01-07-2014, 06:37 AM
Het domein bestaat al sinds 910, Mayne is afkomstig van moines, de kloosterlingen Benedictijnen van de bekende overlevende van de Franse revolutie, de abdij van Cluny) plantten de eerste wijnstokken.
In 1954 was de grootvader van Julien een van de pioniers die biologisch begon te werken - hij wou de gifstoffen die hij in de oorlog had leren kennen (mosterdgas, agent orange) niet gebruiken in de wijngaarden. In de jaren 90 was de vader zelfs 1 van de oprichters van de federatie die het biolabel uitreikt.
In 2001 nam Julien het domein over, ondertussen 6,6 ha groot (+ 4 ha in negoce). Hij werkt ondertussen quasi biodynamisch.
We begonnen met twee crémants, de rosé was fris en fruitig, de millesime 2002 (100% chardonnay) die net was gedegorgeerd had een schitterende balans, brioche, complex, was beter dan vele Champagnes (18 euro)
Macon Villages 2013 - tropisch fruit (mango), echter mooi fris gehouden door de zuurtjes . 87
Saint Veran Clos du Chateau 2012 Minder frivool, ernstiger en complex, boter, een wijn die een trage fermentatie van een jaar kreeg. 2 gram zwavel na de malo en 1 gram na bottelen. Extreemweinig dus.
Voor dit perceel werden traag rijpende klonen uitgezocht waardoor de aciditeit op niveau blijft. Gezien de klimaatopwarming zeer belangrijk. 91
Julien Guillot Pouilly Fumé 2011
Meer biodynamisch qua geur, rijp, wat reductief, mineraal 88
Aragonite - niet geproefd wegnes uitverkocht - kalkkristallen
Les Chassagnes - idem - wijn van jonge stokken die men door gaten van 50cm te boren in de grond plantte, bodem van harde kalk. Slechts 2 op 3 stokken overleven hun geboorte...
Vignes de Maynes, Macon Cruzille cuvee 910, 2012
Gemaakt volgens aloude methode - alle druiven samen in de pers (selecteren, apart vinifieren, macereren,.. werd pas gedaan vanaf +- 1200, dit domain stamt uit 910) -->gemaakt van chardonnay, pinot en gamay...
Leuke wijn ( rosé-kleur), wel duur, 20 euro) 88
Ultimatum Climat, Chenas 2012
Julien heeft ook 1 ha in Chenas, speciaal uitgezocht op zijn noordelijke ligging om de wijn op hetzelfde moment van zijn wijnen in Maçon te kunnen vinifieren. Mooie gamay, 89
Bourgogne Cuveé Auguste 2012
Gemaakt van pinot fin (de fijnste pinot variëteit die ook in de Grand Crus van de Cote d or gebruikt wordt): Een nobele wijn, ware finesse, fluwelig, smelt in de mond. Ondanks de prijs (30 euro) toch een flesje van gekocht... 93
We eindigden nog met schitterend zachte Marc de Bourgogne (2001) en een hemelse Fine de Bourgogne...
Leuk:
Vince vroeg van een bepaalde wijn wanneer ie best wordt gedronken, " Vers 11 heures, 11 h 30" was het antwoord.
Het zwavelgebruik wordt beperkt toegepast naar ervaring: de wijnbouwer schenkt van elke barrique een glaasje uit en drinkt gedurende drie dagen telkens een slokje. Op die manier bepaalt hij hoe stabiel de respectievelijke cuvees zijn.
Wel biodynamisch dus, echter niet fanatiek.
Fantastisch toffe kerel, voor wie in de buurt is een ware aanrader om een bezoekje te brengen.
Foto s staan hier
http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/ar...26469.html
In 1954 was de grootvader van Julien een van de pioniers die biologisch begon te werken - hij wou de gifstoffen die hij in de oorlog had leren kennen (mosterdgas, agent orange) niet gebruiken in de wijngaarden. In de jaren 90 was de vader zelfs 1 van de oprichters van de federatie die het biolabel uitreikt.
In 2001 nam Julien het domein over, ondertussen 6,6 ha groot (+ 4 ha in negoce). Hij werkt ondertussen quasi biodynamisch.
We begonnen met twee crémants, de rosé was fris en fruitig, de millesime 2002 (100% chardonnay) die net was gedegorgeerd had een schitterende balans, brioche, complex, was beter dan vele Champagnes (18 euro)
Macon Villages 2013 - tropisch fruit (mango), echter mooi fris gehouden door de zuurtjes . 87
Saint Veran Clos du Chateau 2012 Minder frivool, ernstiger en complex, boter, een wijn die een trage fermentatie van een jaar kreeg. 2 gram zwavel na de malo en 1 gram na bottelen. Extreemweinig dus.
Voor dit perceel werden traag rijpende klonen uitgezocht waardoor de aciditeit op niveau blijft. Gezien de klimaatopwarming zeer belangrijk. 91
Julien Guillot Pouilly Fumé 2011
Meer biodynamisch qua geur, rijp, wat reductief, mineraal 88
Aragonite - niet geproefd wegnes uitverkocht - kalkkristallen
Les Chassagnes - idem - wijn van jonge stokken die men door gaten van 50cm te boren in de grond plantte, bodem van harde kalk. Slechts 2 op 3 stokken overleven hun geboorte...
Vignes de Maynes, Macon Cruzille cuvee 910, 2012
Gemaakt volgens aloude methode - alle druiven samen in de pers (selecteren, apart vinifieren, macereren,.. werd pas gedaan vanaf +- 1200, dit domain stamt uit 910) -->gemaakt van chardonnay, pinot en gamay...
Leuke wijn ( rosé-kleur), wel duur, 20 euro) 88
Ultimatum Climat, Chenas 2012
Julien heeft ook 1 ha in Chenas, speciaal uitgezocht op zijn noordelijke ligging om de wijn op hetzelfde moment van zijn wijnen in Maçon te kunnen vinifieren. Mooie gamay, 89
Bourgogne Cuveé Auguste 2012
Gemaakt van pinot fin (de fijnste pinot variëteit die ook in de Grand Crus van de Cote d or gebruikt wordt): Een nobele wijn, ware finesse, fluwelig, smelt in de mond. Ondanks de prijs (30 euro) toch een flesje van gekocht... 93
We eindigden nog met schitterend zachte Marc de Bourgogne (2001) en een hemelse Fine de Bourgogne...
Leuk:
Vince vroeg van een bepaalde wijn wanneer ie best wordt gedronken, " Vers 11 heures, 11 h 30" was het antwoord.
Het zwavelgebruik wordt beperkt toegepast naar ervaring: de wijnbouwer schenkt van elke barrique een glaasje uit en drinkt gedurende drie dagen telkens een slokje. Op die manier bepaalt hij hoe stabiel de respectievelijke cuvees zijn.
Wel biodynamisch dus, echter niet fanatiek.
Fantastisch toffe kerel, voor wie in de buurt is een ware aanrader om een bezoekje te brengen.
Foto s staan hier
http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/ar...26469.html