(27-12-2010 12:43 PM)33S schreef: [ -> ]Hier een koude salade van kreeft met appel en curryvinaigrette. Ik dacht aan een Sauvignon Blanc hierbij, en vroeg me af of de Beaujeu wel in aanmerking kwam? (Heb hem nog niet geproefd).
Heb de avond voor kerstmis kreeft gegeten, lichtelijk opgewarmd met een salade en Frans brood.
We probeerden twee witte wijnen daarbij, de Beaujeu 2005 en Les Charmes-Godard 2003.(Semillon (70%); Sauvignon Gris (15%) +……?)
De Beaujeu ging er heel goed bij; de Charmes-Godard was te krachtig en overheerste de kreeft vooral door zijn houtsmaak
De dochter was dezelfde mening toegedaan.
Voor het voorgerecht ben ik uiteindelijk Vinejo gevolgd met een Riesling van Atlo Adige (Sudtirol), Cru "Montiggl" van St. Michael- Eppan (12,5 Euro bij Wijnkennis). Kortgezegd: zeer goed match, zeer goed Riesling. Mooie mineraliteit, mooie citrus tonen met ook licht exotische toetsjes, zeer mooie aciditeit. Ik vond dit een zeer goede Riesling met een mooie P/Q.
Voor het hoofdgerecht, heb ik uiteindelijk ook voor een Italiaantje gekozen. Ruberpan van Pieropan (IGT 2006, 17 Euro, Licata). Had hier een beetje schrik voor maar was volledig onterecht, zééééér lekker! Licht van kleur, aromatische neus (rood fruit, een zekere rokerigheid), medium bodied maar lekker sappig, mooie vulling & aciditeit! Ging dankzij zijn aciditeit ook goed bij het hoofdgerecht!
(02-01-2011 08:46 PM)nco schreef: [ -> ]Voor het hoofdgerecht, heb ik uiteindelijk ook voor een Italiaantje gekozen. Ruberpan van Pieropan (IGT 2006, 17 Euro, Licata). Had hier een beetje schrik voor maar was volledig onterecht, zééééér lekker! Licht van kleur, aromatische neus (rood fruit, een zekere rokerigheid), medium bodied maar lekker sappig, mooie vulling & aciditeit! Ging dankzij zijn aciditeit ook goed bij het hoofdgerecht!
Hé, Nico, enig idee van de druif?
Garganega zeker althans daar is ook zijn cuvee Rocca van gemaakt. Fantastische wijn maar heeft wel eerst wat jaartjes rust nodig.
(02-01-2011 11:59 PM)Olaf schreef: [ -> ]Garganega zeker althans daar is ook zijn cuvee Rocca van gemaakt. Fantastische wijn maar heeft wel eerst wat jaartjes rust nodig.
Geen garganega, Ruberpan is de eerste rode wijn gemaakt door Pieropan. Gemaakt van 60% corvina Veronese, 40% rondinella corvinone en croatina Veronese. Vrij veel info vind je op de site van Licata zelf (wijn heeft onder andere geen malolactische gisting gehad). Een beetje apart qua stijl maar wat mij betreft zeer lekker. Liet hem ook aan mijn vader proeven (die een eerder traditioneel pallet heeft) en tot mijn verbazing vond die hem ook zeer lekker...
Ja, dat rood fruit in die witte wijn was toch wat raar hé Olaf
(dat komt ervan van soms snelsnel te lezen en te reageren hé..
)
Ik heb die gedronken op de proeverij van Licata en was ook overtuigd. Heb wel maar 1 voorlopig wel nog maar 1 fles gekocht en ga die nog even laten liggen.
Gisteren een etentje gedaan met witte wijnen:
Apero:
2002 Jean-Noël Haton Champagne Blanc de Blancs (France, Champagne)
Amuse:
Pittig pompoen-pastinaak soepje
2008 Albert Mann Pinot Blanc Auxerrois (France, Alsace, Alsace AOC)
Voorgerecht:
Geroosterde pompoensalade met witloof en feta
2008 Domaine des Aubuisières Vouvray Cuvée de Silex (France, Loire Valley, Touraine, Vouvray)
Tussengerecht:
Pastinaakchips met ei, spek en rucola pesto
2006 Domaines de Vinsmoselle Riesling Grand Premier Cru Art & Vin 21 Sus Hierzig Wormeldange Koeppchen (Luxembourg, Moselle)
Hoofdgerecht:
Gebakken rundsvlees met witloof op z'n Vietnamees
2007 Pierre Sparr Gewurztraminer Reserve (France, Alsace, Alsace AOC)
Nagerecht:
Appel-ananas crumble
2004 Peter Nicolay Ürziger Goldwingert Riesling Spätlese (Germany, Mosel Saar Ruwer)
De gasten (rode wijn liefhebbers) hebben ervan genoten, en voor mij sprongen de Aubuisieres en de Peter Nicolay er echt wel bovenuit. Het hoofdgerecht had ik gepikt van Truong Thi Quyen (Little Asia) en bleek een echte topper! Supersimpel en waanzinnig lekker, een aanrader om witloof eens anders te bereiden.
