De rode Persia 2006 viel me daarnet wat tegen. Te weinig finesse, veel alcohol, zeer geconcentreerd, koffie. Eigenlijk een vermoeiende wijn die me niet lang kon boeien...
Als ik mag kiezen, neem ik de Nadal ! Van de witte eclat onlangs 2006 en 2008 gedronken. Volgens mij des te jonger des te beter.
volledig mee eens; het paradepaardje Persia is niet langer meer de Persia van voorheen; te vermoeiend,te zwaar, te... Jaargang 2007 viel mij ook enorm tegen. De fayard 2007 die ik gisteren dronk vind ik wel goed. Ik volg al jaren de streek en momenteel is Pesquie meer in form dan Fondreche....
gecopieerd vanop vwb
13-08-2009, 10:43:42
Nog gedronken; clos de Caillou 2007, bouquet de garrigue en les Quartz; beide uitmuntend, een whaw gevoel... tegenvallend; Persia rood Fondreche 2007; eerste Persia (en ik heb alle jaargangen vanaf 2000) die tegenvalt; te veel chocolade, bitters, plompe wijn... spijtig... de goedkopere Fayard is wel goed. De Rosé(2008) aan 6.50 blijft ook top.
gert
13-08-2009, 20:59:47
@gert: denk dat ik m ook al dronk (bij vincent maar kan ook de 2006 zijn -correct me someone if I m wrong) en we vonden m ook wat té. Heb de indruk dat ze momenteel (mss mede dankzij de RPscores) wat beginnen te overdrijven met hun hout en extractie...
vinejo
thumb
Een vriendin kwam onlangs met twee opengetrokken flessen Persia 2006 aanzetten. Ze dacht dat er een fout mee was en wou mijn mening hebben.
Ik dus geproefd en ze waren niet fout maar gewoon niet goed gemaakt en dus niet lekker. In vergelijking met andere Persia jaartallen is de 2006 een grote teleurstelling, afblijven dus. De goedkopere Fayard geeft veel meer drinkplezier en hun witte cuvée L'Eclat is prijs/kwaliteit zeer interessant.
Olaf.
Toch wel slim van mij
, heb enkel de Fayard en de Nadal gekocht (beiden wel 2007 dacht ik) en de Persia links laten liggen...
De 2006 Persia heb ik ook liggen, zeer smakelijke wijn toch..(nét niet too much qua hout voor mij)
Even verplaatst, (bericht van februari al)
02-16-2010, 11:33 PM Bericht: #1 |
gertt
Methusalem
Berichten: 57
Lid sinds: Dec 2009
Fondreche Persia Blanc 2008
Prachtige witte Persia; evenwicht, complex, rokerige tonen, boterbloemen,... heerlijk. De rode Persia vind ik tegenwoordig minder; te veel concentratie, alcohol,...Verder nog langs elkaar gedronken; Coudelet de Beaucastel 2007 en Bouquet de Garrigue, Clos du Caillou 2007. Beide zeer goed; Beaucastel wat verfijnder maar Caillou combineerde beter bij het Italiaanse eten... dus gelijkspel.
Gisteren tegen beter weten in een fles Lirac Reine du Bois uitgehaald, had beter eerst nog eens mijn TN gelezen... maar ja, heb genoeg flesjes (nog 8) en die doos staat bovenaan.
Enfin, bijna niet te drinken momenteel, énorme materie maar onsamenhangend, alcoholisch, hard... die Rhones 2007 daar moet je volgens mij even van blijven (even = 3 jaar..
)
Dan maar een
NADAL 2004 bovengehaald en man, wat een goede zetl!!
Zeer verfijnde neus, met zowat de geuren van de Lirac maar dan verweven in een mooi geheel. Ook de mond is zalig, halve fles leeg op een uur dus dat zegt genoeg
90/100!!
