08-07-2019, 06:06 PM
5/7/2019 te chez moi, 4 deelnemers
1. Granny smith, fris, bloem(ig), stevige mousse
Een leuke opener, deze Sinefinis Rebolium brut 2014, schuimwijn van Ribolla Gialla afkomstig uit zowel Italië als Slovenië (samenwerking tussen 2 wijnbouwers), 88
2. Natuurlijk, sinaas, mineraal, zuurtjes fijn verweven
Weer een "specialleke", uiteraard aangeboden door de specialist ter zake
. Pierre Andrey, Rie16 dj42, fles 59/66. Een opkomend talent in de natuurwijn en een heel mooi voorbeeld van hoe een natuurlijke wijn de cepage (riesling) naar de achtergrond dringt en het terroir laat spreken (zonder te vervallen in de clichématige fouten zoals cider of geuze ofzo). Rieslingdruiven afkomstig uit de Elzas, maar domein ligt in de Moezel. Vinifieert enkel in demijohn. 90
3. Beetje hitte, mineraal, perzik, heel veel citroen, zuren veel te prominent aanwezig, dit lijkt off bottle te zijn, hoewel de wijn wel drinkbaar is. Op dag 2 waren die zuren wat gaan liggen, maar deze paste nog steeds niet in het smaakprofiel die vorige flessen en jaargangen presenteerden, jammer genoeg.
Feudi di San Gregorio, Campanaro 2016, NR
4. Wit fruit, mineraal, mooie zuren, rijp fruit, vol, nog veel reserve
Een mooie wijn, ook al was deze duidelijk nog jong. Wordt waarschijnlijk nog wel beter, deze Palacio de Fefinanes, Albarino de Fefinanes 2016. Een wijn gemaakt om wat te ouderen. 90+
5. Beetje filmend vettig, duidelijk chardonnay, jonagold, mooi evenwicht. Ik ben deze fles op dag 4 aan het leegdrinken en het vettige is nu volledig weg. Blijft over: citrus, elegantie ten top, mineraal en die ragfijne zuren die mooi doortrekken. Doet me nu ergens aan topriesling denken door de zuren en finesse.
Een grote naam, maar deze maakt het hier wel helemaal waar: Anne et Jean-François Ganevat, La Flandre 2016 (Arbois), 92
6. Vanille, hout, embryonaal, een jammerlijk schoolvoorbeeld van (nu nog) houtverzopen chardonnay. Te jong
V.(et S.) Morey, Chassagne-Montrachet Les Embrazées 1er cru 2014. Moeilijk in te schatten of dit ooit echt volledig gaat goed komen, op dag 2 was het hout wel meer geïntegreerd maar nog steeds te prominent naar mijn smaak. Dit zal alleszins véél tijd nodig hebben. 88+
7. Hier laten de nota's het even afweten omwille van keukenverplichtingen. Enkel "superrijpe chardonnay" genoteerd
Domaine Valette Maçon-Chaintré 2014 VV, NR
8. Kruiden, vuursteen, petrolé, rond, rijpe appel, alle kenmerken van een topriesling. Houtopvoeding is duidelijk hier, maar wel mooi gecontroleerd.
Von Winning, Forster U500 riesling 2013, 92
9. Sinaas, glycerine, vol van smaak en veel wijn, maar mist duidelijk structuur (de jaargang?). De hoge score op CT is voor mij hier onterecht, jammer genoeg.
Tempier Bandol rosé 2017. Mijn eerste bandol rosé (vorig jaar gekocht op vakantie en mee naar huis genomen), en eerlijk gezegd had ik hier (veel) meer van verwacht. OK, er zit meer smaak in dan bij ordinaire rosétjes, maar smaakintensiteit alleen is mijns inziens onvoldoende om het verschil te maken. In lijn met de puntenschaal hier: 84 (meer kan ik m zelfs niet geven, want voor 85 of meer is ie te duur imho). Op de "schaal van Jean" zou dit dus een dikke buis zijn...
