Cascina Barisél is één van de wijnhuizen wiens verdeling na de stopzetting van Pasqualinno in Opglabbeek werd overgenomen door Vinikus & Lazarus.
Het domein van de familie Penna beslaat slechts 5 hectare. Wijnstokken van meer dan vijftig jaar oud. Geen biolabels of andere commercieel geïnspireerde certificaten die wijzen op biologische of natuurvriendelijke druiventeelt. Doch zijn chemicaliën en onnatuurlijke ingrepen hier absoluut taboe. De Penna’s geloven in een traditionele en natuurlijke manier van werken. Alles gebeurt met de hand, artificiële ingrepen en manipulatie in de kelder zijn uit den boze.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Barbera d'Asti 'listoria' 2011
Mooie robijnrode kleur. In de neus een minerale aanzet, zacht kersenfruit, kruidigheid,... In de mond soepel, het verlengde van de neus, fruitig, mooie verfrissende zuren, zachte rijpe tannines en behoorlijk lange afdronk.
Een heerlijk glas Barbera dat authenticiteit en rusticiteit perfect weet te koppelen aan elegantie, zeker als je deze wijn niet te warm serveert. Bovendien prijs/kwaliteit een absolute aanrader. Dit doet me direct zin krijgen in de Barbera d'Asti Superiore 'La Cappelletta', de schitterende toppwijn van Franco Penna.
Gekocht bij Vinikus & Lazarus: 10,80 euro
Barbera d'Asti Superiore 'La Cappelletta' 2007
Mooie robijnrode kleur met lichte evolutie, complexe en zuivere neus... kersen, pruimen, rozenwater, cederhout, specerijen,... In de mond kracht in een fluwelen handschoen, bakken fruit en tegelijk een mooie kruidigheid, verfrissende zuren, mooi verweven rijpe tannines,... en een lange afdronk. Schitterend glas Barbera!
Gekocht bij Pasqualinno: 18,90 euro
(Recentere jaargangen verkrijgbaar bij Vinikus & Lazarus)
Afgelopen week en gisteren nog eens een fles La Cappelletta 2008 van Casina Barisèl open getrokken.
Ik had de 2007 twee jaar geleden gedronken bij Hostellerie Ter Heide in Lembeke. Een heerlijke wijn, mooi op het fruit gemaakt. Vervolgens de 2008 gekocht bij Pasqualinno (de 2007 was helaas uitverkocht). Maar naar mijn idee is er toch wel flesvariatie in de 2008. De wijn is heerlijk fruitig, sappig, vol van smaak, maar ook elegant, licht kruidig en mooi versmolten met een goede afdronk bij een goede fles, maar kan bij een volgende fles zo maar naar nat karton ruiken en smaken.
(28-10-2014 06:43 PM)Monique schreef: [ -> ]Afgelopen week en gisteren nog eens een fles La Cappelletta 2008 van Casina Barisèl open getrokken.
Ik had de 2007 twee jaar geleden gedronken bij Hostellerie Ter Heide in Lembeke. Een heerlijke wijn, mooi op het fruit gemaakt. Vervolgens de 2008 gekocht bij Pasqualinno (de 2007 was helaas uitverkocht). Maar naar mijn idee is er toch wel flesvariatie in de 2008. De wijn is heerlijk fruitig, sappig, vol van smaak, maar ook elegant, licht kruidig en mooi versmolten met een goede afdronk bij een goede fles, maar kan bij een volgende fles zo maar naar nat karton ruiken en smaken.
Het "kurkspook"... Laatst nog aan de hand bij een fles Barbera d’Asti ‘Listoria’ 2011. Meteen een tweede fles uit de kelder getoverd die opnieuw (p/k) uitmuntend was.
Vanavond gelukkig weer een goede fles 2008 open getrokken, wat kan deze wijn toch heerlijk zijn..!
Gerd wist me te vertellen dat ze vrij veel flessenvariatie hebben met dit domein, zo erg zelfs dat ze een bepaalde jaargang volledig hebben moeten terugsturen. Het was waarschijnlijk te wijten aan een probleem met de spoeling van de kurk, hierbij was een verkeerd of te sterk product gebruikt. Ik heb het zelf geroken en de wijn was gewoon dood, plat en kapot. Het was geen lurk maar echt iets dat de wijn gewoon volledig naar de vaantjes had geholpen, zeer spijtig.
