moderne Languedoc. De blik die ik toen kreeg was nogal spottend. "Ach, da s ne Languedoc volgens u...? "Terwijl het houtgebruik van die wijn wel degelijk aan dat van bepaalde Languedocs deed denken. En vooral, terwijl de man van de spottende blik bij het blind drinken van de andere wijnen zelf geen enkele gok durfde doen uit schrik om ernaast te zitten. (Ik zie die spreekangst trouwens veel en betreur dat...)

Heb ook al die link gemaakt. Laatste keer nog toen ik de chianti van La Presura dronk.
(15-06-2014 08:36 PM)Marc schreef: [ -> ]De sommelière van de wijnzaak die, nadat ik beken dat ik weinig ervaring heb met edelzoete rieslings en dat ik die moeilijk kan beoordelen in hun jeugd, tegen een andere klant gaat vertellen over "die mensen met weinig proefervaring"...
Gelukkig was ze dit weekend vriendelijker...

Edelzoete Rieslings, wat is dat ?

Ik heb soms al problemen met kleine hoeveelheden restsuikers die in Rieslings te vinden zijn.
(15-06-2014 09:07 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(15-06-2014 05:13 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(15-06-2014 03:33 PM)de populist schreef: [ -> ]anderen uitlachen met hun proefbevindingen,

Heb ik letterlijk meegemaakt op een degustatie in het Leuvense (niet bij u, don, Carl of venne, wees gerust ;-) ) - Ik dronk blind een chianti (van Brolio dacht ik) en verwees naar de geur van een moderne Languedoc. De blik die ik toen kreeg was nogal spottend. "Ach, da s ne Languedoc volgens u...? "Terwijl het houtgebruik van die wijn wel degelijk aan dat van bepaalde Languedocs deed denken. En vooral, terwijl de man van de spottende blik bij het blind drinken van de andere wijnen zelf geen enkele gok durfde doen uit schrik om ernaast te zitten. (Ik zie die spreekangst trouwens veel en betreur dat...)

Heb ook al die link gemaakt. Laatste keer nog toen ik de chianti van La Presura dronk.

thumbsup - we moeten maar eens een blinddegustatie houden met Languedocs tegen chianti s - hoewel in de mond mss het verschil duidelijker zou kunnen zijn...

En inderdaad, ik ken weinig mensen die zóveel van wijn kennen en tóch zo bescheiden blijven als Marc...

Marc

(15-06-2014 09:13 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Edelzoete Rieslings, wat is dat ?

Ik heb soms al problemen met kleine hoeveelheden restsuikers die in Rieslings te vinden zijn.

Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese, Don
Riesling die bedoeld zijn om zoet te zijn, en dikwijls héél mooi kunnen zijn.
Ik heb het wel over Duitse rieslings...
(15-06-2014 10:21 PM)vinejo schreef: [ -> ]En inderdaad, ik ken weinig mensen die zóveel van wijn kennen en tóch zo bescheiden blijven als Marc...

Euhm... merci, Jo!! cheers
In Primo, volgens mij nu niet het “kwaliteitsmagazine”, staat deze week een artikel over wijn. Dit artikel draagt de titel “Experte Annick Schreuder rekent af met wijnsnobisme - Er is maar één norm: vind je de wijn lekker of niet “

Niet dat ik haar mening volledig deel maar er zitten daar een pak waarheden in en ze zal met dit artikel zeker tegen de schenen stampen van menig wijnbezoeker hier op het forum.
(17-06-2014 12:10 PM)don quichotte schreef: [ -> ]In Primo, volgens mij nu niet het “kwaliteitsmagazine”, staat deze week een artikel over wijn. Dit artikel draagt de titel “Experte Annick Schreuder rekent af met wijnsnobisme - Er is maar één norm: vind je de wijn lekker of niet “

