wijnliefhebbers

Volledige versie: Herhalingsles Franse wijnen
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Alle redenen zijn goed om in de flessen te vliegen, dus organiseerde één van m'n medecursisten een herhalingsles: 13 Fransozen (en 2 Italianen als teaser voor de cursus Wereldwijnen die in september start) kwamen op de tafel. Heb niet alles even goed genoteerd. Maar hierbij toch een overzicht van de beste wijnen:

Wit

Chateau Revelette - Grand Blanc 2012 - IGP
Deze knap gemaakte Provencewijn (bio trouwens) op basis van 100% Chardonnay heeft een aangename frisse neus (iedereen dacht aan een Sauvignon). In de mond koppelt deze wijn fraicheur aan rondeur. Zalig fris & fruitig! Maar de Chardonnay was echt wel onherkenbaar (misschien die molligheid) ondanks het feit dat deze wijn toch hout heeft gehad.

Jean Baptise Adam 2009 - Alsace Grand Cru - Gewurztraminer Cuvée Jean Baptiste
Elegante en frisse neus met de typische kenmerken van een Gewurz (ananas, passievrucht & lychee!!) In de mond ook mooi in balans: een steekspel van zuren & exotisch fruit die deze wijn erg aangenaam maken.
Complexe afdronk

Rood

[b]Domaine de la Renardière (Pupillin) - Arbois - 2011 – Poulsard
Op het eerste zicht dacht iedereen aan een Pinot (alleen al die kleur)! Knappe wijn met complexe en lange afdronk. Echt genieten! Een grote verscheidenheid aan geuren ook: animaliteit (leder, stal), rood fruit (aardbei) & bosbes. Eentje om te onthouden!

Chateau Lalande – Listrac - 1986

Wat is deze wijn toch mooi overeind gebleven, en dat na 28 jaar! Weinig tot niet tertiair. Het rood & zwart fruit zitten er nog steeds in! Ook tabak & cacao. Qua mondgevoel blijft deze wijn nog perfect recht, met zelf nog de nodige zuren & tannines als backbone. Mooi in balans!

Chateau Chasse Spleen – Moulis - 2004

Deze Moulis was toch wel de topper van de avond. Ondanks dat ie nog een pak reserve heeft (genoeg tannines & zuren om nog lange jaren mee te gaan), was deze gisteren toch al mooi op dronk. Vooral de kruidigheid (kruidnagel, zwarte peper), cacao, sigarenkisten en zwart fruit domineerden in de geur.

La Grace Dieu – Saint Emilion Grand Cru – 2010

Typische fruitgebak- neus bracht ons direct naar Merlot en dus naar de rechteroever. Ondanks oogstjaar toch nu al lekker evenwichtig & zacht in de mond

Tour du Bon – Bandol – 2004
Het zwarte fruit, leder en sigarenkistje die uit het glas spat, verraadt dat dit om een Bandol gaat (al moet ik toegeven dat deze link sneller door anderen werd gemaakt - shame on me). Wijn die nu al echt genieten is maar volgens mij nog een stuk langer meekan

Reverdito – Langhe Nebbiolo – 2011
Van deze rising star van de Barolo dronken deze soepele & elegante wijn! Nu al erg mooi op dronk. Wekt bij mij de nieuwsgierigheid op om ook ’s z’n Barolo te proberen.
Die Chasse Spleen heb je trouwens mooi herkend, tot op het Chateau zelf.. Chapeau! Wink - vond m inderdaad ook de topper van de avond, naast de schitterende gewurtz van Adam. Bedankt voor t verslagje!
Koppelingen