wijnliefhebbers

Volledige versie: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
(21-02-2013 07:35 PM)doc schreef: [ -> ]
(21-02-2013 06:00 PM)orion schreef: [ -> ]wat zouden jullie schenken bij witloof in de oven ?
een vettige chardonnay ? kan rood ook ?

Met kaassaus wschl ? Alleszins geen rode. Wel idd een gelagerde Chardonnay of een Chardo/Savagnin uit Jura, Altesse uit Bugey ? Ben benieuwd naar jouw match, geef maar feedback cheers

Ik heb er al eens een witte Pessac bij gedronken en dat ging ook wel behoorlijk goed, vond ik. Carbonnieux als ik het mij goed herinner.
Rood kan ook , Cotes du Rhone, Provence, Rioja
Wit, door de kaas als dat er op is? Chenin en chardo

Laat t smaken!

Dave, toch gene 88tigger? :-)
(21-02-2013 07:35 PM)doc schreef: [ -> ]
(21-02-2013 06:00 PM)orion schreef: [ -> ]wat zouden jullie schenken bij witloof in de oven ?
een vettige chardonnay ? kan rood ook ?

Met kaassaus wschl ? Alleszins geen rode. Wel idd een gelagerde Chardonnay of een Chardo/Savagnin uit Jura, Altesse uit Bugey ? Ben benieuwd naar jouw match, geef maar feedback cheers

Sommige Rieslings of een goede Grüner Veltliner?
(21-02-2013 09:06 PM)Venne schreef: [ -> ]Rood kan ook , Cotes du Rhone, Provence, Rioja
Wit, door de kaas als dat er op is? Chenin en chardo

Laat t smaken!

Dave, toch gene 88tigger? :-)

Nope ! 2007

Was ni bij Don he ;-)

Een goeie Chardonnay moet ook wel goed zijn.
De Chardo's van Tissot doen het zeer goed bij een
gratinke (vis, sint-jacobs nootjes bv.)
(21-02-2013 11:00 PM)Johan M. schreef: [ -> ]
(21-02-2013 07:35 PM)doc schreef: [ -> ]
(21-02-2013 06:00 PM)orion schreef: [ -> ]wat zouden jullie schenken bij witloof in de oven ?
een vettige chardonnay ? kan rood ook ?

Met kaassaus wschl ? Alleszins geen rode. Wel idd een gelagerde Chardonnay of een Chardo/Savagnin uit Jura, Altesse uit Bugey ? Ben benieuwd naar jouw match, geef maar feedback cheers

Sommige Rieslings of een goede Grüner Veltliner?

het is uiteindelijk toch een chardonnay geworden : Saint Véran - Terroirs de Davayé 2010 van Verget (J.M. Guffens- net geen 15 euro bij Portovino) en die paste zeer goed bij de kaassaus, vond ik (voldoende vettig en niet te complex)
(25-02-2013 11:37 AM)orion schreef: [ -> ]
(21-02-2013 11:00 PM)Johan M. schreef: [ -> ]
(21-02-2013 07:35 PM)doc schreef: [ -> ]
(21-02-2013 06:00 PM)orion schreef: [ -> ]wat zouden jullie schenken bij witloof in de oven ?
een vettige chardonnay ? kan rood ook ?

Met kaassaus wschl ? Alleszins geen rode. Wel idd een gelagerde Chardonnay of een Chardo/Savagnin uit Jura, Altesse uit Bugey ? Ben benieuwd naar jouw match, geef maar feedback cheers

Sommige Rieslings of een goede Grüner Veltliner?

