wijnliefhebbers

Volledige versie: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Bij hutsepot ne magnum duvel of omer.
Coquilles: ne witte eh kris..evt van 88. Chardo uit jura / bourgogne of sauv bl uit de loire. Kan veel wit bij denk ik... Alst ma ne goeie witte is:-) Lot t smaken
(21-12-2013 04:29 PM)Kris schreef: [ -> ]Coquilles met aardpeer en nootjes. Iemand een idee?
Heeft er ooit iemand champagne gekocht in de colruyt? Welke kunnen jullie aanraden?

merci!

Coquilles en aardpeer hebben een licht zoete smaak, ik zou durven opteren voor een witte priorat gemaakt van Garnacha Blanca en Macabeu, of iets uit de noordelijke rhone, een witte crozes hermitage of als het iets mag kosten hermitage, of waarom niet een condrieu.
De combinatie met de nootjes laat misschien ook een wijn met een oxidatieve toets toe --> een iets oudere champagne of een amontillado sherry of zoals Venne voorstelt iets uit de Jura
ik ben het inderdaad bij de biertjes gaan zoeken voor de hutsepot. Naar de Hopduvel geweest en me daar laten adviseren. Weggegaan met een Saison IV van Brasserie de Jandrain-Jandrenouille. Op zich een fris biertje waarbij de zuren en de bitters mooi in evenwicht zitten. Helaas kwamen bij de hutsepot de bitters serieus op de voorgrond en domineerde het bier. Qua food pairing dus niet echt gelukt, maar op zich wel een interessante ontdekking. Volgende keer eens een donker biertje proberen bij de hutsepot.
Merci guys, ga voor nen non-oxy uit de jura gaan !
(21-12-2013 08:55 PM)Olivier schreef: [ -> ]ik ben het inderdaad bij de biertjes gaan zoeken voor de hutsepot. Naar de Hopduvel geweest en me daar laten adviseren. Weggegaan met een Saison IV van Brasserie de Jandrain-Jandrenouille. Op zich een fris biertje waarbij de zuren en de bitters mooi in evenwicht zitten. Helaas kwamen bij de hutsepot de bitters serieus op de voorgrond en domineerde het bier. Qua food pairing dus niet echt gelukt, maar op zich wel een interessante ontdekking. Volgende keer eens een donker biertje proberen bij de hutsepot.

Maar absoluut ! En hutsepot heeft een toefke mosterd nodig langs het bord...zalig met een bruine trappist. Maar niet overdrijven natuurlijk !
(21-12-2013 09:29 PM)Kris schreef: [ -> ]Merci guys, ga voor nen non-oxy uit de jura gaan !

Nen beestig Cheninke zou ook wel lukken, denk ik...
Ik zou jullie even willen vragen welke wijnen ik best serveer bij deze menu.
Gezien ik niet echt veel verstand heb van Food-Wine pairing .
Maar toch graag heb dat het inorde is voor mijn gasten en mezelf .

Voorgerecht:
Samenspel van tongfilets en scampi´s in saffraansaus met noordzeegarnaaltjes
Hoofdgerecht:
Duo van kipfilet en scampi´s in chablis-mostardsausje, witlof, courgette met prei, Parijse wortelen, minikroketten
Dessert:
Ijstaart
(22-12-2013 04:46 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]Ik zou jullie even willen vragen welke wijnen ik best serveer bij deze menu.
Gezien ik niet echt veel verstand heb van Food-Wine pairing .
Maar toch graag heb dat het inorde is voor mijn gasten en mezelf .

Voorgerecht:
Samenspel van tongfilets en scampi´s in saffraansaus met noordzeegarnaaltjes
Hoofdgerecht:
Duo van kipfilet en scampi´s in chablis-mostardsausje, witlof, courgette met prei, Parijse wortelen, minikroketten
Dessert:
Ijstaart

1: Riesling trocken
2: Riesling feinherb
3: Riesling beerenauslese

Wink
(22-12-2013 08:34 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(22-12-2013 04:46 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]Ik zou jullie even willen vragen welke wijnen ik best serveer bij deze menu.
Gezien ik niet echt veel verstand heb van Food-Wine pairing .
Maar toch graag heb dat het inorde is voor mijn gasten en mezelf .

