Dit is ons geplande menu voor oudejaarsavond:
* Hapje: gerookte zam met krab
* Brunoise wokgroente met scampis & coquilles St Jacgues & Champagnesaus
* Hindefilet met gekarameliseerd witlof en knolselderpuree
Welke wijnen zouden jullie hier mee combineren ?
Easy!
Gerecht1: een witte Bandol
Gerecht2: een rosé Bandol
Gerecht3: een rode Bandol
ofwel
Gerecht1: Frisse aperitiefchampagne
Gerecht2: Grand Cru Blanc de Blancs
Gerecht3: Millesiméchampagne (2002)
Jo, alleen, de rode Bandol en aperitiefchampagne uitgezonderd, heb ik daar nu eens niks van liggen
Hm, die lichte champagne kan bij het hapje ofwel misschien een Pouilly Fumé.
Het tweede gerecht eventueel een Chablis of een goede muscadet?
En bij het derde, doe maar een niet te oude St Emilion of Pomerol zou ik zeggen...
again, voor het 1st gerecht was ik zelf aan het denken aan een Nieuw-Zeelandse SB...
Ik ga seffens Risotto maken (ne stevige , spekjes , champignons,..) , welke witte wijn kan dit best aan?
Dan Kalfs oesters met sherry room saus en champignons. Welke rode?
Risoto: een vettig Italiaantje ?
Kalfsoesters: Een goede Pessac 1997
@jo , allright vettig italiaantje moet lukken.
Pessac 97 ? Das allemaal brol, heb hier nog zo een fleske staan, is voor tijdens degustaties om goed nieuws te brengen:-) osn madam kirjgt wel iets beters.
Dus nog tips iemand ?
Nog een kleine weiziging, het is kalfsgebraad geworden dat licht gaat garen in de den oven met salie , rozemarijn , sjalot, champignons , wa wijn , paprika's enz...
Gooi er dan nog wel het sherry roomsausje tegenaan.
Ik dacht gewoon breder aan een Bordeaux van die periode, een volwassen Bordeaux dus.
(22-12-2009 01:39 PM)vinejo schreef: [ -> ]Hm, die lichte champagne kan bij het hapje ofwel misschien een Pouilly Fumé.
Het tweede gerecht eventueel een Chablis of een goede muscadet?
En bij het derde, doe maar een niet te oude St Emilion of Pomerol zou ik zeggen...
Het is uiteindelijk geworden:
* Gerecht 1: Chileense (Bio Bio Valley) Riesling Reserva, Vina Cono Sur (op aanraden van de uitbater van de wijnwinkel)
*Gerecht 2: Gruner Veltliner, Loimer Kamptal (op aanraden van de uitbater van de wijnwinkel)
* Gerecht 3: St Em Gr Cru, Ch Carteau Cotes Daugay, 2005.
TN's komen nog, maar alle pairings zeer goed bevonden, vooral de Gruner Veltliner en de St Em Gr Cru waren zeer goed!
Ik maak vanavond een hazenrug klaar. Daar komen rode wijnsaus, brocolli, gratin dauphinois en appel met veenbessen bij. Ik zal dat proberen te matchen met Petit Val 2003, een Grand cru van Saint-Emilion.
Van al dat lekker eten hier begint een mens honger te krijgen, man, pffff......
Vanavond om de vrouw een plezier te doen
sushi gaan eten...
Pffff.... hopelijk hebben ze daar iets wit da op iets trekt
(bv.
Muscadet/minerale Chablis/mooie SB/ ...)
(05-01-2010 05:17 PM)Roeland V schreef: [ -> ]Van al dat lekker eten hier begint een mens honger te krijgen, man, pffff......
Vanavond om de vrouw een plezier te doen sushi gaan eten...
Pffff.... hopelijk hebben ze daar iets wit da op iets trekt
(bv. Muscadet/minerale Chablis/mooie SB/ ...)
Of... gruner veltliner dus
@Matten
Moet lukken, wel vermijden om een slok te nemen net na een hapje fruit
Wel, mijn plat is zeer goed gelukt. Cuisson dik in orde.
