01-03-2015, 11:15 AM
(28-02-2015 11:27 PM)Fre schreef: [ -> ]Mooie tasting, met dank aan gastheer Kris en de mede tasters voor de interessante en lekkere flessen. Hieronder m'n input.
(28-02-2015 09:08 PM)Kris G schreef: [ -> ]1. La Moussière Alphonse Mellot Sancerre 2012
citrus, limoen, zeer zuur in de afdronk, behalve de afdronk wel al goed versmolten, 88
Appeltjes, agrum, toch wel wat mineraliteit (natte steen), limoen
Mooie zuurtjes. Op de tasting kwam ie pas laat open. Nu terug in het glas maar nog steeds vrij ingetogen. 87
[color=#000000]
Stevige zuren, mooi versmolten. Duidelijk S-Bl, maar ik zei nog: 'zeker geen Sancerre'86-87
2. Jean-Baptiste Adam Grand Cru Kaefferkopf - Riesling Alsace 2010
in eerste instantie wat too much going on in the glass, maar komt wel samen in het glas, ananas, (score 87 : niet mijn ding)
Als Riesling fan kan ik deze wel smaken. Agrum, citrus, zoete appel, geconfijt fruit in de neus. In de afdronk mooi middenpallet met lange afdronk van agrum. Zuren nadrukkelijk aanwezig maar zeker niet storend deze kan nog een tijdje meegaan. 90-91 [color=#000000]
Ik hou van die stevige aciditeit, gemengd met wat geconfijt fruit (ananas, abrikoos): KNAP: 89-90
3. Joh. Jos Prüm Riesling Kabinett Mosel 2007
heeft echt tijd nodig in het glas, veel restsuiker, wordt na een tijdje wel als Mosel herkenbaar, score opnieuw tussen haakjes (88)
Neus: agrum, rubber, bloemhoning,...
Afdronk toch wel wat restsuiker. Iets wat ik in een Riesling minder zoek. Maar toch is dit een meer dan gemiddelde wijn. 85[color=#696969]
[color=#FF0000]Speciaal neuzeke: iemand begon over Chateau Total, owv de petrol in de neus. Stevig mondgevoel, nog wel wat toekomst, maar waar zat de foie gras? 88-89
4. Marqués de Murrietta Capellania Rioja 2003
droog, strak, vleugje hout dat er meer doorkomt met extra O2, amandel, wordt rijker en warmer in het glas, 90
Viura, jammer dat ik deze er niet uithaalde want was eigenlijk achteraf wel herkenbaar. Bloemen, licht oxidatief ook (wss door de leeftijd) maar ook amandel en petrol. Mooi mondgevoel. Zeker lengte. Na 11 jaar staat deze wijn er nog steeds! 89
Mijn type wijn. Zeer strak, nootjes en sherry-achtig. "Savagnin" werd geopperd en dat kan ik berijpen. 91
5. Château de Fonbel Saint-Emilion Grand Cru 2009
atypische verschijning, niet in een goede fase, tanninebom, maar wel benieuwd naar de evolutie, heel moeilijk om nu te scoren : 88+
Neus: kersen, blauwe besn rokerige toets, leer, .... Niemand dacht aan Saint Emilion. Deze wijn moet nog een lange weg tot ie helemaal 'goed zit' maar dat komt wel. Daar waren we allemaal van overtuigd. Nu wel moeilijk om punten te geven...[color=#696969]
[color=#FF0000]In de neus krieken, wat me deed denken aan Italië, maar dan zeer sterke peper in de mond, redelijk tannineus. Totaal geen rechteroever, maar toch zeer zuiver gemaakt, nog veel te jong. Potentieel. 88
6. Pavie Saint-Emilion GCC B (toen nog) 1985
jammer genoeg zwaar gekurkt
Erg spijtig inderdaad...
Pavie, tot nu toe 100% gekurkte wijnen gehad
7. Brandaglia Guerrini 2009
deze 100% Sangiovese uit Toscane kon me echt bekoren : complex fruit dat gedragen wordt door de structuur, toont al wat evolutie, lang in het middenpallet, mooie zuren, fijn, 90
Wat een interessant geurenpallet: bosgrond, een zeker stofferigheid, rode vruchten, sigarenkistje, cacao,... het zat er allemaal in. Niets dominant, je moet echt elke steen opheffen om het te ontdekken, en dat maakt deze wijn zo mooi.
Ook qua mondgevoel mooi verweven. Krijgt van mij 91[color=#696969]
[color=#FF0000]Animaal, leer, kreupelhout. Wat een mooie, vooral ragfijne en geëvolueerde wijn. Wat gerookt ook. 90-91
8. Kanonkop Paul Sauer 2008
versmolten, maar wel nog de nodige tannines, kruidig, 90
Groene boomstam, ook vanille naast zwart fruit en een lichte ledertoets. Van de Cabernet Sauvignon was ik overtuigd. Het duurde toch 5 landen tot we in Zuid-Afrika zaten. Mooi en onverwacht! 89-90
Zwart fruit, al quasi volledig versmolten tannines, duidelijk van over de zee, echt niet Europees. Mooi voorbeeld van CS uit Zuid-Afrika. Wel zeer toegankelijk: 88-89
9. Phélan-Ségur Saint-Estèphe 2006
blind als linkeroever herkenbaar, typische bdx, maar heeft nog de nodige kelderrust nodig, zal wel niet het niveau van de 2003 bereiken, 88+
Veel te jong maar je voelt dat het potentieel aanwezig is. Sterke droogtrekkend ook. Je hebt 2 manieren om deze wijn te beoordelen:
- op de kwaliteiten nu
- op z'n potentieel
Optie 1 is deze wijn oneer aandoen. Potentieel inschatting kan ik moeilijk op punten maar die is m.i erg hoog![color=#696969]
[color=#FF0000]Kindermoord, spijtig genoeg. Na een tijdje komt de St-Estephe er wel door, wordt ie beter, maar dit moet rusten, minstens nog 5 jaar!
