Cuvée 732
Van de oogst van 2004 dus, 39% chardo 36% pinot meuniera 25% pinot noir.
Dégorgement 3trim 2007.
Wat een heerlijke champagne! Vol en rijk, veel materie, agrum en brioche, gember, ..... Fles is leeg
(26-07-2014 01:59 PM)Venne schreef: [ -> ]Cuvée 732
Van de oogst van 2004 dus, 39% chardo 36% pinot meuniera 25% pinot noir.
Dégorgement 3trim 2007.
Wat een heerlijke champagne! Vol en rijk, veel materie, agrum en brioche, gember, ..... Fles is leeg
Leeggedronken met uw gezinneke...?
Yep, behalve de dochters:-) maar ze willen altijd wel eens ruiken en zeggen dan bwaaaa papa.... Voor hoelang dat nog gaat zijn:-)
Jacquesson Cuvée 737
Ik ben een geweldige liefhebber van de champagnes van dit huis. Hun gewone brut verandert jaarlijks van naam. Ze zitten nu aan de Cuvéé 737 en de 738 is juist uitgebracht, telkens nieuwe tirage vandaar de nummers die elkaar opvolgen.
De 737 bestaat uit 43% Chardonnay - 27% Pinot Noir - 30 % Pinot Meunier. De basis is 70 % wijn van het oogstjaar 2009 aangevuld met 30 % reseservewijnen. Dégorgering in augustus 2013 met een dosering van slechts 3,5 gr/l (dus feitelijk een Extra Brut).
Voor een "groot" huis worden er toch maar jaarlijks een 260.00O flessen gemaakt.
De champagne zal nooit ontgoochelen. Dit is werkelijk één van de beste Bruts sans Années die er op de markt zijn.
In het glas valt de enorm fijne pareling werkelijk op. Kleine belletjes die het kwaliteitsniveau markeren. Licht goude kleur die het aandeel van de pinots laat uitschijnen. In de neus brioche, rijpe appeltjes. Fijne zuurtjes in de smaak, citrus, complex, niet vermoeiend door een te hoge dosering. Altijd jammer als de fles leeg is.
Vandaag de 738 besteld bij 1jour1vin aan € 37. Kijk er al naar uit maar laat hem toch altijd bijna een jaartje ouderen voor hij gekraakt wordt.
De tardive's van hen zijn naar't schijnt ook wreed de moeite... Prijskaartje ook wel natuurlijk...
Iemand enig idee van de prijzen op het domein bij Jacquesson ?
Ik plan een tripje in juli
(09-06-2015 09:55 AM)Dave schreef: [ -> ]Iemand enig idee van de prijzen op het domein bij Jacquesson ?
Ik plan een tripje in juli
Ik denk, eerlijk gezegd Dave, dat er weinig of geen prijsverschil zal zijn. Ik ben er zelfs helemaal niet zeker van of je als particulier wel binnengeraakt. Je kan het eens proberen met een mailtje te doen. En moest het lukken, laat iets weten.
Ik ga éénmaal jaarlijks naar "Les caves du Forum"
http://lescavesduforum.com/champagne/ in Reims om Jacqueson daar te kopen. Ze zijn daar redelijk in prijs en vooral: alle champagnes en wijnen liggen in hun gewelfde kelders constant op 13° C bewaard!
(09-06-2015 09:33 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ] (09-06-2015 09:55 AM)Dave schreef: [ -> ]Iemand enig idee van de prijzen op het domein bij Jacquesson ?
Ik plan een tripje in juli
Ik denk, eerlijk gezegd Dave, dat er weinig of geen prijsverschil zal zijn. Ik ben er zelfs helemaal niet zeker van of je als particulier wel binnengeraakt. Je kan het eens proberen met een mailtje te doen. En moest het lukken, laat iets weten.
Ik ga éénmaal jaarlijks naar "Les caves du Forum" http://lescavesduforum.com/champagne/ in Reims om Jacqueson daar te kopen. Ze zijn daar redelijk in prijs en vooral: alle champagnes en wijnen liggen in hun gewelfde kelders constant op 13° C bewaard!
Inderdaad: mailtje teruggekregen dat ze niet ontvangen of verkopen op het domein. No problem: er zijn er genoeg anderen hé...
