wijnliefhebbers

Volledige versie: Ebriosi Vini
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
(15-06-2017 09:56 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]
(15-06-2017 09:06 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]Enkele impressies, want mijn notities vind ik niet meer terug.

Minder noteren, meer degusteren Tongue ?
Juni is een topmaand qua degustaties!
(14-06-2017 01:50 PM)Fre schreef: [ -> ]Een Pauillac 2001 met de reputatie van Clerc Milon die al op z'n retour is, daar moet iets mee zijn geweest. Ik vrees slechte bewaaromstandigheden...

Dit was ook hetgeen ik vreesde ! Sad
Nog één laatste Ebriosi in deze jaargang ...

Voornamelijk om een deelnemer mee te helpen tasten voor zijn nakende examen.
En daarom hadden we gekozen om een monocépage tasting te houden.

Het zou opnieuw een leuke avond worden, dat weet je als na een kwartier al de eerste vuile mop komt bovendrijven.
Daarna bleef het maar komen ... de engelstengel, maar de allerbeste was toch de originele manier om een sneeuwman te maken Slurp.

Hier dan de line-up van deze avond, zoals steeds alles blind geproefd en raden maar.

1. Van Gysel-Liébart Cep D'Or Blanc de Blancs ( FR, wit, Chardonnay )

Neus - gestoofde appel, beetje frangipane
Mond - meer zuurtjes, rauwe appel, zeer lichte mousse / bubbel
Afdronk - droog, licht zoet, ook appeltjes

2. Emrich Schönleber Monzinger Frühlingsplätzchen Riesling Trocken 2011 ( DE, wit, Riesling )

Neus - petrol, avocado, abrikoos, licht rubbertje
Mond - meer fruit, amandel, frangipane, licht vettig, wel wat eentonig
Afdronk - wit steenfruit, kort, zoetig

3. Cordero de Montezemolo Elioro 2012 ( IT, wit, Chardonnay )

Neus - hopen rijpe banaan, na tijd meer grassigheid & hooi
Mond - enorm ziltig, vettig, overrijp fruit, mineraal
Afdronk - beetje marzipan, licht zoet, mineraal & ziltig

4. Edmond Alphone Mellot 2014 ( FR, wit, Sauvignon Blanc )

Neus - sperziebonen, vegetaal, grassig, rokerig, verbrande heide
Mond - enorm ziltig / mineraal, wit fruit, licht vettig, mooi pikantje wel
Afdronk - mooie zuurtjes, winegums, zure latten

5. Les Hauts de Smith Blanc ( FR, wit, Sauvignon Blanc )

Neus - pop en pour, dus ietwat schuw, mooi grassig & mineraal
Mond - fris & fruitig, ziltig / mineraal, botertje ( licht vettig )
Afdronk - volgt de mond volledig, ook een hing ananas (?)

6. Perusini Cabernet Franc 2013 ( FR, rood, Cabernet Franc )

Neus - braadjus, kruidigheid, chocolade, laurier, paddestoelen
Mond - peper, fruitige zuren, rood (?) fruit
Afdronk - droog, peperig, beetje groenigheid ( jong ), moka

7. Marc Kreydenweiss "K a" 2013 ( FR, rood, Carignan )

Neus - dof, bladeren, zoethout, zwart donker fruit
Mond - mooi zwart fruit, harde tannines, nog te jong op dit moment
Afdronk - pittig, zuren, hard, trekt nog veel te droog ( te jong )

8. Weingut Hans Igler, Ried Kart 2008 ( Austria, rood, Cabernet Sauvignon )

Neus - biowinkel, rood fruit, gesloten, rauwe biefstuk
Mond - fruitig, lichte oxidatie al, bittertje
Adfronk - kruidigheid, veels sappigheid, verrassend lekker

9. Verget Pommard 1er Cru "Saucilles" 2009 ( FR, rood, Pinot Noir )

Neus - zeer floraal, rozenblaadjes, licht rokerig
Mond - licht, fris, licht snoeperig, fruitig
Afdronk - chocolade, houterig, mooi

10. Neo Punta Escencia 2010 ( ES, rood, Tempranillo )
Neus - boenwas, vers gebakken petit-beurre koekjes, zoet kantje, gedroogde bes, okkernoot
Mond - rond, sappig, vanille, fruitig, licht pikantje
Afdronk - jong, hout, vooral kersen

11. Poggio al Tesoro "W" Dedicato a Walter 2008 ( IT, rood, Cabernet Franc )

Neus - licht oxidatie, rozijntjes, gedroogd fruit
Mond - ook hier rozijntjes en voorral overrijp fruit
Afdronk - volgt neus & mond

12. The New Black Wine Clos Triguedina 2008 ( FR, rood, Malbec )

Neus - veel koffie en gebrande toetsen, rozijntjes, leuk leuk
Mond - zacht, rond, compleet, bloederig en krachtig
Afdronk - krachtig, jong, diep, maar hopen overschot

13. Buena Vista Sonoma 2014 ( US, rood, Zinfandel )

Neus - aardbeienconfituur, rood fruit, springt uit het glas
Mond - mooi pittig, rood fruit, licht en mooi rond
Afdronk - licht, aardbei, licht zoetig wel, beetje boterig

[attachment=3063]

Mathijs
(10-12-2017 02:27 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Nog één laatste Ebriosi in deze jaargang ...

Voornamelijk om een deelnemer mee te helpen tasten voor zijn nakende examen.
En daarom hadden we gekozen om een monocépage tasting te houden.

Het zou opnieuw een leuke avond worden, dat weet je als na een kwartier al de eerste vuile mop komt bovendrijven.
Daarna bleef het maar komen ... de engelstengel, maar de allerbeste was toch de originele manier om een sneeuwman te maken Slurp.

Hier dan de line-up van deze avond, zoals steeds alles blind geproefd en raden maar.

1. Van Gysel-Liébart Cep D'Or Blanc de Blancs ( FR, wit, Chardonnay )

Neus - gestoofde appel, beetje frangipane
Mond - meer zuurtjes, rauwe appel, zeer lichte mousse / bubbel
Afdronk - droog, licht zoet, ook appeltjes

2. Emrich Schönleber Monzinger Frühlingsplätzchen Riesling Trocken 2011 ( DE, wit, Riesling )

Neus - petrol, avocado, abrikoos, licht rubbertje
Mond - meer fruit, amandel, frangipane, licht vettig, wel wat eentonig
Afdronk - wit steenfruit, kort, zoetig

3. Cordero de Montezemolo Elioro 2012 ( IT, wit, Chardonnay )

Neus - hopen rijpe banaan, na tijd meer grassigheid & hooi
Mond - enorm ziltig, vettig, overrijp fruit, mineraal
Afdronk - beetje marzipan, licht zoet, mineraal & ziltig

4. Edmond Alphone Mellot 2014 ( FR, wit, Sauvignon Blanc )

Neus - sperziebonen, vegetaal, grassig, rokerig, verbrande heide
Mond - enorm ziltig / mineraal, wit fruit, licht vettig, mooi pikantje wel
Afdronk - mooie zuurtjes, winegums, zure latten

5. Les Hauts de Smith Blanc ( FR, wit, Sauvignon Blanc )

Neus - pop en pour, dus ietwat schuw, mooi grassig & mineraal
Mond - fris & fruitig, ziltig / mineraal, botertje ( licht vettig )
Afdronk - volgt de mond volledig, ook een hing ananas (?)