10. Cres Saint Paul Côté Sud 2007
toegankelijk, mooi fruit dat gedragen wordt door de structuur en dit zonder ruwe kantjes, 90
Redelijke jammy wijn (framboosjes, aardbeitjes, bosvruchten ook,...). In de mond zeker geen monotoon 'jammy gevoel' maar een erg aantrekkelijke Merlot waarbij de zuurtjes 'm fris houden. 89
Zeer jammy, onderbouwd door de nodige zuren. Duidelijk merlot uit warme streken. 87
11. Sonoma Hillsides Russian River Valley 2006
rokerig in de neus, heel vol in de mond, 100% Syrah, klasse, blijft komen in het midden pallet, lang en complex, 92
M'n eerste reflex was een erg mooie Noordelijke Rhone. De witte peper en het intens rode & zwarte fruit lonkten me naar deze streek. Iemand merkte op dat ook het typisch medicinale aanwezig was, wat ik zeker kon beamen.
Sappige aanzet, het beest komt pas na enige tijd los... Wat een mooie wijn!
Toch één van de toppers van de middag: 92-93![color=#696969]
[color=#FF0000]Love this: typische geur uit apothekerszaken van vroeger, dat medicinaals wat je bij de grote N-Rhones terugvindt. Onmogelijk te achterhalen dat dit uit California komt. Niets gestoofd, eerder fris. Knap: 93
12. San Luciano d'Ovidio - Toscane 2007
rijk, animaal, jonge tannine die nog wat potentieel laten vermoeden, 91 (en doet het dus ook blind goed)
Opnieuw een erg rijke neus: kruidig, animaal (leder opnieuw), cigarenkistje. Tjonge jonge: ik probeer niet met punten te gooien maar opnieuw begin de 90. Ik kende, in tegenstelling tot 4 tasters aan tafel, deze wijn niet maar dit bewijst opnieuw dat ze er bij Colruyt iets van kennen.
"Wacht, niets zeggen, ik ken dat!" roepen zowel Kris als ik. Pokerfcetime voor G. Superwijn, mooie evolutie zoals hierboven besproken, met nog heel wat in petto. Blij dit eens blind te mogen proeven, wel na 3 uur karaf. 90-91
13. Bodegas Juan Luis Cañas Rioja Reserva Selección de la Familia 2005
hout in de neus, maar overheerst niet, boter, vanille, vlezig, zeer lang in het middenpallet, versmolten, fijn, 92
Klassewijn herken je aan een zeker gelaagdheid, en dat begint al in de olfactieve fase. En da's precies wat je hier ook in terug vindt: zwart fruit (zeker niet exuberant), vanille, kruidnagel,viooltjes,tabak,...
Ik ga mee met Kris: 92[color=#696969]
[color=#FF0000]Moderne vinificatie, knappe neus: boter, zwart fruit, vanille. 90
14. La Truffière Domaine de Grangeneuve 2011
deed me aan C9dP denken, 100% Syrah, voor mij nog te jong, wringt nog wa, 88+
Toont nog niet helemaal wat ie in z'n mars heeft. Een paar jaartjes kelderrust zal deze deugt doen. Maar de kruising tussen de kenmerken de van druif (Syrah) en de streek Z-Rhone zijn wel aanwezig. 88
100% SyrahZo'n verschil met de N-Rhones. Nog zeer gesloten. 87
15. Trotte Vieille Saint-Emilion Grand Cru Classé B 2004
al redelijk op dronk, maar voornamelijk potentieel, doet echt wel aan linkeroever denken, rokerig, mooie wijn die duidelijk deugd heeft van wat extra O2 in het glas, 91+
M'n beoordeling is vooral gebaseerd op de laatst slok. Dat zegt veel over een wijn. Kenmerkt zich ook door enkele atypische rechteroever elementen, zoals Kris al beschreef! Voor mij de beste van de middag: 93 [color=#696969]
Geduld na het openen, zeerveel zuurstof nodig, kwam pas na half uur. Zeer links getypeerde rechtse. Maar wat maakt dat uit? Voor mij de beste van de namiddag, op een puntje van de PAX. Graag duel binnen 10 jaar. 93-94
16. Clinet Pomerol 2007
potentieel, zit maar net in de start van zijn drinkvenster, typische Pomerol die zijn terroir laat zien, 91+
Qua geur zaten we snel in Pomerol. Oh, wat kan Merlot toch mooi zijn. Toch heeft laat deze wijn nog het achterste van z'n tanden niet zien. Zit nog evolutie in, volgens mij. 91+
Er zit idd nog evolutie in. Het restje (1 glas) nog opgedronken gisterenavond en wat een verschil: dit is veel groter dan enkele uren voorheen. Mooie neus van zwart fruit, vanille, licht pepertje, mooie zuren in de mond: 92
ik hier trouwens nog nen set tn's liggen : te koop per opbod
Kleurcode loopt niet helemaal zoals k wil. Maar soit. Ik trek nog een fles open ipv me er nog langer bezig mee te houden