Aangezien ik vandaag 30 ben geworden, heb ik met mijn lief een flesje Bollinger Special Cuvée gekocht.
Dit stond daarnet op het menu:
-Bordje verrukkelijke paté, in porto gekonfijte sjalot, toastje en verkruimelde speculoos
-Knapperig slaatje met croutons, peterselie, langoustines en stukjes kabeljauw, snippers pata negra, olijfolie en goede rode wijnazijn
-Asperges, coquilles, hollandaisesaus, bieslook
De Champagne paste overal bij. Op een paar gelegenheden dronk ik deze wijn en telkenmale was daar niets op aan te merken. Deze neus had iets oxidatief. Door de "bewaring" in de plaatselijke Delhaize? (net alsof ik een glas Fallet Prévostat aan het drinken was) Echt storen deed het niet. Mond was echt mooi gevuld, perfect evenwichtig. Zeer goede Champagne.
Vorige week proefde ik bij Tienne een grand cru van De Sousa. (precieze gegevens ontglippen mij) Die was nog een stukje beter. Kleur was geler; neus met brioche en bisquit en een hemelse afdronk..
Merci!
@Matten
PROFICIAT!
Jij op 19 april 30 jaar, ik op dezelfde dag 35.
Een groot verschil: mijn vrouw drinkt niet, geen druppel. Moet ik daar nu content mee zijn of niet...
Gelukkige Verjaardag!
ik hou het bij één smilie, less is more :-)
Merci gasten! EN proficiat Tom! Maar ze financiert wel mee in de wijnen die ze niet drinkt?
Nogmaals proficiat Matten, ook de andere forumbezoekers die er in april een jaartje bijzetten
De Sousa brut Réserve Grand cru blanc de blancs, gekocht in vertrouwen bij wijnhuis Mario te Ingelmunster. Mooie fles! (30.95 euro).
Proficiat Matten, en ik hoop dat de Bollinger goed was. Ik had ooit eens een Bollinger die... van het stopsel had. Het was wel de gewone cuvée, maar toch... Shit happens.
@ Tom: mijn schoonzus drinkt ook geen druppel, waardoor mijn broer ook zeer weinig wijn drinkt. Ik vind het jammer. Wij drinken doe je eigenlijk zelden alleen hé...
@ Matten en Tom: gelukkige verjaardag met een paar dagen retard.
Die Bollinger is heel mooi (nu helaas 40 in Delhaize, tot voor 2 jaar 31). Persoonlijk vind ik Jacqueson P/Q nog net iets beter. De Sousa Cuvée brut Réserve GC blanc de blancs moet ik dringend eens proeven, heb wel al de Cuvée des caudalies GC geproefd, maar die vond ik te duur voor wat ie was. Maar als je ooit de gelegenheid krijgt: de gewone KRUG. Gewoon van een andere planeet !
Merci mannen!
De gewone Krug
. Yep, tweemaal het geluk gehad dat iemand daarmee trakteerde. Inderdaad een belevenis.. Ook de cuvée Winston Churchill van Pol Roger is zo'n (onbetaalbare) klepper, maar helemaal anders van stijl. Krug heeft een strakheid en een frisheid, terwijl die Churchill zeer toepasselijk veel molliger is. Toch echt alsof je een grote witte Bourgogne van de Cortonheuvel in je glas hebt. Enige minpunt was de net iets te overdreven hout-, karamel- en botertoets. (waarschijnlijk wat jong)
(22-04-2010 10:14 AM)BrunoB schreef: [ -> ]@ Matten en Tom: gelukkige verjaardag met een paar dagen retard.
Die Bollinger is heel mooi (nu helaas 40 in Delhaize, tot voor 2 jaar 31).
Yep, ik heb pas een winkeltje in Rijsel gevonden waar de Bollinger te koop is voor circa 32 euro.
Ik ga Bollinger volgende week bezoeken. Ben benieuwd en verwacht er eigenlijk wel veel van. Daarna staan Jacquesson, Tarlant en Paul Dethune nog op het programma, hard werken dus
tarlant? Heb ik nog liggen in de kelder: extra brut! best te pruimen!!
Tarlant is zelfs delicious Peter en BTW biodynamisch. De Cuvée Louis is grandioos.