De wijn was ok: boter, prosciutto en zwarte bessen in de neus. Mond romig, tikje saai, maar eindigend op droogtrekkende tannine. Het fruit in het gerecht was inderdaad geen goede partner.
Morgen op ital resto met klant.
Voorgerecht wordt zeker Vitello Tonnato want dat is daar schitterend!!! Wijnkaart is excl Italiaans, welke wijn moet ik daarbij kiezen?
Liefst een siciliaan. Er staat een Anthilia Bianco IGT op de kaart. Komt dat goed? :-)
Ander voorstel in italiaans wit?
Volgende week vrijdag ga ik koken bij enkele vrienden, een kleine viering vooraleer ze in het huwelijksbootje treden volgende maand.
Ik had gedacht aan het volgende:
Guave in een jasje van pata negra – Trimbach gewürztraminer 2007.. of toch maar een chardonnay champagne?
Scampi in een jas van serrano met tomatenroomsaus – Trimbach gewürztraminer 2007
Lamsfilet in aromatische saus met pilau - Merlin Macon La Roche Vineuse Vieilles Vignes 2007
Ice trio van chocolade-en koffie met drankje
Koffieijs met bonen uit Mocca, Yemen.
Ijs met melkchocolade uit Midden-Amerika
Chocolade puur ijs in mandje van en met chocolade van de belgische chocolatier Stephan Dumon.
Drankje van Aardbei, mango, tomaat, basilicum, pepermunt en witte wijn.
Suggesties voor verbetering van de wijncombinatie altijd welkom, maar op de food pairing site vond ik dat gewurztraminer en chardonnay een ideale combinatie waren.
Ik ben ook heel benieuwd naar de nieuwe boeken die ik net besteld heb:
- What to drink with what you eat... van wijn, koffie tot water.
- The flavor bible... over alle mogelijke goede smaakcombinaties.
Ondanks het wetenschappelijke zwaard van Damocles van de foodpairing site: bij Pata Negra vind ik persoonlijk een iets pittigere Champagne lekker, met een vrij hoog aandeel pinot noir.
(11-03-2010 12:59 AM)erwin schreef: [ -> ]Ondanks het wetenschappelijke zwaard van Damocles van de foodpairing site: bij Pata Negra vind ik persoonlijk een iets pittigere Champagne lekker, met een vrij hoog aandeel pinot noir.
Bedankt Erwin, ik zal het ook nog eens nakijken in die boeken die ik besteld heb en het zeker overwegen.. heb net een paar ulysse collin blanc de noirs op de kop kunnen tikken...
Xavier,
Jouw menu zal er je vrienden toe aanzetten om snel weer te scheiden en dan opnieuw in het huwelijksbootje te stappen. Ziet er gewoon heerlijk uit.
Voor wat betreft de wijnen bij de gerechten, is altijd wat afwachten, maar zelf zou ik bij de scampie met roomsaus eerder voor een (niet te strakke) riesling gaan ipv gewurtz (die soms wel héél -lees té- fruitig kan zijn naar mijn gevoel).
Bij de lamsfilet zou ik persoonlijk een..
niet te jonge Bandol schenken.
Benieuwd naar je ervaringen!
@Venne
Hoe is t geweest? Viel wel mee zeker?
(11-03-2010 01:56 AM)Xavier schreef: [ -> ]Bedankt Erwin, ik zal het ook nog eens nakijken in die boeken die ik besteld heb en het zeker overwegen.. heb net een paar ulysse collin blanc de noirs op de kop kunnen tikken...
Xavier, echt een schitterende fles, heb er ook een paar van liggen. Als ik het goed heb, heeft Wouter De Backer die sinds kort ook in zijn aanbod.
BTW: Je menu ziet er idd mouthwatering uit...
Erwin, ik heb er 6 gereserveerd, idd bij Wouter.. er waren nog 6 flessen, na die van mij. En heb me nog enkele andere flesjes uit zijn aanbod laten aanraden.
Jo, haha ik hoop het niet.. ik ben zijn getuige!
Heb ondertussen wel al de pata negra vervangen met San Daniele ham.. zou nog een betere combo moeten zijn met de guave. En heb besloten nog honing toe te voegen als ingredient.
