2006 Bodegas Muga Seleccion Especial Reserva
92 Points - Stephen Tanzer's International Wine Cellar
"Saturated ruby. Pungent cherry and dark berry aromas, with spice and floral nuances adding complexity. Sweet and concentrated, but with excellent cut and vivacity to its dark fruit flavors. Builds and deepens toward the back, finishing with a sappy floral quality and resonating spiciness. Offers very good richness of flavor with no excess fat." - Josh Raynolds (Nov/Oct '11)
91 Points - Robert Parker's Wine Advocate:
"The 2006 Seleccion Especial spends thirty months in oak, the first year in French oak and then is racked into “neutral,” three to seven year oak for the remainder. The nose is well-defined with ripe blackberry, bilberry, iodine and a touch of vanilla derived from the wood. The palate is medium-bodied with ripe blackberry, leather and a touch of sage, building nicely towards a voluminous, tannic finish that easily supports the weight of toasty fruit. It deserves several years cellaring. Drink 2016-2025." - Neal Martin (Aug 2012)
De Reserva Selección Especial wordt gelagerd op meer nieuw Frans hout dan de gewone Reserva. Mede door de langere maceratie voorafgaand aan de gisting is deze wijn wat moderner van stijl dan de gewone Reserva en de zeer klassieke Gran Reserva. Deze Selección Especial verlaat pas na ca. 7 jaar rijping de bodega. De eerste 6 maanden ondergaat de wijn een lagering op grote eiken vaten. Daarna 30 maanden op nieuw en 2e jaars eiken (barriques). Klaring met albumine (gemaakt uit eiwit) zorgt voor het authentieke karakter, waar Muga om bekend staat. De wijnen worden niet gefilterd.
Ben Rioja al tijdje beu maar de betere blijven het altijd goed zoals deze Muga 2006 ..... hij stond tegenover een Chateauneuf - du - Pape La Ferme Du Mont "Cote Capelan" 2009 ...het is een beetje zoals een glas bruiswater tegenover een glas plat water staat, elk met zijn eigen charme. (De Muga is het bruiswater)
De Muga 2006 is perfect op dronk. 92pp
Grts
Oef oef, wellicht één van m'n eerste serieuzere posts hier, en dan al direct met een wijntje waar ik absoluut niet thuis in ben.
But here we go.
Een wijn die ik op de degustatie van een bevriende wijnhandelaar al eens had geproefd, en die blijkbaar in m'n smaak gevallen was, want ik had er blijkbaar 2 flessen van besteld. Een Bodegas Muga Prado Enea Gran Reserva 2005. Nen Spanjaard... Tempranillo blend.
Fles is op ongeveer 14°C gedegusteerd (direct uit de wijnkast) en vond dit achteraf wel een goede temperatuur voor deze wijn.
Kleur: diep, robijnrode kleur (voor zover ik al veel robijnen gezien heb
).
Neus: wel, ik vond die naar Bordeaux ruiken. Op een blind tasting had ik hier op basis van z'n neus echt op een Bordeaux gegokt. Positief dus.
Pallet: frisse zuren met een zoete vanilletoets (goed gebrande eiken vaten vermoed ik
). Een zuurdere wijn dan ik gewoon ben, maar de smaken zijn goed in balans en het stoorde absoluut niet. Ik zou dit wijntje bij een licht vet gerecht drinken. Om in de Spaanse stijl te blijven, misschien iets met chorizo of zo. Ik denk dat de zuren de pikantigheid in de mond wel kunnen neutraliseren.
Afdronk: een lange en zoete afdronk. Trekt een heel klein beetje droog, dus ik vermoed dat hij nog wel wat jaartjes kan hebben.
Een wijntje waar ik heel enthousiast over ben. Wetende dat Spaanse wijnen normaal niet mijn ding zijn.
Dank voor je eerste "serieuze" TN, Mr!
Alvast heel interessant, je mag dat nog doen
Heb m wel even verplaatst want onze Spanje-specialist Fleer opende al een topic over dit huis.
(12-04-2015 12:48 PM)vinejo schreef: [ -> ]Dank voor je eerste "serieuze" TN, Mr!
Alvast heel interessant, je mag dat nog doen
Heb m wel even verplaatst want onze Spanje-specialist Fleer opende al een topic over dit huis.
