03-09-2014, 02:15 PM
Oorspronkelijk hadden Gerd en ik gepland om een wedstrijdje Sauvignon Blanc te houden tussen Oliver Zeter (beste Duite SB in 2014) en Von Winning (plaats 2 en 4). http://weinreporter.net/sauvignon/oliver...ophy-2014/
Ik had 3 cuvees van Zeter liggen en Gerd ging 3 Von Winnings meebrengen. Omdat wedstrijden leuker zijn met publiek werden een paar forummers en Duitsland experts uitgenodigd en ...............
ons wedstrijdje is uiteindelijk uitgegroeid tot een europese niet franse SB tasting van zo maar eventjes 24 SB wijnen .
Tot verbazing van de tasters werd het een mooie leerrijke tasting en ging het het proeven van zo'n aantal SBs verbazend vlot. Verschillende stijlen, verschillende landen, zeer divers en interessante conclusies. In het algemeen kwamen de basiscuvees zonder hout er het beste uit qua onmiddellijk drinkplezier. Bij de houtgelagerde hadden we de indruk dat ze te jong gedronken worden. De betere domeinen waren voor mij Zeter (DE) en zeker qua PQ enkele mooie cuvees, Von Winning (DE), Neumeister (OOST), Tement (OOST) en de Vette di San Leonardo (IT).
De 6-wedstrijd wijnen werden in indentieke karaffen gegoten en in willekeurige volgorde geproefd, de inhoud werd pas na de 6de wijn bekend gemaakt:
1.Oliver Zeter, Steingebiss 2013, Pfalz
Lichte impressie van brandnetels, stekelbes, mineraal, citrus, pompelmoeszeste. Fijn fruitig, strak en veel zuurtjes. Heel licht bittertje in de afdronk. Mooie starter 91
2.Von Winning 500 2012, Pfalz
Duidelijk hout, karamel, gerookt, geel en tropisch, mineraal. Vol rond en breed met behoorlijk wat zuurtjes in de afdronk komt er een mooi appelsientje opduiken; Ambitieuze wijn die al mooi in elkaar zit maar voor mij toch nog wat jaren nodig heeft. 91++
3.Zeter, weinbären SB 2013, Pfalz
Precies de combinatie van de twee vorige. Meer fruit, steenfruit, witte perzik, kruisbes, grassig, citrus. Rijper fruit, wat meer body, materie opnieuw sappige zuurtjes die het fruit mooi omkaderen en kalk in de afdronk. Iedereen akkoord mooie speelse en super genietbare wijn. 92
Bij het onthullen van de karaffen was iedereen enorm verrast dat dit de basiscuvee van Zeter was.
4. Von Winning, I 2012, Pfalz
Hout, rijp fruit. Breed, rond, cremeux, snoepjesimpressie maar de zuren zorgen dat het zoetje op zijn juiste plaats blijft. Een alcoholopstootje in de afdronk. 88
5. Zeter, Grosse Bären, Blanc Fumé 2012, Pfalz
Omdat ik wist dat op dag 1 de houtindrukken nogal in your face waren had ik deze een dag op voorhand opengetrokken en in de frigo bewaard.