6. Perusini Cabernet Franc 2013 ( FR, rood, Cabernet Franc )

Neus - braadjus, kruidigheid, chocolade, laurier, paddestoelen
Mond - peper, fruitige zuren, rood (?) fruit
Afdronk - droog, peperig, beetje groenigheid ( jong ), moka

7. Marc Kreydenweiss "K a" 2013 ( FR, rood, Carignan )

Neus - dof, bladeren, zoethout, zwart donker fruit
Mond - mooi zwart fruit, harde tannines, nog te jong op dit moment
Afdronk - pittig, zuren, hard, trekt nog veel te droog ( te jong )

8. Weingut Hans Igler, Ried Kart 2008 ( Austria, rood, Cabernet Sauvignon )

Neus - biowinkel, rood fruit, gesloten, rauwe biefstuk
Mond - fruitig, lichte oxidatie al, bittertje
Adfronk - kruidigheid, veels sappigheid, verrassend lekker

9. Verget Pommard 1er Cru "Saucilles" 2009 ( FR, rood, Pinot Noir )

Neus - zeer floraal, rozenblaadjes, licht rokerig
Mond - licht, fris, licht snoeperig, fruitig
Afdronk - chocolade, houterig, mooi

10. Neo Punta Escencia 2010 ( ES, rood, Tempranillo )
Neus - boenwas, vers gebakken petit-beurre koekjes, zoet kantje, gedroogde bes, okkernoot
Mond - rond, sappig, vanille, fruitig, licht pikantje
Afdronk - jong, hout, vooral kersen

11. Poggio al Tesoro "W" Dedicato a Walter 2008 ( IT, rood, Cabernet Franc )

Neus - licht oxidatie, rozijntjes, gedroogd fruit
Mond - ook hier rozijntjes en voorral overrijp fruit
Afdronk - volgt neus & mond

12. The New Black Wine Clos Triguedina 2008 ( FR, rood, Malbec )

Neus - veel koffie en gebrande toetsen, rozijntjes, leuk leuk
Mond - zacht, rond, compleet, bloederig en krachtig
Afdronk - krachtig, jong, diep, maar hopen overschot

13. Buena Vista Sonoma 2014 ( US, rood, Zinfandel )

Neus - aardbeienconfituur, rood fruit, springt uit het glas
Mond - mooi pittig, rood fruit, licht en mooi rond
Afdronk - licht, aardbei, licht zoetig wel, beetje boterig



Mathijs

En, hoeveel op 13 voor Mr Coone? Wink
(10-12-2017 02:59 PM)vinejo schreef: [ -> ]En, hoeveel op 13 voor Mr Coone? Wink

Niet echt geturfd, maar hij zat er toch vaak boenk op. Ikzelf had 3/13 ( de drie eigen flessen dus Sleepy ).
(10-12-2017 04:51 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]
(10-12-2017 02:59 PM)vinejo schreef: [ -> ]En, hoeveel op 13 voor Mr Coone? Wink

Niet echt geturfd, maar hij zat er toch vaak boenk op. Ikzelf had 3/13 ( de drie eigen flessen dus Sleepy ).

De eerste flessen misschien.
In de rode zat ik er toch veel naast.

Wel interessant om de (niet houtgerijpte) mono's te proeven en zo mijn pallet wat uit te breiden.
Nu nog wat mijn service oefenen en bij de schuimwijnen niet iedereen onder te morsen Big Grin
(10-12-2017 07:19 PM)Mr Coone schreef: [ -> ]
(10-12-2017 04:51 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]
(10-12-2017 02:59 PM)vinejo schreef: [ -> ]En, hoeveel op 13 voor Mr Coone? Wink

Niet echt geturfd, maar hij zat er toch vaak boenk op. Ikzelf had 3/13 ( de drie eigen flessen dus Sleepy ).

De eerste flessen misschien.
In de rode zat ik er toch veel naast.

Wel interessant om de (niet houtgerijpte) mono's te proeven en zo mijn pallet wat uit te breiden.
Nu nog wat mijn service oefenen en bij de schuimwijnen niet iedereen onder te morsen Big Grin

Tongue

Ps: niet mee in zitten dat je er veel naast zit, zelfs na meer dan 15 jaar gebeurt dat nog frequent. Belangrijkste is dat je dúrft te zeggen wat je denkt, een illuster ex-forumlid was zeer sterk in het zwijgen tot ie het etiket zag en dan zei hij: "ja, k had het wel gedacht, is echt typisch ." Rolleyes
Als je echter durft te zeggen wat je denkt en achteraf blijkt dat je fout was, zijn er altijd wel zaken die je kan aanhalen waarom je aan iets anders dacht. Je foute keuze is doorgaans mooi te verantwoorden En dat vind ik veel belangrijker dan altijd klop d erop te zitten ;-)
(10-12-2017 07:52 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(10-12-2017 07:19 PM)Mr Coone schreef: [ -> ]
(10-12-2017 04:51 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]
(10-12-2017 02:59 PM)vinejo schreef: [ -> ]En, hoeveel op 13 voor Mr Coone? Wink

Niet echt geturfd, maar hij zat er toch vaak boenk op. Ikzelf had 3/13 ( de drie eigen flessen dus Sleepy ).

De eerste flessen misschien.
In de rode zat ik er toch veel naast.

Wel interessant om de (niet houtgerijpte) mono's te proeven en zo mijn pallet wat uit te breiden.
Nu nog wat mijn service oefenen en bij de schuimwijnen niet iedereen onder te morsen Big Grin

Tongue

Ps: niet mee in zitten dat je er veel naast zit, zelfs na meer dan 15 jaar gebeurt dat nog frequent. Belangrijkste is dat je dúrft te zeggen wat je denkt, een illuster ex-forumlid was zeer sterk in het zwijgen tot ie het etiket zag en dan zei hij: "ja, k had het wel gedacht, is echt typisch ." Rolleyes
Als je echter durft te zeggen wat je denkt en achteraf blijkt dat je fout was, zijn er altijd wel zaken die je kan aanhalen waarom je aan iets anders dacht. Je foute keuze is doorgaans mooi te verantwoorden En dat vind ik veel belangrijker dan altijd klop d erop te zitten ;-)

thumbsup
(10-12-2017 07:52 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(10-12-2017 07:19 PM)Mr Coone schreef: [ -> ]
(10-12-2017 04:51 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]
(10-12-2017 02:59 PM)vinejo schreef: [ -> ]En, hoeveel op 13 voor Mr Coone? Wink

Niet echt geturfd, maar hij zat er toch vaak boenk op. Ikzelf had 3/13 ( de drie eigen flessen dus Sleepy ).

De eerste flessen misschien.
In de rode zat ik er toch veel naast.

Wel interessant om de (niet houtgerijpte) mono's te proeven en zo mijn pallet wat uit te breiden.
Nu nog wat mijn service oefenen en bij de schuimwijnen niet iedereen onder te morsen Big Grin

Tongue

Ps: niet mee in zitten dat je er veel naast zit, zelfs na meer dan 15 jaar gebeurt dat nog frequent. Belangrijkste is dat je dúrft te zeggen wat je denkt, een illuster ex-forumlid was zeer sterk in het zwijgen tot ie het etiket zag en dan zei hij: "ja, k had het wel gedacht, is echt typisch ." Rolleyes
Als je echter durft te zeggen wat je denkt en achteraf blijkt dat je fout was, zijn er altijd wel zaken die je kan aanhalen waarom je aan iets anders dacht. Je foute keuze is doorgaans mooi te verantwoorden En dat vind ik veel belangrijker dan altijd klop d erop te zitten ;-)

Volledig mee eens. Om een wijn te herkennen moet je uiteraard wat ervaring hebben, maar toch vooral ook een goed geheugen. Het belangrijkste aspect voor mij is echter het (h)erkennen van de kwaliteit van de wijn en dat is niet altijd even gemakkelijk.
Zaterdag 02/06/2018 - zes deelnemers - Ebriosi Juni 2018

1. Castelucci Miano "Miano" 2016 ( wit, IT )

+ Neus - ananas, gesmolten boter, peer, marsepein, toch iets te neutraal
+ Mond - vlak, waterachtig, licht brak, ziltig
+ Afdronk - licht zoutig, invloeden van peer

2. Castelucci Miano "Shiara" 2014 ( wit, IT )

+ Neus - verbrand rubberke, gist, cederhout (?)
+ Mond - ook hier licht brak, boterig, tamelijk anoniem
+ Afdronk - zuurtjes, wit steenfruit, licht snoeperig

3. Chablis 1er Cru Pattes Loup 2013 ( wit, FR )

+ Neus - citrus, boterig, marsepein, zoutig
+ Mond - rokerig, mineraal, ziltig, lichte vettigheid
+ Mond - smakkend, zie ook mond, fraaie zuurtejs

