wijnliefhebbers

Volledige versie: Phélan Ségur St Estephe
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3 4
is idd duur aan het worden, ik heb blijkbaar ook nog nen 2005 liggen Smile

prijzen voor Bordeaux zijn de laatste weken wel serieus aan het zakken, al gemerkt op ebay en ook gehoord van paar handelaars, blijft natuurlijk nog veel te duur (zeker 2009) maar als deze trend blijft verder duren komen er misschien wel interessante tijden aan
Eerder dit jaar heb ik een kleine verticale geproefd van Phélan Ségur samen met hun keldermeester Alain Coculet.

Op tafel stonden 08, 05, 04, 02 en 00. De 2000 kwam toen als beste naar voren waarna de 2002, 2005, 2004 en 2008.
2008 is in de neus ingetogen maar in de mond nu al zeer toegankelijk.
2005 was zeer jong en moet nog liggen (oogst 22sep-6oct).
2004 heeft ook nog even nodig.
2002 & 2000 kunnen gedronken worden.
Vorig weekend de 2002 gedronken, toch wel een ontgoocheling, had er veel meer van verwacht, oversteeg niet het niveau van een doorsnee cru bourgeois
Phelan Segur 2009

Zaterdag blind in het glas, onmiddellijk een Pauillac- gevoel Cool
Geen Pauillac dus, ik dacht nochtans aan een grote wijn genre Grand Puy Lacoste, Pontet Canet. Ondanks het oogstjaar fraicheur troef in de neus, met munt, blauwe bes, kaneel, muskaatnoot. In de mond het grote Bordeaux gevoel. Niet alles in één keer op tafel, maar geleidelijk aan groeiend tussen tong en gehemelte, ultiem in balans met een immense maar zeer zachte structuur (helemaal niét jammy echter). In de lange afdronk krijgen we een chocoladetoetje.
Phélan Segur is zo een wijn om te kopen in topjaren.De 2003 vond ik tot op heden de beste, deze gaat er een heel stuk boven.
92-93
Phelan Segur 2003

Zoethout en peperkoek, peper en blauwe bes. Zeer verleidelijk. Specerijen. Ook in de mond vertoont deze wijn vrouwelijke charme. Speelt eventjes "hard to get" maar opent zich dan mooi. Oeps. Pun not intended. Rolleyes
91
ik lees op CT dat het tijd wordt om de 2003 te drinken, ik heb er nog 2 van liggen, binnenkort eens proeven dus
Met Kerstmis hebben we de 2000 hiervan gedronken. Eerste indruk was zeer gesloten, gelukkig had ik hem op voorhand opengedaan zodat ie zich langzaam kon openen. Later voornamelijk kruidige aromas, vrij weinig hout in de neus maar dit kwam wel wat terug in de mond. Persoonlijk ontbrak het mij aan wat fruitigheid, hij kwam vrij eenzijdig over. De fles kwam niet uit de beste kelder dus dat speelt misschien een rol, maar ik zou toch zeggen dat het hoog tijd wordt deze te drinken!
2003 in het glas : schitterende wijn die perfect op dronk is, echt vaak lukt het niet om een wijn net op het juiste moment te drinken, maar de info op CT was dus correct Smile een enorm lang en rijk middenpallet waarin je op het einde zowaar nog een fruitbom(metje) krijgt, voelt heel zacht aan met zowel een tik versmolten zuren als iets zoetig, gevolgd door een afdronk die precies eeuwig blijft duren, hij komt precies het beste tot zijn recht net onder kamertemperatuur, dit kasteel verdient een GCC status, score 92
Nog maar een wijn tijdens de nostalgische avond - voor de vrienden misschien de meest nostalgische fles.
Blijkbaar de laatste der Mohicanen in de kelder, een fles waarvan de nostalgie drupt.

Maar een glas of anderhalf ervan kunnen drinken en niet veel notities genomen.
Niettemin, het bleek mij een zeer aangename, mooi verouderde wijn .... mooi.

Mathijs
2004

Ik lees hier enkele mindere commentaren over deze jaargang van dit huis in dit topic.
Ik heb hem donderdag geproefd en dien te zeggen dat die mindere commentaren voor mij niet opgaan Smile (maar misschien ligt dit aan het feit dat ik nog wat groen achter de oren ben als het op oudere Bordeaux aankomt).