Niet dat ik haar mening volledig deel maar er zitten daar een pak waarheden in en ze zal met dit artikel zeker tegen de schenen stampen van menig wijnbezoeker hier op het forum.
Wat beweert ze Don?
Nu ben ik ook nieuwsgierigTongue
(17-06-2014 01:39 PM)de populist schreef: [ -> ]
(17-06-2014 12:10 PM)don quichotte schreef: [ -> ]In Primo, volgens mij nu niet het “kwaliteitsmagazine”, staat deze week een artikel over wijn. Dit artikel draagt de titel “Experte Annick Schreuder rekent af met wijnsnobisme - Er is maar één norm: vind je de wijn lekker of niet “

Niet dat ik haar mening volledig deel maar er zitten daar een pak waarheden in en ze zal met dit artikel zeker tegen de schenen stampen van menig wijnbezoeker hier op het forum.
Wat beweert ze Don?

Ik stuur je nog de nodige info per mail.
(17-06-2014 12:10 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Niet dat ik haar mening volledig deel maar er zitten daar een pak waarheden in en ze zal met dit artikel zeker tegen de schenen stampen van menig wijnbezoeker hier op het forum.

Nu ben ik ook benieuwd ... zitten er dan veel wijnsnobs hier op 't forum? Ik zie hier toch voornamelijk nieuwsgierige en wijngierige (of eerder wijngretige) liefhebbers.
(17-06-2014 03:17 PM)koen schreef: [ -> ]
(17-06-2014 12:10 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Niet dat ik haar mening volledig deel maar er zitten daar een pak waarheden in en ze zal met dit artikel zeker tegen de schenen stampen van menig wijnbezoeker hier op het forum.

Nu ben ik ook benieuwd ... zitten er dan veel wijnsnobs hier op 't forum? Ik zie hier toch voornamelijk nieuwsgierige en wijngierige (of eerder wijngretige) liefhebbers.
Dat dacht ik ook Koen. Don, zin om tegen schenen te stampen?
Ik heb het artikel niet gelezen (en bij mijn weten heb ik ook geen blauwe schenen :-) ) , maar afgaande op de titel denk ik dat onderstaande artikel dit wat probeert te nuanceren

http://www.winespectator.com/webfeature/show/id/46349

(Zie ook in mindere mate http://www.winespectator.com/webfeature/show/id/48056 en http://www.winespectator.com/webfeature/show/id/48587)

Onlangs was er bij een van de tasting verslagen van Roeland (gepost door Koen in de topic "Donderdagavond in Linden) over Spaanse wijn de opmerking van Jo gekomen over "objectieve punten" en de onmogelijkheid daarvan.

Die notie van objectiviteit, hoewel inderdaad discutabel, ligt wel in dezelfde lijn als de teneur van het eerste artikel.

Blijft een moeilijk debat, vind ik. Ben nu wel benieuwd naar dat artikel in Primo...
(17-06-2014 12:10 PM)don quichotte schreef: [ -> ]In Primo, volgens mij nu niet het “kwaliteitsmagazine”, staat deze week een artikel over wijn. Dit artikel draagt de titel “Experte Annick Schreuder rekent af met wijnsnobisme - Er is maar één norm: vind je de wijn lekker of niet “

Niet dat ik haar mening volledig deel maar er zitten daar een pak waarheden in en ze zal met dit artikel zeker tegen de schenen stampen van menig wijnbezoeker hier op het forum.

Net gelezen, ( thank you Don) en ik vind ze wel sympathiek eigenlijk... Weinig nieuws maar toch wel een aantal clichés doorprikt (die hier echter al lang ook waren doorprikt)
Het feit dat ze francofiel blijft neemt me wel voor haar in Wink
We moeten haar ook wel eens uitleggen wat we met een 'weelderige wijn met gerookte achtergrond' bedoelen ;-)
(17-06-2014 04:07 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]Ik heb het artikel niet gelezen (en bij mijn weten heb ik ook geen blauwe schenen :-) ) , maar afgaande op de titel denk ik dat onderstaande artikel dit wat probeert te nuanceren

http://www.winespectator.com/webfeature/show/id/46349

(Zie ook in mindere mate http://www.winespectator.com/webfeature/show/id/48056 en http://www.winespectator.com/webfeature/show/id/48587)

Onlangs was er bij een van de tasting verslagen van Carl of Roeland de opmerking van Jo gekomen over "objectieve punten" en de onmogelijkheid daarvan.