Voorgerecht:
Samenspel van tongfilets en scampi´s in saffraansaus met noordzeegarnaaltjes
Hoofdgerecht:
Duo van kipfilet en scampi´s in chablis-mostardsausje, witlof, courgette met prei, Parijse wortelen, minikroketten
Dessert:
Ijstaart

1: Riesling trocken
2: Riesling feinherb
3: Riesling beerenauslese

Wink
Dank u voor de snelle reactie .
Maakt het veel uit van welke maker ik deze wijnen zoek ?
Heb geen ervaring met riesling wijnen .
mss wel al gedronken maar dan zonder ik het wist Tongue.

Heb gezien dat ze wel in colruyt er enkele hebben maar geen van de rieslings die u beschreef Sad
(22-12-2013 04:46 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]Ik zou jullie even willen vragen welke wijnen ik best serveer bij deze menu.
Gezien ik niet echt veel verstand heb van Food-Wine pairing .
Maar toch graag heb dat het inorde is voor mijn gasten en mezelf .

Voorgerecht:
Samenspel van tongfilets en scampi´s in saffraansaus met noordzeegarnaaltjes
Hoofdgerecht:
Duo van kipfilet en scampi´s in chablis-mostardsausje, witlof, courgette met prei, Parijse wortelen, minikroketten
Dessert:
Ijstaart
Voor bij het voorgerecht al eens gedacht aan de La Francuska Vinarija POEMA die je een tijdje geleden gekocht hebt?
Voor bij het hoofdgerecht een chardonnay met wat houtlagering uit Zuid Afrika, bv Spier Private Collection Chardonnay . Ik vermoed dat de kipfilet en de scampi gebakken worden? --> complexer van smaak
(22-12-2013 08:47 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]
(22-12-2013 08:34 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(22-12-2013 04:46 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]Ik zou jullie even willen vragen welke wijnen ik best serveer bij deze menu.
Gezien ik niet echt veel verstand heb van Food-Wine pairing .
Maar toch graag heb dat het inorde is voor mijn gasten en mezelf .

Voorgerecht:
Samenspel van tongfilets en scampi´s in saffraansaus met noordzeegarnaaltjes
Hoofdgerecht:
Duo van kipfilet en scampi´s in chablis-mostardsausje, witlof, courgette met prei, Parijse wortelen, minikroketten
Dessert:
Ijstaart

1: Riesling trocken
2: Riesling feinherb
3: Riesling beerenauslese

Wink
Dank u voor de snelle reactie .
Maakt het veel uit van welke maker ik deze wijnen zoek ?
Heb geen ervaring met riesling wijnen .
mss wel al gedronken maar dan zonder ik het wist Tongue.

Heb gezien dat ze wel in colruyt er enkele hebben maar geen van de rieslings die JIJ beschreef Sad

Vond t wel een leuk idee om een diner van begin tot einde te laten begeleiden door riesling, van droge naar lichtzoet en zoet. En dan liefst Duitse, dan heb je toch minder risico op de petroltoets. Anders eens met Vinikus contact opnemen..?
(Ps: ijstaart is trickey natuurlijk, ik drink daar meestal niks bij ;-) )
bij het Wijnhuis kan je momenteel je menu doorsturen en zij geven je wijnadvies. Ik vermoed dat ze hun eigen wijnen zullen adviseren Smile maar het kan je wel op een spoor zetten...
By the way, je hoofdgerecht is niet evident om te combineren : zoet, zuur, bitter en scherp in één gerecht. Benieuwd wat het wordt.
(22-12-2013 09:13 PM)shiraz schreef: [ -> ]Voor bij het voorgerecht al eens gedacht aan de La Francuska Vinarija POEMA die je een tijdje geleden gekocht hebt?
Voor bij het hoofdgerecht een chardonnay met wat houtlagering uit Zuid Afrika, bv Spier Private Collection Chardonnay . Ik vermoed dat de kipfilet en de scampi gebakken worden? --> complexer van smaak

Eigenlijk niet meer gedacht aan die lekkere POEMA die nog in de kelder ligt te slapen Smile. En de kipfilet en scampi zullen gebakken worden . Ook bedankt voor je hulp !
(22-12-2013 10:18 PM)vinejo schreef: [ -> ][quote='gertjeuh' pid='43342' dateline='1387738062']
[quote='vinejo' pid='43341' dateline='1387737264']


Vond t wel een leuk idee om een diner van begin tot einde te laten begeleiden door riesling, van droge naar lichtzoet en zoet. En dan liefst Duitse, dan heb je toch minder risico op de petroltoets. Anders eens met Vinikus contact opnemen..?
(Ps: ijstaart is trickey natuurlijk, ik drink daar meestal niks bij ;-) )

