(29-03-2015 12:16 AM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Nu ... ik heb weinig tot eigenlijk geen ervaring met St. Estephe, maar dit vond ik toch een serieus bommeke .
Niettemin - het zal mijn dada niet worden - maar ik kan het verdomd zeer goed appreciëren !!!!!!
Cos is meer en meer naar "bommeke" aan het evolueren idd, je mag deze toch niet als een stijlvoorbeeld voor Saint-Estèphe nemen, ze kunnen daar echt wel elegante en complexe wijnen maken hoor (oa Montrose
)
De 1999 was zeker goed te pruimen.
Toen de fles ontkurkt werd, werd je al overvallen door het aroma.
Kleur heb ik niet echt goed bekeken, maar de neus was zeer zoet. Na discussie met Mathijs tot de overeenkomst gekomen dat het drop is
Pallet is een beetje hetzelfde als de neus, en lag heel zacht in de mond. Ik omschrijf het als een beetje romerig.
Mathijs heeft de te herkennen smaken opgezocht, maar haalden deze er echt niet uit (zelfs aan een potje aardbijenconfituur zitten snuffelen, maar helaas).
Een leuke wijn, maar prijs/kwaliteit toch een beetje overprized vind ik (70-75 euro).
Enfin, ik heb ook nog een flesje 1999 liggen, dus we kunnen nog eens een retry proberen
(29-03-2015 10:36 AM)Mr Coone schreef: [ -> ]De 1999 was zeker goed te pruimen.
Toen de fles ontkurkt werd, werd je al overvallen door het aroma.
Kleur heb ik niet echt goed bekeken, maar de neus was zeer zoet. Na discussie met Mathijs tot de overeenkomst gekomen dat het drop is
Pallet is een beetje hetzelfde als de neus, en lag heel zacht in de mond. Ik omschrijf het als een beetje romerig.
Mathijs heeft de te herkennen smaken opgezocht, maar haalden deze er echt niet uit (zelfs aan een potje aardbijenconfituur zitten snuffelen, maar helaas).
Een leuke wijn, maar prijs/kwaliteit toch een beetje overprized vind ik (70-75 euro).
Enfin, ik heb ook nog een flesje 1999 liggen, dus we kunnen nog eens een retry proberen
Kan dit wel volgen.
5 jaar terug schreef ik hierover het volgende:
http://www.vinejo.freebb.be/thread-385-p...ml#pid2323
"..mankeert body en complexiteit voor de echte top maar toch een zalige wijn"
(29-03-2015 11:02 AM)vinejo schreef: [ -> ]Kan dit wel volgen.
5 jaar terug schreef ik hierover het volgende:
http://www.vinejo.freebb.be/thread-385-p...ml#pid2323
"..mankeert body en complexiteit voor de echte top maar toch een zalige wijn"
Waauw, lijkt me dat ik dringend op zoek moet gaan naar die 2002!
Nu dien ik mijn mening ( zie TN van de 1999 ) dringend te herzien aangaande Cos d'Estournel.
Gisteren besloten om toch maar die ene fles 1998 te ontkurken en .... wow
.
Al direct bij het ontkurken steeg een geweldig intens aroma uit de fles, indrukwekkend.
Ik besloot om niet te decanteren, dat resulteerde wel in wat sediment ( enkel laatste glas ).
Een glas tijdens het koken, een tweetal glazen bij het eten en de rest bij de film.
Neus - zoals beschrijven, zeer aangenaam en verrassend
Kleur - toont lichte sporen van ouderdom, maar vooral nog rood
Smaak - licht in de mond, wijn is mooi afgerond, maar de top al voorbij
Afdronk - mooie zuren, kruidige en peperige afdronk, vond ik.
Na verloop van tijd ( fles 4 uur open ), viel de smaak & afdronk wel wat weg ( laatste 1,5 glas )
Conclusie - mooie wijn, misschien net iets uit balans wegens de ouderdom.
Maar nog steeds geweldig te smaken, ik ga eens wat meer St. Estephe proberen.
[
attachment=1591]
Bizar gegeven, lijkt me, dat een Cos van 'amper' 17j oud idd ook al zo verouderd lijkt en de top voorbij zou zijn/is... Hoe was die fles bewaard gebleven, Mathijs?
(25-09-2015 11:25 PM)Bert schreef: [ -> ]Bizar gegeven, lijkt me, dat een Cos van 'amper' 17j oud idd ook al zo verouderd lijkt en de top voorbij zou zijn/is... Hoe was die fles bewaard gebleven, Mathijs?