Die notie van objectiviteit, hoewel inderdaad discutabel, ligt wel in dezelfde lijn als de teneur van het eerste artikel.

Blijft een moeilijk debat, vind ik. Ben nu wel benieuwd naar dat artikel in Primo...

Goed gezien, Vinogans, ze beweert eigenlijk net als ik, in mijn reactie op de 'objectieve punten' van Roeland, dat wijnproeven inherent subjectief is...
(17-06-2014 04:09 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(17-06-2014 04:07 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]Ik heb het artikel niet gelezen (en bij mijn weten heb ik ook geen blauwe schenen :-) ) , maar afgaande op de titel denk ik dat onderstaande artikel dit wat probeert te nuanceren

http://www.winespectator.com/webfeature/show/id/46349

(Zie ook in mindere mate http://www.winespectator.com/webfeature/show/id/48056 en http://www.winespectator.com/webfeature/show/id/48587)

Onlangs was er bij een van de tasting verslagen van Carl of Roeland de opmerking van Jo gekomen over "objectieve punten" en de onmogelijkheid daarvan.

Die notie van objectiviteit, hoewel inderdaad discutabel, ligt wel in dezelfde lijn als de teneur van het eerste artikel.

Blijft een moeilijk debat, vind ik. Ben nu wel benieuwd naar dat artikel in Primo...

Goed gezien, Vinogans, ze beweert eigenlijk net als ik, in mijn reactie op de 'objectieve punten' van Roeland, dat wijnproeven inherent subjectief is...

De andere kant van de medaille is, zoals ook de column in Wine Spectator wat tendentieus zegt, dat een aantal mensen dit toch proberen doen - loskoppelen van persoonlijke smaak en het proeven.

Filosofisch bekeken (en ook objectief :-) ) is het uiteraard onmogelijk om dit 100% neutraal te doen (dan zouden we een wijnproefmachine moeten maken die smaken kan analyseren, en dan nog, de "interpretatie" ontbreekt). Extreem gesteld is de notie van "goede wijn" namelijk op zich al een conventie. Neemt niet weg dat een aantal mensen dit in alle eerlijkheid toch proberen te doen...

Waar ik zelf sta op dit vlak weet ik eerlijk gezegd niet. Langs de zijlijn, neem ik aan (met een goed glas in de hand ;-) )

Vinogan(s)
Ik hou toch meer van de nuancering van Matt Kramer, wijn graag hebben is subjectief, wijn kwalitatief goed vinden "zou" objectief moeten zijn ... maar om tot dat stadium op te stijgen moet ik nog véééééééééééééééééél proeven cheers
Ja oké, kwalitatief goed vinden kan misschien gedeeltelijk gemeten worden, maar dan moeten enkele parameters worden vastgelegd. Chemische samenstelling bvb, evenwicht misschien, lengte in de mond, lengte van de afdronk,... Maar enkel het eerste is echt objectief meetbaar vrees ik...
En sowieso is wijn een totaalbeleving, waar de context een groot deel van het plezier bepaalt...

@Vinogans: langs de zijlijn vertoeven vind ik ook wel plezant, seffens langs de zijlijn van de Belgskens, ook met een goed glas in de hand Wink
(17-06-2014 04:32 PM)vinejo schreef: [ -> ]Ja oké, kwalitatief goed vinden kan misschien gedeeltelijk gemeten worden, maar dan moeten enkele parameters worden vastgelegd. Chemische samenstelling bvb, evenwicht misschien, lengte in de mond, lengte van de afdronk,... Maar enkel het eerste is echt objectief meetbaar vrees ik...
En sowieso is wijn een totaalbeleving, waar de context een groot deel van het plezier bepaalt...