het is uiteindelijk toch een chardonnay geworden : Saint Véran - Terroirs de Davayé 2010 van Verget (J.M. Guffens- net geen 15 euro bij Portovino) en die paste zeer goed bij de kaassaus, vond ik (voldoende vettig en niet te complex)

thank you voor the foodback! ;-)
Met het risico van in de kerk te vloeken :

hebben gisteren stoofvlees gegeten, recept van Jeroen Meus. Hij gebruikt Luikse stroop in zijn saus wat het geheel iets zoets geeft. Doordat er een fles Saussignac (zoete wijn) open stond, kreeg ik het idee om die te drinken bij het stoofvlees. Interessant experiment, vond ik. En voor mij eigenlijk wel geslaagd. Het zoete van de wijn paste mooi bij de saus, terwijl de zuurtjes er toch voor zorgden dat het niet helemaal in een zoete boel verviel. Ook de biersmaak in de saus kwam er nog door en gaf een milde combinatie van bitter, zoet en zuur. Je zou het niet verwachten, maar het werkte! Althans voor mij...
(24-03-2013 10:10 PM)Olivier schreef: [ -> ]Met het risico van in de kerk te vloeken :

hebben gisteren stoofvlees gegeten, recept van Jeroen Meus. Hij gebruikt Luikse stroop in zijn saus wat het geheel iets zoets geeft. Doordat er een fles Saussignac (zoete wijn) open stond, kreeg ik het idee om die te drinken bij het stoofvlees. Interessant experiment, vond ik. En voor mij eigenlijk wel geslaagd. Het zoete van de wijn paste mooi bij de saus, terwijl de zuurtjes er toch voor zorgden dat het niet helemaal in een zoete boel verviel. Ook de biersmaak in de saus kwam er nog door en gaf een milde combinatie van bitter, zoet en zuur. Je zou het niet verwachten, maar het werkte! Althans voor mij...

Als ge smaaktheorie van Klosse toepast: stoofvlees met saus met Luikse siroop: vrij filmend, smaakintensiteit of -rijkdom hoog, frisheid eerder laag (niks straks, geen azijn gebruikt): zoete witte wijn kan zeker, why not (filmend, smaakintensief, frisheid eerder laag). Zoet fruit van Luikse siroop: appel en peer zal ook wel concorderen met zoet fruit van de wijn.

Vierde dimensie uit de smaaktheorie: smaakrijpheid vs frisse aroma's. Zowel vlees als wijn eerder rijpe aroma's (zoete wijn: honing). Dat klopt dus allemaal!

Inderdaad, bitter van het bier is hier het contrasterende, dat spanning zal geven en waar ik in de combinatie misschien zou aan twijfelen. Maar blijkbaar lukte het wel. Misschien volgende keer zoete wijn van Chenin proberen, met bitters incluis. Interessant experiment, meer van dat!
(03-01-2013 11:45 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(03-01-2013 11:39 AM)Dave schreef: [ -> ]Hey guys,

Ik heb morgen een feestje en ga er een soort (uitgebreide) "kaas en wijn" avond van maken. Maw, brood, een 10-tal kazen, wat patés, wat charcuterie en WIJN. Ik ga gewoon een 10-tal flessen opendoen (5 wit, 5 rood) en die op tafel zetten en iedereen laten eten en drinken wat hij wil.

Waar ik wat mee zit is de wijn-kaas combinatie; naar 't schijnt helemaal niet zo simpel. Kent er hier iemand wat basisregels, do's en dont's in dat verband. Ik zoek tegelijk ook wat op internet, maar zoals gewoonlijk is de info niet altijd even consequent. thank you !

Dave

Heel ver moest je nochtans niet zoeken ... Wink

http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/ar...-wijn.html

(vooral geen t complexe wijnen, geen houtgelagerde rode, geen taninnerijke rode - eerder lekkere doordrinkwijnen genre vlotte CDR. Vergeet ook de zoete wijn niet..)