Goeie, snuchtere vraag Bert.
Zou in mijn kelder in principe niet gebeuren tenzij er reeds iets fout was gegaan bij de aankoop.
(25-09-2015 11:25 PM)Bert schreef: [ -> ]Bizar gegeven, lijkt me, dat een Cos van 'amper' 17j oud idd ook al zo verouderd lijkt en de top voorbij zou zijn/is... Hoe was die fles bewaard gebleven, Mathijs?
Ze komt van een goeie bron ( privé aankoop ), fles & niveau zelf ook perfect.
Misschien ben ik te kritisch ? After all, weinig ervaring met St. Estephe.
Is inderdaad niet normmal. Had recent de 1993, niet bepaald een interessant jaar, maar de wijn stond er als een huis hoor! Moet ergens nog een 1999 hebben liggen, zal bij gelegenheid tn sharen...
Ik heb de 1998 ook eventjes geproefd bij Mathijs, maar ik vond er eerlijk gezegd niet veel aan.
Neus en pallet waren voor mij precies hetzelfde als een alledaagse drinkwijn.
Niet mis, maar ook geen waauw.
Vanavond met Mathijs nog eens een Cos d'Estournel 1999 geproefd.
Had er ééntje in m'n kast liggen, en wist dat Mathijs deze wijn wel op prijs stelde.
Na mijn laatste mindere ervaring met Cos, wilde ik er eigenlijk een beetje van af, en als je er een maat mee gelukkig maakt, waarom niet
Wel, ik moet zeggen dat ik toch ook wel lichtjes bij draai, na enkele Cosjes geproefd te hebben.
Ik kan het over het geheel beschouwd een beetje met Smith Haut Lafitte of een Orval vergelijken. Je moet er ook een paar geproefd hebben om het te kunnen appreciëren.
En zelfs de neus en het pallet van deze fles kwam een beetje overeen met een SHL, vond ik. Een heel krachtige wijn nog, voor z'n leeftijd (even krachtig en fel toen wij nog waren, toen we 18 werden in 1999
)
Zouden de verschillende jaargangen van eenzelfde Château dan zoveel verschillen van elkaar, of leer je een wijn gewoon te appreciëren na enkele keren geproefd te hebben?
Anyway, geen slechte wijn, maar voor mij wel nog steeds boven z'n waarde geprijsd.
Cos d Estournel 1998
Gedronken met 8 wijnliefhebbers ter gelegenheid van deze degustatie
http://www.vinejo.freebb.be/thread-4780-...l#pid65314
Bij ruiken vreesden we het ergste... Onze derde wijn en al meteen kurk? Maar het leek nog niet echt dramatisch, dus proeven maar.
En man, wat een mondgevoel..! Een wijn die bléef komen, met een finesse en fraicheur die je zelden meemaakt. Eigenaardig genoeg vond ik quasi niks van de kurktoets terug in de smaak...
Zonder dat foutje in de neus was deze wijn rijp voor een 95-score.
Nu gaf ik m 93
Groepsscore 92,25
Afgelopen weekend kregen we op restaurant een fles van het huis, Les Pagodes de Cos 2010. Ik drink persoonlijk zeer weinig Bordeaux, ik denk dat dit misschien mijn tiende fles van het jaar was. Zwarte bes en kers in de neus, een vrij zoete fruitige indruk in eerste instantie. In de mond een koele aanzet, vlezig met tannines die present maar toch al vrij zacht zijn. Gesloten naar de afdronk, een wijn die een beetje midden in zijn evolutie lijkt te zitten maar toch al te genieten is.
(27-06-2016 11:43 PM)Kupers schreef: [ -> ]Afgelopen weekend kregen we op restaurant een fles van het huis, Les Pagodes de Cos 2010. Ik drink persoonlijk zeer weinig Bordeaux, ik denk dat dit misschien mijn tiende fles van het jaar was. Zwarte bes en kers in de neus, een vrij zoete fruitige indruk in eerste instantie. In de mond een koele aanzet, vlezig met tannines die present maar toch al vrij zacht zijn. Gesloten naar de afdronk, een wijn die een beetje midden in zijn evolutie lijkt te zitten maar toch al te genieten is.
Kupers,
Kan je er mee akkoord gaan dat ik de Pagodes 2005 en 2006 nog vijf jaar geef om tot het optimale uit te groeien?