10. Rood fruit, niet à point maar te ver, grafiet, veel evolutie, dode bladeren, quasi geen fruit
Caparzo brunello 2010, ik vond dit te ver, sommigen zouden dit misschien nog (net) drinken, dus ofwel NR ofwel 69 uit respect voor de wijnmaker. Gekocht bij Tacos in juli 2016, dit zou eigenlijk toch niet mogen dat dit nu al zo ver zit...
11. Complex, evolutie, aciditeit, rood fruit, volle wijn. Mijn vorige fles 2 jaar geleden kwam precies iets beter voor de dag
Ofwel ligt het aan de concurrentie die erna kwam...
Ciacci Piccolomina d'Aragona, brunello Pianrosso 2007, 90
12. Superfijne neus, klein beetje rook, fijn, elegantie, koele impressie, rijp fruit en schitterend verweven zuren. Klasse
Fuligni brunello 2007, 93
13. Veel mokka, komijn, kaneel en koriander. Typische structuur. Geen verdere nota's
Monti, Barolo Bussia 2001, 90
14. Paprika, gerookt, zijdezacht, op zn top denk ik, mooi rijp rood fruit en aciditeit
De "Sassicaia of the South" (
) maakt het hier in dit warme 2007 toch ook weer waar - geen spoor van hitte en alcohol aan 13% (!). Montevetrano, Montevetrano 2007. Topwijn 92
15. Gerookt, verweven, lang, paprika toetsje maar minder dan vorige, fenomenale balans.
Ik denk dat de blindproevers (mezelf incluis) aan tafel allemaal aan een topbordeaux dachten. Hier zit nochtans geen enkele bordeauxdruif in... Galardi, Terra di Lavoro 2008, 93
16. Vulkaan, as, mineraal, donker fruit, "pitch black wine"
Een toppertje, maar duidelijk niet voor gevoelige zielen. Ook vandaag op dag 4 heeft dit nog altijd cojones op overschot. Maar gelukkig is dit wel meer dan enkel kracht. Dit heeft nog jaren voor de boeg. Feudi di San Gregorio, Serpico 2007, 92
17. Aardbeien, fruitig, lichte stijl, wat asse
Passopisciaro, Contrada R 2013, minder mijn ding dit. Zou wel goed passen bij een gegrilde tonijnsteak, NR.
18. Aardbeien, kersen, licht en fruit à gogo
Chateau Des Tours Cotes du Rhone 2014, tja, opnieuw begrijp ik dit niet. Dit is voor mij een vin de soif, maar waar de hitte begint op te spelen als hij opwarmt. Maar voor vin de soif is dit dan weer veel te duur... (check bv. de vin de petanque bij vinikus). Ook deze 84, opnieuw omwille van bovenstaande. Reynaud en ik:
19. Gepolijst, zwart fruit, vanille, heel heavy stijl, té eigenlijk, een zware bom. Karikaturaal Spaans
Benjamin Romeo, Cueva del Contador 2011, dit staat nog in de frigo om vanavond te herproeven, maar dit leek me vrijdag toch iets te eenzijdig op kracht te mikken om echt goed te zijn, 89 en p/k is dit in mijn ogen ook ondermaats. Gisteravond (dag 4) was dit nog steeds onstuimig: vanille, zoet superrijp donker fruit, vijgen, pruimen, en veel hitte in de afdronk. Dit drinkt eigenlijk, ondanks alle spiermassa en testosteron ergens nog wel vlot weg en ik denk dat er zeker een publiek voor is, maar ik kan dit moeilijk grote wijn vinden.
20. Warm, onovenwicht, gewoon niet lekker, zelfde op dag 2: te veel bitters en dan op het einde wat stroeve tannines, (zware) sporen van oxidatie
Chateau Puygueraud 2011. Er staat hier wel "Thienpont" op de fles, maar deze 2011 zou ik nu toch niet direct gaan gebruiken als visitekaartje. Generische bordeaux zoals mijn vader zaliger dronk, 74.
