de 1998 versie aan het drinken : is op dronk en zal er wel nog een paar jaartjes tegen kunnen, samenstelling : Merlot 80%, Cabernet Sauvignon 12% en Cabernet Franc 8 %, mooie wijn maar toch aan de dure kant voor de geleverde kwaliteit, men zegt dan Belgen Saint-Emilion drinkers zijn, maar ik denk dat je op de rechteroever misschien toch beter af bent met een Pomerol, is natuurlijk nog iets duurder maar geeft toch nog iets meer kwaliteit, Clos Fourtet is toch een vrij grote naam en uit een goed jaar, dan is mijn score van 90 toch eerder aan de magere kant vind ik
Vandaag al enkele primeurs 2008 afgehaald.
Kon me niet bedwingen, daarom Clos Fourtet 2008 geopend.
Donker rood-paarse kleur.
Neus: heel mooi elegant zwart fruit
Na walsen: zwart fruit komt er meer door. Chocolade, kruiden, mooi .
Mond: zwart fruit, zoethout, kruiden, gevolgd door tannines die nog wat droog zijn. Nog wat gesloten, maar beloftevol.
(22-04-2010 01:36 PM)Kris G schreef: [ -> ]de 1998 versie aan het drinken : is op dronk en zal er wel nog een paar jaartjes tegen kunnen, samenstelling : Merlot 80%, Cabernet Sauvignon 12% en Cabernet Franc 8 %, mooie wijn maar toch aan de dure kant voor de geleverde kwaliteit, men zegt dan Belgen Saint-Emilion drinkers zijn, maar ik denk dat je op de rechteroever misschien toch beter af bent met een Pomerol, is natuurlijk nog iets duurder maar geeft toch nog iets meer kwaliteit, Clos Fourtet is toch een vrij grote naam en uit een goed jaar, dan is mijn score van 90 toch eerder aan de magere kant vind ik
Ik ben het eens met jou ; Clos Fourtetis volgens mij is sterk over roepen
Heb nog een aantal flesjes van de 2006 liggen.
Een paar van meebrengen op de tasting?
Breng maar mee Don, we zullen ze blind proeven
@Pat: wat waren die andere 2008' s?
(17-12-2010 12:15 AM)vinejo schreef: [ -> ]Breng maar mee Don, we zullen ze blind proeven
ik verwacht de eerste 6 maanden nog geen primeurs 2008 (Thienpont en Collishop zijn traag
)
doodle voor de tasting staat trouwens nog steeds open : aan 25 deelnemers wordt hij afgesloten
(16-12-2010 11:48 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Ik ben het eens met jou ; Clos Fourtetis volgens mij is sterk over roepen
Clos Fourtet is overroepen geweest, maar is de laatste jaren toch wel sterk bezig.
@Vinejo: De primeurs die ik tot nog toe afgehaald heb zijn: Leoville Barton, Pavie Macquin, Larcis Ducasse (en 3 flessen Clos Fourtet).
Er staan er nog heel wat in de wachtrij. o.a. Las Cases, Lynch Bages, Pichon Comtesse enz.(waren nog niet binnen)
Goed besteed geld
wie 2008
in primeur heeft besteld
Als ik sommige prijzen al zie van de 2008 t.o.v. de primeurprijzen.
Verschil lijkt me deze keer toch een pakje groter dan in andere jaren.
(17-12-2010 07:39 PM)Pat Leoville schreef: [ -> ]Als ik sommige prijzen al zie van de 2008 t.o.v. de primeurprijzen.
Verschil lijkt me deze keer toch een pakje groter dan in andere jaren.
inderdaad : volledig mee akkoord en ook al opgevallen
ik ga mijn primeurs wel zelf uitdrinken, ik had er meer moeten kopen en met de winst nieuwe wijn kopen
Ik heb van de 2008 ook enkele flesjes gekocht in pimeur, achteraf gezien misschien beter een hele kist gekocht maar das achteraf he ....
Deze wijn kon mij zeker bekoren tijdens de primeur proverij 2008
(17-12-2010 12:15 AM)vinejo schreef: [ -> ]Breng maar mee Don, we zullen ze blind proeven
Ik heb al twee fleskes hiervoor gereserveerd.( heb voldoende reserve)
Voorwaarde is dat er blind geproefd wordt.
Ook voor de rest dat ik denk mee te brengen is blind proeven een voorwaarde.
Gisterenavond de 2008 opnieuw geopend. In het begin helemaal dicht. Kwam pas na een 2-tal uurtjes beetje open. Dan wel beloftevol. Ga van de volgende efkes afblijven.