Mineraal, pompelmous, kruiden, karamel. Het hout is hier subtieler aanwezig. Zeer precies in de mond, levendige zuurtjes, heel rijp maar toch veel frisheid en een lange aangename afdronk. 92
6. Von Winning, I 2011, Pfalz
Hout is hier ook minder, kruisbes, mineraal, citrus. Pas in het glas is deze springerig en wringen de zuurtjes. Na een tijdje vind alles zijn plaats (of toch bijna) en is deze een stuk beter geworden. 87
Vooraleer de rest van de niet franse europeanen aan te vallen moest er toch een "referentiewijn" op tafel komen
7. Henri Bourgeois, Côte des Monts Damnées 2009, Sancerre (Fr)
Grassig, brandnetels, pompelmoes. Mond weinig opvallend correct zonder een wauw) gevoel, mistte misschien wat fraicheur 86
en dat de niet-franse
8. Boravitza, Sauvignon gris 2013, (Bulg)
Speciaal neuzeke marsepein, rijpe appel en peer (doet bio aan). Heel brede aanzet, rijp fuit, ook brede afdronk. 85
9.Livio felluga, Sauvignon Colio, Friuli 2012 (It)
Grassig en een weinig fruit. Frisse aanzet, pompelmoesbittertje, vrij éénvoudig mondgevoel en alcoholopstootje 85
10; Spanish White Guerilla 2011, SB uit Riojastreek (Sp)
Vreemd eerst appelsiensap met cider, dan één af ander kruidensapje maar niet echt een wijngevoel 77
11.San Leonardo, Vette 2012, Dolomiti (It)
Een vrij timide en gesloten neus, citrus wat steenfruit; In de mond van een heel andere grootorde. Zeer fijn en precies fruit en een mooi subtiel bittertje naar het einde toe. 90-91
12. Tement, Zieregg 2009 GC, sudsteiermark (Oost)
Fijn hout, licht grassig, kruisbes, een exotisch tintje, litchee. Rijp fruit, rond, diepgang 91+
13. Tement, Grasnitz 2011 (1erCru), sudsteiermark (Oost)
Zeer mineraal, enorm Silex. Strak omlijnd de zuurtjes zijn iets te citrique 89
14. Tement, St. Klassik SB 2012, sudsteiermark (Oost)
Grastoetsje, mooi fruit, witte perzik. Zeer zuiver en precies. Een Pure-F wijn puur fruit. 90
15. Gross, Sulz 2011, erste Lage, (Oost)
Mineraal, rond fluwelig (help niet echt veel genoteerd hier) 88+
16. Livio felluga, Sauvignon Colio, Friuli 2012 (It)
Kruisbes, buxus. Fris mondgevoel, mooie eenvoud, evenwicht, lekker. 89
Jawel dezelfde wijn als 9 maar een duidelijk flesverschil. Heb ze speciaal nog eens naast elkaar gedronken en bleef bij het puntenverschil.
17. Parusso, Rovello 2011, Langhe (It)
Verweven houttoets, weinig interessant 84
18 Neumeister, Klaussen (1er cru) 2011, Südoststeiermark (Oost)
Ook hier een timide neus, maar je voelt dat er meer zit. In de mond fijn elegant, kracht en materie die op een subtiele manier los gelaten wordt. Nice 92
19. Neumeister, Steirische Klassik 2012, Südoststeiermark (Oost)
Puur fris vibrant; Speelse wijn die je in één ruk leegdrinkt ... yes I want more 90
20. Terlano, Quartz 2008, Alto Adige (It)
Licht hout, kruidig, boterig, appelcake, kaneel, tropisch. Materie, ondersteunende zuren, rijp mondgevoel; Had miscchien wat vroeger gedronken mogen worden. 88
21. Kavaklidere, Aegean 2012, Anatolia (Turk)
Fruit springt uit het glas, rijp en kruidig. Zalvend, fruitig, licht zoetje dat niet genoeg zuurtjes tegenkomt om gekadreerd te blijven, ook een alcohol afdronk 85
22. Morgenhof ? ? ? ?(Z-Afr) een mol
Buxus, grassig, citrus. Fruitige zuurtjes, sappig en lekker. Archetype
SB en voor Roeland typisch Z-Afr .. he was right. 87
23.Marques de Riscal, SB 2012, Rueda (Sp)
Appelcompote, gestoofd fruit, mist relief en zuren. niets om te onthouden 82
24 Marques de Riscal, SB 2013, Rueda (Sp.)
Ik wist dat dit dezelfde wijn moest zijn maar dacht dat Filip me een toerke wou lappen. Buxus, rijp fijn geparfumeerd fruit, witte perzik. Zeer puur fruit en sappig een enorm verschil met 2012. PQ gewijs een deal 86-87
Als afsluiter ben ik nog snel de kelder ingedoken om een paar roodjes op te vissen
25 Terres Dorées (JP Brun), Grille Midi 2010, Fleurie
Niemand herkende hier Gamay in waarschijnlijk omdat ze traditioneel wijnmaken en totaal geen macération gebruiken
Aardbeienconfituur, poepegatjes, peper, kruidig. Sappig fruit maar met een stevige struktuur 89
26 Amiot-Servelle, Derrière la Grange, Chambolle-Mussigny 2004
Bacon, sinaas, licht rrod fruit, vlezig. Leuke afsluiter, knappe PN met een mooie struktuur 92
Ik had 3 cuvees van Zeter liggen en Gerd ging 3 Von Winnings meebrengen. Omdat wedstrijden leuker zijn met publiek werden een paar forummers en Duitsland experts uitgenodigd en ...............
ons wedstrijdje is uiteindelijk uitgegroeid tot een europese niet franse SB tasting van zo maar eventjes 24 SB wijnen .
