(06-09-2011 04:52 PM)Kris G schreef: [ -> ]ik vermoed dat ze toch geen zotte prijzen kunnen vragen als da stormweer hun kwaliteit omlaag heeft gehaald, tenzij ze natuurlijk maar een heel kleine hoeveelheid onbeschadigde druiven gaan gebruiken voor de 1e wijn, dan zou het peperduur kunnen worden, 2011 wordt precies toch geen superjaar, dus afblijven dan
.......
@ Kris,
Ik bedoelde hiermee vooral de prijzen van 2009 ...2010 van de Cos die zo nu al zot zijn.
Ik dronk deze Cos Labory 2006 ook al eerder dit jaar bij Don thuis en ik moet toch zeggen dat deze wijn me allesbehalve teleurstelde. Ik zeg hiermee niet dat er in 2006 geen betere wijnen gemaakt zijn maar deze zal toch zeker in de betere middelmaat zitten.
verslag van die bdx 2006 tasting staat op blog van Vinejo dacht ik
Zaterdag diepte ik een Cos d'Estournel 2006 uit de kelder op. Kindermoord zeker
? Op basis van body en potentieel zou ik deze robuuste kanjer tot de premiers rekenen. Tasting notes volgen. (Doc was notulist)
Ik word hier gepord
't Was de laatste wijn zeker ? Veel staat er niet op m'n blad.
Zwart fruit in de neus, wat kruidigheid en houttoetsen. Meer haalden we er niet uit. Was redelijk gesloten. In de mond wat ontstuimig, alles moet duidelijk nog in z'n plooi vallen. Het fruit en het hout zijn tegen elkaar opgewassen. Duidelijke minerale toetsen en goeie fraîcheur. Drinkklaar binnen 10 jaar ? Afblijven dus van dat beest.
(21-02-2012 01:30 PM)Matten schreef: [ -> ]Zaterdag diepte ik een Cos d'Estournel 2006 uit de kelder op. Kindermoord zeker ? Op basis van body en potentieel zou ik deze robuuste kanjer tot de premiers rekenen. Tasting notes volgen. (Doc was notulist)
Kindermoord
> nog erger
pure babymoord, toch doodzonde niet?
(ik moet wel zwijgen eigenlijk want ik ben op dit eigenste moment ook nen kindermoord aan het doen
)
(21-02-2012 01:38 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]Ik word hier gepord
(21-02-2012 01:38 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]Zwart fruit in de neus, wat kruidigheid en houttoetsen. Meer haalden we er niet uit. Was redelijk gesloten. In de mond wat ontstuimig, alles moet duidelijk nog in z'n plooi vallen. Het fruit en het hout zijn tegen elkaar opgewassen. Duidelijke minerale toetsen en goeie fraîcheur. Drinkklaar binnen 10 jaar ? Afblijven dus van dat beest.
De wijn was idd vrij gesloten. Ik haalde er ook wat fruitgebak uit.
Nochtans slechts 20% merlot.
We konden wel niet akkoord gaan met het volgende in Parkers' TN:
Enjoy this beautifully concentrated, exceptionally pure, statuesque Cos d'Estournel over the next 20-25 years.
Zoals Doc aangeeft: (zeker) 10 jaar afblijven.
(21-02-2012 02:36 PM)Tienne schreef: [ -> ]Zoals Doc aangeeft: (zeker) 10 jaar afblijven.
Zou ik sowieso gedaan hebben voor een topBordeaux 2006..
Binnen 10 jaar sta ik aan uw deur
. Zou zelfs nu nog eens minimum 15 jaar nemen. Dan ben ik bijna 50. Slik.
Vanavond mocht ik de 1996 proeven...
GROTE wijn.
Champignons, truffel, cacao, tabak, chocolade, zwart fruit, zacht en evenwichtig in de mond, pure balans, fluweel, amandel/marsepein. Top. Heeft nog toekomst maar is nu perfect.
94
(24-03-2012 02:22 AM)vinejo schreef: [ -> ]Vanavond mocht ik de 1996 proeven...
GROTE wijn.
Champignons, truffel, cacao, tabak, chocolade, zwart fruit, zacht en evenwichtig in de mond, pure balans, fluweel, amandel/marsepein. Top. Heeft nog toekomst maar is nu perfect.
94
Hoelang denk je nog Jo? Heb zelf nog verschillende 1996'ers (wel geen Cos) liggen.
Médoc 1996 komt volgens mij perfect op dronk, onlangs ook de Pontet Canet van hetzelfde jaar geproefd met dezelfde impressie. Ze zitten dus stilaan op hun plateau van optimale maturiteit maar zoals je wel weet kan topBordeaux van dit niveau -mits goede bewaring- dit niveau behoorlijk lang aanhouden.