Iemand een idee of bij oudere harde kazen (genre Oude Goudse, gerijpte Cheddar,...) een niet te oude Vino Nobile di Montepulciano (Avignonesi of Poliziano) past?
Persoonlijk zou ik dat niet doen. Vallen volgens mij iets te licht uit voor kaas.
Vreesde het ook al, toch bedankt Vinogan(s)

Misschien toch maar eens een flesje Rivarossa of Blumeri Rosso proberen...?

http://www.schiopetto.it/eng/vini/annata2006

Kaas & Wijn... wat een geklommel altijd. Geef mij maar schuimend gerstenat bij kazen.
Zou wel es kunnen meevallen, de wijnen moeten sowieso wel wat body hebben. Zo dronk ik een tijdje terug een sociando 2007 met oud brugge en oude gouda. Combinatie die, tegen mijn verwachting, perfect was.
(27-04-2013 05:28 PM)Kris schreef: [ -> ]Zou wel es kunnen meevallen, de wijnen moeten sowieso wel wat body hebben. Zo dronk ik een tijdje terug een sociando 2007 met oud brugge en oude gouda. Combinatie die, tegen mijn verwachting, perfect was.

Interessant, Kris. Hoe was de SM '07?
(27-04-2013 06:44 PM)Mt schreef: [ -> ]
(27-04-2013 05:28 PM)Kris schreef: [ -> ]Zou wel es kunnen meevallen, de wijnen moeten sowieso wel wat body hebben. Zo dronk ik een tijdje terug een sociando 2007 met oud brugge en oude gouda. Combinatie die, tegen mijn verwachting, perfect was.

Interessant, Kris. Hoe was de SM '07?

Mt, minder concentratie als de betere jaargangen maar toch van genoten. Kruidig, cassis en hout. Balans zit vrij snor. Ben toch geneigd te denken dat de 2007's het minder lang gaan trekken.
(27-04-2013 01:22 PM)Johan M. schreef: [ -> ]Vreesde het ook al, toch bedankt Vinogan(s)

Misschien toch maar eens een flesje Rivarossa of Blumeri Rosso proberen...?

http://www.schiopetto.it/eng/vini/annata2006

Kaas & Wijn... wat een geklommel altijd. Geef mij maar schuimend gerstenat bij kazen.

Ik ken deze wijnen niet. De Blumeri lijkt de beste kandidaat. Het schoot me te binnen dat de Nobile's van Valdipiatta wel met deze (harde) kazen zouden werken.

Da's toch een andere stijl Nobile dan Avignonesi (& Poliziano).

Maar wat ben je daarmee als je geen flessen hebt...
Ben op zoek naar de perfecte kaas bij een Coteaux du Layon? Suggesties zijn zeer welkom! Smile
Ik denk dat je met blauwgeaderde kazen niet echt verkeerd kan lopen nico.
(14-05-2013 08:22 PM)carl schreef: [ -> ]Ik denk dat je met blauwgeaderde kazen niet echt verkeerd kan lopen nico.

thank you Carl - na wat gegoogel nog de volgende suggesties gevonden: Livarot, Maroilles, Pont l'Eveque. Ik ken geen één van de drie of vraag me dan ook af of ik ze hier makkelijk ga vinden...
Bij een goede kaasrijper in je buurt kan je steeds eens informeren.
Dag NCO, die drie (heerlijke stinkerds) zijn makkelijk te vinden (ook in Delhaize bijvoorbeeld). In een boek dat ik onlangs in de kringloopwinkel vond (Kaas en wijn (Van Tricht, Declercq en Le Duc)) raadt men ook de combinatie Coteaux du Layon en verse geitenkaas aan.
(15-05-2013 11:05 AM)Mt schreef: [ -> ]Dag NCO, die drie (heerlijke stinkerds) zijn makkelijk te vinden (ook in Delhaize bijvoorbeeld). In een boek dat ik onlangs in de kringloopwinkel vond (Kaas en wijn (Van Tricht, Declercq en Le Duc)) raadt men ook de combinatie Coteaux du Layon en verse geitenkaas aan.