(20-02-2015 12:16 AM)Kupers schreef: [ -> ]Gerd wist me te vertellen dat ze vrij veel flessenvariatie hebben met dit domein, zo erg zelfs dat ze een bepaalde jaargang volledig hebben moeten terugsturen. Het was waarschijnlijk te wijten aan een probleem met de spoeling van de kurk, hierbij was een verkeerd of te sterk product gebruikt. Ik heb het zelf geroken en de wijn was gewoon dood, plat en kapot. Het was geen lurk maar echt iets dat de wijn gewoon volledig naar de vaantjes had geholpen, zeer spijtig.
Was dat de 2008? Ik heb nu van de 10 flessen al drie echt ondrinkbare gehad, dat vind ik behoorlijk bovengemiddeld. Ik heb er nu nog twee liggen, afwachten en hopen...
Ik weet het niet meer, ik denk dat het een recentere jaargang was aangezien vinikus pas enkele jaren geleden de import heeft overgenomen.
(20-02-2015 09:39 AM)Monique schreef: [ -> ] (20-02-2015 12:16 AM)Kupers schreef: [ -> ]Gerd wist me te vertellen dat ze vrij veel flessenvariatie hebben met dit domein, zo erg zelfs dat ze een bepaalde jaargang volledig hebben moeten terugsturen. Het was waarschijnlijk te wijten aan een probleem met de spoeling van de kurk, hierbij was een verkeerd of te sterk product gebruikt. Ik heb het zelf geroken en de wijn was gewoon dood, plat en kapot. Het was geen lurk maar echt iets dat de wijn gewoon volledig naar de vaantjes had geholpen, zeer spijtig.
Was dat de 2008? Ik heb nu van de 10 flessen al drie echt ondrinkbare gehad, dat vind ik behoorlijk bovengemiddeld. Ik heb er nu nog twee liggen, afwachten en hopen...
Ik had bij de Barbera d'Asti 'listoria' 2011 één fles uit een doos van zes die echt niet goed was. Er werd toen spontaan gedacht aan kurk, maar er was wel degelijk twijfel of het geen andere fout was.
Wat de Barbera d'Asti Superiore 'La Cappelletta' betreft heb ik jaargang 2007 nu soldaat gemaakt. Deze kwam nog van bij Pasqualinno. Nooit geen problemen met slechte flessen gehad evenals niet met de Barbera d'Asti 'listoria' 2009/2010.
Van de 'La Cappelletta' heb ik geen 2008 liggen. Ik weet niet of V&L deze jaargang nog verkocht heeft (de resterende stock van Pasqualinno misschien?). Jaargang 2009 komt wel van bij V&L... dringend eens proberen.
Ik blijf het sowieso p/k één van de beste en meest authentieke Barbera's vinden.
(20-02-2015 01:31 PM)Innesto schreef: [ -> ] (20-02-2015 09:39 AM)Monique schreef: [ -> ] (20-02-2015 12:16 AM)Kupers schreef: [ -> ]Gerd wist me te vertellen dat ze vrij veel flessenvariatie hebben met dit domein, zo erg zelfs dat ze een bepaalde jaargang volledig hebben moeten terugsturen. Het was waarschijnlijk te wijten aan een probleem met de spoeling van de kurk, hierbij was een verkeerd of te sterk product gebruikt. Ik heb het zelf geroken en de wijn was gewoon dood, plat en kapot. Het was geen lurk maar echt iets dat de wijn gewoon volledig naar de vaantjes had geholpen, zeer spijtig.
Was dat de 2008? Ik heb nu van de 10 flessen al drie echt ondrinkbare gehad, dat vind ik behoorlijk bovengemiddeld. Ik heb er nu nog twee liggen, afwachten en hopen...
Ik had bij de Barbera d'Asti 'listoria' 2011 één fles uit een doos van zes die echt niet goed was. Er werd toen spontaan gedacht aan kurk, maar er was wel degelijk twijfel of het geen andere fout was.
Wat de Barbera d'Asti Superiore 'La Cappelletta' betreft heb ik jaargang 2007 nu soldaat gemaakt. Deze kwam nog van bij Pasqualinno. Nooit geen problemen met slechte flessen gehad evenals niet met de Barbera d'Asti 'listoria' 2009/2010.