Dit is toch wel een beetje mijn frustratie bij de gevestigde champagnehuizen. Als ze al een bezoek aanbieden is het een corporate rondleiding gegeven door iemand die perfect haar presentatie van buiten kent maar au fond niets van de wijn afweet om dan af te sluiten met slechts een glaasje van hun basiscuvee. Als liefhebber moet je toch al een band hebben met een importeur of met een gevestigde waarde binnen de regio om toegang te krijgen, wat in mijn ogen het elitaire karakter enkel versterkt. Geef mij dan maar de kleine onafhankelijke wijnboeren, waar je in de meeste gevallen vriendelijk en met passie wordt ontvangen!
(09-06-2015 11:40 PM)Kupers schreef: [ -> ]Dit is toch wel een beetje mijn frustratie bij de gevestigde champagnehuizen. Als ze al een bezoek aanbieden is het een corporate rondleiding gegeven door iemand die perfect haar presentatie van buiten kent maar au fond niets van de wijn afweet om dan af te sluiten met slechts een glaasje van hun basiscuvee. Als liefhebber moet je toch al een band hebben met een importeur of met een gevestigde waarde binnen de regio om toegang te krijgen, wat in mijn ogen het elitaire karakter enkel versterkt. Geef mij dan maar de kleine onafhankelijke wijnboeren, waar je in de meeste gevallen vriendelijk en met passie wordt ontvangen!
Ook dezelfde ervaring. Heb vroeger een aantal bekende of grote huizen bezocht. Ik dacht toen: " Wie moet uiteindelijk deze show betalen ?" Het antwoord is plausibel en brengt gene milligram bij aan de kwaliteit in de fles en het glas.
Als ik naar de Champagne ga zijn het dan ook altijd de kleinere huizen waar ik me bevoorraad.
(09-06-2015 11:40 PM)Kupers schreef: [ -> ]Dit is toch wel een beetje mijn frustratie bij de gevestigde champagnehuizen. Als ze al een bezoek aanbieden is het een corporate rondleiding gegeven door iemand die perfect haar presentatie van buiten kent maar au fond niets van de wijn afweet om dan af te sluiten met slechts een glaasje van hun basiscuvee. Als liefhebber moet je toch al een band hebben met een importeur of met een gevestigde waarde binnen de regio om toegang te krijgen, wat in mijn ogen het elitaire karakter enkel versterkt. Geef mij dan maar de kleine onafhankelijke wijnboeren, waar je in de meeste gevallen vriendelijk en met passie wordt ontvangen!
Tuurlijk, ik ga zeker langs bij Fallet-Prévostat, Henriet-Bazin, Etienne Lefevre en De Sousa, maar aangezien ik al zoveel goeds had gehoord over Jacquesson wilde ik daar ook eens langs gaan. Ik had eigenlijk niet door dat dat een "groot" Champagnehuis was.
We zijn bij ons eerste bezoek aan de Champagne bij G.H. Mumm geweest (zat in het Hotel-arrangement) waar we inderdaad zo'n onpersoonlijke tour hebben gekregen, waar fier werd verteld dat hun Champagne (basiscuvée) 3 jaar "sur lattes" rijpte terwijl dat wettelijk maar 15 maanden moest zijn en hun topcuvée van 140 euro/fles zelfs 7 jaar...........
Dat was allemaal heel indrukwekkend geweest als we de dag ervoor niet bij Fallet-Prévostat waren geweest, waar ALLE cuvées 7 jaar sur lattes rustten en 18 euro/fles kostten
(10-06-2015 08:19 AM)Dave schreef: [ -> ]Tuurlijk, ik ga zeker langs bij Fallet-Prévostat, Henriet-Bazin, Etienne Lefevre en De Sousa, maar aangezien ik al zoveel goeds had gehoord over Jacquesson wilde ik daar ook eens langs gaan. Ik had eigenlijk niet door dat dat een "groot" Champagnehuis was.
Ik ben zeer benieuwd naar je ervaringen (en de prijzen) bij Henriet-Bazin en De Souza. Deze staan mogelijk ook op onze lijst voor een volgende champagnetrip.