Smile het is inderdaad een zeer leuk idee , en nu Shiraz begon over die POEMA
ben ik op een twijfel Tongue . Want die POEMA was echt wel lekker naar mijn herinneren. In elk geval is het duidelijk dat ik men kennis naar witte wijn wat zal moeten verbreden . Zou het dan nog passen een Riesling voor het hoofdgerecht ?
En eigenlijk bij men ijstaartje hou ik wel van een koffie met wat kracht Smile.
(22-12-2013 10:23 PM)Olivier schreef: [ -> ]bij het Wijnhuis kan je momenteel je menu doorsturen en zij geven je wijnadvies. Ik vermoed dat ze hun eigen wijnen zullen adviseren Smile maar het kan je wel op een spoor zetten...
By the way, je hoofdgerecht is niet evident om te combineren : zoet, zuur, bitter en scherp in één gerecht. Benieuwd wat het wordt.

thank you Smile ja het is maar logisch dat ze hun eigen marchandise zullen aanprijzen .

Wel ik ben even benieuwd als u naar het hoofdgerecht.
Ik kook niet zelf dit jaar en laat het allemaal bereidden .
Weet wel dat de kok iemand is met een ruime ervaring ,
Lets hope this ends well !
Ben net even aan het denken misschien zou bij het hoofdgerecht wel nog een Trimbach gewurztraminer passen .
Gisteren bij het videeke gekozen voor een Sancere La Moussière 2011 van Mellot, ging er heel vlotjes bij. De zuurtjes balanceerden goed bij de videevulling die voldoende opgefrist was met citroen en wat bieslook, kropsla...We proefden er ook nog de L'Huisserie 2011 van Alliet bij die eigenlijk ook goed matchte...De flesjes waren zo leeg.
Oesterkes en sherry, Las Medallas, Manzanilla, een hoogtepunt ! Bedankt aan de gulle gast !
Dit weekend valantijnsdiner gemaakt voor vrouwlief...

Eerst flesje champagne (Veuve Clicquot - kado gekregen), en doorgedronken bij coquilles omdat ik geen zin had 3 flessen te openen voor ons 2. Ging zeker goed samen.

Dan hoofdgerecht, magret de canard met honingsaus. Hier ging mijn food-wine pairing de mist in. Ik zette er een mooie Rioja 2007 (Domeco de Jarauta) tegenover maar deze werd grotendeels overpowered door de zoetheid van de saus. De wijn had mooi fruit, gerookte kruidigheid, gebalanceerde zuren alsook geëvolueerde toetsen en zou perfect bij een stukje fijn wild gegaan zijn.

Ik weet niet wat ik hier best tegenovergezet had, omdat je anderzijds ook met rood vlees zit? Bordeaux linkeroever? Een stevige zuidelijke Rhone? Of toch een witte zoete wijn? Ik twijfelde nog om een Vouvray moulleux open te doen, want bij canard à l'orange durft met ook al een Sauternes geven, maar uiteindelijk niet gedaan.
(17-02-2014 12:21 PM)buck rogers schreef: [ -> ]Dit weekend valantijnsdiner gemaakt voor vrouwlief...

Eerst flesje champagne (Veuve Clicquot - kado gekregen), en doorgedronken bij coquilles omdat ik geen zin had 3 flessen te openen voor ons 2. Ging zeker goed samen.

Dan hoofdgerecht, magret de canard met honingsaus. Hier ging mijn food-wine pairing de mist in. Ik zette er een mooie Rioja 2007 (Domeco de Jarauta) tegenover maar deze werd grotendeels overpowered door de zoetheid van de saus. De wijn had mooi fruit, gerookte kruidigheid, gebalanceerde zuren alsook geëvolueerde toetsen en zou perfect bij een stukje fijn wild gegaan zijn.

Ik weet niet wat ik hier best tegenovergezet had, omdat je anderzijds ook met rood vlees zit? Bordeaux linkeroever? Een stevige zuidelijke Rhone? Of toch een witte zoete wijn? Ik twijfelde nog om een Vouvray moulleux open te doen, want bij canard à l'orange durft met ook al een Sauternes geven, maar uiteindelijk niet gedaan.

iets rood waar ook al een zoete ondertoon in zit? zoals een zinfandel, of een negroamaro, of een ripasso?
(17-02-2014 12:44 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(17-02-2014 12:21 PM)buck rogers schreef: [ -> ]Dit weekend valantijnsdiner gemaakt voor vrouwlief...

