Cepa Gavilan Crianza 2011:
100%Tempranillo, 12 maanden vatrijping
Robijnrode kleur met lichte evolutie.
Fruit komt erdoor in de neus gevolgd door toetsen van vanille.
Aanvankelijk een geur van aardbeigelei. Deze maakt echter snel plaats voor pruimen en vanille (houttoetsen).
Vlot drikbare wijn aan een schappelijke prijs (11-14 euro).
Moderne stijl die wel in de smaak valt.
Geen groots bewaarpotentieel, ik zou deze 2011 nu al opdrinken of eventueel nog max 2-3j bewaren maar zeker niet langer.
Cepa Gavilan 2009
Ribera del Duero
100% Tinto Fino (Tempranillo)
14% alcohol
Enige fles, gekocht bij LaBuenaVida, Mol (12,98 Euro)
Eerder bescheiden in de neus, rood fruit, ceder, eucalyptus, vanille & vooral (te) veel (zoet)hout.
Ook in de mond blijft het fruit wat op de achtergrond door het teveel aan hout, wat drop, verrassend veel fraicheur wel & mooi versmolten tannines.
Wijn met pluspunten, maar voor mij te gedomineerd door het hout.
Score : 84
Tel hier gerust 2 à 3 punten bij als je een oaky lover bent.
De oaky geur kan ik wel beamen.
Hoe heb je de fles geconsumeerd? Ik vond het fruit er aanvankelijk net wel uit komen dat nadien iets meer gedomineerd werd door de vanille.
1,5h voor consumptie geopend, geen karaf.
Het fruit was best aanwezig, vooral rood en best verfijnd ... de primaire smaak was echter het hout, te overheersend.
De 3 broers hebben tot in 1980 lid van de plaatselijke coöperatieve gewerkt. In 1980 hebben ze beslist om hun bijna 120ha van de beste
wijngaarden als eigen domein op te richten en te bottelen onder eigen naam. Sinds het begin werd de lat hoog gelegd: de 3 broers zijn elk op hun domein perfectionisten en willen enkel het beste.
Sinds 1989 is José-Manuel, de zoon van Benjamín, de oudste van de 3 broers, als oenoloog op het wijngoed. Sinds dat jaar zien we ook een radicale ommekeer in de stijl van de wijnen. José-Manuel heeft een perfecte maîtrise in het houtgebruik en kent zijn wijnen als zijn kinderen. Een doorgedreven selectie zorgt ervoor dat hier één van de beste Gran Reserva's van het land wordt gemaakt: als de wijn op de markt komt, is hij nog jong en vol leven. De exponent hiervan is hun topwijn: de Pérez Pascuas Gran Selección. Deze wijn is geen bom, doch wel de essentie van elegantie en finesse uit Ribera del Duero en zonder twijfel met de grootsheid van Vega Sicilia te vergelijken.
Pedrosa heeft,
Cepa Gavilan
Pedrosa Crianza
Pedrosa 'La Navilla'
Pedrosa Reserva
Pedrosa Gran Reserva
Perez Pascuas Gran Seleccion
Pedrosa Crianza 2007 ; zeker niet het beste jaar bij Pedrosa, komt scherper over dan bvb een 2009 Crianza wat dan weer een topjaar is voor de Bodega ... een 2009 Crianza is zo goed als evenwaardig aan een 2007 Rezerva en dat zegt veel, terug naar de crianza 2007, .... 18 maanden op eiken vaten (Frans en Amerikaans) en 6 maanden flesrijping alvorens hij op de markt komt, Pedrosa Crianza 2007 geef ik 90p
Pedrosa is grosso modo iets fruitiger dan andere wijnen in de Ribera del Duero, al zijn er nog die zich op één of andere manier kunnen onderscheiden.
Grts
We zijn nu één jaar en vier maanden later t.o.v. mijn vorige posting ... perfect op dronk, hij moet zelfs niet gedecanteerd worden, ik neig naar 91p.
Grts.
(01-04-2016 04:44 PM)fleer schreef: [ -> ]We zijn nu één jaar en vier maanden later t.o.v. mijn vorige posting ... perfect op dronk, hij moet zelfs niet gedecanteerd worden, ik neig naar 91p.
Grts.
Dronk hiervan in 2007 de 2004 en was zeer enthousiast:
http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/ar...ngoed.html
Toen 20 euro blijkbaar, zal nu wel meer zijn..?
In Belgie kost hem €23 en in Spanje €14+€2 trans= €16
Ik heb hem lang geleden in Spanje €16.36 incl transport betaald, dus hij is niet gestegen.
Maar als je echt wil weten wat zo'n Pedrosa crianza waard is dan zet je daar bvb een Sastre crianza tegenover of een Pesquera Crianza of misschien een Condado de haza reserva .... vervolgens herhaal je deze oefening in een hogere prijsklasse
Grts.
Om te beginnen even opgemerkt dat hier reeds 2 topics van zijn.
Samenvoegen?:
http://www.vinejo.freebb.be/thread-3710.html
Viña Pedrosa – Finca La Navilla 2009
Deze wijn 'situeert' zich tussen de crianza en de reserva. Moeilijk te krijgen in België gezien de beperkte oplage.
2,5u op voorhand open gedaan. Toch reeds verrassend toegankelijk.
Leuke neus: speels, pruimen, vanille, kruidig (peper)
Ook de smaak laat zeker niet te wensen over. Zeer mooi. Geen storende tannines, maar nog voldoende materie om even te liggen. Zwarte besjes, beetje liquoreus maar op een goede manier, kruidig en hout.
Zeer aangename ervaring. Heb er nog 1 maar die gaat nog even blijven liggen. Zeer benieuwd hoe deze evolueert
Citaat:Om te beginnen even opgemerkt dat hier reeds 2 topics van zijn.
Samenvoegen?
is gebeurd. Thanks, Dc!
Pedrosa Crianza 2009 perfect op dronk en kan nog een eeuwigheid mee. 91p
Grtz
(05-01-2017 07:51 PM)fleer schreef: [ -> ]Pedrosa Crianza 2009 perfect op dronk en kan nog een eeuwigheid mee. 91p
Grtz
Aha, goed om weten. Heb hier 2 flessen van liggen en verwacht er wel wat van. Was voor mij destijds een (schamel) lichtpuntje in een degustatie bij La Buena Vida tussen alle fruit en eik bommen...
La Navilla 2009
Herproefd:
La Navilla:
Donker fruit, pruimen, getoast, chocolate, kruidig.
Volle wijn die mooi op zijn plooi is/komt.
Nog lichte tannines merkbaar wel, haast is er niet per se bij.
Zeer lekker!
91+p
De Ribera del Duero beleving maakt veel goed, deze Pedrosa 2010 heeft nog iets meer tijd nodig 90p
Grtz
Pérez Pascuas Gran Reserva 1994: Zoethout, salmiak, laurier. Sommigen zouden zeggen; "zeer elegant". Voor mij is ie gewoon te dun en mist hij veel materie. Doet me enorm denken aan een Biondi Santi. Enorme zuren waar zo goed als niets tegenover staat. De wijn is niet in decline maar gewoon totaal niet mijn ding. 86/100