4. Domaine Chavet - Menetou Salon - Cuvée Exception 2015 ( wit, FR )

+ Neus - anoniem, licht stofferig, licht grassig
+ Mond - ziltig, pittig op de tong, pompelmoes
+ Afdronk - mooi snoep, wit steenfruit

5. Weingut Ring - Ars in Vintro - Riesling Réserve 2015 ( wit, DE )

+ Neus - banaan, lichte petrol, gekonfijt fruit
+ Mond - mooi vettig, rokerig, gebrand, filmend, ziltig
+ Afdronk - vol, lychee, peer, mooie zuurtjes, maar iets te kort

6. Chateau Smith Haut Lafitte Blanc 2010 ( wit, FR )

+ Neus - vuursteen, zeer mooi mineraal, verfijnd, toast, grassig, licht animaal
+ Mond - mooi pittig, kruidig, zeer mooie zuren, fraicheur, zeer gelaagd
+ Afdronk - pittig, enorm lang, mineraal, top, finesse, geweldige wijn

7. Arbois Pupilin - Fonteneille - 2015 ( wit, FR )

+ Neus - asperges, rozijnenbrood, gist, marsepein, fris
+ Mond - peer, rijp, mooi, lichte pit, mooie zuurtjes, peperkoek
+ Afdronk - mooie combo zoet vs zuur, medium lang, marsepein, restgist

8. Benvenuti malvazija istarska 2011 ( orange, CRO )

+ Neus - apotheek, boenwas, perzik, boomhard
+ Mond - lichte oxidatie, sherry gevoel
+ Afdronk - ananas, gekonfijt en/of ingeblikt fruit

9. Knipser Gaudenz 2013 Trocken Pfalz ( rood, DE )

+ Neus - stinky winky, rood snoep, rozijntjes, jus van biefstuk, aalbes
+ Mond - bittertje ( witlof ), rode bes, tamelijk licht
+ Afdronk - zeer droog trekkend, gedroogd fruit, aardbei

10. Le Plan Vermeersch Le Plan GT-S Syrah 2012 ( rood, FR )

Foute fles, enorm verbrande toetsen, oxidatie, rot fruit

11. Le Serne Nuove D'ell Ornellaia 2011 ( rood, IT )

+ Neus - paprika, houterig, zoet kantje
+ Mond - droog, zeer hard, strak, ook hier paprika
+ Afdronk - keihard, trekt enorm droog, groenig, bitter, alcohol, te jong

12. Sapaio 2006 ( rood, IT )

+ Neus - koffie, bdx neuzeke, vleesjus, bessen
+ Mond - zacht, mild, licht pikant, ietwat droog en bitter
+ Afdronk - kruidig & pittig, te jong, trekt flink droog in de wangen

13. Clos Dominic Vineyes Altes 2006 ( rood, ES )

Foute fles - geoxideerd

14. Vina Sastre Regina Vides 2005 ( rood, ES )

+ Neus - zeer peperig, intens, veel fruit, vanille, zoet
+ Mond - hard, inkt, donker fruit, intens, peper, pruimen
+ Afdronk - sappig, beetje droog, houterig

15. Clos Del Portal Somi 2012 ( rood, ES )

+ Neus - mooi verbrand rubbertje, peper, vanille
+ Mond - fris, neuzekes, framboos, pittig op de tong doch mooi zacht
+ Afdronk - inkt, iets te hard, mooi fruitig wel

16. Visitin Teran Reserve 2012 ( rood, CRO )

+ Neus - rijp, confituur van aardbei, stinky, algemeen rood fruit
+ Mond - rijp rood fruit, soepel, licht, fris
+ Afdronk - zeer sterk in zuren ( overheerst ), licht snoeperig

17. Grgurevic Barrique 2011 ( rood, CRO )

Foute fles - geoxideerd

18. Birgit Braunstein Oxhoft 2011 ( rood, OO )

+ Neus - puissant, met lichte stink
+ Mond - kruidig, zacht, fruitig, mellow, semi-licht
+ Afdronk - mooie balans qua zuren, waterkers

Dank aan de gastheer en alle deelnemers, opnieuw een mooie editie !

Mathijs
Coole line-up! thumbsup Zitten veel wijnen tussen die mij wel aanspreken.
(04-06-2018 09:48 PM)Olivier schreef: [ -> ]Coole line-up! thumbsup Zitten veel wijnen tussen die mij wel aanspreken.
Inderdaad. Van de Rings nog wat Spätburgunder liggen. Was op een pinot noir degustatie bij Portovino één van de fijnste wijnen in zijn prijsklasse. Weet niet of die stempel ook in wit wordt doorgetrokken...
(05-06-2018 09:39 AM)Fre schreef: [ -> ]
(04-06-2018 09:48 PM)Olivier schreef: [ -> ]Coole line-up! thumbsup Zitten veel wijnen tussen die mij wel aanspreken.
Inderdaad. Van de Rings nog wat Spätburgunder liggen. Was op een pinot noir degustatie bij Portovino één van de fijnste wijnen in zijn prijsklasse. Weet niet of die stempel ook in wit wordt doorgetrokken...

Miste wat balans eerlijk gezegd.
Het is ook een 2015, niet alles is vloeibaar goed.
Ijskoud te proeven gekregen en dan had ik er wel vertrouwen in.
Was in hun winkeltje te Cochem.
Bij naderhand was ik misschien al iets teveel in een vakantiestemming.Rolleyes

Aan 17,50 euro zou ik dit afraden.
Fre, ik denk niet dat je over hetzelfde domein spreekt (Ring vs. RingS). Dit laatste heb ik ook leren kennen bij Portovino en ben het eens met jouw mening over de Spätburgunders. Ben ook fan van hun werk in wit, maar sinds ze lid zijn geworden van de VDP zijn de prijzen ook navenant gestegen.
(05-06-2018 09:56 PM)Kupers schreef: [ -> ]Fre, ik denk niet dat je over hetzelfde domein spreekt (Ring vs. RingS). Dit laatste heb ik ook leren kennen bij Portovino en ben het eens met jouw mening over de Spätburgunders. Ben ook fan van hun werk in wit, maar sinds ze lid zijn geworden van de VDP zijn de prijzen ook navenant gestegen.

Dat zou een verklaring kunnen zijn!

Ik dacht dat het ging om een meervoud.
Bvb JM Pfaff en de Pfaffs.

Dus ja de Rings Big Grin
Wat ik nog heb teruggevonden:

1. Castelucci Miano "Miano" 2016 ( wit, IT, Sic )

Fris, fruitig, appel, wit fruit. In duo geproefd naast de volgende wijn. Moeilijk om te besluiten dat dit 2x dezelfde druif is. Cataratto kan wel heel diverse expressies geven. Duidelijk dat dit de "instapper" was, een wijn "voor de schoonouders". 87

2. Castelucci Miano "Shiara" 2014 ( wit, IT, Sic )

En dit is dan de wijn die ik zelf in de kelder zou leggen van dit duo. Eveneens fris, maar zit een soort vuil toetsje aan (maar niet in de zin van een fout); vuursteen, aciditeit, citroen. Misschien nog beter binnen een jaar of zo. 89

Castellucci Miano: van het weinige deftige uit Italië dat men kan vinden in de Colruyt

3. Chablis 1er Cru Pattes Loup 2013 ( wit, FR )

Zoute boter, vol, ietsje vettig, mineraliteit. Komt beter voor de dag dan de vorige x dat we die proefden (1,5 jaar geleden). 90

4. Domaine Chavet - Loire, Menetou Salon - Cuvée Exception 2015 ( wit, FR )

Grassig, bitter, zoet en wat branderig (toch maar 13% alcohol, dus iets te weinig "stuffing" om dit % te counteren), rijp fruit. Relatief typische sauvignon blanc. 87

5. Weingut Ring - Ars in Vintro - Riesling Réserve 2015 ( wit, DE )

Fris, mineraal, riesling, voor mij mist deze wijn toch de aciditeit die riesling zo groots en elegant kan maken. 88

6. Chateau Smith Haut Lafitte Blanc 2010 ( wit, FR )

Gras, mineraal, toast, lange afdronk, aciditeit, finesse, inderdaad geweldige wijn. 92