Tot verbazing van de tasters werd het een mooie leerrijke tasting en ging het het proeven van zo'n aantal SBs verbazend vlot. Verschillende stijlen, verschillende landen, zeer divers en interessante conclusies. In het algemeen kwamen de basiscuvees zonder hout er het beste uit qua onmiddellijk drinkplezier. Bij de houtgelagerde hadden we de indruk dat ze te jong gedronken worden. De betere domeinen waren voor mij Zeter (DE) en zeker qua PQ enkele mooie cuvees, Von Winning (DE), Neumeister (OOST), Tement (OOST) en de Vette di San Leonardo (IT).
De 6-wedstrijd wijnen werden in indentieke karaffen gegoten en in willekeurige volgorde geproefd, de inhoud werd pas na de 6de wijn bekend gemaakt:
1.Oliver Zeter, Steingebiss 2013, Pfalz
Lichte impressie van brandnetels, stekelbes, mineraal, citrus, pompelmoeszeste. Fijn fruitig, strak en veel zuurtjes. Heel licht bittertje in de afdronk. Mooie starter 91
2.Von Winning 500 2012, Pfalz
Duidelijk hout, karamel, gerookt, geel en tropisch, mineraal. Vol rond en breed met behoorlijk wat zuurtjes in de afdronk komt er een mooi appelsientje opduiken; Ambitieuze wijn die al mooi in elkaar zit maar voor mij toch nog wat jaren nodig heeft. 91++
3.Zeter, weinbären SB 2013, Pfalz
Precies de combinatie van de twee vorige. Meer fruit, steenfruit, witte perzik, kruisbes, grassig, citrus. Rijper fruit, wat meer body, materie opnieuw sappige zuurtjes die het fruit mooi omkaderen en kalk in de afdronk. Iedereen akkoord mooie speelse en super genietbare wijn. 92
Bij het onthullen van de karaffen was iedereen enorm verrast dat dit de basiscuvee van Zeter was.
4. Von Winning, I 2012, Pfalz
Hout, rijp fruit. Breed, rond, cremeux, snoepjesimpressie maar de zuren zorgen dat het zoetje op zijn juiste plaats blijft. Een alcoholopstootje in de afdronk. 88
5. Zeter, Grosse Bären, Blanc Fumé 2012, Pfalz
Omdat ik wist dat op dag 1 de houtindrukken nogal in your face waren had ik deze een dag op voorhand opengetrokken en in de frigo bewaard.