Vanavond de '07 geproefd: mooie neus, met redelijk wat klasse. In de mond iets minder klasse. Ik proefde al betere Saint Emilions uit '07. Op basis van deze wijn begrijp ik de hype niet. Mooie wijn maar geen topper. Magdelaine '07 had volgens mij meer te bieden (na rijping).
(29-06-2013 12:28 AM)Mt schreef: [ -> ]Vanavond de '07 geproefd: mooie neus, met redelijk wat klasse. In de mond iets minder klasse. Ik proefde al betere Saint Emilions uit '07. Op basis van deze wijn begrijp ik de hype niet. Mooie wijn maar geen topper. Magdelaine '07 had volgens mij meer te bieden (na rijping).
Ik dronk onlangs de 2006, geen hoogvlieger en dus geen aanrader. Was voor mij al wat ver, 's anderendaags plat. Wat wrange tannines, ...te duur !
Deze avond even de Clos Fourtet 2006 aangesneden, zat al lange tijd te lonken.
Grote naam = grote faam ? In alle eerlijkheid ... helaas niet, licht teleurstellend.
Niet verkeerd te begrijpen, dit is een geweldige wijn, mooi in balans maar net iets te dunnetjes.
Alvast zeer licht van kleur, wel leuke frisse neus en milde afdronk ... maar dan stopt het.
Geen diepe indrukken bij de afdronk en ik ben het eigenlijk al wat vergeten ....
Ik vermoed dat in de prijsklasse net onder 50 Euro wel iets steviger is te vinden.
(30-04-2015 11:14 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Deze avond even de Clos Fourtet 2006 aangesneden, zat al lange tijd te lonken.
Grote naam = grote faam ? In alle eerlijkheid ... helaas niet, licht teleurstellend.
Niet verkeerd te begrijpen, dit is een geweldige wijn, mooi in balans maar net iets te dunnetjes.
Alvast zeer licht van kleur, wel leuke frisse neus en milde afdronk ... maar dan stopt het.
Geen diepe indrukken bij de afdronk en ik ben het eigenlijk al wat vergeten ....
Ik vermoed dat in de prijsklasse net onder 50 Euro wel iets steviger is te vinden.
Schrijf deze wijn niet meteen af, was deze niet nog wat jong? 2006 is een jaar dat wel eens zeer lang zou kunnen bewaren!
een top 2006 gaat bij mij de eerste 5 jaar zeker nog niet open, de betere wijnen uit die jaargang hebben een enorm bewaarpotentieel, of Clos Fourtet in die jaargang bij de betere wijnen zit laat ik wel ik het midden
time will tell
(01-05-2015 09:16 AM)Kris G schreef: [ -> ]een top 2006 gaat bij mij de eerste 5 jaar zeker nog niet open, de betere wijnen uit die jaargang hebben een enorm bewaarpotentieel, of Clos Fourtet in die jaargang bij de betere wijnen zit laat ik wel ik het midden time will tell
Op 7 April t.e.m. 13 April 2010 was er in de Carrefour een koopjesperiode
Er stonden toen een aantal kistjes van de 2006 van 6 flesjes afgeprijsd van 333 Euro naar 210 Euro. Er lag ook een kistje bij van 12 ook afgeprijsd van 333 Euro naar 210 Euro.
Die kist is daar niet lang blijven liggen.
Een tijd geleden 1 fles ervan al gedronken. Deze wijn was nog veel te agressief en alles behalve versmolten.
Ik deel de mening van Kris G. Zeker nog 5 jaar wachten met deze wijn.
Maar zelfs als deze wijn niet het verhoopte resultaat geeft, 17.5 Euro per fles denk ik dat hij waard wordt.
Kreeg van Parker in April 2007 een score van score: 90/93 en in Februari 2009 een herziende score van 91.
Ik denk dat het moeilijk zal worden toch nog een 91 in de toekomst er op te plakken.
(30-04-2015 11:14 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Niet verkeerd te begrijpen, dit is een geweldige wijn, mooi in balans maar net iets te dunnetjes.
toevallig net vandaag nen TN gelezen van iemand die ik vertrouw over nen topper uit 2006 : "thin" werd er ook in vermeld, ik had al een paar TN's van hem gelezen over dezelfde wijn en daar werd dat dunne niet in vermeld, zelfs veel potentieel telkens en veel hogere scores, hij associeerde het dunne aan een gesloten fase, ik begin er meer en meer van overtuigd te geraken dat bdx een 2e gesloten fase kent, en dat de wijn in die fase misschien nog moeilijker te beoordelen is dan een zijn 1e gesloten fase nadat hij een 2-tal jaar op fles zit
(02-05-2015 09:49 AM)Kris G schreef: [ -> ] (30-04-2015 11:14 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Niet verkeerd te begrijpen, dit is een geweldige wijn, mooi in balans maar net iets te dunnetjes.