Guave in San Daniele jasje : er nog niet helemaal uit, champagne of gewürz...of een goede Italiaanse Verdicchio di Matelica doc van Petrara?
Scampi in Serrano met tomatenroomsaus: Trimbach riesling reserve 2007..of hier misschien die Merlin, chardonnay past even goed bij het zout van de ham, de zuren van de tomaat, en de rijkheid van de room.
Lamsfilet.. ben ik ook nog niet helemaal uit, zou graag bij wit blijven, maar de aromatische saus.. verwijst toch naar een hoog kruidengehalte .. en ook de rijst is nogal gekruid..een licht wijntje zal het dus al zeker niet mogen zijn.
Hey Jo
Eten was goed maar den sommelier raadde me aan om rood te nemen. Hij zou wel iets kiezen...
Was een CS - Sangiovese , naam van het huis weet ik niet meer, NOI of zoiets... ? Wil al genoeg zeggen dat ik het huis niet meer weet want was echt niet goed...
Dan nog aan €45 .... maffia :-)
Heren, ik denk dat we het allemaal kennen
We staan bekend als wijn-kenners (of toch wat daarvoor moet doorgaan) en soms hebben we het aan ons broek....iets wat ikzelf heel leuk vind, maar nie altijd gemakkelijk :
We hebben zaterdag een avond bij vrienden (groep van 10-tal personen) en er wordt gekookt door 2 vrienden. Zij hebben mij een lijstje met (hoofd)ingredienten gegeven en ik mag bijpassende wijnen meebrengen.
Tot daar alles OK
Nu zit ik met een dilemma :
eerst is er een koud voorgerecht met gegrilde aubergines en rode biet. Lijkt mij een gerecht waar best een (eerder lichte) rode wijn bij past.
Dacht hier in de richting van een Pinot Noir of eventueel een wat lichtere wijn uit de Rhone.
Daarna warm voorgerecht met scampi`s, waarbij je dan natuurlijk de witte tour op moet gaan (daar vind ik wel iets voor).
Belangrijke vraag is of dit een goed idee is om eerst rood te schenken en daarna wit, want in de meest gangbare theorietjes wordt altijd aangeraden eerst wit en dan rood te doen...
Iemand ervaring met wijn bij gerechten met rode biet (nogal straffe smaak he) ?
Bij het hoofdgerecht kan ik wel een mooie volle rode wijn vinden, dat wordt geen probleem...het kiezen welke uit de kelder mag komen is nog het moeilijkste
Kortom... ideetjes zijn welkom, de groep mensen zijn amateurs van een goed glas wijn, geen echte experts...
Mercikes !
Jan
Voor het voorgerecht zou je eens een nero d'avola kunnen gebruiken. Lichtjes gekoeld tussen 10 en 12°. Past goet met courgettes en aubergines. Rode biet heb ik geen ervaring mee.
Pinot noir lijkt me ook een geschikte keuzen, mag ook lichtjes gekoeld zijn rond de 12°
van rood naar wit is geen probleem. Op sommige tastings is de laatste wijn een witte eik gelagerde wijn.
Maap persoonlijk zou ik zo een wijn uiteraard niet gebruiken voor uw scampi's. Alles hangt er ook van af op welke manier ze gemaakt worden. Als het diabolo's zijn zou je wel eens een rosé kunnen gebruiken die je tegen de 10° serveert. Neemt een mooi donkere rosé zodat je nog wat "rode-wijn-structuur" in hebt, maar meer fruitigheid en bloemen.
Rosé en pikante gerechten => I like!
Bij het voorgerecht met rode biet zou ik een jonge, duitse spatburgunder geven van rond 10 euro. Van rood naar wit is geen probleem, zolang de kwaliteit maar toeneemt. Een geuzke tussenin kan ook wonderen doen "to clean the palate".
Of een rosé met wat body
Mod: zoals alex al zei dus
(09-09-2010 04:37 PM)Kris schreef: [ -> ]Een geuzke tussenin kan ook wonderen doen "to clean the palate".
[
attachment=59]