Van de 'La Cappelletta' heb ik geen 2008 liggen. Ik weet niet of V&L deze jaargang nog verkocht heeft (de resterende stock van Pasqualinno misschien?). Jaargang 2009 komt wel van bij V&L... dringend eens proberen.
Ik blijf het sowieso p/k één van de beste en meest authentieke Barbera's vinden.
Hoe waren die laatste flessen 2007 ? Mijn laatste fles viel tegen: frisse fruitigheid ontbrak, waardoor de wijn vermoeid en onevenwichtig overkwam. Ik dacht dat hij er gewoon over was.
(20-02-2015 03:12 PM)Dave schreef: [ -> ] (20-02-2015 01:31 PM)Innesto schreef: [ -> ] (20-02-2015 09:39 AM)Monique schreef: [ -> ] (20-02-2015 12:16 AM)Kupers schreef: [ -> ]Gerd wist me te vertellen dat ze vrij veel flessenvariatie hebben met dit domein, zo erg zelfs dat ze een bepaalde jaargang volledig hebben moeten terugsturen. Het was waarschijnlijk te wijten aan een probleem met de spoeling van de kurk, hierbij was een verkeerd of te sterk product gebruikt. Ik heb het zelf geroken en de wijn was gewoon dood, plat en kapot. Het was geen lurk maar echt iets dat de wijn gewoon volledig naar de vaantjes had geholpen, zeer spijtig.
Was dat de 2008? Ik heb nu van de 10 flessen al drie echt ondrinkbare gehad, dat vind ik behoorlijk bovengemiddeld. Ik heb er nu nog twee liggen, afwachten en hopen...
Ik had bij de Barbera d'Asti 'listoria' 2011 één fles uit een doos van zes die echt niet goed was. Er werd toen spontaan gedacht aan kurk, maar er was wel degelijk twijfel of het geen andere fout was.
Wat de Barbera d'Asti Superiore 'La Cappelletta' betreft heb ik jaargang 2007 nu soldaat gemaakt. Deze kwam nog van bij Pasqualinno. Nooit geen problemen met slechte flessen gehad evenals niet met de Barbera d'Asti 'listoria' 2009/2010.
Van de 'La Cappelletta' heb ik geen 2008 liggen. Ik weet niet of V&L deze jaargang nog verkocht heeft (de resterende stock van Pasqualinno misschien?). Jaargang 2009 komt wel van bij V&L... dringend eens proberen.
Ik blijf het sowieso p/k één van de beste en meest authentieke Barbera's vinden.
Hoe waren die laatste flessen 2007 ? Mijn laatste fles viel tegen: frisse fruitigheid ontbrak, waardoor de wijn vermoeid en onevenwichtig overkwam. Ik dacht dat hij er gewoon over was.
Even in mijn Excelbestand gaan opzoeken... laatste fles afgelopen zomer was zeker er zeker nog niet over. Dronk ooit een 2003 die na meer dan 10 jaar nog top was. Al zie ik er eerlijk gezegd het nut niet van in om deze wijn in grotere hoeveelheden aan te kopen en jaren te bewaren.
(20-02-2015 04:35 PM)Innesto schreef: [ -> ] (20-02-2015 03:12 PM)Dave schreef: [ -> ] (20-02-2015 01:31 PM)Innesto schreef: [ -> ] (20-02-2015 09:39 AM)Monique schreef: [ -> ] (20-02-2015 12:16 AM)Kupers schreef: [ -> ]Gerd wist me te vertellen dat ze vrij veel flessenvariatie hebben met dit domein, zo erg zelfs dat ze een bepaalde jaargang volledig hebben moeten terugsturen. Het was waarschijnlijk te wijten aan een probleem met de spoeling van de kurk, hierbij was een verkeerd of te sterk product gebruikt. Ik heb het zelf geroken en de wijn was gewoon dood, plat en kapot. Het was geen lurk maar echt iets dat de wijn gewoon volledig naar de vaantjes had geholpen, zeer spijtig.
Was dat de 2008? Ik heb nu van de 10 flessen al drie echt ondrinkbare gehad, dat vind ik behoorlijk bovengemiddeld. Ik heb er nu nog twee liggen, afwachten en hopen...