7. Arbois Pupilin - Domaine de la Pinte - Fonteneille - 2015 ( wit, FR, chardonnay )

Rozijntjes, gist, witte chocolade, vol, mooie wijn, voldoende zuren om het licht te houden. 91, mooie p/k

8. Benvenuti malvazija istarska 2011 ( orange, CRO )

Sherry, medicinaal, oxidatief, vernis, apricot, hars, honing, was, confit. Niks voor mij, NR

9. Knipser Gaudenz 2013 Trocken Pfalz ( rood, DE )

Doorschijnende kleur, rood fruit en aardbei, wat bosimpressie. Blijkbaar dornfelder en wat cabernet sauvignon. Drinkbaar, maar kwalitatief zeer ver verwijderd van de andere flessen. 84

10. Le Plan Vermeersch Le Plan GT-S Syrah 2012 ( rood, FR )

Oxidatie, NR banghead

11. Le Serne Nuove D'ell Ornellaia 2011 ( rood, IT )

Kruidig, peper, paprika, warmte, komt nog heel jong over. 88(+ hopelijk)

12. Sapaio 2006 ( rood, IT )

Koffie, donker fruit, kracht, zoet toetsje, lichte houtimpressie, volle wijn, zuren present, lange afdronk, maar eigenlijk nog te jong (of combineren met rood vlees nu) - trekt nog. 91+

13. Clos Dominic Vineyes Altes 2006 ( rood, ES )

2e fles oxidatie banghead

14. Vina Sastre Regina Vides 2005, Ribeira del Duero ( rood, ES, 100% tempranillo )

Vanille, veel donker fruit, geconcentreerd, ook zoet kantje. Goed zonder meer, maar misschien wat teveel spierballen om er veel glazen van te drinken? 92

15. Clos Del Portal Somi 2012, Priorat, Garnaxa ( rood, ES )

Rood fruit, aardbei, redelijk soepel, gaat vlot binnen. 92

16. Visintin Teran Reserve 2012 ( rood, CRO, Istrië )

Rood fruit. Ik heb niks tegen aciditeit, ik vind het zelfs een noodzaak in wijn, maar deze fles had echt een legioen aan hyperagressieve zuren klaarstaan die alles overheersten. Té, zelfs voor mij. 87

17. Grgurevic Barrique 2011 ( rood, CRO )

Oxidatie x3 banghead

18. Birgit Braunstein Oxhoft 2011 ( rood, OO )

Uitgebalanceerd, medium body, mooi af, elegant met nog paar jaar reserve. Is blaufrankisch, cabernet sauvignon, merlot en zweigelt. Exacte verdeling onbekend. 90
Toch uitzonderlijk, die 3 geoxideerde flessen - verklaring zou kunnen zijn dat ze reeds de dag ervoor of eerder geopend waren? Of waren ze zo right from the bottle?
(11-06-2018 12:56 PM)vinejo schreef: [ -> ]Toch uitzonderlijk, die 3 geoxideerde flessen - verklaring zou kunnen zijn dat ze reeds de dag ervoor of eerder geopend waren? Of waren ze zo right from the bottle?

Mijn 2 flessen in alle geval niet, en ik denk die van gertjeuh ook niet - ik opende ze gewoon ter plaatse voor aanvang van de proeverij

De Le Plan in karaf gegoten, maar de priorat zelfs niet...

Flessen komen ook van verschillende handelaars; de priorat wel redelijk "laat" gekocht - in 2016 dacht ik. Dus dan heb je wel wat jaren waarvan je niet weet hoe de fles exact bewaard is gebleven. Maar de Le Plan werd gewoon enkele maanden na release aangekocht (begin 2015 dacht ik) en lag sindsdien gewoon bij mij in de kelder. En ik haal toch geregeld spul op dat daar meer jaartjes heeft gesleten en die flessen zijn nog in topconditie...

t Is misschien een illustratie van het franse gezegde "jamais 2 sans 3" Rolleyes
T valt wel op dat oxidatie eerder voorkomt bij zwaar geëxtraheerde wijnen. Le Plan is altijd zeer geconcentreerd en ik veronderstel dat dit ook voor de Priorat gold. Ook Bordeauxwijnen die veel extractie en nieuw hout gehad hebben (tot enkele jaren terug zowat allemaal dus) vertonen dat euvel.
(11-06-2018 02:10 PM)vinejo schreef: [ -> ]T valt wel op dat oxidatie eerder voorkomt bij zwaar geëxtraheerde wijnen. Le Plan is altijd zeer geconcentreerd en ik veronderstel dat dit ook voor de Priorat gold. Ook Bordeauxwijnen die veel extractie en nieuw hout gehad hebben (tot enkele jaren terug zowat allemaal dus) vertonen dat euvel.

Dat van die concentratie/extractie klopt idd. En ook die plavac mali is in principe een krachtige, volle wijn
Ebriosi 8/12/'18 - 4 deelnemers

1 Mineraal, wit en geel steenfruit, anijs, fris, maar wel off dry

Een riesling uit de Elzas, Brucker Grand Cru Rangen Riesling 2014 88


2 Mineraal, geen fruit initieel, rotsen, klein beetje agrum in nasmaak, later komt marsepein opzetten. Redelijk typische witte zuidelijke Rhone die gelukkig niet al te warm overkomt

Witte Ch9, Domaine des Sénéchaux Blanc 2012 89


3 Initieel aarde en takken, gekookte asperges, structuur, bitter & zuur aanwezig, elegant, later duidelijk rozenwater (floraal)

Een Belgische rode wijn die geen pinot noir is, de L'Eben 2016 van Vin de Liège (Cabernet Cortis - een kruising van cabernet sauvignon en solaris ontstaan in 1982; je kan het ook benoemen met het vlot bekkende FR 437-82 R). Eerder interessant dan lekker, 87


4 Donker fruit, kruiden, peper, groen, sappig, mon chéri, mooi getypeerde cabernet franc, hedonistisch

Chevalerie 2014 van Domaine de la Chevalerie uit Bourgeuil, 90


5 Eerst velpon, daarna rood fruit, koffie, ijzer, licht tertiair, mineraal & zuur, complexe wijn met voldoende materie, en eigenlijk ook even hedonistisch als de vorige

Domaine Rollin Premier Cru Ile des Vergelesses 2012 (Pernand-Vergelesses), een pinot noir die me wél kon bekoren, de wonderen zijn de wereld nog niet uit, 91


6 Violetten, bloed en rauw vlees, zwart fruit, vlierbessensiroop, licht zoetje, donker, gebrand, koffie en leer

Dit was een fles die ik de avnd voordien opende en besliste om de rest ook nog zaterdag aan te bieden. De laatste 4 descriptors overheersten wel op dag 2 - de wijn kwam toen dus minder goed voor de dag

Fabrizio Dionisio Il Castagno 2013, 90 op dag 1, 89 tijdens de proeverij.


En dan bleek het weer 1 van die dagen te zijn:

7 Grgurevic 2011 (Plavac Mali): kapot


8 Verweven, mineraal, alcohol, leer

Geen foutieve fles, maar enthousiast werd men hier niet van. De jaargang? La Massa 2011, 87


9 Poggio Il Castellare Brunello 2006: foutieve fles


10 Casa Gran del Siurana, Gran Cruor 2007: oxidatie


Gelukkig wat beterschap volgende flessen:

11 Vegetaal, drop, hars, gebrand, evenwicht, knappe wijn, zacht

Domaine de Chevalier 2008, 92


12 Initieel reductief, daarna leer en rood fruit, zuren, wat chicorei. Al ver geëvolueerd, nu drinken.

Argiano Brunello 2006, 90


13 Zoet kantje, vol, jong, "techno-wijn" (komt geknutseld, gefabriceerd over), doet denken aan nieuwe wereld, fors, koffie