2u op voorhand geopend.
Qua kleur nog mooi rood, aan de rand nog maar weinig veroudering te merken.
In de neus cassis, donker fuit nog een beetje, groene paprika daarnaast ook meer richting tertiare aroma's.
In de mond genoeg body, zuren en tannines mooi in balans. Goede structuur.
1989

Over bakwijzen of welke " cuisson" voor vlees wordt er regelmatig geluld naar gelang de persoonlijke voorkeur.
Sommigen willen het " bleu"of "saignant" of "á point" of " rosé" of "bien cuit"
Mijn voorkeur gaat meestal naar "á point"

Deze avond de1989 Phélan Ségur in het glas. Deze is voor mij nu echt op punt.

Rechtstreeks vanuit de kelder 17...18 °C in het glas.
Mooie zachte tertiaire neus en smaak ; nog voldoende onderbouwd met rood en zwart fruit en een evenwichtige zachte maar nog karaktervolle afdronk.

Hoe geduld zich soms verloont.
Dikke 90.

Er plakte nog een etiketje op Wink;
CORA
13 459-
Phelan Segur 2000

Geen idee waarom, maar telkens als ik deze wijn zie moet ik denken aan hun tweede wijn ( Frank Phelan ).
Een wijn die je op restaurant enkel en alleen in veel te jonge jaren en prijs x3 door de strot geduwd krijgt.

Maar deze eerste wijn uit het millenniumjaar deed me toch even stil worden.

+ Kleur - het werd buiten al donker, maar toch was deze wijn nog steeds diep
+ Neus - overheerlijk, blijkbaar zat ik meer te ruiken dan te proeven, mooi stevig, zwart fruit, karamel (?)
+ Mond - echt niets op aan te merken, zeer mooi, rond, vol, afgerond
+ Afdronk - wow, ook hier correct, mooi afgerond, netjes glijdend langs de tanden en in het keeltje.

Altijd leuk zo'n passage bij "noenkel" Dieter .... weet altijd wat lekkers uit de kelder te halen !

[attachment=2726]

Mathijs
(06-08-2017 08:02 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Phelan Segur 2000

Geen idee waarom, maar telkens als ik deze wijn zie moet ik denken aan hun tweede wijn ( Frank Phelan ).
Een wijn die je op restaurant enkel en alleen in veel te jonge jaren en prijs x3 door de strot geduwd krijgt.

Maar deze eerste wijn uit het millenniumjaar deed me toch even stil worden.

+ Kleur - het werd buiten al donker, maar toch was deze wijn nog steeds diep
+ Neus - overheerlijk, blijkbaar zat ik meer te ruiken dan te proeven, mooi stevig, zwart fruit, karamel (?)
+ Mond - echt niets op aan te merken, zeer mooi, rond, vol, afgerond
+ Afdronk - wow, ook hier correct, mooi afgerond, netjes glijdend langs de tanden en in het keeltje.

Altijd leuk zo'n passage bij "noenkel" Dieter .... weet altijd wat lekkers uit de kelder te halen !

Mathijs

Mathijs, hoe lang geef je deze wijn nog indien goed bewaard?
Ik moet eerst nog verschillende flesjes Phélan Ségur liquideren tussen 1990 en 2000.
(06-08-2017 08:41 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Mathijs, hoe lang geef je deze wijn nog indien goed bewaard?
Ik moet eerst nog verschillende flesjes Phélan Ségur liquideren tussen 1990 en 2000.

Don,

Goeie vraag .... op CT krijgt deze nog maar weinig lovende kritieken.
Zou aan het afglijden zijn en het fruit uitgedoofd ... maar daar merkte ik weinig van.
De fles in kwestie is doorheen de jaren perfect bewaard, niveau top en idem inhoud.
Nu, ik hou wel van "belegen" wijnen, dus deze was voor mij "à point".
Moeilijk te schatten hoe lang dit niveau nog kan bewaard worden, toch nog gerust een jaar of 5+ zou ik denken ...

Mathijs
Onlangs mijn enige flesje 2000 gedronken. Was verre van een succes voor mij. Ik vond hem al op zijn retour met weinig fruit....

Rest me nog 3 flessen 2006. Ook deze ga ik niet meer te lang bewaren.
2009 zonet geopend en er openbaart zich een nog paarse vlezige wijn, met gebrande toetsen van mokka, tabak, pruimen, zwart fruit, rond met zeer zachte tannines, nog wat kruidnagel op achtergrond. Erg mooie wijn die nog veel potentieel heeft. 93+/100.
(14-10-2017 07:54 PM)Gerten schreef: [ -> ]2009 zonet geopend en er openbaart zich een nog paarse vlezige wijn, met gebrande toetsen van mokka, tabak, pruimen, zwart fruit, rond met zeer zachte tannines, nog wat kruidnagel op achtergrond. Erg mooie wijn die nog veel potentieel heeft. 93+/100.