Ik had bij de Barbera d'Asti 'listoria' 2011 één fles uit een doos van zes die echt niet goed was. Er werd toen spontaan gedacht aan kurk, maar er was wel degelijk twijfel of het geen andere fout was.
Wat de Barbera d'Asti Superiore 'La Cappelletta' betreft heb ik jaargang 2007 nu soldaat gemaakt. Deze kwam nog van bij Pasqualinno. Nooit geen problemen met slechte flessen gehad evenals niet met de Barbera d'Asti 'listoria' 2009/2010.
Van de 'La Cappelletta' heb ik geen 2008 liggen. Ik weet niet of V&L deze jaargang nog verkocht heeft (de resterende stock van Pasqualinno misschien?). Jaargang 2009 komt wel van bij V&L... dringend eens proberen.
Ik blijf het sowieso p/k één van de beste en meest authentieke Barbera's vinden.
Hoe waren die laatste flessen 2007 ? Mijn laatste fles viel tegen: frisse fruitigheid ontbrak, waardoor de wijn vermoeid en onevenwichtig overkwam. Ik dacht dat hij er gewoon over was.
Even in mijn Excelbestand gaan opzoeken... laatste fles afgelopen zomer was zeker er zeker nog niet over. Dronk ooit een 2003 die na meer dan 10 jaar nog top was. Al zie ik er eerlijk gezegd het nut niet van in om deze wijn in grotere hoeveelheden aan te kopen en jaren te bewaren.
Dan scheelde er misschien toch iets met die laatste fles van mij...
Barbera d'Asti Superiore 'La Cappelletta' 2009
Robijnrode kleur. Complexe neus: kersen, zwarte pruimen, cederhout, specerijen... In de mond krachtig zonder een moment te overweldigen. Heel veel fris fruit perfect in evenwicht met de gekende kruidigheid, krachtige rijpe tannines, iets minder zuren en een tikje "warmer" dan jaargang 2007 naar mijn gevoel,... mooie en lange afdronk. Schitterende Barbera!
Gekocht bij V&L: 18,90 euro
La Cappelletta 2011
Vandaag deze mooie Barbera nog eens geproefd: kruidige neus, met klein beetje houtimpressies en mooi zwart fruit (later wat gekookte groenten). Mooi vlezig en gestructureerd met een fluweel mondgevoel en lange afdronk. Hier en daar komt de alcohol (15,5% !) wel wat piepen maar overheerst nooit. Prachtige wijn ! 91
2013
Alweer zeer goed. Misschien wat meer hout dan ik mij herinner van eerdere flessen, maar zeker niet storend. Heel smakelijk met veel fruit, voldoende fraicheur en zoals steeds een perfecte match met pasta met tomatensaus.
Een vaste waarde in mijn kelder!
(26-09-2020 09:02 PM)Dave schreef: [ -> ]2013
Alweer zeer goed. Misschien wat meer hout dan ik mij herinner van eerdere flessen, maar zeker niet storend. Heel smakelijk met veel fruit, voldoende fraicheur en zoals steeds een perfecte match met pasta met tomatensaus.
Een vaste waarde in mijn kelder!
Heb je het hier over hun Barbaresco of hun Barbera, Dave?
(27-09-2020 09:51 AM)Thomas schreef: [ -> ] (26-09-2020 09:02 PM)Dave schreef: [ -> ]2013
Alweer zeer goed. Misschien wat meer hout dan ik mij herinner van eerdere flessen, maar zeker niet storend. Heel smakelijk met veel fruit, voldoende fraicheur en zoals steeds een perfecte match met pasta met tomatensaus.
Een vaste waarde in mijn kelder!
Heb je het hier over hun Barbaresco of hun Barbera, Dave?
Sorry, ik had het over de Barbera d'Asti Superiore 'La Cappeletta'
Bij mijn weten maken ze ook geen Barbaresco. Lijkt mij een foutje in de titel van deze thread.
La Cappeletta drink ik ondertussen al sinds jaargang 2003 en heel zelden teleurgesteld geweest.
(27-09-2020 05:54 PM)Dave schreef: [ -> ] (27-09-2020 09:51 AM)Thomas schreef: [ -> ] (26-09-2020 09:02 PM)Dave schreef: [ -> ]2013
Alweer zeer goed. Misschien wat meer hout dan ik mij herinner van eerdere flessen, maar zeker niet storend. Heel smakelijk met veel fruit, voldoende fraicheur en zoals steeds een perfecte match met pasta met tomatensaus.