@Vinogans: langs de zijlijn vertoeven vind ik ook wel plezant, seffens langs de zijlijn van de Belgskens, ook met een goed glas in de hand Wink

Akkoord. Nu ik er zo over nadenk, is dit eigenlijk een pure toepassing van de leer van Plato en het onderscheid tussen 'zijn' en 'schijn'. Nooit gedacht dat m'n lessen filosofie een praktijktoepassing in de wijn zouden kennen...

De waarde van TNs stijgt ook indien je de voorkeuren van de proever wat kent, omdat je min of meer weet wat z'n "profiel" is. Dat is ook de absurditeit aan de punten - als je de mens erachter "kent", kan je dat beter plaatsen (is een conclusie ook al een aantal x opt forum gepasseerd is als commentaar denk ik).

Vinogan(s)
(17-06-2014 04:43 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]
(17-06-2014 04:32 PM)vinejo schreef: [ -> ]Ja oké, kwalitatief goed vinden kan misschien gedeeltelijk gemeten worden, maar dan moeten enkele parameters worden vastgelegd. Chemische samenstelling bvb, evenwicht misschien, lengte in de mond, lengte van de afdronk,... Maar enkel het eerste is echt objectief meetbaar vrees ik...
En sowieso is wijn een totaalbeleving, waar de context een groot deel van het plezier bepaalt...

@Vinogans: langs de zijlijn vertoeven vind ik ook wel plezant, seffens langs de zijlijn van de Belgskens, ook met een goed glas in de hand Wink

Akkoord. Nu ik er zo over nadenk, is dit eigenlijk een pure toepassing van de leer van Plato en het onderscheid tussen 'zijn' en 'schijn'. Nooit gedacht dat m'n lessen filosofie een praktijktoepassing in de wijn zouden kennen...

De waarde van TNs stijgt ook indien je de voorkeuren van de proever wat kent, omdat je min of meer weet wat z'n "profiel" is. Dat is ook de absurditeit aan de punten - als je de mens erachter "kent", kan je dat beter plaatsen (is een conclusie ook al een aantal x opt forum gepasseerd is als commentaar denk ik).

Vinogan(s)

Het onderscheid tussen Zijn, Schijn en...Wijn.
Benieuwd naar je essay hierover! ;-)
cheers
Ik vind dat de discussie over objectiviteit van wijnbeoordelingen of kwaliteit van wijn (wat niet een louter subjectieve zaak is!) een heel andere discussie is als deze over wijnsnobisme. Die twee wil ik toch uit elkaar houden. Anders wordt iedereen die meent dat objectieve beoordeling mogelijk is (wat het volgens mij niet is) en zich eraan waagt een snob. Dat is te gemakkelijk en klopt gewoon niet (en populistisch misschien). Het draait allemaal rond de positie van superioriteit die men beoogt. Zowel mensen die uit principe niet scoren als mensen die wel scoren kunnen daaraan ten prooi vallen. Ik vind het gevaarlijk om snobisme vast te pinnen op iets of iemand. En beter naar zichzelf kijken dan naar de ander zeker?
Ik heb het recente boek van Annick Schreuder gelezen, aangename ene verdienstelijke vakantieliteratuur en geschreven voor het brede publiek. Dat de essentie is dat wijn lekker moet zijn. Pfff, daar word ik niet koud noch warm van. Daar begint het pas volgend mij: wijn moet verleidend zijn, meeslepend, intrigerend, memorabel, ontroerend, ontwapenend zuiver, contemplatief, kippenvel, mysterieus, ondefinieerbaar, inspirerend, opwekkend, opzwepend, melancholisch en noem maar op. Wijn is toch verfijnde emotie? Wijn moet lekker zijn, geeuw... Kunst moet mooi zijn, muziek moet aangenaam zijn, boeken moeten leesbaar zijn, seks moet fijn zijn, tja, als dat de essentie is... Kom zeg. Maar wat ze zegt is juist natuurlijk. Antisnobistische statement, inderdaad.
Pagina's: 1 2
Koppelingen