Gerten, ik apprecieer deze omschrijving van de Phélan Ségur 2009.
En deze karakteristieken vind je in menige jaargang terug.
En "nog wat kruidnagel op achtergrond" ; echt typisch voor deze wijn.
Graag gedaan !
Op dag twee met nog nog 15% in de fles is deze PS 2009 er nog fijner op geworden, iets minder vlezig. Zeker de beste bordeaux die ik de laatste tijd dronk!
Phélan Ségur 2008

mindere jaargang, niet boeiend, cru bourgeois niveau 90p

Grtz
(11-05-2018 06:51 PM)fleer schreef: [ -> ]Phélan Ségur 2008

mindere jaargang, niet boeiend, cru bourgeois niveau 90p

Grtz

Onlangs een Clos Puy Arnaud 2008, toch ook een erg bejubelde wijn, in het glas. Een heel simpel wijntje dat met haken en ogen ineen hing. Heel triest en er liggen er nog 11... Sad
Hier bij mijn ouders een Phelan Segur 2002.
Héél mooie wijn (heeft wel een uur of vier op voorhand openen nodig)
Echt fijne neus, heel lang in de mond, mooie, klassieke afdronk.
Perfect op dronk maar nog reserve (heel licht drootrekkende tannne op t einde).
Ik ga geen ouwe Bordeaux meer verkopen... Wink
(26-08-2018 07:09 PM)vinejo schreef: [ -> ]Hier bij mijn ouders een Phelan Segur 2002.
Héél mooie wijn (heeft wel een uur of vier op voorhand openen nodig)
Echt fijne neus, heel lang in de mond, mooie, klassieke afdronk.
Perfect op dronk maar nog reserve (heel licht drootrekkende tannne op t einde).
Ik ga geen ouwe Bordeaux meer verkopen... Wink

Jo, en zelfs niet als je nog meer dan drie hebt? Wink
Voor mij zijn er van die wijntjes waar ik een kist van 12 kocht.
Ik zou er nooit aan denken van daar een fles van te verkopen.
Misschien wel, als iemand die wijn bij mij dronk en er zeer enthousiast over is en er een fles van wil kopen.
(26-08-2018 08:12 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(26-08-2018 07:09 PM)vinejo schreef: [ -> ]Hier bij mijn ouders een Phelan Segur 2002.
Héél mooie wijn (heeft wel een uur of vier op voorhand openen nodig)
Echt fijne neus, heel lang in de mond, mooie, klassieke afdronk.
Perfect op dronk maar nog reserve (heel licht drootrekkende tannne op t einde).
Ik ga geen ouwe Bordeaux meer verkopen... Wink

Jo, en zelfs niet als je nog meer dan drie hebt? Wink
Voor mij zijn er van die wijntjes waar ik een kist van 12 kocht.
Ik zou er nooit aan denken van daar een fles van te verkopen.
Misschien wel, als iemand die wijn bij mij dronk en er zeer enthousiast over is en er een fles van wil kopen.

Tja, wou mijn aankoop van mijn nieuwe wijnboxen wat compenseren...en zag bij de reorganisatie dat ik toch wel heel veel Bordeaux liggen heb.
En heb er een jong en enthousiast forumlid gelukkig mee gemaakt, dus... Wink
(26-08-2018 10:02 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(26-08-2018 08:12 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(26-08-2018 07:09 PM)vinejo schreef: [ -> ]Hier bij mijn ouders een Phelan Segur 2002.
Héél mooie wijn (heeft wel een uur of vier op voorhand openen nodig)
Echt fijne neus, heel lang in de mond, mooie, klassieke afdronk.
Perfect op dronk maar nog reserve (heel licht drootrekkende tannne op t einde).
Ik ga geen ouwe Bordeaux meer verkopen... Wink

Jo, en zelfs niet als je nog meer dan drie hebt? Wink
Voor mij zijn er van die wijntjes waar ik een kist van 12 kocht.
Ik zou er nooit aan denken van daar een fles van te verkopen.
Misschien wel, als iemand die wijn bij mij dronk en er zeer enthousiast over is en er een fles van wil kopen.