Espérance de Trotanoy 2012, 88


14 En nog eentje: Sancta Catharina 2009 van Azienda Agricola Dei -> oxidatie


15 Vanille, rood fruit, kaneel, zoetje, aciditeit, sappig en toch stevig

Remelluri Rioja Reserva 2009 (van Telmo Rodriguez), 92


16 Warm, heavy, oxidatief, gebrand, al wat evolutie, zoet jammy fruit

Domaine La Gontarde Grand Seigneur 2010 (50 grenache 50 syrah), 87


17 Bij het dessert, geen formele notities van deze zeer lekkere Ice Wine (Eiswein) uit de staat New York (USA), gemaakt van 100% cabernet sauvignon in het jaar 2013, met de schitterende naam Thirsty Owl, wel score 91 genoteerd

Bedankt aan de deelnemers voor de flessen, het gezelschap en gezelligheid wederom, en eeneervolle vermelding voor de huisbereide tiramisu!
(10-12-2018 03:05 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]Ebriosi 8/12/'18 - 4 deelnemers

1 Mineraal, wit en geel steenfruit, anijs, fris, maar wel off dry

Een riesling uit de Elzas, Brucker Grand Cru Rangen Riesling 2014 88


2 Mineraal, geen fruit initieel, rotsen, klein beetje agrum in nasmaak, later komt marsepein opzetten. Redelijk typische witte zuidelijke Rhone die gelukkig niet al te warm overkomt

Witte Ch9, Domaine des Sénéchaux Blanc 2012 89


3 Initieel aarde en takken, gekookte asperges, structuur, bitter & zuur aanwezig, elegant, later duidelijk rozenwater (floraal)

Een Belgische rode wijn die geen pinot noir is, de L'Eben 2016 van Vin de Liège (Cabernet Cortis - een kruising van cabernet sauvignon en solaris ontstaan in 1982; je kan het ook benoemen met het vlot bekkende FR 437-82 R). Eerder interessant dan lekker, 87


4 Donker fruit, kruiden, peper, groen, sappig, mon chéri, mooi getypeerde cabernet franc, hedonistisch

Chevalerie 2014 van Domaine de la Chevalerie uit Bourgeuil, 90


5 Eerst velpon, daarna rood fruit, koffie, ijzer, licht tertiair, mineraal & zuur, complexe wijn met voldoende materie, en eigenlijk ook even hedonistisch als de vorige

Domaine Rollin Premier Cru Ile des Vergelesses 2012 (Pernand-Vergelesses), een pinot noir die me wél kon bekoren, de wonderen zijn de wereld nog niet uit, 91


6 Violetten, bloed en rauw vlees, zwart fruit, vlierbessensiroop, licht zoetje, donker, gebrand, koffie en leer

Dit was een fles die ik de avnd voordien opende en besliste om de rest ook nog zaterdag aan te bieden. De laatste 4 descriptors overheersten wel op dag 2 - de wijn kwam toen dus minder goed voor de dag

Fabrizio Dionisio Il Castagno 2013, 90 op dag 1, 89 tijdens de proeverij.


En dan bleek het weer 1 van die dagen te zijn:

7 Grgurevic 2011 (Plavac Mali): kapot


8 Verweven, mineraal, alcohol, leer

Geen foutieve fles, maar enthousiast werd men hier niet van. De jaargang? La Massa 2011, 87


9 Poggio Il Castellare Brunello 2006: foutieve fles


10 Casa Gran del Siurana, Gran Cruor 2007: oxidatie


Gelukkig wat beterschap volgende flessen:

11 Vegetaal, drop, hars, gebrand, evenwicht, knappe wijn, zacht

Domaine de Chevalier 2008, 92


12 Initieel reductief, daarna leer en rood fruit, zuren, wat chicorei. Al ver geëvolueerd, nu drinken.

Argiano Brunello 2006, 90


13 Zoet kantje, vol, jong, "techno-wijn" (komt geknutseld, gefabriceerd over), doet denken aan nieuwe wereld, fors, koffie

Espérance de Trotanoy 2012, 88


14 En nog eentje: Sancta Catharina 2009 van Azienda Agricola Dei -> oxidatie


15 Vanille, rood fruit, kaneel, zoetje, aciditeit, sappig en toch stevig

Remelluri Rioja Reserva 2009 (van Telmo Rodriguez), 92


16 Warm, heavy, oxidatief, gebrand, al wat evolutie, zoet jammy fruit

Domaine La Gontarde Grand Seigneur 2010 (50 grenache 50 syrah), 87


17 Bij het dessert, geen formele notities van deze zeer lekkere Ice Wine (Eiswein) uit de staat New York (USA), gemaakt van 100% cabernet sauvignon in het jaar 2013, met de schitterende naam Thirsty Owl, wel score 91 genoteerd

Bedankt aan de deelnemers voor de flessen, het gezelschap en gezelligheid wederom, en eeneervolle vermelding voor de huisbereide tiramisu!

Van de 17 flessen zijn er 4 van met fundamentele fouten.
Wat is de oorzaak? Condities van bewaring?
(10-12-2018 09:37 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Van de 17 flessen zijn er 4 van met fundamentele fouten.
Wat is de oorzaak? Condities van bewaring?

Wie zal het zeggen? De bewaring bij de deelnemers zelf is/was in alle geval optimaal.
(10-12-2018 03:05 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]Ebriosi 8/12/'18 - 4 deelnemers

12 Initieel reductief, daarna leer en rood fruit, zuren, wat chicorei. Al ver geëvolueerd, nu drinken.

Argiano Brunello 2006, 90

Dat vind ik bijzonder eigenaardig: eerst reductief en dan blijkt een Brunello van 2006 toch al ver geëvolueerd. Ik twijfel hier geen seconde aan je waarneming, maar het ene lijkt het andere tegen te spreken. Nu, Argiano ligt in de warmste zone en misschien moet je die best jong drinken?
(11-12-2018 01:15 PM)wvd schreef: [ -> ]
(10-12-2018 03:05 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]Ebriosi 8/12/'18 - 4 deelnemers

12 Initieel reductief, daarna leer en rood fruit, zuren, wat chicorei. Al ver geëvolueerd, nu drinken.

Argiano Brunello 2006, 90

Dat vind ik bijzonder eigenaardig: eerst reductief en dan blijkt een Brunello van 2006 toch al ver geëvolueerd. Ik twijfel hier geen seconde aan je waarneming, maar het ene lijkt het andere tegen te spreken. Nu, Argiano ligt in de warmste zone en misschien moet je die best jong drinken?

Tja, elke fles van die 2006 van Argiano heeft dat al gehad: bij openen precies wat reductie, gesloten, waarna de wijn zich opent na een half uurtje / uurtje lucht en "volle gas" gaat en zich volledig ontplooit. Op het eind van de avond begon hij bij herproeven dan toch wat vermoeid over te komen - verlies van fruit en nadruk op tertiair (op dag 2 was het overschotje naar het schijnt volledig tertiair, maar wel nog drinkbaar).

Ik denk niet dat hier nog veel verbetermarge op zit, vandaar mijn idee om nu te drinken. Ik ben ook geen fan van volledig tertiaire wijnen...
1 Brucker Grand Cru Rangen Riesling 2014 - Frankrijk, Elzas
100% Riesling

Mineraal, veel wit steenfruit een toets anijs.
Zoetje vanaf het begin tot het einde wordt meegedragen.
Naar het einde een rokerige waarneming ook. 88-89


2 Domaine des Sénéchaux Blanc 2012 - Frankrijk, Rhône CH9DP
32% Roussanne - 30% Grenache blanc - 30% Clairette - 8% Bourboulenc

Vuursteen, opnieuw minerale toetsen wat agrume opt einde.
Een tijd later komt wat boter en amandel opzetten wat dan geleidelijk overgaat in marsepein. Een volle witte wijn met de nodige boeiende elementen.
Alles zit mooi op zen plaats en de ruwere hoekjes die deze vertoonde.
Een jaar of 2 geleden zijn wat afgevlakt.
Wel geen gewin in complexiteit. 89



3 L'Eben 2016 Vin de Liège - België, Luik
100% Cabernet Cortis

Vooral asperges! Toch de eerste 30 seconden. Smile
Framboosjes en wat ander rood fruit.
Heel zachte mond, vrij sappig en dan is er een prikkend zuurtje die zich erbij voegde. Er kwam een bittertje en iets floraal bij. 87
Blind zat ik heel eerst in Jura of Loire...

