14-12-2014, 08:11 PM
Ik neem even de tijd om hier een kort verslagje te plaatsen van ons bezoek aan het sympathiekste koppel van hieel de Lèmburg, Kriis en Kelly.
Kris had zijn uiterste best gedaan (met perfecte preparatie van de flessen) om het zijn wijnvriendjes zo aangenaam mogelijk te maken. Mission accomplished.
Alle wijnen werden blind geproefd.
Domaine de Mouscaillo, Limoux 2010:
Een fijne en relatief lichtvoetige starter, heel moeilijk voor de hele tafel om er een druif op te plakken. Ik vond het iets tussen Pinot Blanc en Muscadet.
Het ging om een Chardonnay uit het Zuiden begot ;-)
Enig opzoekingswerk op dit eigenste forum leerde dat zowel Doc, Kris als ikzelf eerder al dezelfde bevindingen deelden over deze mooie wijn. 90
http://www.vinejo.freebb.be/thread-1414....Mouscaillo
Trelans, Alain Chabanon Pays d Oc 2010
Een totaal andere wijn hier, veel rijper, fruit, abrikoos, amandel, honing in de afdronk. Een verrassende blend van vermentino en chenin. 91
Domaine des Moines Savennières 2010
Prachtig in de neus, balans in de mond, rokerigheid met veel materie maar een knisperende fraicheur, combinatie van rondeur en fraicheur. Grandeur?
94
Domaine des Moines Savennières 1998
De tafel was het erover eens dat dit wel eens een oudere versie zou kunnen zijn van de vorige. Marsepein, appelsien, honing in de neus, zacht en vol in de afdronk maar minder harmonieus dan zijn jongere broertje. Kempie vond dat ie het aroma had van *****zweet. Het moet gezegd, na enige tijd werd de wijn een stuk evenwichtiger. 91
ROOD
Domaine Ganevat Cuvée l enfant terrible Jura poulsard 2009
In de neus: (sommigen zeggen "op" de neus, begrijp niet goed waarom eigenlijk ? )
Totaal animaal. In de mond heel soepel met fijne zuurtjes die de wijn ondersteunen. Relatief korte afdronk. Speciaal. 88
Clos de Lambrays 1997
Wow, wat is dit...? Wat een aroma! Specerijen, rijp fruit, mineraal. In de mond tegelijk delicaat en vol,veel materie maar fris en zeer kruidig. Ik dacht even aan een Fonsalette of zelfs Rayas. Wat een wijn. Niet de allergrootste complexiteit maar toch zowat de lekkerste PN ooit gedronken... 95
Domaine Fournier Gevey Chambertin 2005
Enigszins discrete neus met kruiden, rood en zwart fuit (kersen), fijn en evenwichtig in de mond, behoorlijk lang. 90
Salwey Spatburgunder, baden 2009
Enorm rijke neus met rijp rood fruit en kruiden. Nogal duidelijkherkenbaar als een niet Franse pinot noir. Zacht en smeuïg in de mond, met een boterachtige afdronk (en caramel). Heel heel lekker maar wellicht vermoeiend. 91
Foillard Cote de Py, Morgon 2009
We dachten aan Lapierre, het was een andere grootheid uit de streek. Puur en rijp in de neus, heerlijk aroma. Verfrissend en zuiver in de mond, heerlijke wijn. 92
Chateau Figeac, St Emilion 1988
Figeac is voor velen de ware kwintessens van Bordeaux, hier werd dit bevestigd. Leder, grafiet, zwart fruit, peper, munt,.. Ongelooflijk zacht, bijna zijdig in de mond, zo rijp ook, met toch een mooie beet die de wijn structuur geeft. Lang, rijp, top. 94
In memory of Thierry...
Chateaux Pontet Canet, Pauillac 1994
En alweer een bijzondere wijn. Frisse neus met cassis en eucalyptus, soepel en levendig in de mond, chocolade, bijna zoetige afdronk... Derde maal dat ik deze wijn (uit een middelmatig aangeschreven jaar) in het glas kreeg, en ten derden male overtuigd dat dit misschien wel thé wine of the vintage is. 93
Ceparello, Isole e Olena 1999
Voor mij was dit de minste wijn van de avond, in de neus al echt herfstig, deed me denken aan een iets te oude Bandol (jawel, dat kan ;-) )
88
Chateaux Pradeaux Bandol 2001
En dan hier de echte Bandol, die ik voor een Zuiderse syrah aanzag
Rijpe neus met eucalyptus, zwarte bes, evolueerde wel mooi naar meer minerale toetsen. In de mond een blockbuster, zeer krachtig maar (nog) niet in evenwicht, droogtrekkend en alcoholisch op t einde.
Voorlopig ontgoochelend, 88
Leon barral Jadis 2007
Herkenbaar biodynamisch, na 15 minuten een schitterend aroma met cacao en amandelkoekjes. In de mond heel zuiver, zwart fruit, creozoot (asfalt en asbak) in de afdronk. 90
Olivier Pithon, Le Pilou 2009
Animaliteit, aarbeiengebak in de neus. Heel fris en fantastisch evenwicht in de mond. Kende deze naam van euforische commentaren op LPDV, redelijk terecht volgens mij. 93
Manyetes Priorat 2005
Nog helemaal niet open, kruidigheid en zwart fruit, tijd nodig. Werd beter in het glas. 90+
We eindigden nog met lekkere comté van Kris en Venne (rechtstreeks van Melotte) begeleid door twee heerlijke Jurawijnen waaronder de savagnin van Puffeney (heel complex en zuiver) en een Chardonnay van.... De naam niet genoteerd en ook mijn geheugen laat me even in de steak. Oei, ik krijg honger denk ik, ga iets eten :-)
Maar niet zonder eerst nogmaals Kris te danken voor deze memorabele avond.
