07-08-2014, 11:29 AM
mijn eerste bezoek aan een domein tijdens mijn voorbije reis. Heb geen notities genomen en is nu al bijna drie weken geleden, dus uit het hoofd...
Eerst even dit : ze zijn gelegen in Rivesaltes en vooral bekend om hun vins doux naturels. Rivesaltes is echter niet het bezoeken waard (behalve voor de wijn natuurlijk). Had een charmant, lieflijk dorpje verwacht, maar een redelijk anoniem en doods stadje gevonden. Gelukkig was er dus nog Cazes...
Cazes is een referentie voor Rivesaltes en zet ook zwaar in op het oenotoerisme. Hun winkel is gelegen in een prachtig huis met binnentuin. Heel modern en smaakvol ingericht. De schermen met de filmpjes over het huis bevestigen dat hier kapitaal achter zit.
Ze hebben een groot gamma, want behalve vdn doen ze ook wit, rosé en rood. Aangezien er nogal wat volk was heb ik enkel rood en vdn geproefd. In rood kan ik kort zijn (en niet alleen omdat ik geen notities heb), er was eigenlijk geen enkele wijn die me echt kon boeien. Vrij krachtige wijnen, met redelijk wat alcohol en nogal wat houtgebruik. Ik heb er onder andere de Ego en de Alter geproefd. Die laatste vond ik het beste, ook al omdat het een 2006 was en dus al veel meer evolutie ondergaan had dan de andere. Misschien vond ik de andere wijnen dus minder door hun (te) nerveuze jeugdigheid. Ik zal het niet weten...
Bij de vdn was het beter, op de gewone muscat na dan. Eigenlijk heb ik nergens een gewone muscat geproefd die ik interessant vond, allen heel zoet en niet in staat het tafeldruifgevoel af te schudden. Interessanter werd het bij de Grenat 2010, een rode vdn van 100% grenache. Heel erg rond en fruitig, met de bosvruchten die uit het glas springen. Volgens mij een mooie combinatie met dito desserts.
De Tuilé 2005 staat natuurlijk al een grote stap verder. Ook 100% grenache en de oxidatie die hier een extra dimensie creëert en de nadruk wegneemt van het zoete, wat je bij de Grenat wel had.
De Ambré 2000, mijn favoriet, heeft 12 jaar op oude eik gelegen vooraleer op fles getrokken te worden. Mooi complex. Heeft iets van een oude kaas...
Wit en rosé dus niet geproefd, maar de VDN staken voor mij met kop en schouder boven de rode uit. Domein dat in biodynamie werkt overigens.
Eerst even dit : ze zijn gelegen in Rivesaltes en vooral bekend om hun vins doux naturels. Rivesaltes is echter niet het bezoeken waard (behalve voor de wijn natuurlijk). Had een charmant, lieflijk dorpje verwacht, maar een redelijk anoniem en doods stadje gevonden. Gelukkig was er dus nog Cazes...
Cazes is een referentie voor Rivesaltes en zet ook zwaar in op het oenotoerisme. Hun winkel is gelegen in een prachtig huis met binnentuin. Heel modern en smaakvol ingericht. De schermen met de filmpjes over het huis bevestigen dat hier kapitaal achter zit.
Ze hebben een groot gamma, want behalve vdn doen ze ook wit, rosé en rood. Aangezien er nogal wat volk was heb ik enkel rood en vdn geproefd. In rood kan ik kort zijn (en niet alleen omdat ik geen notities heb), er was eigenlijk geen enkele wijn die me echt kon boeien. Vrij krachtige wijnen, met redelijk wat alcohol en nogal wat houtgebruik. Ik heb er onder andere de Ego en de Alter geproefd. Die laatste vond ik het beste, ook al omdat het een 2006 was en dus al veel meer evolutie ondergaan had dan de andere. Misschien vond ik de andere wijnen dus minder door hun (te) nerveuze jeugdigheid. Ik zal het niet weten...
Bij de vdn was het beter, op de gewone muscat na dan. Eigenlijk heb ik nergens een gewone muscat geproefd die ik interessant vond, allen heel zoet en niet in staat het tafeldruifgevoel af te schudden. Interessanter werd het bij de Grenat 2010, een rode vdn van 100% grenache. Heel erg rond en fruitig, met de bosvruchten die uit het glas springen. Volgens mij een mooie combinatie met dito desserts.
De Tuilé 2005 staat natuurlijk al een grote stap verder. Ook 100% grenache en de oxidatie die hier een extra dimensie creëert en de nadruk wegneemt van het zoete, wat je bij de Grenat wel had.
De Ambré 2000, mijn favoriet, heeft 12 jaar op oude eik gelegen vooraleer op fles getrokken te worden. Mooi complex. Heeft iets van een oude kaas...
Wit en rosé dus niet geproefd, maar de VDN staken voor mij met kop en schouder boven de rode uit. Domein dat in biodynamie werkt overigens.