Als gewone genieter van wijn, zonder verdere kennis of opleiding in deze richting vraag ik me het volgende af: Als ik een fles rode wijn open en op de tweede dag smaakt me die beter (complexer, meer geïntegreerd) dan op de eerste dag, heb ik hem dan te vroeg geopend? Is het bewaarpotentieel dan groter dan bij een wijn waarbij ik dat niet ervaar?
Goh, daar bestaan enkele 'vuistregeltjes' voor.
Ikzelf ben ook nog té groen om daar een professionele uitspraak over te doen, volg nog maar 1 jaar wijnles.
Maar ik meen me te herinneren dat een extra dag ongeveer overeenkomt met een jaartje kelderrust.
(05-09-2014 09:21 AM)Monique schreef: [ -> ]Als gewone genieter van wijn, zonder verdere kennis of opleiding in deze richting vraag ik me het volgende af: Als ik een fles rode wijn open en op de tweede dag smaakt me die beter (complexer, meer geïntegreerd) dan op de eerste dag, heb ik hem dan te vroeg geopend? Is het bewaarpotentieel dan groter dan bij een wijn waarbij ik dat niet ervaar?
goeie vraag... maar geen eenvoudig antwoord, vrees ik. Wat Dc zegt over één dag, één jaar rust heb ik ook al gehoord. Maar ik weet niet hoe ver je dat kan doortrekken... Neem nu een barolo die eigenlijk nog tien jaar zou moeten liggen, die zal niet op zijn best zijn tien dagen na openen, maar mag je in de pompbak gooien.
Anderzijds zijn er wijnen die nu perfect drinkklaar zijn, die wel nog mooi kunnen evolueren en zelfs verbeteren. Mijn ervaring met de betere languedocwijnen die ik deze zomer gedronken heb, is dat velen daarvan al heel aantrekkelijk zijn nu, maar waarvan ik vermoed dat ze nog veel mooier kunnen worden. Dus dat zijn dan ook bewaarwijnen, maar dat is in dat geval niet zo duidelijk als bij een stugge bordeaux die nog veel tijd heeft om evenwichtig te worden.
En tenslotte is er natuurlijk je eigen voorkeur. Sommigen vinden het helemaal niet erg dat er nog duidelijk merkbare tannines in een wijn zitten, anderen houden dan weer van de tertiaire aroma's van oudere wijnen. Dus wanneer je een fles best opentrekt, hangt ook voor een deel van je eigen voorkeur af.
Heb je een karaf? Kan ook helpen om je wijn een snelle zuurstofkuur te geven als je vindt dat hij nog wat te hard is. Daar kan je eens mee experimenteren. Ook als je meerdere flessen hebt van dezelfde wijn, kan je dat opvolgen als je elk jaar eens een flesje opentrekt, dan zal je zelf goed zien hoe die evolueert.
Hoop dat je daar iets aan hebt...
(05-09-2014 10:17 AM)Olivier schreef: [ -> ] (05-09-2014 09:21 AM)Monique schreef: [ -> ]Als gewone genieter van wijn, zonder verdere kennis of opleiding in deze richting vraag ik me het volgende af: Als ik een fles rode wijn open en op de tweede dag smaakt me die beter (complexer, meer geïntegreerd) dan op de eerste dag, heb ik hem dan te vroeg geopend? Is het bewaarpotentieel dan groter dan bij een wijn waarbij ik dat niet ervaar?
goeie vraag... maar geen eenvoudig antwoord, vrees ik. Wat Dc zegt over één dag, één jaar rust heb ik ook al gehoord. Maar ik weet niet hoe ver je dat kan doortrekken... Neem nu een barolo die eigenlijk nog tien jaar zou moeten liggen, die zal niet op zijn best zijn tien dagen na openen, maar mag je in de pompbak gooien.
Anderzijds zijn er wijnen die nu perfect drinkklaar zijn, die wel nog mooi kunnen evolueren en zelfs verbeteren. Mijn ervaring met de betere languedocwijnen die ik deze zomer gedronken heb, is dat velen daarvan al heel aantrekkelijk zijn nu, maar waarvan ik vermoed dat ze nog veel mooier kunnen worden. Dus dat zijn dan ook bewaarwijnen, maar dat is in dat geval niet zo duidelijk als bij een stugge bordeaux die nog veel tijd heeft om evenwichtig te worden.