Noteerde gisteren nog dit voor de Cos: frisse neus, bloemetjes zelfs/ mokka en menthol in de lange afdronk
Gisteren een flesje La Goulée 2007 ontkurkt. Geen idee of dit eigenlijk in dit topic thuishoort, want eigenlijk is dat een Médoc-domein dat door de mensen van Cos gevinifieerd wordt. Geen derde wijn dus na Cos en na Pagodes, maar eentje 'ernaast'. Zou naar verluidt minder een klassiek Bdx-profiel hebben, maar meer richting Nieuwe Wereldwijnen, wat een beetje doet denken aan de evolutie van Cos zelf: dat schijnt steeds meer een krachtpatser te worden.
Helaas: de fles was gekurkt. Er ligt gelukkig wel nog eentje in de kelder voor een herkansing. Zijn er mensen die ondertussen al kunnen meegeven wat hun ervaringen zijn met deze wijn?
(07-08-2012 06:46 PM)Bram80 schreef: [ -> ]Gisteren een flesje La Goulée 2007 ontkurkt. Geen idee of dit eigenlijk in dit topic thuishoort, want eigenlijk is dat een Médoc-domein dat door de mensen van Cos gevinifieerd wordt. Geen derde wijn dus na Cos en na Pagodes, maar eentje 'ernaast'. Zou naar verluidt minder een klassiek Bdx-profiel hebben, maar meer richting Nieuwe Wereldwijnen, wat een beetje doet denken aan de evolutie van Cos zelf: dat schijnt steeds meer een krachtpatser te worden.
Helaas: de fles was gekurkt. Er ligt gelukkig wel nog eentje in de kelder voor een herkansing. Zijn er mensen die ondertussen al kunnen meegeven wat hun ervaringen zijn met deze wijn?
Hoort zéker in dit topic, Bram, well done!
DeDJcensor gekurkt jong, wat een pech...
Er is hier op t forum al minstens éne die u kan zeggen hoe ie is... Een zekere SdR - hopelijk leest ie dit gauw...
Heb de 2007 nu 2 keer gedronken, eerste maal in 2010 en was toen redelijk onder de indruk. Veel fruit toen en vond hem voor een 2007 héél goed gemaakt.
Heb hem nu een aantal weken terug nog eens gedronken (gekocht aan halve prijs in Auchan) en vond hem deze keer wel een stuk minder. Lichter en meer hout. Zit misschien in een mindere fase? Voor de prijs die ik betaalde wel zeker goed te doen.
(08-08-2012 03:54 PM)stevendr schreef: [ -> ](gekocht aan halve prijs in Auchan) Voor de prijs die ik betaalde wel zeker goed te doen.
Rond de 10 € ?
@Carl: Hier ook meegescharreld in Auchan. Was een kleine 18 euro per fles, waarvan de helft op de spaarkaart ging, netto dus iets minder dan 9 euro.
@Steven: een fles die zes jaar na oogst in een gesloten fase zit is natuurlijk niet abnormaal, misschien dat ik mijn tweede fles gewoon nog een drietal jaar rust gun.
Wanneer adviseren jullie Château Les Pagodes de Cos 2005 te gaan drinken?
(2e wijn van....)
Ik heb maar 2 flesjes dus wil mij niet schuldig maken aan enige vorm van kindermoord.
(14-09-2012 05:27 PM)Vin1 schreef: [ -> ]Wanneer adviseren jullie Château Les Pagodes de Cos 2005 te gaan drinken?
(2e wijn van....)
Ik heb maar 2 flesjes dus wil mij niet schuldig maken aan enige vorm van kindermoord.
Toen ik mijn scriptie schreef over tweede wijnen kreeg ik een antwoord van Cos waarin ze ondermeer stelden dat hun tweede wijn vanaf 7-10 jaar mag gedronken worden, afhankelijk van het oogstjaar. Mocht ik jou zijn zou ik deze (mooie) flesjes nog een paar jaartjes rust gunnen.
Dank je
M.a.w. pas in 2014/2015
Zal het wachten waard zijn in elk geval!
(14-09-2012 06:33 PM)Vin1 schreef: [ -> ]Dank je
M.a.w. pas in 2014/2015
Zal het wachten waard zijn in elk geval!
Iedereen doet zijn goesting maar de 2005 blijft bij mij onaangeroerd voor 2015.
De 2006 laat ik zeker nog een paar jaartjes langer liggen.
Cos d Estournel 2004
Bert had een karaf mee gevuld met - u raadt het nooit- rode wijn!
Hij deed er nogal gewoontjes over, wou eens weten of dit wel oké wijn was...
Nu, bij mijn eerste snuif had ik even het gevoel "Oei, hij zei dit omdat ie gekurkt is"... Maar na een tweede snuif kwam er subtiel aroma van klein bosfruit naar voren, en ook wel champignons. De wijn, intens donkere kersenrood, evolueerde constant in het glas. Chocolade. Kruiden.
"Ik heb nu een héél mooie neus" stelde ik na een 10-tal minuten.
"Allez, jong, zo ne petat" was het antwoord van mijn confrater.