Kris had zijn uiterste best gedaan (met perfecte preparatie van de flessen) om het zijn wijnvriendjes zo aangenaam mogelijk te maken. Mission accomplished.
Alle wijnen werden blind geproefd.
Domaine de Mouscaillo, Limoux 2010:
Een fijne en relatief lichtvoetige starter, heel moeilijk voor de hele tafel om er een druif op te plakken. Ik vond het iets tussen Pinot Blanc en Muscadet.
Het ging om een Chardonnay uit het Zuiden begot ;-)
Enig opzoekingswerk op dit eigenste forum leerde dat zowel Doc, Kris als ikzelf eerder al dezelfde bevindingen deelden over deze mooie wijn. 90
http://www.vinejo.freebb.be/thread-1414....Mouscaillo
Trelans, Alain Chabanon Pays d Oc 2010
Een totaal andere wijn hier, veel rijper, fruit, abrikoos, amandel, honing in de afdronk. Een verrassende blend van vermentino en chenin. 91
Domaine des Moines Savennières 2010
Prachtig in de neus, balans in de mond, rokerigheid met veel materie maar een knisperende fraicheur, combinatie van rondeur en fraicheur. Grandeur?
94
Domaine des Moines Savennières 1998
De tafel was het erover eens dat dit wel eens een oudere versie zou kunnen zijn van de vorige. Marsepein, appelsien, honing in de neus, zacht en vol in de afdronk maar minder harmonieus dan zijn jongere broertje. Kempie vond dat ie het aroma had van *****zweet. Het moet gezegd, na enige tijd werd de wijn een stuk evenwichtiger. 91
ROOD
Domaine Ganevat Cuvée l enfant terrible Jura poulsard 2009
In de neus: (sommigen zeggen "op" de neus, begrijp niet goed waarom eigenlijk ? )
Totaal animaal. In de mond heel soepel met fijne zuurtjes die de wijn ondersteunen. Relatief korte afdronk. Speciaal. 88
Clos de Lambrays 1997
Wow, wat is dit...? Wat een aroma! Specerijen, rijp fruit, mineraal. In de mond tegelijk delicaat en vol,veel materie maar fris en zeer kruidig. Ik dacht even aan een Fonsalette of zelfs Rayas. Wat een wijn. Niet de allergrootste complexiteit maar toch zowat de lekkerste PN ooit gedronken... 95
Domaine Fournier Gevey Chambertin 2005
Enigszins discrete neus met kruiden, rood en zwart fuit (kersen), fijn en evenwichtig in de mond, behoorlijk lang. 90
Salwey Spatburgunder, baden 2009
Enorm rijke neus met rijp rood fruit en kruiden. Nogal duidelijkherkenbaar als een niet Franse pinot noir. Zacht en smeuïg in de mond, met een boterachtige afdronk (en caramel). Heel heel lekker maar wellicht vermoeiend. 91
Foillard Cote de Py, Morgon 2009
We dachten aan Lapierre, het was een andere grootheid uit de streek. Puur en rijp in de neus, heerlijk aroma. Verfrissend en zuiver in de mond, heerlijke wijn. 92
Chateau Figeac, St Emilion 1988
Figeac is voor velen de ware kwintessens van Bordeaux, hier werd dit bevestigd. Leder, grafiet, zwart fruit, peper, munt,.. Ongelooflijk zacht, bijna zijdig in de mond, zo rijp ook, met toch een mooie beet die de wijn structuur geeft. Lang, rijp, top. 94
In memory of Thierry...
Chateaux Pontet Canet, Pauillac 1994
En alweer een bijzondere wijn. Frisse neus met cassis en eucalyptus, soepel en levendig in de mond, chocolade, bijna zoetige afdronk... Derde maal dat ik deze wijn (uit een middelmatig aangeschreven jaar) in het glas kreeg, en ten derden male overtuigd dat dit misschien wel thé wine of the vintage is. 93
Ceparello, Isole e Olena 1999
Voor mij was dit de minste wijn van de avond, in de neus al echt herfstig, deed me denken aan een iets te oude Bandol (jawel, dat kan ;-) )
88
Chateaux Pradeaux Bandol 2001
En dan hier de echte Bandol, die ik voor een Zuiderse syrah aanzag
Rijpe neus met eucalyptus, zwarte bes, evolueerde wel mooi naar meer minerale toetsen. In de mond een blockbuster, zeer krachtig maar (nog) niet in evenwicht, droogtrekkend en alcoholisch op t einde.
Voorlopig ontgoochelend, 88
Leon barral Jadis 2007
Herkenbaar biodynamisch, na 15 minuten een schitterend aroma met cacao en amandelkoekjes. In de mond heel zuiver, zwart fruit, creozoot (asfalt en asbak) in de afdronk. 90
Olivier Pithon, Le Pilou 2009
Animaliteit, aarbeiengebak in de neus. Heel fris en fantastisch evenwicht in de mond. Kende deze naam van euforische commentaren op LPDV, redelijk terecht volgens mij. 93
Manyetes Priorat 2005
Nog helemaal niet open, kruidigheid en zwart fruit, tijd nodig. Werd beter in het glas. 90+
We eindigden nog met lekkere comté van Kris en Venne (rechtstreeks van Melotte) begeleid door twee heerlijke Jurawijnen waaronder de savagnin van Puffeney (heel complex en zuiver) en een Chardonnay van.... De naam niet genoteerd en ook mijn geheugen laat me even in de steak. Oei, ik krijg honger denk ik, ga iets eten :-)
Maar niet zonder eerst nogmaals Kris te danken voor deze memorabele avond.