Na een tijdje nog eens in het glas genomen en deze wijn begon zijn ruwe kanten te tonen. Dus pop and pour en binnen kappen! Big Grin


4 Domaine de la Chevalerie Chevalerie 2014 - Frankrijk, Loire Bourgeuil
100% Cabernet Franc

Krieken, braambessen bij de aanzet wat stevig maar dan zeer sappig.
Er kwam een klein pepertje en wat kruidnagel even piepen in het midden.
Een tamelijk lange afdronk met een klein bittertje erin. 90-91



5 Domaine Rollin 1er Cru Ile des Vergelesses 2012 - Frankrijk,
Bourgogne Pernand-Vergelesses 100% Pinot Noir
(Op zen amerikaans gelezen: PEE NOT NO YEAR Smile

Bloed, yzer een lepeltje kofie en een stukje chocolade.
Een beetje gebald, gespierd voor Bourgogne.
Of is dat te wijten aan de ligging of jaar? Dat laat ik aan de experts over...
Het rood fruit kwam er mooi door en dan kwam deze een pak meer typisch.
Een lekkernij hoor!

Bij thuiskomst de rest van de fles geledigd.
En na een toch wel wat tannine opbouwende degustatie.
Was deze precies nog verzacht!
Kan gerust zijn omdat er al tamelijk wat steviger spul de smaakpapillen passeerde.
Maar soit, deze was goed! 91



6 Fabrizio Dionisio Il Castagno 2013 - Italië, Toscane Cortona
100% Syrah

Tabak en zwart fruit. Een draai aan de pepermolen in combinatie met nog wat specerijen. De wijn is vol en stevig op het ende kwam er wat alcohol piepen. 89




7 Grgurevic Grand Cru 2011 - Kroatië, Dalmatië
100% Plavac Mali

Oxidatie Sad


8 La massa 2011 - Italië, Toscane
Sangiovese 60%, Cabernet Sauvignon 30%, Merlot en Alicante Bouschet 10%.


Kopje koffie en wat pruimen vergezeld door een lapje leder.
Maar het geheel kwam gewoon niet goed over.
Geen spoor van hedonisme hier. Sad 86


9 Poggio Il Castellare Brunello 2006 - Italië, Toscane
100% Sangiovese

foutieve fles


10 Casa Gran del Siurana, Gran Cruor 2007 - Spanje, Priorat
Syrah, Grenache en Carignan?


oxidatie




11 Domaine de Chevalier 2008 - Frankrijk, Bordeaux Pessac-Leognan
Cabernet Sauvignan 60%, merlot 30% aanvullend Petit Verdot, cabernet franc

Drop, Vlierbessen en kruidig. Zeer sappige structuur een rookwolkje het woord elegantie mag hier niet ontbreken. 2008 opnieuw zeer mooi. 92



12 Argiano Brunello 2006 - Italië, Toscane
100% Sangiovese

Zest van sinaasappel, peperkoek.
In de mond tamelijk rond met animale toets, zacht en a point.
Leuk voorbeeld van een Brunello op dronk. 90


13 Espérance de Trotanoy 2012 - Frankrijk, Pomerol
Merlot 90%, Cabernet Franc 10%

Rood fruit en een bitterheid.
Vrij stevige knaap, kwam een beetje gemaakt over.
Niet zozeer mijn ding.

De schenker heeft deze fles de dag erna nog aan een grondig onderzoek onderworpen. En het zou een verbetering geweest zijn.
Dus deze heeft nog toekomst!


14 Sancta Catharina 2009 Azienda Agricola Dei - Italië, Toscane
Sangiovese 30%, Cabernet Sauvignon 30%, Syrah 30%, Petit Verdot 10%

Eentje om af te leren -> oxidatie


15 Remelluri Rioja Reserva 2009 van Telmo Rodriguez - Spanje, Rioja
100% Tempranillo

Rood fruit met een vleugje kaneel. Een mooie mix tussen krudigheid en gedroogde vruchten.
Na een tijdje kwamer er wat roosjes opsteken. Zeer stevige wijn.
Kreeg eerst een 90 score, werd wat zachter na verloop dus 91


16, Domaine La Gontarde Grand Seigneur 2010 - Frankrijk, Rhône Visan
50/50 Syrah, Grenache

Een volle complexloze wijn, kan je hier iets verkeerd over zeggen.
Tja het is gemaakt zonder fouten. Maar het heeft geen exceptionele kwaliteiten.
Waardoor het weinig boeiend is en al snel vervelend wordt om er überhaupt 2 glazen van te drinken. Behalve als je er dan een degelijk stuk vlees naast presenteert.
Dan lijk het me wel OK zolang er vlees op je bod ligt. Smile
Dit kon evengoed een wijntje zijn van 10 euro.
Helaas is de winkelprijs hiervan rond de 24 euro... 86-87


17 Thirsty Owl Ice Wine 2013 - USA, New York Finger Lakes
100% Cabernet Sauvignon.

Zoete wijnen worden hier zeker een warm hart toegedragen.
Kwaliteit zeer zeker!
Aarbeien, een siroopje en een knappe balans tussen zoet en zuren.
Hier hou ik wel van! 92
Geen wonderwel bij een lekkere Tiramisu!

Graag dank ik iedereen voor de deelname, de sfeer en de flessen die op de tafel verschenen.
En eindelijk tijd om ook hier mijn TN's te zetten ... wegens persoonlijke redenen, mijn eerste proeverij na zes maand inactiviteit.
Noteren ging dus net iets stugger dan vroeger, soms ook moeilijk om te bepaalde zaken te herkennen en/of te omschrijven.
Daarom typ ik hier net over zoals het genoteerd staat ... vergeef me, soms licht chaotisch en zelden met het correcte proza Big Grin.

1. Brucker Grand Cru Rangen 2014 ( FR, wit )

+ Neus - zonnebloemolie, rubber, oxidatief, elastiekje
+ Mond - (lichte) petrol, mineraal, lychee, ananas, vol, romig
+ Afdronk - licht suikerig, zuurtjes, peer, divers wit steenfruit, marsepein

2. Domaine des Sénéchaux 2012 ( FR, wit )

+ Neus - boterig, licht anoniem, animaal of vegetaal ?
+ Mond - waterig, brak, mineralen, ziltig, rijp citrusfruit, droogtrekkend
+ Afdronk - agrum, lang, beetje petrol, mooie zuurtjes

3. L'Eben 2016 ( BE, rood )

+ Neus - geplette hemelbeestjes, asperges, vegetaal, bloemerig, rozen
+ Mond - streng, licht, rozen, bitter, zuren, lichte vleesjus
+ Afdronk - pittig, kruidig, peperig, rozig, raar bittertje, bosgrond

4. Domaine de la Chevalerie, Chevalerie 2014 ( FR, rood )

+ Neus - botertje, gebakken koekjes, licht animaal, kers, paprika
+ Mond - medium, mooi fruit, vegetaal en animaal, peper, kruiden
+ Afdronk - pittig, peperig, mooi zwart fruit, licht zoetig

5. Domaine Rollin Père et Fils, Pernand Vergelesses 2012 ( FR, rood ) - voor WOTN

+ Neus - turnmatten in een oude sportzaal, zoet, aards, kaneel, gebrande toetsen
+ Mond - sappig, munt, toch licht droog, rood fruit, rozen
+ Afdronk - hard, beetje gedroogd fruit, bubblegum

6. Il Castagno Syrah Cortona F. Dionisio 2013 ( IT, rood )

+ Neus - bloed, nic-nac, vleesjus, koffie, chocolade, tabak
+ Mond - sappig, kers, mon-chérie pralines, koekjes, bitter
+ Afdronk - mooie zuren, vreemd, hard, jong, licht chemische toets

7. Grgurevic 2011 ( CRO, rood )

+ Foute fles, geen nota's

8. La Massa 2011 ( IT, rood )

+ Neus - gedroogd fruit, licht kruidig, timide
+ Mond - licht, waterig, koffie, pruimen, sappig
+ Afdronk - zoetig, licht, moeilijk, wrang, bittertje

9. Poggio Il Castellane 2006 ( IT, rood )

+ Blijkbaar foute fles, toch even geproefd.
+ Neus - bère ( kak ), vulkanisch gesteente, enorm tertiair
+ Mond - koude koffie
+ Afdronk - koude koffie

10. Gran Cruor 2007 ( ES, rood )

+ Foute fles, geen nota's

11. Domaine de Chevalier 2008 ( FR, rood )

+ Neus - vlierbes, hars, hoestsiroop, groenigheid
+ Mond - mooi sappig, rood fruit, mooie zuren, vlot
+ Afdronk - medium zoet, sappig, doch gedroogd

12. Argiano 2006 ( IT, rood )

+ Neus - buxus, rood fruit, witte peper, peperkoek
+ Mond - soepel, kruidig, licht, koekjesdeeg
+ Afdronk - mooie zuren, zoet kantje, gedroogde zeste van sinas

13. Espérance de Trotanoy 2012 ( FR, rood )

+ Neus - jong, jeugdig, zeer fruitig, kruidig
+ Mond - mooi kruidig, pittig, iets te hard en te hoekig
+ Afdronk - mooi, vanille, maar zeer atypisch Pomerol

Edit - dag erna de rest 1/3 vd fles geproefd en kwam stukken beter voor de dag.