Bedankt aan de aanwezigen voor de mooie avond en de zeer diverse en originele line-up. En uiteraard gewoon om er te zijn...
1. Granny smith, fris, bloem(ig), stevige mousse
Een leuke opener, deze Sinefinis Rebolium brut 2014, schuimwijn van Ribolla Gialla afkomstig uit zowel Italië als Slovenië (samenwerking tussen 2 wijnbouwers), 88
2. Natuurlijk, sinaas, mineraal, zuurtjes fijn verweven
Weer een "specialleke", uiteraard aangeboden door de specialist ter zake

3. Beetje hitte, mineraal, perzik, heel veel citroen, zuren veel te prominent aanwezig, dit lijkt off bottle te zijn, hoewel de wijn wel drinkbaar is. Op dag 2 waren die zuren wat gaan liggen, maar deze paste nog steeds niet in het smaakprofiel die vorige flessen en jaargangen presenteerden, jammer genoeg.
Feudi di San Gregorio, Campanaro 2016, NR
4. Wit fruit, mineraal, mooie zuren, rijp fruit, vol, nog veel reserve
Een mooie wijn, ook al was deze duidelijk nog jong. Wordt waarschijnlijk nog wel beter, deze Palacio de Fefinanes, Albarino de Fefinanes 2016. Een wijn gemaakt om wat te ouderen. 90+
5. Beetje filmend vettig, duidelijk chardonnay, jonagold, mooi evenwicht. Ik ben deze fles op dag 4 aan het leegdrinken en het vettige is nu volledig weg. Blijft over: citrus, elegantie ten top, mineraal en die ragfijne zuren die mooi doortrekken. Doet me nu ergens aan topriesling denken door de zuren en finesse.
Een grote naam, maar deze maakt het hier wel helemaal waar: Anne et Jean-François Ganevat, La Flandre 2016 (Arbois), 92
6. Vanille, hout, embryonaal, een jammerlijk schoolvoorbeeld van (nu nog) houtverzopen chardonnay. Te jong
V.(et S.) Morey, Chassagne-Montrachet Les Embrazées 1er cru 2014. Moeilijk in te schatten of dit ooit echt volledig gaat goed komen, op dag 2 was het hout wel meer geïntegreerd maar nog steeds te prominent naar mijn smaak. Dit zal alleszins véél tijd nodig hebben. 88+
7. Hier laten de nota's het even afweten omwille van keukenverplichtingen. Enkel "superrijpe chardonnay" genoteerd
Domaine Valette Maçon-Chaintré 2014 VV, NR
8. Kruiden, vuursteen, petrolé, rond, rijpe appel, alle kenmerken van een topriesling. Houtopvoeding is duidelijk hier, maar wel mooi gecontroleerd.
Von Winning, Forster U500 riesling 2013, 92
9. Sinaas, glycerine, vol van smaak en veel wijn, maar mist duidelijk structuur (de jaargang?). De hoge score op CT is voor mij hier onterecht, jammer genoeg.
Tempier Bandol rosé 2017. Mijn eerste bandol rosé (vorig jaar gekocht op vakantie en mee naar huis genomen), en eerlijk gezegd had ik hier (veel) meer van verwacht. OK, er zit meer smaak in dan bij ordinaire rosétjes, maar smaakintensiteit alleen is mijns inziens onvoldoende om het verschil te maken. In lijn met de puntenschaal hier: 84 (meer kan ik m zelfs niet geven, want voor 85 of meer is ie te duur imho). Op de "schaal van Jean" zou dit dus een dikke buis zijn...

Citaat:80-84 Hé interessant. Geen supercomplexiteit maar gewoon goede wijn zeg! Dit durf ik al eens opentrekken op een lazy sunday. En gegarandeerd haalt ze de maandag niet.
85-89 Hoho, daar wil ik er meer van. Zéker als ie niet te duur is. Elke wijnliefhebber die op bezoek komt doe ik hier een plezier mee.