Ah, OK. Heb het hier niet gepost omdat ik dacht dat het om een andere wijn ging. Niet dus
So little I know about Spanish wines... Bedankt om hem juist te plaatsen.
Nu de rest van de fles uitdrinken. Salud!
Reserva 2009: 70% temperanillo, 20% garnacha, 10% graciano en mazuelo. 24 maand Franse en Amerikaanse eik:
tabak, rond, zwart fruit, vanille, beetje kersen, licht rokerig. Knappe zuren, mooie zoetigheid, nog stevige tannines en een licht, correct bittertje. Ik kan er niet afblijven, altijd maar herproeven... 89+ (binnen enkele jaren kan dit stijgen).
(20-06-2015 06:27 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]Reserva 2009: 70% temperanillo, 20% garnacha, 10% graciano en mazuelo. 24 maand Franse en Amerikaanse eik:
tabak, rond, zwart fruit, vanille, beetje kersen, licht rokerig. Knappe zuren, mooie zoetigheid, nog stevige tannines en een licht, correct bittertje. Ik kan er niet afblijven, altijd maar herproeven... 89+ (binnen enkele jaren kan dit stijgen).
RIP Muga: werd beter en beter, tot der dood
(20-06-2015 11:24 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]RIP Muga
Rest In Pies?
Gisteren op een degustatie in Kortrijk een 4-tal andere wijntjes van Muga mogen proeven. Wijnhuis was vertegenwoordigd door Yennay Martinez.
Toen ik vertelde dat haar wijnen mij toch veel aan Bordeaux deden denken, vertelde ze me dat dit een beetje de bedoeling is en dat veel wijnstokken tijdens de epidemie van de phylloxera vastatrix in de 19e eeuw naar Spanje gehaald zijn en dat hun wijn ook op Franse stijl gemaakt wordt (fermentatie en rijping op eik).
Enfin, voor de rest niet veel kunnen babbelen, maar haar wel nog kunnen meegeven dat dit momenteel wel mijn favoriete Spaanse wijnhuis is
Muga Reserva 2009: Een beetje hetzelfde als mijn TN 4 plaatsen hierboven. Maar het bittertje was verdwenen en een licht lactische toets kwam in de eerste neus, recht uit de kelder opsteken. Meer versmolten dan vorige keer, modernere Rioja-neus, maar klassieke, zij het vollere smaak. Zeker op dag 2, dan was dit top-Rioja. Voor 12€ gekocht, belachelijk gewoon. Gaat gerust nog 10-15 jaar mee! 90+
Seleccion especial Reserva 2010: Oké, dit kost een 23€, maar dit is gewoon top PQ! Verrassend toegankelijk gezien de leeftijd. Een majesteuze neus van kersen, laurier, boter, chocolade en zwart fruit. En het is net de laurier die ik in geen enkel dessertje met de andere ingrediënten zou samensteken, die het in deze wijn maakt. In de mond het meer klassieke van een toprioja, duidelijk, maar verfijnd houtgebruik, wat sigarenkistje reeds. 93, en daarmee basta.
2006 Bodegas Muga Seleccion Especial Reserva,
Blijft een lekkere wijn, geen vermoeidheid te bespeuren, zolang de voorraad strekt
Grts.
Prado Enea Gran Reserva 2006
Piepjong, ik moest er eentje proberen ... afblijven dus, ten vroegste 2019.
Grtz.
(20-06-2015 06:27 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]Reserva 2009: 70% temperanillo, 20% garnacha, 10% graciano en mazuelo. 24 maand Franse en Amerikaanse eik:
tabak, rond, zwart fruit, vanille, beetje kersen, licht rokerig. Knappe zuren, mooie zoetigheid, nog stevige tannines en een licht, correct bittertje. Ik kan er niet afblijven, altijd maar herproeven... 89+ (binnen enkele jaren kan dit stijgen).
Eergisteren ook zo eentje geledigd.
Bert zen TN daarom gekopiëerd.
Was vrij gelijklopend...
tijd op voorhand geopend.
En ja opnieuw het laatste glas was het beste!
Nu makkelijk 90+ punten.
Geef dit nog een jaartje of 2 a 3.
De zuren , die zuren!