Interessant, Timmy. En alle combinaties waren een succes? (op het eerste zicht zou ik enige bedenkingen hebben bij de pesto - riesling)
Idd zelf gekookt (nog een kleine passie van mij). De combo met de Riesling en pesto was niet echt top, gelukkig was de pastinaak toch redelijk uitgesproken, maar ik had niet direct iets wit Italiaans, en heb dan toch maar voor deze geopteerd... Voor de rest waren de combinaties redelijk goed gelukt.
greco di tufo of een siciliaanse witte past er altijd wel bij
Ik heb zaterdag ook nog eens mijn best gedaan in de keuken: Kabeljauwhaasje met kruidenkorst en risotto van prei, courgette en erwtjes. Daarbij gedronken: Riesling 2008 van Weingut Winter. Was ook wel een mooie combinatie. Als ik tijd heb post ik nog een TN over die Riesling.
Welke wijn past er bij het volgende gerecht : kwartel met een gekaramelisserde saus op basis van wijnazijn en druifjes?
Wie heeft er suggesties?
Uit welke prijscategorie mag dat zijn?
Hey Kris, jammer da je nie mee was bij Mos !!!
Indeed zeer jammer doc, ik moest me vrijhouden voor ne fotoshoot bij de familie.
Ge kent da wel, voor nen dikken boom met zen allen wa onnozel doen. Heb 's avonds uit frustratie mezelf getrakteerd op nen Joguet Dioterie 2006...TN volgt.
En hoe was die , 'k heb die toch ook liggen zeker, al te drinken of nog een paar degustatiejaren wachten Kris ?
(31-03-2011 12:02 AM)vinejo schreef: [ -> ]Uit welke prijscategorie mag dat zijn?
Tussen de 25 a 40 Euro.
Per info; met een belegen Pommard en Vosne Romanee al geprobeerd maar gaf niet het gewenste resultaat.
(31-03-2011 12:03 AM)Kris schreef: [ -> ]RIESLING !
Zou eens kunnen. In die saus zit iets zoeterig en dit compenseren met de aciditeit van deze de Riesling.
Langs den andere kant dacht ik dat het zuurpatroon van een pinot noir wijn ook deze rol kon vervullen maar gaf toch niet het gewenste resultaat.
Don, wat zou je denken van een licht houtgelagerde maar toch fruitgedreven chenin blanc ? (gaat bij zoetzuur, bij de druifjes, en bij delicaat kwartelvlees (waar je niets tanninerijk kan bijzetten).
Don, wat zou je denken van een licht houtgelagerde maar toch fruitgedreven chenin blanc ? (gaat bij zoetzuur, bij de druifjes, en bij delicaat kwartelvlees (waar je niets tanninerijk kan bijzetten).
goeie eindronde..... de rouches op hun stille sokken... :-)
Wat zou ik het beste met Asperges à la flamande combineren?
Ik heb de keuze uit :
Droge, Duitse riesling (Gehring, Wittmann, Laible)
Riesling met ietwat restsuiker (zowel Molitor kabinett als Elzas GC)
Sauvignon uit Touraine (Corbillieres)
Duitse Silvaner (Wittmann)
Alsace Pinot Gris met restsuiker (eerder demi-sec-stijl)
Laat maar horen wat jullie bevindingen zijn.
Kreeg onlangs zelf het advies om een Muscat (Alsace) met asperges te proberen ? Kocht daarom een Muscat 2010 van Schaetzel en die mag er zeker zijn ... als ik je hiermee kan van dienst zijn .
Ik zou gaan voor de Sylvaan!
Wou ook nog even meegeven dat we twee weken terug heerlijke paling aten (heel simpel, met laurier klaargemaakt) en we er een cabernet franc bij droken van Roches Neuves (de gewone Saumur Champigny).
Verrassende maar perfecte match! (de eenvoud van de wijn paste perfect bij het pure maar niet-complexe gerecht.)
asperges met de sylvaner voor mij.
Ik heb donderdag een champagnebacchanaal en er moeten wat hapjes voorzien worden. Iemand suggesties?