Om maar te zeggen, geef die Rhones ook eens wat tijd (in het geval van Nadal lijkt 6 jaar me dus IDEAAL, Persia zal mss wel meer nodig hebben - hoewel dit voor mensen die tegen wat hout kunnen ook vroeger mag
)
Dit weekend nog eens een Fayard 2007 gedronken. Toch een zeer goede wijn, heel aromatisch, zeer veel vulling voor de prijs en drinkt zeer makkelijk (zeker niet vermoeiend). Nog niet veel wijn gedronken van 7 Euro en een klets die zoveel plezier geven!
Gedronken over 4 dagen en op dag 4 nog steeds "jong". Was ook blij om te zien dat er vrij veel bezinksel tegen de fles plakte en in mijn glas zat!
Persia blanc 2008
Fijne neus met een mooie mineraliteit, sinaasappelschil, abrikoos, florale toetsen.
Mooien lang in de mond met evenwicht tussen zuren en moelleux, ook hier een licht bittertje in de afdronk dat de wijn fris houdt.
Voor een 15 euro zeer mooie PQ (we dachten aan witte Chateauneuf)
91/100
domaine Fondreche bevat meer wijnen die je wat tijd moet geven, vaak zijn deze zeer struis. wachten is de boodschap
Half glaasje Nadal '09, recht uit de kelder. Heerlijk! Veel wijn voor een correcte prijs
. Ik hield al van de toast van de Persia, maar ik ontdek die nu, voor het eerst, ook zeer duidelijk in de Nadal. Getoast hout, romig mondgevoel, bakken fruit, goede aciditeit. De sterkte zit in het evenwicht tussen de vurige alcohol en de relatieve frisheid. Of wauwel ik nu? Wauw, vind ik lekkerder dan de '07. Pas op, die '07 wel jong geproefd, groter potentieel dan de '09, maar deze is nu al beter op dronk en mooier versmolten, vind ik.
Nadal 07 vorige week gedronken. Nu perfect. Volume en frut. 2004 was te oud voor mijn smaak. Teveel "rottend vlees" (syrah veronderstel ik).
Nadal 2009 gedronken, en dit is inderdaad veel wijn voor die prijs. Heb wel spijt dat ik 'm nu al heb opengedaan, heb het gevoel dat hij binnen een paar jaar nog beter gaat zijn, en ik had maar 1 fles.
Persia 2006 in het glas.
Weet niet wat jullie er op tegen hebben...
een licht beestje is het niet, maar dat weten we hé,
maar niet overdreven of vermoeiend als een Calvet Thunevin, bvb.
Veel in het glas voor 13.95€
89-90/100
Niks op tegen bij mijn weten...
De enige Persia die ik wat té vond was de 2007.
Vind ik ook lekker. '06 was de eerste jaargang die ik van Fondrèche leerde kennen (dankzij de blog). Persia '06 vond ik toen duidelijk beter dan Nadal. Romig en toasty herinner ik mij.
Vandaag nog eens de witte Persia 2009 gedronken bij vis in roomsaus met fijne groentjes en puree uit de oven.
Ik heb de indruk dat ik mijn vorige flessen allen te jong gedronken heb.
Bij het ruiken een mooie neus van toast, floraliteit en wit fruit. In de mond een mooi evenwicht en een opmerkelijke lengte. 91
Persia blanc 2008
Jammergenoeg mijn laatste fles.
Zéér smaakvolle wijn. Eerst niet harmonieus, maar na een korte zuurstofkuur perfect mooi evenwicht van zuren, fruit en hout.
And is going all the way. P/Q top!
Persia '09 blanc: heerlijke wijn die een correcte structuur heeft, een kleine witte Châteauneuf.