Bodegas Muga - Blanco Rioja DOCa - 2015
90% viura en 10% malvasia en grenache blanc
Exotische neus van rijp wit fruit, citrus, ananas, peer. Ook wat boterig en biscuit en een fijne vanilleachtige houttoets.
In de mond wat ananassnoepjes, passievrucht, nootjes en wat honing. Komt tamelijk evenwichtig over met een mooi zuurtje. Viel goed in de smaak bij de meeste leden van de wijnclub.
Bodegas Muga - Reserva - Rioja DOCa - 2013
70% tempranillo, 20% garnacha en 10% mazuelo en graciano
Erg donkere, redelijk geconcentreerde kleur. Erg aantrekkelijke neus van bramen, cassis en kersen. Zeker redelijk wat kruidigheid, wat aardse elementen en wat tabak.
Volle, fruitige aanzet in de mond. Kersen met fantastische fijne zuren. Zeer evenwichtig en een mooie lange afdronk. Modern gemaakt. Nu reeds toegankelijk maar goed bewaarpotentieel.
Ik ben geen echte tempranillo fan maar met wijnen van dit kaliber mogen ze elke dag langskomen.
(23-09-2017 04:16 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Bodegas Muga - Reserva - Rioja DOCa - 2013
70% tempranillo, 20% garnacha en 10% mazuelo en graciano
Erg donkere, redelijk geconcentreerde kleur. Erg aantrekkelijke neus van bramen, cassis en kersen. Zeker redelijk wat kruidigheid, wat aardse elementen en wat tabak.
Volle, fruitige aanzet in de mond. Kersen met fantastische fijne zuren. Zeer evenwichtig en een mooie lange afdronk. Modern gemaakt. Nu reeds toegankelijk maar goed bewaarpotentieel.
Ik ben geen echte tempranillo fan maar met wijnen van dit kaliber mogen ze elke dag langskomen.
Hun Prado Enea is een grote wijn.
Ik heb vorige week mijn laatste fles Muga Seleccion Especial Reserva 2006 geledigd terwijl de Prado Enea 2006 nog niet op dronk is ....
Grtz
Aro 2005:
Zeer mooi versmolten fruit, vlezig, peper zelfs een kleine hint van champignon ( zeer miniem ).
Ook cassis , caramel zijn te vinden.
De wijn wordt mooier met even in het glas te blijven.
Zeer mooie lengte, er komt wat koffie bij zelfs na een tijdje. 92+
Zoals jullie wel weten is 2010 een topjaar ... de Muga Prado Enea Gran Reserva 2010 is op de markt gekomen en dit voor ten minste €45 zonder transport, ik heb 2006 met transport inbegrepen 32.41€ betaald, ze kennen hun prijzen wel!
Grtz
Toevallig gisteren de 2009 Reserva nog eens open getrokken. Topwijn: beetje lactisch, zacht zwart en blauw fruit, lichte vanille, cedertje. En in de mond puur fluweel met veel fraicheur. Een fles om volledig alleen op een avond leeg te kappen, zonder probleem. Krijgt een welverdiende 91+!
Dat er nog één durft zeggen dat Muga maar een fabriekswijntje is...
Ik trek hem over zijn toonbank!
Zin om binnenkort ook nog één te ontkurken!
(26-01-2018 01:21 PM)Mr Coone schreef: [ -> ]Dat er nog één durft zeggen dat Muga maar een fabriekswijntje is...
Ik trek hem over zijn toonbank!
Zin om binnenkort ook nog één te ontkurken!
Idd. TN klinkt wel zeer mooi!
(26-01-2018 01:21 PM)Mr Coone schreef: [ -> ]Dat er nog één durft zeggen dat Muga maar een fabriekswijntje is...
Ik trek hem over zijn toonbank!
Zin om binnenkort ook nog één te ontkurken!
't zal wel zijn...
(26-01-2018 12:25 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]Toevallig gisteren de 2009 Reserva nog eens open getrokken. Topwijn: beetje lactisch, zacht zwart en blauw fruit, lichte vanille, cedertje. En in de mond puur fluweel met veel fraicheur. Een fles om volledig alleen op een avond leeg te kappen, zonder probleem. Krijgt een welverdiende 91+!