Eerst flesje champagne (Veuve Clicquot - kado gekregen), en doorgedronken bij coquilles omdat ik geen zin had 3 flessen te openen voor ons 2. Ging zeker goed samen.

Dan hoofdgerecht, magret de canard met honingsaus. Hier ging mijn food-wine pairing de mist in. Ik zette er een mooie Rioja 2007 (Domeco de Jarauta) tegenover maar deze werd grotendeels overpowered door de zoetheid van de saus. De wijn had mooi fruit, gerookte kruidigheid, gebalanceerde zuren alsook geëvolueerde toetsen en zou perfect bij een stukje fijn wild gegaan zijn.

Ik weet niet wat ik hier best tegenovergezet had, omdat je anderzijds ook met rood vlees zit? Bordeaux linkeroever? Een stevige zuidelijke Rhone? Of toch een witte zoete wijn? Ik twijfelde nog om een Vouvray moulleux open te doen, want bij canard à l'orange durft met ook al een Sauternes geven, maar uiteindelijk niet gedaan.

iets rood waar ook al een zoete ondertoon in zit? zoals een zinfandel, of een negroamaro, of een ripasso?

Of een stevige (droge) wat geëvolueerde chenin?
(17-02-2014 12:21 PM)buck rogers schreef: [ -> ]Dit weekend valantijnsdiner gemaakt voor vrouwlief...

Eerst flesje champagne (Veuve Clicquot - kado gekregen), en doorgedronken bij coquilles omdat ik geen zin had 3 flessen te openen voor ons 2. Ging zeker goed samen.

Dan hoofdgerecht, magret de canard met honingsaus. Hier ging mijn food-wine pairing de mist in. Ik zette er een mooie Rioja 2007 (Domeco de Jarauta) tegenover maar deze werd grotendeels overpowered door de zoetheid van de saus. De wijn had mooi fruit, gerookte kruidigheid, gebalanceerde zuren alsook geëvolueerde toetsen en zou perfect bij een stukje fijn wild gegaan zijn.

Ik weet niet wat ik hier best tegenovergezet had, omdat je anderzijds ook met rood vlees zit? Bordeaux linkeroever? Een stevige zuidelijke Rhone? Of toch een witte zoete wijn? Ik twijfelde nog om een Vouvray moulleux open te doen, want bij canard à l'orange durft met ook al een Sauternes geven, maar uiteindelijk niet gedaan.

Ik zou eerder gaan voor iets uit Piemonte
Amarone?
Ik zou inderdaad gaan voor rode wijn met een zoet fruit tintje: Roussillon of sommige Languedocs. In de Rhone zou ik gaan voor de betere beaume-de-venise, cairanne
(17-02-2014 12:59 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(17-02-2014 12:44 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(17-02-2014 12:21 PM)buck rogers schreef: [ -> ]Dit weekend valantijnsdiner gemaakt voor vrouwlief...

Eerst flesje champagne (Veuve Clicquot - kado gekregen), en doorgedronken bij coquilles omdat ik geen zin had 3 flessen te openen voor ons 2. Ging zeker goed samen.

Dan hoofdgerecht, magret de canard met honingsaus. Hier ging mijn food-wine pairing de mist in. Ik zette er een mooie Rioja 2007 (Domeco de Jarauta) tegenover maar deze werd grotendeels overpowered door de zoetheid van de saus. De wijn had mooi fruit, gerookte kruidigheid, gebalanceerde zuren alsook geëvolueerde toetsen en zou perfect bij een stukje fijn wild gegaan zijn.

Ik weet niet wat ik hier best tegenovergezet had, omdat je anderzijds ook met rood vlees zit? Bordeaux linkeroever? Een stevige zuidelijke Rhone? Of toch een witte zoete wijn? Ik twijfelde nog om een Vouvray moulleux open te doen, want bij canard à l'orange durft met ook al een Sauternes geven, maar uiteindelijk niet gedaan.

iets rood waar ook al een zoete ondertoon in zit? zoals een zinfandel, of een negroamaro, of een ripasso?

Of een stevige (droge) wat geëvolueerde chenin?

