wijnliefhebbers

Volledige versie: Is Now The Time to Invest in Wine?
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Een artikel van James Suckling.
Altijd leuk om te lezen met welke bril ze naar de markt kijken.

http://www.jamessuckling.com/is-now-the-...-wine.html
(21-11-2014 06:43 PM)fleer schreef: [ -> ]Een artikel van James Suckling.
Altijd leuk om te lezen met welke bril ze naar de markt kijken.

http://www.jamessuckling.com/is-now-the-...-wine.html

Fleer , bedankt voor de link.

In dat soort artikels ben ik altijd geïnteresseerd om te zien hoe de wijnwereld evolueert en vandaag eruit ziet.
James Suckling is zeker een gerenommeerd wijnkenner maar zijn benadering van wijn als investering heb ik nooit kunnen waarderen.

Zelfs heb ik wijn nooit als investering benaderd en ik ben dit ook niet van plan.
Dat wil niet zeggen als ik morgen ergens een ontdekking doe die mijn persoonlijke smaak 100% bevredigd dat ik daar geen extra reserve in mijn kelder ga van leggen. Maar hierbij heb ik nooit de bedoeling later deze wijnen ten gelde te maken met een mooie winst.

Het is juist door mensen van het soort van James Suckling dat voor vele echte wijnliefhebbers het drinken van de klasse wijnen de dag van vandaag meestal “wishful thinking” is geworden.
Ik denk dat sommige kenners zoals Suckling de "exclusiviteit" van wijn toch wat overroepen en hoop dat dit op termijn onhoudbaar is. Er komen elk jaar een paar honderduizend flessen topwijn bij...en ik denk dat er sinds de hausse veel crus ongeopend liggen te wachten op een hoger bod. Enkel de untouchables (o.a. GC's bourgogne, 1GCC's) zullen volgens mij voor altijd buiten bereik blijven...voor de rest zie ik het wel zitten of ben ik in een (te) positieve bui ?
(21-11-2014 10:36 PM)Kris schreef: [ -> ]Ik denk dat sommige kenners zoals Suckling de "exclusiviteit" van wijn toch wat overroepen en hoop dat dit op termijn onhoudbaar is. Er komen elk jaar een paar honderduizend flessen topwijn bij...en ik denk dat er sinds de hausse veel crus ongeopend liggen te wachten op een hoger bod. Enkel de untouchables (o.a. GC's bourgogne, 1GCC's) zullen volgens mij voor altijd buiten bereik blijven...voor de rest zie ik het wel zitten of ben ik in een (te) positieve bui ?

Neenee, ik denk dat je gelijk hebt. Maar veel hangt ook af van de groei en de groeilanden... Momenteel zijn zelfs de premier crus in Bordeaux weer (relatief) betaalbaar, maar van zodra de economie weer wat opklaart gaan die prijzen weer mee omhoog.
Voor de snoodaards die willen investeren in wijn: volgens mij is t nu t moment.
(21-11-2014 09:28 PM)don quichotte schreef: [ -> ][quote='fleer' pid='51811' dateline='1416588214']
Het is juist door mensen van het soort van James Suckling dat voor vele echte wijnliefhebbers het drinken van de klasse wijnen de dag van vandaag meestal “wishful thinking” is geworden.

Dit begrijp ik niet echt. Klasse wijnen, wat is dat behalve een website van een distributeur uit Halle? Bedoel je wijnen die hoofdzakelijk gekocht worden door labeldrinkers? Die laatste zou ik niet echt klasseren als wijnliefhebbers...
Laat het me in de taal van James zeggen: James Suckling is a d*ck.

Ik heb voor die mens eigenlijk geen respect: zijn scores zijn altijd belachelijk hoog, zijn TNs zijn onbruikbaar en formulematig (je herkent zijn stijl van schrijven wel onmiddellijk omdat het zo abominabel is :-) ), zijn drinking windows zijn altijd veel te vroeg, het is het prototype van een omhooggevallen snobby Amerikaan (aan zijn nationaliteit kan hij nu wel zelf niets doen :-) ) en naar mijn gevoel heeft hij een aantal "goede vrienden" die wijn maken en steeds hoog scoren bij hem.