Tja, wou mijn aankoop van mijn nieuwe wijnboxen wat compenseren...en zag bij de reorganisatie dat ik toch wel heel veel Bordeaux liggen heb.
En heb er een jong en enthousiast forumlid gelukkig mee gemaakt, dus... Wink

Tiens, gisteren ook 2 Bx gedronken, zal elders posten. Maar Phélan-Ségur is hier ook gepasseerd, maar bij ons allang op. Was inderdaad vrij geslaagd voor het jaar en ik zie dat mijn persoonlijke plezierscore (jawel!) 85 was, wat hier niet slecht is voor Bordeaux.
(27-08-2018 10:39 AM)wvd schreef: [ -> ]ik zie dat mijn persoonlijke plezierscore (jawel!) 85 was, wat hier niet slecht is voor Bordeaux.
Het druipt er een beetje vanaf nu...Dit gezegd zijnde wil ik nu absoluut eens komen naar een tasting in je bedrijf zodat ik kan proeven wat jij werkelijk goed vind. Ik zal eerlijk mijn gedacht dan zeggen.
(27-08-2018 02:20 PM)bowmore schreef: [ -> ]
(27-08-2018 10:39 AM)wvd schreef: [ -> ]ik zie dat mijn persoonlijke plezierscore (jawel!) 85 was, wat hier niet slecht is voor Bordeaux.
Het druipt er een beetje vanaf nu...Dit gezegd zijnde wil ik nu absoluut eens komen naar een tasting in je bedrijf zodat ik kan proeven wat jij werkelijk goed vind. Ik zal eerlijk mijn gedacht dan zeggen.

Doen! Hoe er dan wel rekening mee dat het dan over jonge wijnen gaat.
Maar ik meen het, 85 is bij mij een goede score. En ik heb een zekere affiniteit met Phélan-Ségur. Heeft te maken met de jeugd, één van de eerste Bx die ik met het toenmalig lief (nu eega) dronk op restaurant enz. En bovendien, 1 van de 2 van gisteren scoorde hoger en dat was dan nog een 2004, Barde-Haut! Was laatste fles en ik denk ook dat het tijd werd, maar mooi en spannender dan een andere Saintem van 2005, Cantenac.
Phelan Segur 2003

Gisteren geopend, twee glaasjes, lekker maar nog iets scherp.
Vandaag weer in het glas.
De neus is rijp en warm, zwart fruit, ijzer (bloed), chocolade, leder, grafiet.
Sappige wijn, rijpe tannines, koffie, respectabele lengte, perfect op dronk.
90
(28-10-2018 02:29 PM)vinejo schreef: [ -> ]Phelan Segur 2003

Gisteren geopend, twee glaasjes, lekker maar nog iets scherp.
Vandaag weer in het glas.
De neus is rijp en warm, zwart fruit, ijzer (bloed), chocolade, leder, grafiet.
Sappige wijn, rijpe tannines, koffie, respectabele lengte, perfect op dronk.
90

'k Zat deze namiddag in de kelder en daar lag nog een kistje van 12 van de 2006.
'k Moet daar stillekes aan ook eens een flesje van open doen.
(28-10-2018 07:31 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(28-10-2018 02:29 PM)vinejo schreef: [ -> ]Phelan Segur 2003

Gisteren geopend, twee glaasjes, lekker maar nog iets scherp.
Vandaag weer in het glas.
De neus is rijp en warm, zwart fruit, ijzer (bloed), chocolade, leder, grafiet.
Sappige wijn, rijpe tannines, koffie, respectabele lengte, perfect op dronk.
90

'k Zat deze namiddag in de kelder en daar lag nog een kistje van 12 van de 2006.
'k Moet daar stillekes aan ook eens een flesje van open doen.

De derde dag (nog twee glaasjes over, in koele berging geplaatst) is deze wijn verrassend genoeg niks geoxideerd. De neus is nu zelfs mooier dan op dag 1 en 2. In de mond domineren nu wel de koffietoetsen, maar dit blijft verbazend goed overeind (had pompsteen gevreesd).
(29-10-2018 07:42 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(28-10-2018 07:31 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(28-10-2018 02:29 PM)vinejo schreef: [ -> ]Phelan Segur 2003

Gisteren geopend, twee glaasjes, lekker maar nog iets scherp.
Vandaag weer in het glas.
De neus is rijp en warm, zwart fruit, ijzer (bloed), chocolade, leder, grafiet.
Sappige wijn, rijpe tannines, koffie, respectabele lengte, perfect op dronk.
90

'k Zat deze namiddag in de kelder en daar lag nog een kistje van 12 van de 2006.
'k Moet daar stillekes aan ook eens een flesje van open doen.

De derde dag (nog twee glaasjes over, in koele berging geplaatst) is deze wijn verrassend genoeg niks geoxideerd. De neus is nu zelfs mooier dan op dag 1 en 2. In de mond domineren nu wel de koffietoetsen, maar dit blijft verbazend goed overeind (had pompsteen gevreesd).

Inderdaad straf. En dat voor een wijn uit een warm jaar en dus (wellicht) lage zuren. Misschien op zeker gespeeld en voldoende gezwaveld, wie zal het zeggen?
Pagina's: 1 2 3 4
Koppelingen