Alvast bedankt om deze achteraf te posten. ;-)
(10-06-2015 09:00 AM)Corto schreef: [ -> ] (10-06-2015 08:19 AM)Dave schreef: [ -> ]Tuurlijk, ik ga zeker langs bij Fallet-Prévostat, Henriet-Bazin, Etienne Lefevre en De Sousa, maar aangezien ik al zoveel goeds had gehoord over Jacquesson wilde ik daar ook eens langs gaan. Ik had eigenlijk niet door dat dat een "groot" Champagnehuis was.
Ik ben zeer benieuwd naar je ervaringen (en de prijzen) bij Henriet-Bazin en De Souza. Deze staan mogelijk ook op onze lijst voor een volgende champagnetrip.
Alvast bedankt om deze achteraf te posten. ;-)
Henriet-Bazin is al jaren een vaste waarde bij ons, dus dat kan ik alvast aanraden. De rest laat ik hier zeker weten.
(10-06-2015 09:17 AM)Dave schreef: [ -> ] (10-06-2015 09:00 AM)Corto schreef: [ -> ] (10-06-2015 08:19 AM)Dave schreef: [ -> ]Tuurlijk, ik ga zeker langs bij Fallet-Prévostat, Henriet-Bazin, Etienne Lefevre en De Sousa, maar aangezien ik al zoveel goeds had gehoord over Jacquesson wilde ik daar ook eens langs gaan. Ik had eigenlijk niet door dat dat een "groot" Champagnehuis was.
Ik ben zeer benieuwd naar je ervaringen (en de prijzen) bij Henriet-Bazin en De Souza. Deze staan mogelijk ook op onze lijst voor een volgende champagnetrip.
Alvast bedankt om deze achteraf te posten. ;-)
Henriet-Bazin is al jaren een vaste waarde bij ons, dus dat kan ik alvast aanraden. De rest laat ik hier zeker weten.
Van horen zeggen, dat je bij de Sousa ook moeilijk/niet binnenraakt.
Zoals bij veel champagneboeren is het altijd aan te raden om te bellen, websitecontactformulieren en zelfs e-mailadressen zijn vaak slechts present voor de vorm.
De Sousa is voor ons ook één van de adressen waar we toch iedere keer langsgaan bij een bezoek aan de streek. Ik heb nooit de indruk gekregen dat we niet welkom waren, zeker als je aangeeft dat je een wijnliefhebber bent en niet de zoveelste toerist. In het begin van het jaar heb ik er nog een artikel over geschreven:
Elegance in the Cote des Blancs - De Sousa
Het enige nadeel is dat het een vrij prijzig domein is, correct voor de aangeboden kwaliteit, maar toch te duur om spontaan twee dozen van te kopen. Laherte Frères vond ik prijs-kwaliteit bijna onklopbaar bij ons laatste bezoek, zonder de prijzen op voorhand te kennen hadden we de wijnen stuk voor stuk duurder ingeschat. Op RAW maakte ik tenslotte kennis met Franck Pascal. Ik ken de prijzen niet, maar buiten de ietwat teleurstellende cuvée sans souffre vond ik dit ook zeer mooie champagnes.
Terroir geekery at Laherte Frères
(10-06-2015 10:22 AM)Kupers schreef: [ -> ]Zoals bij veel champagneboeren is het altijd aan te raden om te bellen, websitecontactformulieren en zelfs e-mailadressen zijn vaak slechts present voor de vorm.
De Sousa is voor ons ook één van de adressen waar we toch iedere keer langsgaan bij een bezoek aan de streek. Ik heb nooit de indruk gekregen dat we niet welkom waren, zeker als je aangeeft dat je een wijnliefhebber bent en niet de zoveelste toerist. In het begin van het jaar heb ik er nog een artikel over geschreven:
Elegance in the Cote des Blancs - De Sousa
Het enige nadeel is dat het een vrij prijzig domein is, correct voor de aangeboden kwaliteit, maar toch te duur om spontaan twee dozen van te kopen. Laherte Frères vond ik prijs-kwaliteit bijna onklopbaar bij ons laatste bezoek, zonder de prijzen op voorhand te kennen hadden we de wijnen stuk voor stuk duurder ingeschat. Op RAW maakte ik tenslotte kennis met Franck Pascal. Ik ken de prijzen niet, maar buiten de ietwat teleurstellende cuvée sans souffre vond ik dit ook zeer mooie champagnes.