Mineraal, pompelmous, kruiden, karamel. Het hout is hier subtieler aanwezig. Zeer precies in de mond, levendige zuurtjes, heel rijp maar toch veel frisheid en een lange aangename afdronk. 92
6. Von Winning, I 2011, Pfalz
Hout is hier ook minder, kruisbes, mineraal, citrus. Pas in het glas is deze springerig en wringen de zuurtjes. Na een tijdje vind alles zijn plaats (of toch bijna) en is deze een stuk beter geworden. 87
Vooraleer de rest van de niet franse europeanen aan te vallen moest er toch een "referentiewijn" op tafel komen
7. Henri Bourgeois, Côte des Monts Damnées 2009, Sancerre (Fr)
Grassig, brandnetels, pompelmoes. Mond weinig opvallend correct zonder een wauw) gevoel, mistte misschien wat fraicheur 86
en dat de niet-franse
8. Boravitza, Sauvignon gris 2013, (Bulg)
Speciaal neuzeke marsepein, rijpe appel en peer (doet bio aan). Heel brede aanzet, rijp fuit, ook brede afdronk. 85
9.Livio felluga, Sauvignon Colio, Friuli 2012 (It)
Grassig en een weinig fruit. Frisse aanzet, pompelmoesbittertje, vrij éénvoudig mondgevoel en alcoholopstootje 85
10; Spanish White Guerilla 2011, SB uit Riojastreek (Sp)
Vreemd eerst appelsiensap met cider, dan één af ander kruidensapje maar niet echt een wijngevoel 77
11.San Leonardo, Vette 2012, Dolomiti (It)
Een vrij timide en gesloten neus, citrus wat steenfruit; In de mond van een heel andere grootorde. Zeer fijn en precies fruit en een mooi subtiel bittertje naar het einde toe. 90-91
12. Tement, Zieregg 2009 GC, sudsteiermark (Oost)
Fijn hout, licht grassig, kruisbes, een exotisch tintje, litchee. Rijp fruit, rond, diepgang 91+
13. Tement, Grasnitz 2011 (1erCru), sudsteiermark (Oost)
Zeer mineraal, enorm Silex. Strak omlijnd de zuurtjes zijn iets te citrique 89
14. Tement, St. Klassik SB 2012, sudsteiermark (Oost)
Grastoetsje, mooi fruit, witte perzik. Zeer zuiver en precies. Een Pure-F wijn puur fruit. 90
15. Gross, Sulz 2011, erste Lage, (Oost)
Mineraal, rond fluwelig (help niet echt veel genoteerd hier) 88+
16. Livio felluga, Sauvignon Colio, Friuli 2012 (It)
Kruisbes, buxus. Fris mondgevoel, mooie eenvoud, evenwicht, lekker. 89
Jawel dezelfde wijn als 9 maar een duidelijk flesverschil. Heb ze speciaal nog eens naast elkaar gedronken en bleef bij het puntenverschil.
17. Parusso, Rovello 2011, Langhe (It)
Verweven houttoets, weinig interessant 84
18 Neumeister, Klaussen (1er cru) 2011, Südoststeiermark (Oost)
Ook hier een timide neus, maar je voelt dat er meer zit. In de mond fijn elegant, kracht en materie die op een subtiele manier los gelaten wordt. Nice 92
19. Neumeister, Steirische Klassik 2012, Südoststeiermark (Oost)
Puur fris vibrant; Speelse wijn die je in één ruk leegdrinkt ... yes I want more 90
20. Terlano, Quartz 2008, Alto Adige (It)
Licht hout, kruidig, boterig, appelcake, kaneel, tropisch. Materie, ondersteunende zuren, rijp mondgevoel; Had miscchien wat vroeger gedronken mogen worden. 88
21. Kavaklidere, Aegean 2012, Anatolia (Turk)
Fruit springt uit het glas, rijp en kruidig. Zalvend, fruitig, licht zoetje dat niet genoeg zuurtjes tegenkomt om gekadreerd te blijven, ook een alcohol afdronk 85
22. Morgenhof ? ? ? ?(Z-Afr) een mol
Buxus, grassig, citrus. Fruitige zuurtjes, sappig en lekker. Archetype
SB en voor Roeland typisch Z-Afr .. he was right. 87
23.Marques de Riscal, SB 2012, Rueda (Sp)
Appelcompote, gestoofd fruit, mist relief en zuren. niets om te onthouden 82
24 Marques de Riscal, SB 2013, Rueda (Sp.)
Ik wist dat dit dezelfde wijn moest zijn maar dacht dat Filip me een toerke wou lappen. Buxus, rijp fijn geparfumeerd fruit, witte perzik. Zeer puur fruit en sappig een enorm verschil met 2012. PQ gewijs een deal 86-87
Als afsluiter ben ik nog snel de kelder ingedoken om een paar roodjes op te vissen
25 Terres Dorées (JP Brun), Grille Midi 2010, Fleurie
Niemand herkende hier Gamay in waarschijnlijk omdat ze traditioneel wijnmaken en totaal geen macération gebruiken
Aardbeienconfituur, poepegatjes, peper, kruidig. Sappig fruit maar met een stevige struktuur 89
26 Amiot-Servelle, Derrière la Grange, Chambolle-Mussigny 2004
Bacon, sinaas, licht rrod fruit, vlezig. Leuke afsluiter, knappe PN met een mooie struktuur 92