Hertog Jan, zaterdag 13 oktober.
Na een dagje in een zonovergoten Brugge rond te kuieren, om 20u richting Hertog Jan.
Het is ons eerste bezoek aan een 3* zaak, de verwachtingen zijn hoog gespannen!
We worden heel vriendelijk ontvangen en worden naar onze tafel begeleid. Tafeltje voor 2, aan het raam, met zicht op de hele zaal, ideaal!
We gaan zitten en worden voor een 2e keer welkom geheten door sommelier en rechterhand van Chef Gert, Joachim.
Er wordt heel vakkundig een stoffen servet op onze schoot gemikt dmv een houten vorkje, classy
Voor mn vrouw brengen ze een krukje, om de handtas op te plaatsen mevrouw, classy
We worden een derde keer welkom geheten door nog iemand anders, die ons verteld dat we de formule 'Hertog Jan integraal all in' (485pp) hebben gekozen en of die keuze nog klopt, tuurlijk, doen!
Kiezen we de dranken formule (160pp), includes apero, wijnen, waters en koffie, of kiezen we uit de wijnkaart?
Ervaring leert ons dat wijnen echt wel duur zijn dus kiezen we de aangepaste formule.
De champagnekar komt langs, André Clouet blijkt de huischampagne te zijn.
Brut (25pp), rosé (30pp) of vintage (35pp) zijn er voor handen.
We kiezen beiden de Brut. Er wordt een royal glas ingeschonken.
Er volgen 4 (!) hapjes:
zalm/komkommer/ dille
rillette BBQ style
West-Vlaams Rood Rund
koffie/aardappel/vanille
en die worden allemaal met hetzelfde glas champagne genuttigd. Ik ben nogal een 'rappe' drinker, maar de hoeveelheid is echt dik oké, en het glas gaat effectief de 4 hapjes mee!
Daarna worden we gevraagd of we even de keuken willen zien.
We tronen mee, en krijgen een inkijk in de keuken. Dit blijkt het oude gedeelte van de boerderij te zijn, die geklasseerd is dus mocht er heel weinig, zo niks veranderd worden.
Indrukwekkend! 12 chefs lopen heen en terug, allemaal rond hun eigen eilandje. Amuses, voorgerecht, hoofdgerecht, dessert....
We krijgen daar zowaar nog een laatste hapje aangeboden.
passievrucht/ganzelever/zoethout
Terug naar onze plaats, intussen liggen onze servietten terug mooi opgevouwd op hun plaats.
Nu volgen er 5 (!) voorgerechtjes.
kaviaar/chips/plankton
"la vie en rose"
coquille/aardpeer/rammenas
parelhoen/cèpes/kruiden
witte truffel/aardappel/zoete ui
Dan volgt het hoofdgerecht.
Wagyu "Stroganoff"
We verkiezen om de 2 (!) desserts te skippen en gaan voor de kaasplank (8pp) surplus.
De kaaskar komt langs en we kiezen een 5tal kazen.
Of we koffie willen? Uiteraard.
Gevolgd door de snoepjeskar!
Cuberdons, marsmellow, mellowcakes, vlaai uit Dendermonde (geboortestad Chef Gert), framboostaart, 4 smaken macerons,...
We sluiten af met 2 huisgemaakte Limoncello (15pp), voor mij de 'gewone' citroen, voor de vrouw de bloedsinaasappel.
En nu de wijnen
Geen notities, dat ging hier nu echt niet.
Telkens we ergens gaan eten vraag ik om de wijnen die we aangeboden krijgen tijdens de maaltijd te noteren.
Nergens wordt daarop ingegaan, vreemd.
Dit keer vroeg ik gewoon niks, met als gevolg dat ik onvolledige info heb, maar das nog beter dan niks
1. Een tokaj uit Hongarije
2. Een Touraine, Loire
3. Virginia Dare Viognier Two Arrowheads California 2013
(Coppola Winefamily blijkbaar)
4. Tempos Vega Oremus Furmint 2015
5.Braida Barbera d'Asti Montebruna 2016
6.Mosaique Bergen, Indian Pale Lager 4.5%
7.Vinatigo Volcanic Wines Tenerife 2016
8. Madeira
Stuk voor stuk lekkere wijn die bij de gerechten passen.
Prijs kwaliteit helemaal niet oké, maar dat weten we natuurlijk reeds wanneer we reserveren.
Dit is nu eenmaal de gastronomische top van België en dat moet wat kosten.
Hertog Jan sluit de deuren op 23 december en dus blijft er slecht 1 3* over in België.
Voelen we ons bedrogen of uitgekleed?
Helemaal niet, de prijs van de menu stond vast, idem voor de aangepaste drankformule, beide prijzen wisten we vooraf.
Voor kaas moet er altijd bijbetaald worden en de limoncello hebben we zelf bijgevraagd!
Wanneer je iedere dag 1.48 euro pp spaart dan eet je op de laatste dag van het jaar de "all in menu" met bijpassende drankformule.... çava toch
, er wordt door sommigen meer gerookt per dag
Totaalprijsje 2 personen all in: 1083 euro
Het is een avond die we in alle waarschijnlijkheid maar 1 keer in ons leven zullen meemaken, dinerend in een 3* Michelin, dus hebben we er geen spijt van.
Na de maaltijd worden we door iemand van het restaurant terug naar ons hotel gebracht, in de Jaguar, classy
Owja, nog enkele richtprijsjes onthouden voor mn medewijnliefhebbers!
Veuve Cliquot La Grande Dame 2006 400 euro.
Pol Roger Cuvee Winston Churchill 450 euro.
Chateau Ormes de Pez 2011, St Estephe 120 euro
Chateau Haut-Bailley 2007, Pessac Leognan 275 euro
Chateau Leoville-Poyferré 2010 410 euro
Chateau Ducru-Beaucaillou 1985 520 euro
Chateau Angelus 1982 995 euro
Chateau Latour 1983 1325 euro
Chateau Margaux 1982 2950 euro