Terroir geekery at Laherte Frères
voor de info.
Ik had inderdaad al begrepen dat De Sousa niet goedkoop was.
Kan je me een idee geven van de prijzen bij De Sousa en Laherte ?
(10-06-2015 09:17 AM)Dave schreef: [ -> ]Henriet-Bazin is al jaren een vaste waarde bij ons, dus dat kan ik alvast aanraden.
Kan je me de prijzen van Henriet-Bazin eens doorgeven? Alvast bedankt.
(10-06-2015 01:36 PM)Corto schreef: [ -> ] (10-06-2015 09:17 AM)Dave schreef: [ -> ]Henriet-Bazin is al jaren een vaste waarde bij ons, dus dat kan ik alvast aanraden.
Kan je me de prijzen van Henriet-Bazin eens doorgeven? Alvast bedankt.
Goh, om echt exact te zijn zou ik de prijslijst moeten bekijken, maar ik weet niet of ik die zo meteen ga vinden. Ik zal ze anders opvragen per mail.
Zo uit het blote hoofd zou ik zeggen dat de basiscuvée "Sélection des Parcelles" rond de 16 € zit, de Blanc de Blancs (die ik zeer goed vind) rond de 17 € -18 € en dan de speciale cuvees en Millésimés tussen de 20 € en 30 €.
(10-06-2015 03:51 PM)Dave schreef: [ -> ]Uit het blote hoofd
De Sousa heb ik eens gekocht bij 1jour1vin maar heb de prijzen hier niet bij de hand...
Don gaat perfect weten wat de prijzen waren en wat we gekocht hebben :-)
Dit is wat ik nog vond van De Sousa, de Caudalies is het voor mij wel waard.
Tradition - 25,5
3A - 39
Caudalies - 46
Caudalies Rosé- 59,50
Le Mesnil - 138
Daarnaast hebben ze sinds vorig jaar een nieuwe cuvee, umami, die ook al tegen de 140 euro aanleunt.
Voor Laherte zitten we aan de volgende prijzen.
ultradition - 15,60
BdB brut nature - 20,50
Prestige 2006 - 24
Les Vignes d'Autrefois 2010 - 31,50
Les 7 - 52
(10-06-2015 09:33 PM)Kupers schreef: [ -> ]Voor Laherte zitten we aan de volgende prijzen.
BdB brut nature - 20,50
Zeer mooie prijs.
Betaalde hier in de wijnzaak 27.95.
(10-06-2015 01:36 PM)Corto schreef: [ -> ] (10-06-2015 09:17 AM)Dave schreef: [ -> ]Henriet-Bazin is al jaren een vaste waarde bij ons, dus dat kan ik alvast aanraden.
Kan je me de prijzen van Henriet-Bazin eens doorgeven? Alvast bedankt.
Ik heb de prijzen van Henriet-Bazin gevonden (en die vallen zeer goed mee gezien de kwaliteit):
- Champagne Sélection de Parcelles BRUT: 15,70 €
- Champagne BRUT BLANC DE BLANCS: 16,70 €
- Champagne GRAND CRU BRUT Blanc de Noirs: 17,30 €
- Champagne BRUT BLANC DE BLANCS Cuvée Marie-Amélie, Millésime 2008: 22,10
- Champagne "CARTE OR" BRUT MILLÉSIME 2007: 19,10 €
- Champagne GRAND CRU BRUT 2006: 20,90 €
- Champagne ROSÉ BRUT: 18,80 €
- EXTRA-BRUT Champagne Blanc de Noirs Vendange 2008: 18,80 €
Ondertussen gaat het al lang niet meer over Jacquesson, dus misschien dat ik straks een nieuw topic open of zo.
Bedankt voor de info Dave. Ik zal er bij een volgende champagnetrip proberen een bezoek vast te leggen.
Champagne Jacquesson - Cuvée 738
De basiswijn komt uit 2010 en wordt aangevuld met 33% reservewijnen.Slechts een heel lichte dosering van 2,5 gr/l.
Deze champagne werd gedegorgeerd in juni 2014 en begint zich nu mooi te ontplooien.