CdL gaat hier wel meer tot z'n recht komen als de geitekaas met een slaatje en een balsamico-vinaigrette (evt honing) geserveerd wordt. Bij verse geitekaas verkies ik klassiek een SB uit Centre Loire bvb.
Ja, zou ik ook denken maar in dit boek (aanrader) maakt men een verschil tussen vers, halfdroog en droog. Voor de laatste twee raadt men traditioneel Sancerre, Pouilly-F, Menetou-S aan maar ook droge riesling of Chablis. (Bij gerijpte geitenkazen à la chavignol) Voor verse geitenkaas kiest men voor halfzoet en ook zoete wijnen. (Vouvray, gewürztraminer, Auslese, en zelfs enkele sauternes). Dit vraagt om een test Wink.
(15-05-2013 03:48 PM)Mt schreef: [ -> ]Ja, zou ik ook denken maar in dit boek (aanrader) maakt men een verschil tussen vers, halfdroog en droog. Voor de laatste twee raadt men traditioneel Sancerre, Pouilly-F, Menetou-S aan maar ook droge riesling of Chablis. (Bij gerijpte geitenkazen à la chavignol) Voor verse geitenkaas kiest men voor halfzoet en ook zoete wijnen. (Vouvray, gewürztraminer, Auslese, en zelfs enkele sauternes). Dit vraagt om een test Wink.

Ik dacht hetzelfde ! Slurp Ik ga dat boekje 's proberen te vinden, goeie tip !
(15-05-2013 04:57 PM)doc schreef: [ -> ]
(15-05-2013 03:48 PM)Mt schreef: [ -> ]Ja, zou ik ook denken maar in dit boek (aanrader) maakt men een verschil tussen vers, halfdroog en droog. Voor de laatste twee raadt men traditioneel Sancerre, Pouilly-F, Menetou-S aan maar ook droge riesling of Chablis. (Bij gerijpte geitenkazen à la chavignol) Voor verse geitenkaas kiest men voor halfzoet en ook zoete wijnen. (Vouvray, gewürztraminer, Auslese, en zelfs enkele sauternes). Dit vraagt om een test Wink.

Ik dacht hetzelfde ! Slurp Ik ga dat boekje 's proberen te vinden, goeie tip !

Carl, Mt, Doc, thank you voor de tips. Ik ga zaterdag eens kijk wat ik vind bij de lokale winkels/kaashandelaars. Ik laat volgende week iets weten wat de beste match was!
Livarot en een gerijpte savennières (bv. Mosse) is ook top !
Blijkbaar hebben de lokale kaasboer en Delhaize geen al te ruim assortiment: Livarot, Maroilles, Pont l'Eveque heb ik dus niet gevonden.

Van de kazen die ik had was er een goeie match met een jonge geitenkaas, Gorgonzala en ook met de Taleggio.

[/u]
Oei, dat is schamel! Kan je nog iets meer vertellen over de combinatie kaas/wijn? Jonge geitenkaas x C du L?
Zoek dit eens op youtube voor een hilarische food-wine pairing :

What Wine Pairs With Cereal? Episode #734 (WineLibraryTV)

Gary Vaynerchuk proeft er oa een Riesling Spätlese en een Veuve Clicquot Ponsardin met ontbijtgranen... 20 minuten is een beetje lang voor deze gimmick (ook al lijkt hij het echt te menen), maar het is best grappig. Als je Vaynerchuk kan verdragen natuurlijk...
(23-05-2013 01:52 PM)Mt schreef: [ -> ]Oei, dat is schamel! Kan je nog iets meer vertellen over de combinatie kaas/wijn? Jonge geitenkaas x C du L?

Euh nee, was tijdens een communiefeest en ik had al wat lekkers achter de kiezen. Het enige wat ik me nog herinner is dat ik idd vond dat hij goed matchte met de genoemde kazen....maar heb vooral genoten en niet te veel nagedacht...
(27-05-2013 10:13 AM)nco schreef: [ -> ]
(23-05-2013 01:52 PM)Mt schreef: [ -> ]Oei, dat is schamel! Kan je nog iets meer vertellen over de combinatie kaas/wijn? Jonge geitenkaas x C du L?

Euh nee, was tijdens een communiefeest en ik had al wat lekkers achter de kiezen. Het enige wat ik me nog herinner is dat ik idd vond dat hij goed matchte met de genoemde kazen....maar heb vooral genoten en niet te veel nagedacht...

cheers
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Koppelingen