toevallig net vandaag nen TN gelezen van iemand die ik vertrouw over nen topper uit 2006 : "thin" werd er ook in vermeld, ik had al een paar TN's van hem gelezen over dezelfde wijn en daar werd dat dunne niet in vermeld, zelfs veel potentieel telkens en veel hogere scores, hij associeerde het dunne aan een gesloten fase, ik begin er meer en meer van overtuigd te geraken dat bdx een 2e gesloten fase kent, en dat de wijn in die fase misschien nog moeilijker te beoordelen is dan een zijn 1e gesloten fase nadat hij een 2-tal jaar op fles zit
Gisteren bij vrienden gaan eten en dan nemen we een flesje wijn mee.
Heel toevallig bracht MrCoone de Clos Fourtet 2006 - ik had de 2007 mee.
Lekker eten, fijn gezelschap en dus ook eens mooi de jaren kunnen vergelijken.
Eerst de 2006 in het glas - ik blijf bij mijn voorgaande mening - valt door de mand.
Qua neus een vleugje, maar blijft enorm gesloten - afdronk ook kort en weinig kracht.
Zal deze wijn mettertijd nog verbeteren ? Het kan ... only time will tell.
Daarna de 2007 in het glas - een absolute wereld van verschil.
Qua geur eerst een beetje vreemd ( funky ), maar dat verdween al snel.
Mooie neus, lekker vlezig en pittig in de mond, netjes in afdronk en bleef mooi hangen.
Veel lekkers gezien die avond, maar de Clos Fourtet 07 vond ik toch het toppertje ( aangenaam verrast )
Mathijs
(13-06-2015 10:16 AM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Gisteren bij vrienden gaan eten en dan nemen we een flesje wijn mee.
Heel toevallig bracht MrCoone de Clos Fourtet 2006 - ik had de 2007 mee.
Lekker eten, fijn gezelschap en dus ook eens mooi de jaren kunnen vergelijken.
Eerst de 2006 in het glas - ik blijf bij mijn voorgaande mening - valt door de mand.
Qua neus een vleugje, maar blijft enorm gesloten - afdronk ook kort en weinig kracht.
Zal deze wijn mettertijd nog verbeteren ? Het kan ... only time will tell.
Daarna de 2007 in het glas - een absolute wereld van verschil.
Qua geur eerst een beetje vreemd ( funky ), maar dat verdween al snel.
Mooie neus, lekker vlezig en pittig in de mond, netjes in afdronk en bleef mooi hangen.
Veel lekkers gezien die avond, maar de Clos Fourtet 07 vond ik toch het toppertje ( aangenaam verrast )
Mathijs
The sequel.
Alweer een rechteroever 2007 die scoort!
(13-06-2015 10:16 AM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Eerst de 2006 in het glas - ik blijf bij mijn voorgaande mening - valt door de mand.
Qua neus een vleugje, maar blijft enorm gesloten - afdronk ook kort en weinig kracht.
Zal deze wijn mettertijd nog verbeteren ? Het kan ... only time will tell.
ik zou nu echt geen 2006 drinken, een slechter moment om een betere 2006 te drinken kan ik me niet voorstellen
zit nu echt in een pot gesloten fase, en die zou bij de betere 2006 wel eens vrij lang kunnen duren, maar het natuurlijk zijn dat Clos Fourtet in 2006 geen topper heeft gemaakt en dat het idd niet goed komt, binnen 10 jaar nog eens fleske proberen hé
(13-06-2015 12:57 PM)Kris G schreef: [ -> ] (13-06-2015 10:16 AM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Eerst de 2006 in het glas - ik blijf bij mijn voorgaande mening - valt door de mand.
Qua neus een vleugje, maar blijft enorm gesloten - afdronk ook kort en weinig kracht.
Zal deze wijn mettertijd nog verbeteren ? Het kan ... only time will tell.
ik zou nu echt geen 2006 drinken, een slechter moment om een betere 2006 te drinken kan ik me niet voorstellen zit nu echt in een pot gesloten fase, en die zou bij de betere 2006 wel eens vrij lang kunnen duren, maar het natuurlijk zijn dat Clos Fourtet in 2006 geen topper heeft gemaakt en dat het idd niet goed komt, binnen 10 jaar nog eens fleske proberen hé
OK, thanks for the tip. Ik zal mijn resterende fles 2006 dan maar ergens vanonder in mijn kast steken en mijn timer op 2025 zetten
Maar ik vond beide jaargangen niet zo fameus, eerlijk gezegd.