Bref, ik persoonlijk kan er niets mee aanvangen mocht dat nog niet duidelijk zijn.

Wel zo makkelijk als ik me eens wil ergeren: met enkele van zijn TNs is dat zo gepiept :-)
(23-11-2014 12:43 AM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]Laat het me in de taal van James zeggen: James Suckling is a d*ck.

Ik heb voor die mens eigenlijk geen respect: zijn scores zijn altijd belachelijk hoog, zijn TNs zijn onbruikbaar en formulematig (je herkent zijn stijl van schrijven wel onmiddellijk omdat het zo abominabel is :-) ), zijn drinking windows zijn altijd veel te vroeg, het is het prototype van een omhooggevallen snobby Amerikaan (aan zijn nationaliteit kan hij nu wel zelf niets doen :-) ) en naar mijn gevoel heeft hij een aantal "goede vrienden" die wijn maken en steeds hoog scoren bij hem.

Bref, ik persoonlijk kan er niets mee aanvangen mocht dat nog niet duidelijk zijn.

Wel zo makkelijk als ik me eens wil ergeren: met enkele van zijn TNs is dat zo gepiept :-)

Just my thoughts!
Geldt dat ook niet voor zowat alle andere wijnschrijvers? Of nog: voor alle sectoren waar zoveel geld in omgaat en waarover zoveel wordt gecommuniceerd (vergelijkingen met o.m. voetbal, amusumentsmuziek en Europese parlementariërs dringen zich op).

Laten we niet vergeten, dat de wijn van het vorige oogstjaar in Frankrijk traditionaal "vin vieux" werd genoemd. Een wijnschrijver die je aanport om zo snel mogelijk je flessen cru classé te kraken heeft dus een pro ten overstaan van degenen die je aanbevelen om je kistje twintig jaar op te bergen. Als Suckling (dat moet toch een pseudoniem zijn) dat laatste zou doen en misschien wat te kritisch zou zijn, dan zou Suckling wellicht niet langer aan de rijke tafelen van Ducru-Beaucaillou of andere, slechts per helicopter te bereiken, kastelen mogen aanschuiven, wat zijn hobby toch iets minder aantrekkelijk zou maken.

Ik wil maar zeggen: ik lees wel eens een proefnotitie en ik zal wellicht een wijn vermijden, die letterlijk gebuisd wordt (in sterretjes of procenten), omdat er genoeg andere wijnen zijn, die ik zonder risico kan aanschaffen. Maar wat de Parkers, de Van Hoves, de Robinsons of de Sucklings van deze wereld verder aan vanille en rode bessen proeven zal me worst wezen. Proefnotities zijn trouwens een paternoster van tien dezelfde woorden die zo mogelijk in een ietwat andere volgorde worden gezet.

En in wijn investeren? Niet voor mij. Ik moet op een kist al minstens een rendement van 8,33 % halen (1/12de) om break even te raken, vermits ik die éne fles toch onvermijdelijk zal proeven...
(23-11-2014 11:33 AM)Jordaens schreef: [ -> ]Geldt dat ook niet voor zowat alle andere wijnschrijvers? Of nog: voor alle sectoren waar zoveel geld in omgaat en waarover zoveel wordt gecommuniceerd (vergelijkingen met o.m. voetbal, amusumentsmuziek en Europese parlementariërs dringen zich op).

Laten we niet vergeten, dat de wijn van het vorige oogstjaar in Frankrijk traditionaal "vin vieux" werd genoemd. Een wijnschrijver die je aanport om zo snel mogelijk je flessen cru classé te kraken heeft dus een pro ten overstaan van degenen die je aanbevelen om je kistje twintig jaar op te bergen. Als Suckling (dat moet toch een pseudoniem zijn) dat laatste zou doen en misschien wat te kritisch zou zijn, dan zou Suckling wellicht niet langer aan de rijke tafelen van Ducru-Beaucaillou of andere, slechts per helicopter te bereiken, kastelen mogen aanschuiven, wat zijn hobby toch iets minder aantrekkelijk zou maken.

