(13-11-2012 04:08 PM)doc schreef: [ -> ] (13-11-2012 04:00 PM)carl schreef: [ -> ]Voor het winterslaatje kan je misschien een iets gerijpte Altesse uit de Savoie gebruiken.
Bij de witte vis zou ik een Chardonnay uit de Maçon durven proberen.
Gekarameliseerde appeltjes vragen eigenlijk wel om een demi-sec Chenin, niet.
Denk je dat een Muscat uit Elzas ook zou kunnen bij 1 ? Beetje contrast met de blauwe kaas en toch licht om te starten ?
Een beetje gedroogde ham of spek rond de vis en je kunt er een fruitige rode ook bij serveren...gamay, pinot
Waarom niet. De Elzas is een streek die ik nogal makkelijk over het hoofd zie maar dat zou ook een leuke combo kunnen zijn.
(13-11-2012 04:08 PM)doc schreef: [ -> ] (13-11-2012 04:00 PM)carl schreef: [ -> ]Voor het winterslaatje kan je misschien een iets gerijpte Altesse uit de Savoie gebruiken.
Bij de witte vis zou ik een Chardonnay uit de Maçon durven proberen.
Gekarameliseerde appeltjes vragen eigenlijk wel om een demi-sec Chenin, niet.
Denk je dat een Muscat uit Elzas ook zou kunnen bij 1 ? Beetje contrast met de blauwe kaas en toch licht om te starten ?
Een beetje gedroogde ham of spek rond de vis en je kunt er een fruitige rode ook bij serveren...gamy, pinot
Voor 1 zou ik er ééntje met een beetje restsuiker proberen bij te zetten, het lichtzoete combineert goed met de blauwe kaas. 2 vind ik moeilijker, geen flauw idee wat ik que smaak van het gerecht moet voorstellen. En bij die appeltjes ... jura - vin jaune
Op kerstavond doen we met de familie raclette (met bijhorend assortiment aan charcuterie). Iemand een idee welke wijn hierbij het best wordt gedronken? Beter wit? Of toch beter rood? Bij beide hoor ik graag jullie voorstellen!
(15-12-2012 04:09 PM)claret schreef: [ -> ]Op kerstavond doen we met de familie raclette (met bijhorend assortiment aan charcuterie). Iemand een idee welke wijn hierbij het best wordt gedronken? Beter wit? Of toch beter rood? Bij beide hoor ik graag jullie voorstellen!
In Zwitserland zweren ze bij Fendant of een Frans wijntje uit Savoie of Jura ....Rood zou ik niet nemen. Als je geen van bovenstaande hebt, een niet (of weinig)-houtgelagerde Chardo.
Een chasselas wordt inderdaad nogal makkelijk voorgesteld als partner voor raclette. Ik dronk laatst een Chasselas (of Gütedel zoals hij in Duitsland genoemd wordt) van weingut ziereisen uit Baden (5 km van Zwitserse grens) en dat was toch een zeer mooie wijn. Maar een Altesse uit de Savoie zal ook wel lekker combineren.
(15-12-2012 04:53 PM)doc schreef: [ -> ] (15-12-2012 04:09 PM)claret schreef: [ -> ]Op kerstavond doen we met de familie raclette (met bijhorend assortiment aan charcuterie). Iemand een idee welke wijn hierbij het best wordt gedronken? Beter wit? Of toch beter rood? Bij beide hoor ik graag jullie voorstellen!
In Zwitserland zweren ze bij Fendant of een Frans wijntje uit Savoie of Jura ....Rood zou ik niet nemen. Als je geen van bovenstaande hebt, een niet (of weinig)-houtgelagerde Chardo.
Akkoord met Doc. Zeker wit, Savoie is perfect (Jura minder, tenzij geouiilleerde savagnin), eventueel muscat of een lichte pinot gris. Maar nu ik dit schrijf herinner ik me dat we dit uitgeprobeerd hebben en vaststelden dat er nog een andere druif is die er perfect bij gaat:
http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/ar...lette.html
(15-12-2012 09:07 PM)vinejo schreef: [ -> ] (15-12-2012 04:53 PM)doc schreef: [ -> ] (15-12-2012 04:09 PM)claret schreef: [ -> ]Op kerstavond doen we met de familie raclette (met bijhorend assortiment aan charcuterie). Iemand een idee welke wijn hierbij het best wordt gedronken? Beter wit? Of toch beter rood? Bij beide hoor ik graag jullie voorstellen!
In Zwitserland zweren ze bij Fendant of een Frans wijntje uit Savoie of Jura ....Rood zou ik niet nemen. Als je geen van bovenstaande hebt, een niet (of weinig)-houtgelagerde Chardo.
