07-08-2014, 02:03 PM
zeer groot domein, mooi gelegen temidden de vele wijngaarden zonder andere in zicht. Zitten in bio. Mooi gamma :
wit :
Domaine de l'Olivette (hun basiswijnen) : marsanne, roussanne en viognier, vrij fruitig en rond, mist wat zuren en levendigheid voor mij
Classique : zelfde druiven maar met grenache en op hout gelagerd. Meer frisheid, meer complexiteit ook. Wat kruidigheid ook, wat ik vaak ervaren heb in de streek wanneer er grenache in zit. Grenache verandert toch volledig het karakter van de wijn in wit. Geeft sowieso meer typiciteit aan de wijn, vind ik, marsanne en roussanne associeer ik niet meteen met corbières, maar wordt er vaak gebruikt heb ik gezien.
Solus : topgamma van het domein, en een absolute beauty. 100% grenache blanc en 9 maand op hout gelegen. Heel mooi fruit, beetje gekonfijt, met mooi geïntegreerd hout dat amandel toevoegt aan het palet. Zeer veel karakter, rond en vol, evenwichtig gemaakt. Top, en dat aan een 20€.
Rosé : weer niet aangeboden gekregen, maar wel een fles gratis gekregen TN volgt dus wel eens.
Rood :
Domaine de l'Olivette : tijdens de proeverij kwam deze heel fris over, wat ik wel apprecieerde aangezien je in de streek wel veel zware, kruidige wijnen in het glas kreeg. Heb later echter nog een fles opengedaan en kwam heel gewoontjes over... Hoop dat de andere flessen die ik gekocht heb niet hetzelfde lot ondergaan! Is Grenache en Merlot, de laatste is de reden waarom het een vin de pays is.
Classique : syrah, carignan en grenache. Is gemaakt zonder hout en dat heeft deze wijn ook niet nodig. Veel wijnen uit deze streek blijven voor mij goed overeind zonder hout, en dat omwille van het rijp, vaak zwart fruit, de kruidigheid, en, als het goed gemaakt is, voldoende levendige zuren. Deze wijn had dat naar mijn gevoel
Prestige : syrah en carignan, niet slecht, maar voor mij niet direct meerwaarde tov de classique
Solus : wederom top. Is voor de eerste keer dat ik houtgebruik in rood echt van toegevoegde waarde vind. Hier geeft het hout een luxueus mondgevoel, een extra dimensie en complexiteit. Syrah, mourvèdre en carignan. Wederom top.
L'échappée belle : 80% carignan aangevuld met wat mourvèdre en syrah, macération carbonique. Ze wilden zien wat carignan gaf als druif, toch wel dè druif van de streek, die ze eerst moesten rooien, en nadien weer moesten aanplanten... Interessant experiment, geeft een ietwat zoete, ronde indruk. Komt wat gestoofd over. Opnieuw de carbonique? Niet slecht, maar vermoeit snel naar mijn gevoel. Deze wijnen hebben levendigheid en dus mooie zuren nodig, concludeer ik op het einde van mijn reis.
Heel mooi gamma, en met stip op nummer één van de domeinen die ik bezocht heb.
wit :
Domaine de l'Olivette (hun basiswijnen) : marsanne, roussanne en viognier, vrij fruitig en rond, mist wat zuren en levendigheid voor mij
Classique : zelfde druiven maar met grenache en op hout gelagerd. Meer frisheid, meer complexiteit ook. Wat kruidigheid ook, wat ik vaak ervaren heb in de streek wanneer er grenache in zit. Grenache verandert toch volledig het karakter van de wijn in wit. Geeft sowieso meer typiciteit aan de wijn, vind ik, marsanne en roussanne associeer ik niet meteen met corbières, maar wordt er vaak gebruikt heb ik gezien.
Solus : topgamma van het domein, en een absolute beauty. 100% grenache blanc en 9 maand op hout gelegen. Heel mooi fruit, beetje gekonfijt, met mooi geïntegreerd hout dat amandel toevoegt aan het palet. Zeer veel karakter, rond en vol, evenwichtig gemaakt. Top, en dat aan een 20€.
Rosé : weer niet aangeboden gekregen, maar wel een fles gratis gekregen TN volgt dus wel eens.
Rood :
Domaine de l'Olivette : tijdens de proeverij kwam deze heel fris over, wat ik wel apprecieerde aangezien je in de streek wel veel zware, kruidige wijnen in het glas kreeg. Heb later echter nog een fles opengedaan en kwam heel gewoontjes over... Hoop dat de andere flessen die ik gekocht heb niet hetzelfde lot ondergaan! Is Grenache en Merlot, de laatste is de reden waarom het een vin de pays is.
Classique : syrah, carignan en grenache. Is gemaakt zonder hout en dat heeft deze wijn ook niet nodig. Veel wijnen uit deze streek blijven voor mij goed overeind zonder hout, en dat omwille van het rijp, vaak zwart fruit, de kruidigheid, en, als het goed gemaakt is, voldoende levendige zuren. Deze wijn had dat naar mijn gevoel
Prestige : syrah en carignan, niet slecht, maar voor mij niet direct meerwaarde tov de classique
Solus : wederom top. Is voor de eerste keer dat ik houtgebruik in rood echt van toegevoegde waarde vind. Hier geeft het hout een luxueus mondgevoel, een extra dimensie en complexiteit. Syrah, mourvèdre en carignan. Wederom top.
L'échappée belle : 80% carignan aangevuld met wat mourvèdre en syrah, macération carbonique. Ze wilden zien wat carignan gaf als druif, toch wel dè druif van de streek, die ze eerst moesten rooien, en nadien weer moesten aanplanten... Interessant experiment, geeft een ietwat zoete, ronde indruk. Komt wat gestoofd over. Opnieuw de carbonique? Niet slecht, maar vermoeit snel naar mijn gevoel. Deze wijnen hebben levendigheid en dus mooie zuren nodig, concludeer ik op het einde van mijn reis.
Heel mooi gamma, en met stip op nummer één van de domeinen die ik bezocht heb.