Ik wil maar zeggen: ik lees wel eens een proefnotitie en ik zal wellicht een wijn vermijden, die letterlijk gebuisd wordt (in sterretjes of procenten), omdat er genoeg andere wijnen zijn, die ik zonder risico kan aanschaffen. Maar wat de Parkers, de Van Hoves, de Robinsons of de Sucklings van deze wereld verder aan vanille en rode bessen proeven zal me worst wezen. Proefnotities zijn trouwens een paternoster van tien dezelfde woorden die zo mogelijk in een ietwat andere volgorde worden gezet.

En in wijn investeren? Niet voor mij. Ik moet op een kist al minstens een rendement van 8,33 % halen (1/12de) om break even te raken, vermits ik die éne fles toch onvermijdelijk zal proeven...

Jordaens in topvorm, altijd een waar plezier om lezen applaus
(23-11-2014 11:33 AM)Jordaens schreef: [ -> ]Geldt dat ook niet voor zowat alle andere wijnschrijvers? Of nog: voor alle sectoren waar zoveel geld in omgaat en waarover zoveel wordt gecommuniceerd (vergelijkingen met o.m. voetbal, amusumentsmuziek en Europese parlementariërs dringen zich op).

Laten we niet vergeten, dat de wijn van het vorige oogstjaar in Frankrijk traditionaal "vin vieux" werd genoemd. Een wijnschrijver die je aanport om zo snel mogelijk je flessen cru classé te kraken heeft dus een pro ten overstaan van degenen die je aanbevelen om je kistje twintig jaar op te bergen. Als Suckling (dat moet toch een pseudoniem zijn) dat laatste zou doen en misschien wat te kritisch zou zijn, dan zou Suckling wellicht niet langer aan de rijke tafelen van Ducru-Beaucaillou of andere, slechts per helicopter te bereiken, kastelen mogen aanschuiven, wat zijn hobby toch iets minder aantrekkelijk zou maken.

Ik wil maar zeggen: ik lees wel eens een proefnotitie en ik zal wellicht een wijn vermijden, die letterlijk gebuisd wordt (in sterretjes of procenten), omdat er genoeg andere wijnen zijn, die ik zonder risico kan aanschaffen. Maar wat de Parkers, de Van Hoves, de Robinsons of de Sucklings van deze wereld verder aan vanille en rode bessen proeven zal me worst wezen. Proefnotities zijn trouwens een paternoster van tien dezelfde woorden die zo mogelijk in een ietwat andere volgorde worden gezet.

En in wijn investeren? Niet voor mij. Ik moet op een kist al minstens een rendement van 8,33 % halen (1/12de) om break even te raken, vermits ik die éne fles toch onvermijdelijk zal proeven...

+1 applaus
(23-11-2014 11:33 AM)Jordaens schreef: [ -> ]En in wijn investeren? Niet voor mij. Ik moet op een kist al minstens een rendement van 8,33 % halen (1/12de) om break even te raken, vermits ik die éne fles toch onvermijdelijk zal proeven...

Nice ... zolang het bij die ene blijft Big Grin
(24-11-2014 03:16 PM)koen schreef: [ -> ]
(23-11-2014 11:33 AM)Jordaens schreef: [ -> ]En in wijn investeren? Niet voor mij. Ik moet op een kist al minstens een rendement van 8,33 % halen (1/12de) om break even te raken, vermits ik die éne fles toch onvermijdelijk zal proeven...

Nice ... zolang het bij die ene blijft Big Grin

Als ge er telkens eentje van meebrengt, wil ik gerust delen in de kosten :-)
ps, ik hecht toch meer belang aan de ervaringen die gepost worden dan aan de gemiddelde wijn criticus ;-)
Koppelingen