Jo, stel je deze voor omdat je de zoetigheid van het gerecht wilt counteren met de nodige zuren? Ik was ook in die richting aan het denken. Ik vrees dat met een rijpere, beetje zoete rode wijn het geheel een beetje zoet gaat worden...
Ne volle riesling, eventueel met een klein beetje restsuiker zolang deze niet opvalt. Ik volg NCO, niet meegaan in de zoetigheid.
H. Duijker suggereert in zijn boek "Wild en Wijn" een zachte rode wijn bij het gerecht maigret de canard met vijgen. Hij zegt dat de rode wijn door de zoetheid van het gerecht wat pittiger gaat smaken. Kan me dat inderdaad wel inbeelden. Een wijn met veel zuren gaat heel erg contrasteren, vrees ik.
(17-02-2014 03:51 PM)nco schreef: [ -> ]
(17-02-2014 12:59 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(17-02-2014 12:44 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(17-02-2014 12:21 PM)buck rogers schreef: [ -> ]Dit weekend valantijnsdiner gemaakt voor vrouwlief...

Eerst flesje champagne (Veuve Clicquot - kado gekregen), en doorgedronken bij coquilles omdat ik geen zin had 3 flessen te openen voor ons 2. Ging zeker goed samen.

Dan hoofdgerecht, magret de canard met honingsaus. Hier ging mijn food-wine pairing de mist in. Ik zette er een mooie Rioja 2007 (Domeco de Jarauta) tegenover maar deze werd grotendeels overpowered door de zoetheid van de saus. De wijn had mooi fruit, gerookte kruidigheid, gebalanceerde zuren alsook geëvolueerde toetsen en zou perfect bij een stukje fijn wild gegaan zijn.

Ik weet niet wat ik hier best tegenovergezet had, omdat je anderzijds ook met rood vlees zit? Bordeaux linkeroever? Een stevige zuidelijke Rhone? Of toch een witte zoete wijn? Ik twijfelde nog om een Vouvray moulleux open te doen, want bij canard à l'orange durft met ook al een Sauternes geven, maar uiteindelijk niet gedaan.

iets rood waar ook al een zoete ondertoon in zit? zoals een zinfandel, of een negroamaro, of een ripasso?

Of een stevige (droge) wat geëvolueerde chenin?

Jo, stel je deze voor omdat je de zoetigheid van het gerecht wilt counteren met de nodige zuren? Ik was ook in die richting aan het denken. Ik vrees dat met een rijpere, beetje zoete rode wijn het geheel een beetje zoet gaat worden...

Inderdaad, maar chenin heeft volgens mij ook nog genoeg moelleux om die zuurtjes te temperen en veelal een honingtoets na rijping... vandaar mijn suggestie, maar t is altijd wat afwachten hé...
Vraagje: wat zouden jullie schenken bij Ravioli van kwartel met gekonfijte kwartelboutjes? Een beetje opzoekwerk gedaan en de meeste suggesties gaan naar fruitig/kruidig rood genre barbera d'alba, beaujolais cru, grenache, sangiovese...

Probleem is dat voor de volgende gang (Zeebaars met in boter gestoofde jonge bloemkool, Serrano ham, hopscheutjes en gepocheerd ei) wit beter past, volgens mij toch...

Niet raar om eerst rood te drinken en dan weer wit?

3de gang is ook weer rood (Duifje uit "Racan" met een puree van jonge erwtjes, lente groentjes en jus geparfumeerd met rozemarijn).

Soit, suggesties voor de 3 gangen zijn welkom :-)
Welke saus / garnituur ga je erbij geven?
Kan je de volgorde van uw eerste twee gerechten niet omdraaien?
Lijkt me niet raar te zijn. Je drinkt wat je er het beste bij vindt passen. En als die rode niet al te krachtig is, waarom niet.

Indien je toch in wit wil blijven bij 1., misschien chardonnay of muscat? Of witte Pessac?

Die chardonnay kan je dan ook gebruiken bij 2.

Bij 3 kies ik vino nobile (een niet al te agressieve versie, bv. Avignonesi misschien). Of anders de franse klassiekers: Pomerol, Saint Emilion of ook Pauillac.
(28-03-2014 12:22 PM)shiraz schreef: [ -> ]Welke saus / garnituur ga je erbij geven?
Kan je de volgorde van uw eerste twee gerechten niet omdraaien?

Nope, is op restaurant en heb dus zelf niks te bepalen... en kies liever niet voor "aangepaste wiijnen" want te veel mindere ervaringen gehad (niet noodzakelijk slechte wijnen allemaal maar wel meestal veel te duur betaald).
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Koppelingen