Ultrafijne belletjes parelen mooi in het glas. Deze assemblage is chardonnaydominant met 61% CH, 18% PN en 21% PM. Biscuittoetsen domineren in de neus. Verder ook wat geroosterde impressies en zeker ook wat boter. De smaak is subtiel, veel fraîcheur en veel finesse. Rijpe appel en citrus zitten mooi verweven in de mond. Ook duidelijk herkenbaar wat mineraliteit. Jacquesson bewijst met deze Cuvée 738 eens te meer dat ze tot de top van de champagnehuizen behoort. De 739 is al uit maar daar gaan we nog even van afblijven.
(30-08-2016 09:48 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Champagne Jacquesson - Cuvée 738
De basiswijn komt uit 2010 en wordt aangevuld met 33% reservewijnen.Slechts een heel lichte dosering van 2,5 gr/l.
Deze champagne werd gedegorgeerd in juni 2014 en begint zich nu mooi te ontplooien.
Ultrafijne belletjes parelen mooi in het glas. Deze assemblage is chardonnaydominant met 61% CH, 18% PN en 21% PM. Biscuittoetsen domineren in de neus. Verder ook wat geroosterde impressies en zeker ook wat boter. De smaak is subtiel, veel fraîcheur en veel finesse. Rijpe appel en citrus zitten mooi verweven in de mond. Ook duidelijk herkenbaar wat mineraliteit. Jacquesson bewijst met deze Cuvée 738 eens te meer dat ze tot de top van de champagnehuizen behoort. De 739 is al uit maar daar gaan we nog even van afblijven.
Komt er telkens een nieuwe cuvee met nieuw nummer uit, Francis?
(31-08-2016 01:24 PM)vinejo schreef: [ -> ] (30-08-2016 09:48 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Champagne Jacquesson - Cuvée 738
De basiswijn komt uit 2010 en wordt aangevuld met 33% reservewijnen.Slechts een heel lichte dosering van 2,5 gr/l.
Deze champagne werd gedegorgeerd in juni 2014 en begint zich nu mooi te ontplooien.
Ultrafijne belletjes parelen mooi in het glas. Deze assemblage is chardonnaydominant met 61% CH, 18% PN en 21% PM. Biscuittoetsen domineren in de neus. Verder ook wat geroosterde impressies en zeker ook wat boter. De smaak is subtiel, veel fraîcheur en veel finesse. Rijpe appel en citrus zitten mooi verweven in de mond. Ook duidelijk herkenbaar wat mineraliteit. Jacquesson bewijst met deze Cuvée 738 eens te meer dat ze tot de top van de champagnehuizen behoort. De 739 is al uit maar daar gaan we nog even van afblijven.
Komt er telkens een nieuwe cuvee met nieuw nummer uit, Francis?
Jacquesson is een heel apart verhaal in de Champagne. In het jaar 2000 stelde men daar vast dat ze de 728ste cuvée aan het samenstellen waren. Alle samenstellingen werden vanaf de oprichting van het huis minutieus opgeschreven. Toen groeide het idee om een BSA op de markt te brengen met een eigen identiteit, een wijn die de expressie is van één bepaalde jaargang. Men probeert bij Jacquesson dus niet om een Brut sans Année te maken die jaar na jaar hetzelfde smaakt zoals alle andere grote huizen doen. In 2004 kwam dus de eerste Cuvée 728 uit met als basis de oogst van 2000. Nu zit men aan de Cuvée 739 met als basis de oogst van 2011. Je zal bv. merken dat de samenstelling van de 728 totaal verschillend was met die van de 738. Elk jaar wordt gekeken welke druif het best gelukt is, welk perceel het meest tot zijn recht kwam. Op basis van een rigoreuze selectie wordt telkens een andere cuvée samensteld met misschien een andere smaak en een andere dosage maar wel met een eigen identiteit, een representatieve wijn voor een bepaald jaar. Men spreekt daar liever over wijn dan van champagne. Bij Jacquesson heb je ook steeds de impressie dat je Bourgogne in je glas hebt, een mooie Côte de Beaune met subtiele belletjes.
Elk jaar dus genieten van een totaal andere Champagne, maar toch een champagne die de stempel Jacquesson draagt en borg staat voor topkwaliteit.