Gisteren nog eens een Nadal 2007 opengetrokken en deze blijft mijn gevoelige snaar toch raken, hoor. Zeer mooi evenwicht tussen het fruit, de alcohol en zijn zuren. Niet te warm gedronken is dit top. Typisch zo'n fles waarbij je moet oppassen dat je geen hele fles leegdrinkt op een avond. 91
(25-01-2012 09:52 AM)carl schreef: [ -> ]Gisteren nog eens een Nadal 2007 opengetrokken en deze blijft mijn gevoelige snaar toch raken, hoor. Zeer mooi evenwicht tussen het fruit, de alcohol en zijn zuren. Niet te warm gedronken is dit top. Typisch zo'n fles waarbij je moet oppassen dat je geen hele fles leegdrinkt op een avond. 91
Een tijdje geleden heb ik de Nadal 2009 geproefd. Ik moest iets stevigs hebben voor bij de Kip Tikka Massala en deze was er boenk op ! Eerst wel een paar uur in de karaf geknald: nog wel wat onstuimig jong, maar super-lekker !!!! Fles was inderdaad in no time leeg (met 2 weliswaar).
Persia 2005
Was benieuwd naar deze wijn, hoe veroudert deze fruit-en houtbom?
Wel, voor mijn part niet zo goed. M'n gasten lustten er wel pap van, gelukkig had ik m redelijk fris geserveerd, maar ik knapte wat af op de totaal overdreven vanilletoets in combinatie met een wat wee, overrijp gevoel in de neus. In de mond viel de wijn beter mee, mooi versmolten tannine, drinkt lekker weg.
Tweede dag is de neus nog onaangenamer, in de mond hetzelfde gebrek aan fraicheur, nu zelfs wat droogtrekking op t einde.
Volgens mij moet Persia gedronken worden in zijn eerste paar levensjaren. De wijn zal niet snel echt slecht worden, maar wanneer het jonge fruit weg is blijft vooral de te ambitieuze houtlagering over...
De Nadal 2004 was way better vorig jaar.
Ah, interessant.
Heb nog Persia 06 liggen (die me in augustus vorig jaar blijkbaar nog zeer beviel - zie post) en Nadalleke van 2007
Nog beetje wachten met deze, denk je, Jo?
Deze avond nog eens het glas gevuld met Nadal 2007 - Domaine de Fondreche.
Bij het inschenken nog altijd zeer donkere kleurconcentratie wat weinig ontwikkeling insinueert.
De neus al iets meer geopend maar toch nog relatief gesloten.
Mooie kruidigheid; zwart fruit, maar de tannines breken zeer snel door maar maar in het geheel niet storend.
Weer een fles die ik te vlug hebt ontkurkt. Moet zeker nog vijf jaar in de kelder blijven maar ik kan er zo moeilijk afblijven.
Heb er nog maar twee flesjes van.
Dit zou eens een juweeltje kunnen worden.
Interessant. Heb er nog 5, hoop ik. Nadal '09 is op dit moment wel al zeer lekker. (wel alcoholisch. onvermijdelijk zeker?)
(16-04-2012 09:48 PM)Matten schreef: [ -> ]........ (wel alcoholisch. onvermijdelijk zeker?)
Is me ook opgevallen,14.5%.
Dat neem ik er nu nog bij.Weet niet binnen 5 jaar.
Ik prefereer ook Nadal boven de Persia eigenlijk.. Heeft minder last van overambitieuze houtlagering.
aan mijn laatste Persia 2006 bezig.
Enerzijds denk ik: 'k had 3j moeten wachten,
maar anderzijds weet ik niet hoe die wijn gaat verouderen.
Hoe gaat die nu evolueren?
Misschien blijft die wel op dat zelfde stevige niveau (mede door die 14.5%)
en valt die dan ineens plat, of... - enige raad?
(23-04-2012 09:35 PM)Bert schreef: [ -> ]aan mijn laatste Persia 2006 bezig.
Enerzijds denk ik: 'k had 3j moeten wachten,
maar anderzijds weet ik niet hoe die wijn gaat verouderen.
Hoe gaat die nu evolueren?
Misschien blijft die wel op dat zelfde stevige niveau (mede door die 14.5%)
en valt die dan ineens plat, of... - enige raad?
Ik vind Persia een wijn om jong te drinken, op het moment dat het fruit de ambitieuze houtlagering nog kan counteren.