Een vaste waarde in mijn kelder!
Heb je het hier over hun Barbaresco of hun Barbera, Dave?
Sorry, ik had het over de Barbera d'Asti Superiore 'La Cappeletta'
Bij mijn weten maken ze ook geen Barbaresco. Lijkt mij een foutje in de titel van deze thread.
La Cappeletta drink ik ondertussen al sinds jaargang 2003 en heel zelden teleurgesteld geweest.
Eerste bericht titel aangepast. (De rest ga k mij niet mee bezighouden ;-) )
Barbera d'Asti Superiore La Cappelletta 2016
Toch al een tijdje geleden dat ik deze wijn nog in het glas en de kelder had. Het was nochtans een wijn waarvan ik in het verleden jaarlijks een doosje kocht. Om één of andere redenen zag ik de wijnen van Franco Penna wat over het hoofd de voorbije jaren. Ik denk dat enige flesvariatie bij de laatste jaargangen die ik dronk ook wel meespeelde. Ik ben maar wat blij dat ik toch opnieuw enkele flesjes in huis haalde om deze wijn nog eens te proberen. Als liefhebber van Barbera kan ik van deze La Cappelletta 2016 alleen maar... blij worden.
Kracht in een fluwelen handschoen, fruit en kruiderijen, vol en rijk maar tegelijk voldoende fris,... lange afdronk. Lekker!
(08-05-2021 11:42 AM)Innesto schreef: [ -> ]Barbera d'Asti Superiore La Cappelletta 2016
Toch al een tijdje geleden dat ik deze wijn nog in het glas en de kelder had. Het was nochtans een wijn waarvan ik in het verleden jaarlijks een doosje kocht. Om één of andere redenen zag ik de wijnen van Franco Penna wat over het hoofd de voorbije jaren. Ik denk dat enige flesvariatie bij de laatste jaargangen die ik dronk ook wel meespeelde. Ik ben maar wat blij dat ik toch opnieuw enkele flesjes in huis haalde om deze wijn nog eens te proberen. Als liefhebber van Barbera kan ik van deze La Cappelletta 2016 alleen maar... blij worden.
Kracht in een fluwelen handschoen, fruit en kruiderijen, vol en rijk maar tegelijk voldoende fris,... lange afdronk. Lekker!
Yep! Ook ontdekt bij Pasqualinno en ook blijven drinken en lekker vinden. Ik drink dat zeer graag bij stevige Italiaanse gerechten met tomatensaus.
Alleen mijn laatste fles was hopeloos gekurkt...
(08-05-2021 04:09 PM)Dave schreef: [ -> ] (08-05-2021 11:42 AM)Innesto schreef: [ -> ]Barbera d'Asti Superiore La Cappelletta 2016
Toch al een tijdje geleden dat ik deze wijn nog in het glas en de kelder had. Het was nochtans een wijn waarvan ik in het verleden jaarlijks een doosje kocht. Om één of andere redenen zag ik de wijnen van Franco Penna wat over het hoofd de voorbije jaren. Ik denk dat enige flesvariatie bij de laatste jaargangen die ik dronk ook wel meespeelde. Ik ben maar wat blij dat ik toch opnieuw enkele flesjes in huis haalde om deze wijn nog eens te proberen. Als liefhebber van Barbera kan ik van deze La Cappelletta 2016 alleen maar... blij worden.
Kracht in een fluwelen handschoen, fruit en kruiderijen, vol en rijk maar tegelijk voldoende fris,... lange afdronk. Lekker!
Yep! Ook ontdekt bij Pasqualinno en ook blijven drinken en lekker vinden. Ik drink dat zeer graag bij stevige Italiaanse gerechten met tomatensaus.
Alleen mijn laatste fles was hopeloos gekurkt...
Die is dan voor IN de Italiaanse gerechten...