14. Dei Sancta Catharina 2009 (IT, rood )

+ Foute fles - geen nota's

********* hierna was het grotendeels einde verhaal voor mijn pallet, nota's niet langer consistent te noemen *********

15. Remelluri Reserva 2009 ( ES, rood )

+ Neus - sappig, rood fruit, licht neuzekes gevoel
+ Mond - mooi rood fruit, kruidig, apotheek
+ Afdronk - volgt de mond, zoetjes

16. Domaine La Gontarde Grand Seigneur 2010 ( FR, rood )

+ Neus - spiritus, gebrand
+ Mond - volgt neus, zacht, licht
+ Afdronk - zoet, zwart fruit, volgt neus & mond

17. Thirsty Owl Cabernet Sauvignon Eiswein 2013 ( US )

+ Neus - koude compote / appelmoes, sinaas, orangina
+ Mond - enorm oxidatief
+ Afdronk - nootjes, amandel

Conclusie - voor mij persoonlijk is wijn nummer vijf - Bourgogne - de ster van de avond.
Verder, nog heel veel te leren over Spanje en Italië. Witte Rhône en BDX goed herkenbaar.

Maar vooral zeer aangenaam en leuk om nog eens rond de tafel te zitten met vrienden en wijnen te kunnen proeven Heart.

Mathijs
Op 8/6 nog eens een old skool Ebriosi in WVl met 6 deelnemers - zogezegd limiteren tot 2 flessen per man, gelukkig overschreden een aantal deelnemers vlotjes deze grens Cool

1. Zoete neus initieel, petrol, rijp, ananas, zuren, bittertje op het einde, mineraal, duidelijk riesling

Himmeroder Hof 2013 Brauneberger Juffer Spatlese, Moezel (droge vinificatie) 88

2. Citroen, mineraal, licht en fijne stijl, lang, licht boter

Désiré Petit, Le Grapiot 2016 (Jura) 89/90

3. Amandel, confit van sinaas, beetje stinkie, filmend, een vette chenin

Botanica Wines, Citrusdal Mountain 2016, Zuid-Afrika, 91

4. Groen en meloen, citroen, vanille en een overdosis hout. Blijkbaar roussanne, Marsanne, viognier en grenache blanc. Tegenvaller

Puech-Haut, Tete de Bélier 2014, Languedoc, 85

5. Snoep, Mateus on steroids in de neus, en de neiging tot lichte pareling versterkt deze indruk, veel te zoet in de mond, mierzoete wijn

Deze rosé van Johaniter bleek Belgisch te zijn, een vatstaal van een eerste poging van een neofiet, dat blijkbaar nog volop last had van bottle shock (was net op fles getrokken), NR

6. Frambozen, rood fruit, zoete tannines, stevige maaltijdrosé, lang en goede aciditeit

Cantine del Notaio, Il Rogito 2016, Basilicata, 89

7. Sherry, amandel, noten, licht oxidatief, toch zuren die frisheid er in houden (orange wine)

Sv. Jakov, Malvazija 2011, Croatia, NR (geen fan van oxidatieve wijnen)

8. Rood fruit, fijn gemaakt, mineraal, maar met een scherpe neus, beetje warmte

L'Anglore, Vejade 2016, Tavel, 88

9. Scherp en dun, rood fruit, zurig, basic pinot noir

Brandbros Pinot Noir Pur 2017, Duitsland, NR

10. Cassis heel dominant, koffie, zacht, rond, te gemakkelijk. Blijkbaar Cabernet S 50%, Carmenere 35%, merlot 3%, cab fr 8%, syrah 4%

Vik, Milla Cala 2012, Chili, 87

11. Rook, gebrand, licht animaal, nog droogtrekking, kruidig, nog (te) jong)

Tempier Bandol 2015, 90 (op potentieel, nu eerder 88/89)

12. Zwart fruit, hout, chicorei (bitter), rijk, aanwezige tannines, jong

Pittacum, La Prohibicion 2012, Bierzo, 100% Alicante Bouschet, 89(+?)

13. Paarse bloemetjes (viooltjes dus...), mineraal, fris en elegant, structuur toont

La Perdida, O Poulo 2015, Spanje, opnieuw Alicante Bouschet, maar totaal andere stijl, 89

14. Concentratie, bitter, brandt, hitte, veel te jong

Neo, Punta Esencia 2010, Ribera del Duero, op dag 2 is deze knaap wel al wat gekalmeerd, los van nog wat hitte in de afdronk en sterke vanille in de neus. Dit komt dus wel goed, maar gaat nog veel tijd vragen. Obv dag 2 90(+?)

15. Verweven, kruiden, balans, zuren mooi verweven. Een toonbeeld van balans, alles is er en in net voldoende mate. Een klassieke evenwichtsoefening op een manier zoals ze die enkel in topbordeaux maken

Chateau Lagrange 2005, Saint Julien, 92

16. Animaal toetsje, chicorei, aards, bosgrond, zoetje en voldoende fijne zuren, rood maar zeker ook donker fruit, top

Fontodi, Flaccianello 2007, Toscane, 92

17. Dit is echt top! Immense finesse, mineraal, verweven, evolutie, perfect à point, tabak, bosgrond, lange afdronk

Massa Vecchia La Querciola 2007, Toscane, 80% sangiovese en 20% alicante / grenache, 92

18. Knap hout, zwart fruit, kruidigheid, stevig maar toch elegant gemaakt, zoetje van alcohol

Agricola Punica, Barrua 2010, Sardinie, 85% carignan, 10% cabernet s, 5% merlot; een andere fles een paar maand terug toonde zich nog een tikje beter; ik had verwacht dat deze dat ook zou doen na verloop van tijd, helaas pindakaas, ze bleef steken op 90

19. Kruiden, rozijnen, volume, kracht, rokerig, tijm

Charvin, Chateauneuf du Pape 2011, aan tafel werd geopperd dat deze te jong zou zijn; ik had gekozen om ze nu te serveren, gelet op de ervaringen van Carl met de 2005 hier beschreven in het Charvin topic, 89

20. Slechte fles blijkbaar, jammer

Chateau Montrose 1964, NR (flawed)

Oprechte dank aan alle aanwezigen, en ook aan de gastheer voor de infrastructuur en het versterken van de innerlijke mens Tongue
Ook hier aanwezig - flink wat wijnen, doorspekt met leuke verhalen, anekdotes, vettige praat, lekker eten en geweldig gezelschap.

Over één ding waren we het alvast eens ... we zien elkaar veel te weinig !

Mijn TN's ...

