Een kennis van mij is nogal close met het champagnehuis Vrancken.
Daar werd verteld dat de champagnes die in onze grootwarenhuizen belanden dikwijls van de 2de persing zijn
?
Reden zou onder meer zijn dat ze anders niet aan devraag kunnen voldoen.
Zou dat kunnen kloppen ?
Is dat nergens wettelijk vastgelegd ?
Eens een mailtje naar Jean-Paul zenden met de vraag en zien hoe ze reageren...
(23-11-2014 09:43 PM)Gandalf schreef: [ -> ]Een kennis van mij is nogal close met het champagnehuis Vrancken.
Daar werd verteld dat de champagnes die in onze grootwarenhuizen belanden dikwijls van de 2de persing zijn ?
Reden zou onder meer zijn dat ze anders niet aan de vraag kunnen voldoen.
Zou dat kunnen kloppen ?
Is dat nergens wettelijk vastgelegd ?
Dat dit een tweede persing zou zijn zou eens kunnen.
Ik moet wel toegeven dat ik blind (kleurverschil kan op een tweede persing aanwijzing zijn) het verschil niet zou detecteren tussen een champagne van eerste of tweede persing.
Of dat het wettelijk vastgelegd weet ik niet. Maar ik weet wel dat er in België afspraken zijn op de verkoopprijs van bepaalde specifieke Champagnes wat wettelijk niet mag.
Kan perfect. Eventjes de cursus terug bovengehaald. Men mag 25,5hl per 4000kg druiven persen. In de eerste persing is dat 20,5hl, de rest komt door een 2de persing. De 2 persingen worden normaal apart gevinifieerd. Maar later ook vaak weer geassembleerd in de uiteindelijke blend.
Nog nooit gehoord dat een champagne volledig van 2de persing zou komen maar anderzijds zou het me niet verbazen. Ga me hierdoor toch niet laten leiden ... proeven
Volgens wat ik op internet las zou het geen probleem zijn bij chardonnay, eerder wel bij de pinots omdat je dan riskeert van tannines mee te krijgen
Dat de volledige champagne gemaakt is van 2de persing lijkt me niet realistisch. Dat er véél 2de persing in zit, aangevuld met mindere kwaliteit lijkt me eerder het geval. Meestal wordt er dan redelijk wat suiker toegevoegd juist voor de stop er op gaat (een dosering van 12 gr. en meer) om zo de gebreken en de mindere kwaliteit te verdoezelen. En aangezien de champagnes van Vrancken allemaal zoet smaken...........Bestaat er een Non-Dosé van Vrancken? Ik weet niet zeker maar denk het niet.
Standaard praktijken uit de Champagne.
(24-11-2014 10:19 PM)nicksn schreef: [ -> ]Standaard praktijken uit de Champagne.
op basis van wat zeg je dat, Nick?
Dit lijkt me ook waarschijnlijk. Maar standaardpraktijken, daar zou ik toch voorzichtig mee zijn...Lijkt me eerder iets dat maar een klein procentje toepast. Met suiker wordt inderdaad véél verdoezeld en het zou me dus niet verbazen maar dan wil ik toch wel eens het verschil kunnen proeven.