In de mond toonde deze wijn zich identiek als in de neus. De eerste 3-5 seconden een lichte zweem van karton (er was wel degelijk een klein foutje aan de fles), maar daarna worden de papillen overstroomd door smaaksensaties en tactiel genot. Veel voller dan de Sociando, meer materie ook, een perfect evenwicht tussen romigheid en structuur, chocolade en koffie als toetje. Blind ging ik voor een St Julien genre Barton, St Estephe hoeft dus geenszins harde en stugge wijn te zijn...
B92
V92+
(18-11-2012 06:59 PM)vinejo schreef: [ -> ]Cos d Estournel 2004
Bert had een karaf mee gevuld met - u raadt het nooit- rode wijn!
Hij deed er nogal gewoontjes over, wou eens weten of dit wel oké wijn was...
Nu, bij mijn eerste snuif had ik even het gevoel "Oei, hij zei dit omdat ie gekurkt is"... Maar na een tweede snuif kwam er subtiel aroma van klein bosfruit naar voren, en ook wel champignons. De wijn, intens donkere kersenrood, evolueerde constant in het glas. Chocolade. Kruiden.
"Ik heb nu een héél mooie neus" stelde ik na een 10-tal minuten.
"Allez, jong, zo ne petat" was het antwoord van mijn confrater.
In de mond toonde deze wijn zich identiek als in de neus. De eerste 3-5 seconden een lichte zweem van karton (er was wel degelijk een klein foutje aan de fles), maar daarna worden de papillen overstroomd door smaaksensaties en tactiel genot. Veel voller dan de Sociando, meer materie ook, een perfect evenwicht tussen romigheid en structuur, chocolade en koffie als toetje. Blind ging ik voor een St Julien genre Barton, St Estephe hoeft dus geenszins harde en stugge wijn te zijn...
B92
V92+
Terug een 2004 met blijkbaar grote allures !
(18-11-2012 08:07 PM)doc schreef: [ -> ] (18-11-2012 06:59 PM)vinejo schreef: [ -> ]Cos d Estournel 2004
Bert had een karaf mee gevuld met - u raadt het nooit- rode wijn!
Hij deed er nogal gewoontjes over, wou eens weten of dit wel oké wijn was...
Nu, bij mijn eerste snuif had ik even het gevoel "Oei, hij zei dit omdat ie gekurkt is"... Maar na een tweede snuif kwam er subtiel aroma van klein bosfruit naar voren, en ook wel champignons. De wijn, intens donkere kersenrood, evolueerde constant in het glas. Chocolade. Kruiden.
"Ik heb nu een héél mooie neus" stelde ik na een 10-tal minuten.
"Allez, jong, zo ne petat" was het antwoord van mijn confrater.
In de mond toonde deze wijn zich identiek als in de neus. De eerste 3-5 seconden een lichte zweem van karton (er was wel degelijk een klein foutje aan de fles), maar daarna worden de papillen overstroomd door smaaksensaties en tactiel genot. Veel voller dan de Sociando, meer materie ook, een perfect evenwicht tussen romigheid en structuur, chocolade en koffie als toetje. Blind ging ik voor een St Julien genre Barton, St Estephe hoeft dus geenszins harde en stugge wijn te zijn...
B92
V92+
Terug een 2004 met blijkbaar grote allures !
Ik zou zelfs meer zeggen: Terug een Cos met grote allures! ;-)
gisteren de 2002 in het glas : kon niet echt overtuigen, wat stug en gesloten, zeker in de neus, zat aan het begin van de avond aan de verkeerde kant van de 90, na de nodige zuurstof iets soepeler en rijker, maar toch maar met moeite een 90-score : zeer zwakke p/k
(10-07-2014 01:16 AM)Kris G schreef: [ -> ]gisteren de 2002 in het glas : kon niet echt overtuigen, wat stug en gesloten, zeker in de neus, zat aan het begin van de avond aan de verkeerde kant van de 90, na de nodige zuurstof iets soepeler en rijker, maar toch maar met moeite een 90-score : zeer zwakke p/k
We dronken die een jaar of 4 geleden en toen was hij schitterend. Zeker weten dat deze wijn in een gesloten fase zit. Anderzijds, eergisteren en gisteren smaakten de wijnen me ook niet bijzonder. Misschien ligt het aan het weer...?
Ik had mij recent twee flessen van 1999 aangeschaft - gezien de naam en faam super benieuwd.
Na een "teleurstelling" met de Cheval Blanc 1974 stond deze Cos D'Estournel 1999 als back-up.
Nu ... ik heb weinig tot eigenlijk geen ervaring met St. Estephe, maar dit vond ik toch een serieus bommeke
.
Een - voor mij toch - intens complexe neus die een kamer zou kunnen vullen.
De discussies met MrCoone over wat we nu ruiken in het glas tot op de rand van het komische ...
In de mond een vlotte boterige secundaire smaak - de afdronk zeer vol en lang.
Maar, ik kan de smaken en geuren wat moeilijk plaatsen, dit gezien geen vergelijk met andere flessen mogelijk.
Niettemin - het zal mijn dada niet worden - maar ik kan het verdomd zeer goed appreciëren !!!!!!
Mathijs
[
attachment=1106]