Akkoord met Doc. Zeker wit, Savoie is perfect (Jura minder, tenzij geouiilleerde savagnin), eventueel muscat of een lichte pinot gris. Maar nu ik dit schrijf herinner ik me dat we dit uitgeprobeerd hebben en vaststelden dat er nog een andere druif is die er perfect bij gaat:
http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/ar...lette.html
Vooral de vettigheid van de Sémillon dan ? De tijden razen voorbij , net als Jean Marie Dedecker, gelukkig...
(15-12-2012 09:11 PM)doc schreef: [ -> ] (15-12-2012 09:07 PM)vinejo schreef: [ -> ] (15-12-2012 04:53 PM)doc schreef: [ -> ] (15-12-2012 04:09 PM)claret schreef: [ -> ]Op kerstavond doen we met de familie raclette (met bijhorend assortiment aan charcuterie). Iemand een idee welke wijn hierbij het best wordt gedronken? Beter wit? Of toch beter rood? Bij beide hoor ik graag jullie voorstellen!
In Zwitserland zweren ze bij Fendant of een Frans wijntje uit Savoie of Jura ....Rood zou ik niet nemen. Als je geen van bovenstaande hebt, een niet (of weinig)-houtgelagerde Chardo.
Akkoord met Doc. Zeker wit, Savoie is perfect (Jura minder, tenzij geouiilleerde savagnin), eventueel muscat of een lichte pinot gris. Maar nu ik dit schrijf herinner ik me dat we dit uitgeprobeerd hebben en vaststelden dat er nog een andere druif is die er perfect bij gaat:
http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/ar...lette.html
Vooral de vettigheid van de Sémillon dan ? De tijden razen voorbij , net als Jean Marie Dedecker, gelukkig...
In combinatie met de sauvignon hé, had moeten schrijven "wijn" ipv "druif" natuurlijk.
Jammer genoeg is JM DeDecker nu vervangen door een handigere hufter...
(22-06-2012 10:27 PM)doc schreef: [ -> ] (22-06-2012 10:21 PM)33S schreef: [ -> ]... Bij pensen drink ik meestal bier. Moeder Overste o.a.
... Bij de pens, niet makkelijk hè, dacht eerst ook aan een bierke maar er werd naar wijn gevraagd vandaar. Een Chenin met genoeg zuurtjes zou misschien ook nog kunnen. Ik geef toch voorrang aan Riesling met fris karakter. Ik zou daar toch geen zure Jona gold bij geven. Beter rijpe, gele appelkes.
Vandaag zwarte en witte pens met gestoofde appeltjes gegeten. Wist niet goed wat er bij te schenken, dan maar rap een fles Domaine des Aubuisières Vouvray Cuvée Silex 2010 meegeritst bij Van Eccelpoel omdat ik ergens in m'n achterhoofd bovenstaande Chenin tip van Doc had onthouden
. Waarvoor dank.
Was zeker een goeie match. De wijn smaakte mij beter dan toen ik 'm de vorige keer dronk in 't begin van de zomer.
Bedankt voor de tips iedereen! Ik probeer zowel een sémillon/SB als een Savoie te regelen en laat weten wat de rest van de familie ervan vond.
(16-12-2012 11:22 AM)claret schreef: [ -> ]een sémillon/SB
Let op, geen houtlagering hé (eerder kiezen in het eenvoudigere gamma dus )
Of een Chignin Bergeron bij de raclette of kaasfondue en bojo bij de charcuterie
Hey guys,
Ik heb morgen een feestje en ga er een soort (uitgebreide) "kaas en wijn" avond van maken. Maw, brood, een 10-tal kazen, wat patés, wat charcuterie en WIJN. Ik ga gewoon een 10-tal flessen opendoen (5 wit, 5 rood) en die op tafel zetten en iedereen laten eten en drinken wat hij wil.
Waar ik wat mee zit is de wijn-kaas combinatie; naar 't schijnt helemaal niet zo simpel. Kent er hier iemand wat basisregels, do's en dont's in dat verband. Ik zoek tegelijk ook wat op internet, maar zoals gewoonlijk is de info niet altijd even consequent.
!
Dave
(03-01-2013 11:39 AM)Dave schreef: [ -> ]Hey guys,
Ik heb morgen een feestje en ga er een soort (uitgebreide) "kaas en wijn" avond van maken. Maw, brood, een 10-tal kazen, wat patés, wat charcuterie en WIJN. Ik ga gewoon een 10-tal flessen opendoen (5 wit, 5 rood) en die op tafel zetten en iedereen laten eten en drinken wat hij wil.
Waar ik wat mee zit is de wijn-kaas combinatie; naar 't schijnt helemaal niet zo simpel. Kent er hier iemand wat basisregels, do's en dont's in dat verband. Ik zoek tegelijk ook wat op internet, maar zoals gewoonlijk is de info niet altijd even consequent. !