En tenslotte is er natuurlijk je eigen voorkeur. Sommigen vinden het helemaal niet erg dat er nog duidelijk merkbare tannines in een wijn zitten, anderen houden dan weer van de tertiaire aroma's van oudere wijnen. Dus wanneer je een fles best opentrekt, hangt ook voor een deel van je eigen voorkeur af.
Heb je een karaf? Kan ook helpen om je wijn een snelle zuurstofkuur te geven als je vindt dat hij nog wat te hard is. Daar kan je eens mee experimenteren. Ook als je meerdere flessen hebt van dezelfde wijn, kan je dat opvolgen als je elk jaar eens een flesje opentrekt, dan zal je zelf goed zien hoe die evolueert.
Hoop dat je daar iets aan hebt...
Akkoord met Olivier.
Relatief jonge wijnen zijn veelal de dag erop een stuk beter dan na openen. Anderzijds, héél jonge Médoc uit een klassiek jaar kan na een dag wat harder overkomen door de tannines die minder gecamoufleerd worden door het exuberante fruit en hout direct na openen. de derde dag kan het fruit dan weer plots enorm komen opzetten.
Het blijft dus inderdaad een beetje experimenteren en uitproberen, leren door scha en schande.
BTW, het 'regeltje' van een dag per jaar geldt misschien wel om de houdbaarheid van de wijn enigszins te voorspellen (wijn met veel materie zal langer goed zijn na openen) maar het is helemaal niet zo dat een wijn die 1 dag open staat vergelijkbare geur- en smaakpatronen zal hebben dan een wijn na een jaar in fles.
Bedankt voor jullie reacties, ik zal inderdaad eens gaan bijhouden hoe ik de wijn ervaar op dag een, twee en soms drie ;-) zodat ik het bij de volgende fles kan vergelijken.
Ik heb het onlangs nog bij een Ch. de Sales 2010 gehad, de eerste dag vond ik hem maar matig, weinig diepgang, vlak. De tweede dag gaf de wijn zich helemaal bloot, mooi fruit, vol, goede afdronk. Hetzelfde heb ik regelmatig bij een aantal Italiaanse wijnen gehad, misschien moet ik ze inderdaad iets langer laten liggen voordat ik ze open trek..
bij een goede Bdx linkeroever ervaar ik meestal wat Jo zegt.
Dag 1 - ok, dag 2 - valt weg, dag 3 - bloeit helemaal open
(05-09-2014 06:56 PM)Monique schreef: [ -> ]Bedankt voor jullie reacties, ik zal inderdaad eens gaan bijhouden hoe ik de wijn ervaar op dag een, twee en soms drie ;-) zodat ik het bij de volgende fles kan vergelijken.
Ik heb het onlangs nog bij een Ch. de Sales 2010 gehad, de eerste dag vond ik hem maar matig, weinig diepgang, vlak. De tweede dag gaf de wijn zich helemaal bloot, mooi fruit, vol, goede afdronk. Hetzelfde heb ik regelmatig bij een aantal Italiaanse wijnen gehad, misschien moet ik ze inderdaad iets langer laten liggen voordat ik ze open trek..
De Sales is dan weer Pomerol, maw veel Merlot, terwijl linkeroever-Bdx vaak meer Cab. Sauvignon heeft. Merlot is meestal vroeger te drinken dan Cab. Sauvignon. Dat speelt natuurlijk ook een rol...
Zoals zo vaak zijn er geen vaste regels, maar zit de fun er voor de wijnliefhebber in om dingen uit te proberen, er helemaal naast zitten, nadenken over zijn proefervaringen, en dan weer helemaal opnieuw beginnen
Tijdje geleden een soortgelijk experiment gehad. Drie wijnen die jong bij velen niet echt in de smaak vallen, een week met stop erop in de koelkast. Cedre 2010, Persia 2010 en Nadal 2010. Wel na die week waren die mooi afgevlakt en zeer mooi om te drinken. Kleine opmerking, ik heb ze zelf niet kunnen proeven toen ze net open waren. Reden om dit nog eens over te doen...