Gisteren nogmaals... Lekker
2010 Bodegas Muga Rioja Selección Especial;
Iets te jong, decanteren 92p
Grtz
Muga Prado Enea 2006
Gemaakt van 80% Tempranillo en 20% Grenache, 36 maanden in Franse eik, Mooi in balans en zacht, mijn beste fles tot hiertoe 94p
Ik proefde die wijn enkele jaren terug op Prowein toen hij net op de markt kwam. Ik vond het toen een bijzonder mooie klassieke Rioja, 1 van de mooiste die ik proefde.
(11-04-2020 09:46 AM)fleer schreef: [ -> ]Muga Prado Enea 2006
Gemaakt van 80% Tempranillo en 20% Grenache, 36 maanden in Franse eik, Mooi in balans en zacht, mijn beste fles tot hiertoe 94p
Dat vind ik nu een wijn waar je bij moet drinken. Dat vind ik overigens bij zo goed als alle Grand Reserva wijnen uit Spanje en Riserva wijnen uit Brunello. Te veel hout waardoor ze "lomp" worden en snel uitdrogen. De reserva of zelfs crianza versie bevalt me vaak beter.
Geniet ervan Fleer. De zon doet je in ieder geval in Spanje wanen. De april Spanje trip is reeds gecancelled. De eind Mei Spanje trip geloof ik ook niet in. Nu maar hopen dat de eind Juni en September Spanje trips wel doorgaan.....ik mis de Spaanse gastronomie!
Krijg zin in iets Spaans. Dank Fleer voor de inspiratie. Ik ga iets Spaans uit de kelder halen.
(11-04-2020 12:12 PM)Vinoco schreef: [ -> ] (11-04-2020 09:46 AM)fleer schreef: [ -> ]Muga Prado Enea 2006
Gemaakt van 80% Tempranillo en 20% Grenache, 36 maanden in Franse eik, Mooi in balans en zacht, mijn beste fles tot hiertoe 94p
Dat vind ik nu een wijn waar je bij moet drinken. Dat vind ik overigens bij zo goed als alle Grand Reserva wijnen uit Spanje en Riserva wijnen uit Brunello. Te veel hout waardoor ze "lomp" worden en snel uitdrogen. De reserva of zelfs crianza versie bevalt me vaak beter.
Geniet ervan Fleer. De zon doet je in ieder geval in Spanje wanen. De april Spanje trip is reeds gecancelled. De eind Mei Spanje trip geloof ik ook niet in. Nu maar hopen dat de eind Juni en September Spanje trips wel doorgaan.....ik mis de Spaanse gastronomie!
Krijg zin in iets Spaans. Dank Fleer voor de inspiratie. Ik ga iets Spaans uit de kelder halen.
Als ik het goed gehoord heb zou men in Spanje beslist hebben om de grens gesloten te houden tot na de zomer. Dat moet voor dat land toch een economische catastrofe zijn!
(11-04-2020 12:20 PM)wvd schreef: [ -> ] (11-04-2020 12:12 PM)Vinoco schreef: [ -> ] (11-04-2020 09:46 AM)fleer schreef: [ -> ]Muga Prado Enea 2006
Gemaakt van 80% Tempranillo en 20% Grenache, 36 maanden in Franse eik, Mooi in balans en zacht, mijn beste fles tot hiertoe 94p
Dat vind ik nu een wijn waar je bij moet drinken. Dat vind ik overigens bij zo goed als alle Grand Reserva wijnen uit Spanje en Riserva wijnen uit Brunello. Te veel hout waardoor ze "lomp" worden en snel uitdrogen. De reserva of zelfs crianza versie bevalt me vaak beter.
Geniet ervan Fleer. De zon doet je in ieder geval in Spanje wanen. De april Spanje trip is reeds gecancelled. De eind Mei Spanje trip geloof ik ook niet in. Nu maar hopen dat de eind Juni en September Spanje trips wel doorgaan.....ik mis de Spaanse gastronomie!
Krijg zin in iets Spaans. Dank Fleer voor de inspiratie. Ik ga iets Spaans uit de kelder halen.
Als ik het goed gehoord heb zou men in Spanje beslist hebben om de grens gesloten te houden tot na de zomer. Dat moet voor dat land toch een economische catastrofe zijn!
Voor toeristen is men dat inderdaad aan het overwegen maar ik ben geen toerist dus heb daar geen last van. Moet het overigens eerst nog zien gebeuren. Hoop het niet voor veel ondernemers.