Dave
Heel ver moest je nochtans niet zoeken ...
http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/ar...-wijn.html
(vooral geen t complexe wijnen, geen houtgelagerde rode, geen taninnerijke rode - eerder lekkere doordrinkwijnen genre vlotte CDR. Vergeet ook de zoete wijn niet..)
(03-01-2013 11:45 AM)vinejo schreef: [ -> ] (03-01-2013 11:39 AM)Dave schreef: [ -> ]Hey guys,
Ik heb morgen een feestje en ga er een soort (uitgebreide) "kaas en wijn" avond van maken. Maw, brood, een 10-tal kazen, wat patés, wat charcuterie en WIJN. Ik ga gewoon een 10-tal flessen opendoen (5 wit, 5 rood) en die op tafel zetten en iedereen laten eten en drinken wat hij wil.
Waar ik wat mee zit is de wijn-kaas combinatie; naar 't schijnt helemaal niet zo simpel. Kent er hier iemand wat basisregels, do's en dont's in dat verband. Ik zoek tegelijk ook wat op internet, maar zoals gewoonlijk is de info niet altijd even consequent. !
Dave
Heel ver moest je nochtans niet zoeken ...
http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/ar...-wijn.html
(vooral geen t complexe wijnen, geen houtgelagerde rode, geen taninnerijke rode - eerder lekkere doordrinkwijnen genre vlotte CDR. Vergeet ook de zoete wijn niet..)
Jo ! Ik had ondertussen ook nog iets interessant gevonden, wat ook strookt met jouw advies:
http://www.viavino.be/KaasEnWijn.pdf
Ik heb al een "short list" van wijnen, maar moet dus nog een beetje reduceren ;-))).
(03-01-2013 11:39 AM)Dave schreef: [ -> ]Hey guys,
Ik heb morgen een feestje en ga er een soort (uitgebreide) "kaas en wijn" avond van maken. Maw, brood, een 10-tal kazen, wat patés, wat charcuterie en WIJN. Ik ga gewoon een 10-tal flessen opendoen (5 wit, 5 rood) en die op tafel zetten en iedereen laten eten en drinken wat hij wil.
Waar ik wat mee zit is de wijn-kaas combinatie; naar 't schijnt helemaal niet zo simpel. Kent er hier iemand wat basisregels, do's en dont's in dat verband. Ik zoek tegelijk ook wat op internet, maar zoals gewoonlijk is de info niet altijd even consequent. !
Dave
Ik vind zo'n kaasschotels altijd wat "kakofonisch", al die smaken dooreengeklutst met dan nog die wijn, die bij het ene vloekt en bij het ander wel gaat. Ook de ene kaas gaat niet na de andere kaas. Nee, ik moet er niet van hebben.
Mijn oplossing: ik geef verschillende gangen, voor grote groepen een schotel met de geitenkazen plus Sauvignon bv, dan witschimmels (met bv vettige en fruitzoetige Z. Afrikaanse Chardonnay, niet houtgerijpt), harde kazen (verder met Chardonnay of Savoie Chignin-Bergeron) dan roodschimmels (al wat gerijpte en zacht geworden rode Bordeaux bv), dan ene goeie blauwschimmel om af te ronden (zoet wit op ouderdom)
Bij kleine groepjes: schik ik kazen per persoon op borden met bijhorende nootjes, peer, appel, tomaat etc afhankelijk van kazen en wijn.
Die paté's en charcuterie, tja, voor de mensen die geen kaas lusten zeker, of voor na de kazen maar dan zou ik er een blanc de noir schuimwijn bij geven, voor wat verfrissende toetsen bij dat vet. Schuimwijn bij einde van maaltijd altijd goed idee.
vergeet de comté met savagnin niet eh... en okkernootjes
Gaat oudere chenin ook niet goed met héél wat kazen?
(04-01-2013 12:43 AM)Venne schreef: [ -> ]vergeet de comté met savagnin niet eh... en okkernootjes
Gaat oudere chenin ook niet goed met héél wat kazen?
Zou kunnen; als je oude Chenin hebt ;-)))
Comté komt sowieso op tafel, maar ik wilde er een Chardonnay van Tissot bij zetten (om in de streek te blijven ;-).