10. Rood fruit, niet à point maar te ver, grafiet, veel evolutie, dode bladeren, quasi geen fruit
Caparzo brunello 2010, ik vond dit te ver, sommigen zouden dit misschien nog (net) drinken, dus ofwel NR ofwel 69 uit respect voor de wijnmaker. Gekocht bij Tacos in juli 2016, dit zou eigenlijk toch niet mogen dat dit nu al zo ver zit...
11. Complex, evolutie, aciditeit, rood fruit, volle wijn. Mijn vorige fles 2 jaar geleden kwam precies iets beter voor de dag

Ciacci Piccolomina d'Aragona, brunello Pianrosso 2007, 90
12. Superfijne neus, klein beetje rook, fijn, elegantie, koele impressie, rijp fruit en schitterend verweven zuren. Klasse
Fuligni brunello 2007, 93
13. Veel mokka, komijn, kaneel en koriander. Typische structuur. Geen verdere nota's
Monti, Barolo Bussia 2001, 90
14. Paprika, gerookt, zijdezacht, op zn top denk ik, mooi rijp rood fruit en aciditeit
De "Sassicaia of the South" (

15. Gerookt, verweven, lang, paprika toetsje maar minder dan vorige, fenomenale balans.
Ik denk dat de blindproevers (mezelf incluis) aan tafel allemaal aan een topbordeaux dachten. Hier zit nochtans geen enkele bordeauxdruif in... Galardi, Terra di Lavoro 2008, 93
16. Vulkaan, as, mineraal, donker fruit, "pitch black wine"
Een toppertje, maar duidelijk niet voor gevoelige zielen. Ook vandaag op dag 4 heeft dit nog altijd cojones op overschot. Maar gelukkig is dit wel meer dan enkel kracht. Dit heeft nog jaren voor de boeg. Feudi di San Gregorio, Serpico 2007, 92
17. Aardbeien, fruitig, lichte stijl, wat asse
Passopisciaro, Contrada R 2013, minder mijn ding dit. Zou wel goed passen bij een gegrilde tonijnsteak, NR.
18. Aardbeien, kersen, licht en fruit à gogo
Chateau Des Tours Cotes du Rhone 2014, tja, opnieuw begrijp ik dit niet. Dit is voor mij een vin de soif, maar waar de hitte begint op te spelen als hij opwarmt. Maar voor vin de soif is dit dan weer veel te duur... (check bv. de vin de petanque bij vinikus). Ook deze 84, opnieuw omwille van bovenstaande. Reynaud en ik:

19. Gepolijst, zwart fruit, vanille, heel heavy stijl, té eigenlijk, een zware bom. Karikaturaal Spaans
Benjamin Romeo, Cueva del Contador 2011, dit staat nog in de frigo om vanavond te herproeven, maar dit leek me vrijdag toch iets te eenzijdig op kracht te mikken om echt goed te zijn, 89 en p/k is dit in mijn ogen ook ondermaats. Gisteravond (dag 4) was dit nog steeds onstuimig: vanille, zoet superrijp donker fruit, vijgen, pruimen, en veel hitte in de afdronk. Dit drinkt eigenlijk, ondanks alle spiermassa en testosteron ergens nog wel vlot weg en ik denk dat er zeker een publiek voor is, maar ik kan dit moeilijk grote wijn vinden.
20. Warm, onovenwicht, gewoon niet lekker, zelfde op dag 2: te veel bitters en dan op het einde wat stroeve tannines, (zware) sporen van oxidatie
Chateau Puygueraud 2011. Er staat hier wel "Thienpont" op de fles, maar deze 2011 zou ik nu toch niet direct gaan gebruiken als visitekaartje. Generische bordeaux zoals mijn vader zaliger dronk, 74.
Bedankt aan de aanwezigen voor de mooie avond en de zeer diverse en originele line-up. En uiteraard gewoon om er te zijn...