(31-08-2016 09:46 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ] (31-08-2016 01:24 PM)vinejo schreef: [ -> ] (30-08-2016 09:48 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Champagne Jacquesson - Cuvée 738
De basiswijn komt uit 2010 en wordt aangevuld met 33% reservewijnen.Slechts een heel lichte dosering van 2,5 gr/l.
Deze champagne werd gedegorgeerd in juni 2014 en begint zich nu mooi te ontplooien.
Ultrafijne belletjes parelen mooi in het glas. Deze assemblage is chardonnaydominant met 61% CH, 18% PN en 21% PM. Biscuittoetsen domineren in de neus. Verder ook wat geroosterde impressies en zeker ook wat boter. De smaak is subtiel, veel fraîcheur en veel finesse. Rijpe appel en citrus zitten mooi verweven in de mond. Ook duidelijk herkenbaar wat mineraliteit. Jacquesson bewijst met deze Cuvée 738 eens te meer dat ze tot de top van de champagnehuizen behoort. De 739 is al uit maar daar gaan we nog even van afblijven.
Komt er telkens een nieuwe cuvee met nieuw nummer uit, Francis?
Jacquesson is een heel apart verhaal in de Champagne. In het jaar 2000 stelde men daar vast dat ze de 728ste cuvée aan het samenstellen waren. Alle samenstellingen werden vanaf de oprichting van het huis minutieus opgeschreven. Toen groeide het idee om een BSA op de markt te brengen met een eigen identiteit, een wijn die de expressie is van één bepaalde jaargang. Men probeert bij Jacquesson dus niet om een Brut sans Année te maken die jaar na jaar hetzelfde smaakt zoals alle andere grote huizen doen. In 2004 kwam dus de eerste Cuvée 728 uit met als basis de oogst van 2000. Nu zit men aan de Cuvée 739 met als basis de oogst van 2011. Je zal bv. merken dat de samenstelling van de 728 totaal verschillend was met die van de 738. Elk jaar wordt gekeken welke druif het best gelukt is, welk perceel het meest tot zijn recht kwam. Op basis van een rigoreuze selectie wordt telkens een andere cuvée samensteld met misschien een andere smaak en een andere dosage maar wel met een eigen identiteit, een representatieve wijn voor een bepaald jaar. Men spreekt daar liever over wijn dan van champagne. Bij Jacquesson heb je ook steeds de impressie dat je Bourgogne in je glas hebt, een mooie Côte de Beaune met subtiele belletjes.
Elk jaar dus genieten van een totaal andere Champagne, maar toch een champagne die de stempel Jacquesson draagt en borg staat voor topkwaliteit.
Tof...
Dank voor de uitleg!
Cuvée 739 - Extra Brut - Champagne Jacquesson
Bijzondere dagen verdienen bijzondere wijnen. Vandaag tijd voor de Jacquesson 739, de cuvée op basis van de oogst 2011 met 31% reservewijnen. Het etiket op de rugzijde geeft ons, zoals steeds, veel informatie. 57% chardonnay, 22% pinot meunier en 21% pinot noir. Gedégorgeerd in 07/2016 met een dosering van 3,5 gr/l. Persisterende belletjes komen tot stilstand in de vorm van een mooi kroontje aan de oppervlakte van deze mooie goudgele champagne. Even ruiken en dan volgen tonen van biscuit, peer, honing, limoenschil en wat verse rozemarijnkruiden. Bij het proeven ervaar je een uitzonderlijke frisheid, bijna vers gekneusde muntblaadjes op het puntje van de tong met prikkelende, fijne zuurtjes. Na de frisse toetsen volgen de rijpe impressies van gedroogde abrikozen, walnoten en daarna wat minerale strakheid.
Jacquesson is altijd genieten geblazen. Van het betere werk. Elk jaar anders, maar elk jaar goed of zelfs uitstekend. De cuvée 739 is een topper.
Cuvée 741 - Extra Brut - Champagne Jacquesson
Discrete pareling, intense gele kleur. Vrij fruitig, bloemige neus. Rijpe peer, apricot brandy, geconfijte citrus, amandelen. Schitterend harmonieus en rond in de mond en heeft daarvoor slechts een dosering van 2,5 g/l nodig. Bewijst zich met deze basis van 2013 eens te meer als één van de betere BSA's op de markt. De cuvée 740 met als basis 2012 wordt na de 741 gedronken.