Mijn favoriete combi's zijn:
comté - savagnin
livarot - chenin
blauwschimmel - zoet
Voor mij gen echte kaastafel zonder een Vin Jaune, maar voor een breder gezelschap zal die Chardonnay van Tissot het wel goed doen, vooral bij de harde kaas à la Comté en mijn lieveling Abondance. Oude Chenin bij de kaastafel, nog nie geprobeerd, binnenkort es proberen
bij blauwe kazen mag volgens mij geen goede madeira vergeten worden, zoetere champagne en uiteraard riesling (maar dat had iedereen hier ws wel verwacht :-)
bij harde, oude kazen gerijpte barolo of brunello
en bij bijna alle kazen een paar goede biertjes uiteraard :-)
(04-01-2013 05:34 PM)jazzper schreef: [ -> ]... en uiteraard riesling (maar dat had iedereen hier ws wel verwacht :-)
...
Ik neem aan dat je hiermee een zoete riesling of Feinherb bedoelt, Jazzper.
Dat het niet eenvoudig is om kaas te pairen aan droge riesling, daar hebben we eens mee geëxperimenteerd. Maar uiteindelijk lukte het toch, met een bijna magische combinatie als resultaat.
http://vriendenvanderiesling.wordpress.c...-hendrikx/
(03-01-2013 12:07 PM)de populist schreef: [ -> ].............
Ik vind zo'n kaasschotels altijd wat "kakofonisch", al die smaken dooreengeklutst met dan nog die wijn, die bij het ene vloekt en bij het ander wel gaat. Ook de ene kaas gaat niet na de andere kaas. Nee, ik moet er niet van hebben.
Mijn oplossing: ik geef verschillende gangen, voor grote groepen een schotel met de geitenkazen plus Sauvignon bv, dan witschimmels (met bv vettige en fruitzoetige Z. Afrikaanse Chardonnay, niet houtgerijpt), harde kazen (verder met Chardonnay of Savoie Chignin-Bergeron) dan roodschimmels (al wat gerijpte en zacht geworden rode Bordeaux bv), dan ene goeie blauwschimmel om af te ronden (zoet wit op ouderdom)
Bij kleine groepjes: schik ik kazen per persoon op borden met bijhorende nootjes, peer, appel, tomaat etc afhankelijk van kazen en wijn.
Die paté's en charcuterie, tja, voor de mensen die geen kaas lusten zeker, of voor na de kazen maar dan zou ik er een blanc de noir schuimwijn bij geven, voor wat verfrissende toetsen bij dat vet. Schuimwijn bij einde van maaltijd altijd goed idee.
Al eens de blinde test gedaan met bv 5 kaas soorten met bv 5 verschillende wijnen.
En dan vragen bij welke kaas welke wijn het best past.
Moet je zeker eens doen.
Je gaat platen van ogen trekken van het resultaat.:
de kaas ook blind? :-)
gaan we eens doen, heb hier nog pas een juweeltje uit polligny in de frigo gekregen.
Nog 4 anderen aub :-)
(06-01-2013 03:00 AM)Venne schreef: [ -> ]de kaas ook blind? :-)
gaan we eens doen, heb hier nog pas een juweeltje uit polligny in de frigo gekregen.
Nog 4 anderen aub :-)
Alles blind natuurlijk. Je kent me toch. De herkomst of het soort kaas is niet gekend. Je ziet ze wel liggen he.
Ik wil ook meedoen alleen om te zien hoe mijn beoordelingen nu zouden zijn.
[Al eens de blinde test gedaan met bv 5 kaas soorten met bv 5 verschillende wijnen.
En dan vragen bij welke kaas welke wijn het best past.
Moet je zeker eens doen.
Je gaat platen van ogen trekken van het resultaat.:
[/quote]
@Don Quichotte: Bedoel je dat iedereen een andere combinatie de beste vindt? Ja, dat experiment wil ik wel es doen.
Citaat: (07-01-2013 05:01 PM)de populist schreef: [ -> ][Al eens de blinde test gedaan met bv 5 kaas soorten met bv 5 verschillende wijnen.
En dan vragen bij welke kaas welke wijn het best past.
Moet je zeker eens doen.
Je gaat platen van ogen trekken van het resultaat.:
@Don Quichotte: Bedoel je dat iedereen een andere combinatie de beste vindt? Ja, dat experiment wil ik wel es doen.
[/quote]
Dat was min of meer het resultaat. Statistisch kon je er geen lijn in trekken.
Er moet wel bij gezegd worden dat het aantal deelnemers maar 4 was en dat is maar weinig om representatief te zijn.
wat zouden jullie schenken bij witloof in de oven ?
een vettige chardonnay ? kan rood ook ?
(21-02-2013 06:00 PM)orion schreef: [ -> ]wat zouden jullie schenken bij witloof in de oven ?
een vettige chardonnay ? kan rood ook ?
Met kaassaus wschl ? Alleszins geen rode. Wel idd een gelagerde Chardonnay of een Chardo/Savagnin uit Jura, Altesse uit Bugey ? Ben benieuwd naar jouw match, geef maar feedback