1. Rainer Licht - Himmeroder Hof - Brauneberger Juffer - Riesling Spätlese - 2013 ( Wit, Duitsland )

- Neus : rijpe banaan, zweetvoeten, marsepein, romig, vettig, funky
- Mond : filmend, ananas, mooie zuren, lichte petrol
- Afdronk : ananas, pit (hitte), peer, wit tropisch fruit, lang

2. Arbois-Puppilin - Désiré Petit - Le Grapiot - Chardonnay - 2016 ( Wit, Frankrijk )

- Neus : bloesems, gele pudding (vanille), mineraal
- Mond : droog, mineraal, zuurtjes, pittig
- Afdronk : mooi pittig, lekker mineraal, droop, peer, tropisch fruit

3. Mary Delany Collection - Chenin Blanc - 2016 ( Wit, Zuid-Afrika )

- Neus : rubbertje, honing, grassig, marihuana (?)
- Mond : romig, mineraal, mooie zuurtjes, peer, mango
- Afdronk : boomhars, bitter, droog, wrang

4. Chateau Puech-Haut - Tête de Bélier - 2014 ( Wit, Frankrijk )

- Neus : asperges, warme grasgeur, dierlijk, vanille
- Mond : mango, citrus, lychee, groene thee, groenig
- Afdronk : marsepein, droog, mineraal, worstelt teveel tussen groen en teveel hout

5. Wetterberghe - 2018 ( Rosé, Belgie )

- Neus : vloeibaar snoep, snuffelneusje, chemisch, nagellak
- Mond : beetje zeepsop, zie ook neus, ééndimensionaal
- Afdronk : te zoet, plakkerig, droog

Edit - dit blijkt een vatstaal te zijn en net op fles getrokken.
Achteraf gehoord niet representatief voor het domein ( bottleshock )

6. Cantine del Notaio - Il Rogito - 2016 ( Rosé, Italie )

- Neus : rauw deeg, aardbei, aalbes, smokey
- Mond : fruitig, vol, bittertje
- Afdronk : framboos, alcoholisch (?), moeilijk te plaatsen

7. SV Jakov - Malvasija - 2011 ( Orange Wine, Kroatie )

- Neus : oxidatief, licht sherry, kaneel, zeste van sinas
- Mond : oxidatief, beetje chemisch, vol, rijp fruit
- Afdronk : beetje sherry, calvados, appel, kaneel, verbrande boter, noterig

8. Tavel L'Anglore Véjade - 2016 ( Rood, Frankrijk )

- Neus : bemeste rozen, vuil rood snoep, naturel, natte regen op hete steen, warme zomerbui
- Mond : fijn, mooi peperig, pittig, mineraal, rood fruit, licht
- Afdronk : rood, fijn, licht fruitig, snoepjes, lang

9. Brand Bockenheim - Shake & Wait - PN Pur - 2017 ( Rood, Duitsland )

- Neus : fijn, licht rood fruit, caramel, kaneel, dierlijk, rozijntjes
- Mond : fijn, scherp, zeer jong fruit, vers, fris, kersjes
- Afdronk : zie mond, maar net iets minder expressief, iets beter mits O2

10. Vik Millahue - Milla Cala - 2012 ( Rood, Chili )

- Neus : cassis, hout, (te) intens, inkt, boterig
- Mond : zacht, flirterig, pittig, hopen rood fruit
- Afdronk : mooi, hard, lang, intens, kruidig, maar veel te jong

11. Bandol - Tempier - 2015 ( Rood, Frankrijk )

- Neus : gerookt, gekruid, gebrand, rubbertje, laurier, ontploft vuurwerk, peperkoek
- Mond : zacht, mooie peper, kruidig, kriekjes, net nog te jong
- Afdronk : mooi, hard, lang, intens, zeer kruidig, ook hier nog veel overschot

12. La Prohobicion - 2012 ( Rood, Spanje )

- Neus : diep, donker, zwart fruit, inkt, koekjes, houterig
- Mond : dik, rijp, te intens, veel te droog, donker, bijna te kauwen
- Afdronk : zie mond, veel te hard voor mij persoonlijk

13. La Perdida - O Poulo - 2015 ( Rood, Spanje )

- Neus : floraal, frisser, blauwe bes
- Mond : te waterig voor mij, fris, rood fruit, zurig, viooltjes
- Afdronk : droog, bitter, alcoholisch

14. Neo Punto Esencia - 2010 ( Rood, Spanje )

- Neus : gebakken boterkoekjes, rood fruit, hint van munt
- Mond : chemisch, hard, zeer agressief op de tong, zwart, inkt
- Afdronk : harde tannines, inkt, diep zwart, zie mond

15. Chateau Lagrange - St. Julien - 2005 ( Rood, Frankrijk )

- Neus : botertje, paprikapoeder, zoethout
- Mond : zacht, glijdend langs de tanden, licht rood fruit, aalbes, mooie frisse zuren, evenwichtig
- Afdronk : hartig, pittig, finesse, lekker

16. Flacianello Della Pieve - 2007 ( Rood, Italie )

- Neus : rood fruit, mooi zoetje
- Mond : pittig, fijne zuren, licht aardse toetsen, mooie hitte, veel body
- Afdronk : zeer mooi, lekker gebrand, mooie zoetje

17. Massa Vecchia - Maremma - La Querciola - 2007 ( Rood, Italie )

- Neus : licht oxidatief, sherry, rozijntjes, vervlogen fruit
- Mond : zacht, licht rood fruit, licht vulcanische invloeden
- Afdronk : lekker, pittig, volgt neus en mond

18. Barrua Isola Dei Nuraghi - 2010 ( Rood Italie )

- Neus : zweetvoeten, funky, licht zoetig, aards, licht animaal
- Mond : mooi, rond, fruitbom, mooie zuurtjes, lekker in evenwicht
- Afdronk : mooi, peperig, rood fruit, hint pepertjes, paprika

19. Domaine Charvin - CH9 - 2011 ( Rood, Frankrijk )

- Neus : licht zoetig, rood fruit, lichte vleesjus
- Mond : zacht, anijs, doch hard, zwart fruit
- Afdronk : rozijntjes, hard, vurig

20. Chateau Monntrose - 1964 ( Rood, Frankrijk )

- Helaas niet meer te drinken ( geoxideerd )

Geen scores, wel een aantal wijnen die blijven hangen.

Mathijs
Voor de hitte echt toesloeg in de garage van een mede-oprichter moest ik er nog enkele vers gekochte flesjes gaan redden en dan maar het nuttige aan het aangename gepaard ook

Niemand anders kon er geraken, dus in duo

- Claus Schneider, Weisser Burgunder 2015

Appel, peer, fruitig, initieel zoete impressie (precies halfdroog), maar verdwijnt na enkele slokkengelukkig, goeie aciditeit 88

- Pian del Orino 2007

Bruine rand, lichte kleurevolutie, koffie, tabak, bosgrond, weinig zuren, bitterheid komt na 5 minuten in het glas veel te hard opzetten, onaangenaam, foute fles NR (opnieuw brunello 07 van Superiore met een fout...)

- Dei, Vino Nobile 2013

Zoete kers, beetje moncheri, donker fruit, kruiden, hout komt nog piepen, kleine koffietoets, wat hitte in de afdronk, goeie aciditeit, plukje tabak 88

- Riccardi Reale, Neccio 2014

Mineraal, kruiden, zuren, kalkimpressie, rood fruit, lang, mooie balans, fijne zuren, zacht in de mond en blijft lang doorgaan, fruit is perfect rijp, klein beetje drop, vulkanisch (dit is een naturlijke wijn) 90

- Caparzo, La Casa 2008

Rozijntjes, oxidatie, foute fles (geen superiore fles deze keer, maar wel slecht) NR

- Caparzo, La Casa 2008

Herkansingsfles, deze had initieel wat donker fruit, groene toets, koffie, direct een zwoel kantje, bij opwarmen - kwam recht uit klimaatkast op 12° - opnieuw sporen van oxidatie. Dus opnieuw een fles met een foutje, NR

- Tenimenti d'Alessandro, Il Bosco 2011

Donker, kruidig, gebrand, licht zwoel, heftig, structuur, power syrah, 91

- Aalto 2010

Complex, wat rokerig, hout, chicorei, beetje vanille, donker fruit, super lang en evenwichtig, gewoon top. Ik dacht aan een top bdx in 1e instantie maar dan vielen de puzzelstukjes op hun plaats: tempranillo... heeft nog wat jaren voor de boeg ook, beste wijn van de avond, zonder enige twijfel 93
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Koppelingen