De 2006 was inderdaad enorm gesloten. Hebben deze dan gekarafeerd en de wijn kwam er een klein beetje door naar het einde toe.
De 2007 was een serieus verschil. Voller van neus en van smaak dan de 2006, maar toch vond ik het ook geen waauw (maar dat had ik ook bij de overige wijnen van de avond).
Kan misschien ook komen omdat we deze wijnen gedronken hebben bij een kaasplank. Wellicht niet de beste begeleider bij een rode wijn.
(21-06-2015 12:13 PM)Mr Coone schreef: [ -> ]Kan misschien ook komen omdat we deze wijnen gedronken hebben bij een kaasplank. Wellicht niet de beste begeleider bij een rode wijn.
Inderdaad, je kan zulke wijnen onmogelijk beoordelen bij het nuttigen van kaas, tenzij bij een stukje halfbelegen Gouda of zo. Bij kaasschotels drink je best een witte wijn, of een Cotes du Rhone, en zeker geen houtgelagerde wijnen. Maar vooral: eenvoudige, soepele wijnen.
(21-06-2015 01:08 PM)vinejo schreef: [ -> ] (21-06-2015 12:13 PM)Mr Coone schreef: [ -> ]Kan misschien ook komen omdat we deze wijnen gedronken hebben bij een kaasplank. Wellicht niet de beste begeleider bij een rode wijn.
Inderdaad, je kan zulke wijnen onmogelijk beoordelen bij het nuttigen van kaas, tenzij bij een stukje halfbelegen Gouda of zo. Bij kaasschotels drink je best een witte wijn, of een Cotes du Rhone, en zeker geen houtgelagerde wijnen. Maar vooral: eenvoudige, soepele wijnen.
Mijne rest Clos Fourtet 2006 zal voor na 2025 zijn......als ik dan nog leef.
(21-06-2015 01:08 PM)vinejo schreef: [ -> ] (21-06-2015 12:13 PM)Mr Coone schreef: [ -> ]Kan misschien ook komen omdat we deze wijnen gedronken hebben bij een kaasplank. Wellicht niet de beste begeleider bij een rode wijn.
Inderdaad, je kan zulke wijnen onmogelijk beoordelen bij het nuttigen van kaas, tenzij bij een stukje halfbelegen Gouda of zo. Bij kaasschotels drink je best een witte wijn, of een Cotes du Rhone, en zeker geen houtgelagerde wijnen. Maar vooral: eenvoudige, soepele wijnen.
Een mens combineert nogal wat graag kaas met rode wijn hé. Du vin, du pain et du boursin, en denkt dat dat dit typisch Frans is.
Maar bedankt voor de tip. Zal dit indachtig zijn op de volgende kaasschotel. :-)
(21-06-2015 01:08 PM)vinejo schreef: [ -> ]Inderdaad, je kan zulke wijnen onmogelijk beoordelen bij het nuttigen van kaas, tenzij bij een stukje halfbelegen Gouda of zo. Bij kaasschotels drink je best een witte wijn, of een Cotes du Rhone, en zeker geen houtgelagerde wijnen. Maar vooral: eenvoudige, soepele wijnen.
Ga eens zwaar moeten investeren in witte wijn - met moeite een fles of 5 in de kelder
(21-06-2015 03:16 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Ga eens zwaar moeten investeren in witte wijn - met moeite een fles of 5 in de kelder
Idem dito hier...
Een 10tal wit liggen, moeten we dringend es werk vn maken!
Tprobleem is dat we de witte binnen de 6 maand nuttigen; tssss....
Vanavond Clos Fourtet 1988 in het glas.
Had nog eens zin om een lekker oudje uit de kelder te halen, na enkele flesjes vast te hebben gehad werd het dus deze. De wijn een 5 tal uurtjes op voorhand geopend. Niveau van de fles was perfect en ook de kurk was perfect en werd mooi in één geheel verwijderd. In het glas een zeer mooie steenrode kleur. Neus van tabbak, koffie, wat natte bosgrond, zoethout, kruiden en jawel ook nog steeds wat rood fruit. In de mond een zeer mooie evenwichtige frisse wijn, met zeer mooie versmolten tannines en nog steeds zeer mooie zuren die de wijn perfect in ballans brengen. Afdronk is zeer mooi en licht rokerig. Een hele mooie wijn die voor mij perfect op dronk is. Een dik verdiende 91-92
[
attachment=1996]