Benieuwd naar je verslag, Olaf
Zeer interessant parcours uitgestippeld Olaf. De cuvée Louis van Tarlant is idd heel mooi. De zero brut ook, maar de meeste mensen vinden die champagne te zuur (eentje geschonken aan mijn vader, heeft er kirr van gemaakt
. Ze hebben ook een interessante 100 % pinot meunier, en een cuvée met pré-philoxera stokken (cuvée d'antan dacht ik): blijkbaar een perceel op zandgrond waar de druifluis niet goed gedijt.
@ vinejo: sedertdien geef ik "aangepaste wijnen".
om te eten had je beter een millesimé 1998 of 2000 genomen en dan lekker gedecanteerd.
Bollinger R.D. 1990.
Schitterende herinneringen aan de R.D.
Het degorgement is gebeurd in 2005.
Kleur: Mooie goudgele kleur
Neus: rijp, rozijnen, gist
Mond: Te ver geevolueerd. champignonsmaak gevolgd door zuren.
Foute fles?
Ga de kelder in duiken voor een mooie fles Bordeaux.
(03-10-2010 07:56 PM)Pat Leoville schreef: [ -> ]Bollinger R.D. 1990.
Schitterende herinneringen aan de R.D.
Het degorgement is gebeurd in 2005.
Kleur: Mooie goudgele kleur
Neus: rijp, rozijnen, gist
Mond: Te ver geevolueerd. champignonsmaak gevolgd door zuren.
Foute fles?
Ga de kelder in duiken voor een mooie fles Bordeaux.
Ik sta altijd sceptisch tegenover een oud millésimé uit de Champagne
Een hoofdkenmerk voor mij is frisheid bij deze drank en de meeste oudere jaargangen als millésimé die ik dronk hadden dit niet ongeacht het domein van afkomst.(BTW ik ben niet een echte champagnedrinker).
Hopelijk vond je een mooie Bordeaux.
En zo ik al vermoed steekt daar heel wat goeds in je keldertje.
In this case Pat Leoville looked in his case Las Cases
Heb thuis de Bollinger Grande Année 1999 liggen. volgend jaar gaat ie open .. ben benieuwd.
Ik sta altijd sceptisch tegenover een oud millésimé uit de Champagne
Een hoofdkenmerk voor mij is frisheid bij deze drank en de meeste oudere jaargangen als millésimé die ik dronk hadden dit niet ongeacht het domein van afkomst.(BTW ik ben niet een echte champagnedrinker).
Champagne kan wel degelijk chitterend en verrassend lang verouderen. Vorig jaar een Dom Ruinart 1993 geproefd, mijn beste champagne ervaring ever. De wijn van respectabele leeftijd (17 jaar !) vertoonde geen spoor van de oxidatieve tonen die je zou verwachten, had nog de frisheid van een dartel veulen, was ongelofelijk vol en aromatisch en limburgs laaang. Naar mijn gevoel was ie nog niet eens aan zijn apogée. 1993 moet blijkbaar een zeer goed jaar zijn geweest in de Champagne. De datum van dégorgement is belangrijk (de betere champagneboeren vermelden die op het contra-etiket) Champagne kan nl. maar evolueren tot de degorgement. Daarna moet ie idealiter binnen de 2-3 jaar op.
Eigenlijk geldt de regel, dat je champagne even lang kan bewaren dan dat hij gerijpt heeft. Dus de toppers bij de grote wijnhuizen kunnen heel wat jaren mee. (natuurlijk is er ook hier een verschil van jaar tot jaar bij de Millésimés)
Wel uitkijken met veel Pinot Meunier, daar deze druif wel snel rijpt.
heb dit jaar het genoegen gehad om rd 95 te drinken en één glaasje vieilles vignes fr en ik moet zeggen dat die beiden ongelofelijk fris en jong oogden, zal ws iets te maken hebben met het bewaren op het domein zelf
Zelfs de allergoedkoopste Champagnes hebben er profijt van als ze na de botteling minstens 12 maanden rusten zodat de dosage goed integreerd.
Heeft er iemand een tip waar ik Bollinger (gewone cuvée) aan fatsoenlijke prijs kan vinden in België
?
39 euro in wijnen declerq kortrijk Bissegem
Inmiddels 39.95 euro. Was net hun catalogus aan het doorbladeren
.