(08-05-2021 06:43 PM)wvd schreef: [ -> ] (08-05-2021 04:09 PM)Dave schreef: [ -> ] (08-05-2021 11:42 AM)Innesto schreef: [ -> ]Barbera d'Asti Superiore La Cappelletta 2016
Toch al een tijdje geleden dat ik deze wijn nog in het glas en de kelder had. Het was nochtans een wijn waarvan ik in het verleden jaarlijks een doosje kocht. Om één of andere redenen zag ik de wijnen van Franco Penna wat over het hoofd de voorbije jaren. Ik denk dat enige flesvariatie bij de laatste jaargangen die ik dronk ook wel meespeelde. Ik ben maar wat blij dat ik toch opnieuw enkele flesjes in huis haalde om deze wijn nog eens te proberen. Als liefhebber van Barbera kan ik van deze La Cappelletta 2016 alleen maar... blij worden.
Kracht in een fluwelen handschoen, fruit en kruiderijen, vol en rijk maar tegelijk voldoende fris,... lange afdronk. Lekker!
Yep! Ook ontdekt bij Pasqualinno en ook blijven drinken en lekker vinden. Ik drink dat zeer graag bij stevige Italiaanse gerechten met tomatensaus.
Alleen mijn laatste fles was hopeloos gekurkt...
Die is dan voor IN de Italiaanse gerechten...
Neen, was zodanig zwaar gekurkt dat ik dat nergens anders in wilde gieten dan de pompbak...
Maar straks wel een nieuwe fles 2015 gekraakt en die was alweer uitstekend.
(08-05-2021 04:09 PM)Dave schreef: [ -> ] (08-05-2021 11:42 AM)Innesto schreef: [ -> ]Barbera d'Asti Superiore La Cappelletta 2016
Toch al een tijdje geleden dat ik deze wijn nog in het glas en de kelder had. Het was nochtans een wijn waarvan ik in het verleden jaarlijks een doosje kocht. Om één of andere redenen zag ik de wijnen van Franco Penna wat over het hoofd de voorbije jaren. Ik denk dat enige flesvariatie bij de laatste jaargangen die ik dronk ook wel meespeelde. Ik ben maar wat blij dat ik toch opnieuw enkele flesjes in huis haalde om deze wijn nog eens te proberen. Als liefhebber van Barbera kan ik van deze La Cappelletta 2016 alleen maar... blij worden.
Kracht in een fluwelen handschoen, fruit en kruiderijen, vol en rijk maar tegelijk voldoende fris,... lange afdronk. Lekker!
Yep! Ook ontdekt bij Pasqualinno en ook blijven drinken en lekker vinden. Ik drink dat zeer graag bij stevige Italiaanse gerechten met tomatensaus.
Alleen mijn laatste fles was hopeloos gekurkt...
Penne al ragù met ossenstaart was het hier. Perfecte combinatie.
(08-05-2021 10:50 PM)Dave schreef: [ -> ]Neen, was zodanig zwaar gekurkt dat ik dat nergens anders in wilde gieten dan de pompbak...
5 minuten koken en alle TCA is weg, ik giet nooit een gekurkte wijn weg.
(09-05-2021 02:34 PM)wvd schreef: [ -> ] (08-05-2021 10:50 PM)Dave schreef: [ -> ]Neen, was zodanig zwaar gekurkt dat ik dat nergens anders in wilde gieten dan de pompbak...
5 minuten koken en alle TCA is weg, ik giet nooit een gekurkte wijn weg.
Dan goed laten afkoelen en opnieuw proeven.
Ik geef toe, ik gebruik gekurkt ook te weinig.
(10-05-2021 10:45 AM)dakur schreef: [ -> ] (09-05-2021 02:34 PM)wvd schreef: [ -> ] (08-05-2021 10:50 PM)Dave schreef: [ -> ]Neen, was zodanig zwaar gekurkt dat ik dat nergens anders in wilde gieten dan de pompbak...
5 minuten koken en alle TCA is weg, ik giet nooit een gekurkte wijn weg.
Dan goed laten afkoelen en opnieuw proeven.
Ik geef toe, ik gebruik gekurkt ook te weinig.
We gebruiken dat ook meer in de winter in allerhande stoverij. Nu vooral in de spaghettisaus.
Ik hoorde van een Duitse wijnhandelaar vroeger dat hij alle teruggebrachte gekurkte wijnen aan het einde van het jaar inkookte, bottelde in halfjes en die als een soort van "vin cuit" als nieuwjaarsgeschenk aan zijn klanten gaf, maar ik heb dat zelf nooit geproefd.