Binnenkort krijg ik ook een paar fleskes van de 2010 in mijn kelder en wellicht ook de 2012.Wijnen die ik zeker nog 10 jaar zal laten liggen.
Tijdens een blinde degustatie met nog twee andere forumbezoekers dronken we nog onlangs deze maand de eerste wijn de Cos van 1992.
Zelfs deze wijn was nog niet tot volwassenheid gekomen wat ik vast stelde toen ik de tweede dag hierna de rest van de fles dronk.
In alle eerlijkheid, ik heb te weinig ervaring met oude Bordeaux om hier een gefundeerde mening over te hebben
. De chef, zelf een grote wijnliefhebber wist wel te zeggen dat hij in grote jaren soms meer overtuigd was van de evolutie en het leeftijdspotentieel van tweede wijnen van gereputeerde domeinen, zeker als je ook nog rekening houdt met prijs, dus ik denk dat geduld hier wel zal lonen.
Gisteren bij een heerlijke stoofpot van lam gaf de gastheer ons Pagodes de Cos 2009.
Dat bleek een uitstekende keuze, zeker mits karaf en mooi op temperatuur.
Mooie diepe wijn, lekker gelaagd, diep zwart fruit en blijft lang plakken.
Lekker beestje met flink nog wat toekomst voor de boeg ...
Mathijs
Cos d'Estournel 2004 ( fles 1 )
+ Neus - rokerig, brand, verfijnd, tamelijk vrouwelijk
+ Smaak - mooi rond, fruitig, mooie zuren en bittertje
+ Afdronk - pit, kruidigheid, nog een tikkeltje te jong
+ Score - 92/100
Cos d'Estournel 2004 ( fles 2 )
+ Neus - subtiel, kruidigheid, gebrande toetsen
+ Smaak - mooi rond, vol, zeer mooi fruit, fijn
+ Afdronk - pit, lichte wrangheid nog, nog te jong
+ Score - 91/100
(*) Het toeval van 2x Cos was enorm, laat staan dan nog 2x dezelfde jaargang.
Niettemin, dit bleek alvast een leuke oefening te zijn. Dezelfde wijnen, eventueel karaf gezien.
En toch bleek fles 1 verder te zijn geëvolueerd, vlotter op dronk, maar alsnog te jong.
Fles 2 bleek grotendeels dezelfde eigenschappen te hebben, maar nog veel maar marge.
Cos d'Estournel Blanc 2009
Goed .... witte Cos ... ooit gekocht uit pure nieuwsgierigheid .... benieuwd.
Voorbereiding .... recht uit de wijnkast ( 12°C ) en daarna wat koeler gedronken.
- Kleur : strogeel, nog een licht vettige rand in het glas
- Neus : rokerig, gebrande toetsen, zeste van citrus, wel tamelijk ingetogen
- Mond ( beste feature van deze wijn ) : mooie balans tussen een bepaalde vettigheid & mineraliteit, licht rokerig.
Ook mooie zuren, passievrucht & mango, heeft ook een uitgesproken ziltigheid. Ook al lichte oxidatie op te merken.
- Afdronk : mooi, vol, licht romig, ook hier flink wat interessante ziltige toetsen, lang !
Conclusie ... fris, maar een wijn die enkele jaren geleden vermoedelijk nog veel beter was
Twee glazen op 12°C gedronken ( ex wijnbewaarkast ), de rest iets frisser geschonken
Vooral zeer interessant ... voor iemand die witte Pessac gewend is, dit is duidelijker een niveau hoger.
[
attachment=2574]
Mathijs
(21-05-2017 08:29 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Cos d'Estournel Blanc 2009
Goed .... witte Cos ... ooit gekocht uit pure nieuwsgierigheid .... benieuwd.
Voorbereiding .... recht uit de wijnkast ( 12°C ) en daarna wat koeler gedronken.
- Kleur : strogeel, nog een licht vettige rand in het glas
- Neus : rokerig, gebrande toetsen, zeste van citrus, wel tamelijk ingetogen
- Mond ( beste feature van deze wijn ) : mooie balans tussen een bepaalde vettigheid & mineraliteit, licht rokerig.
Ook mooie zuren, passievrucht & mango, heeft ook een uitgesproken ziltigheid. Ook al lichte oxidatie op te merken.
- Afdronk : mooi, vol, licht romig, ook hier flink wat interessante ziltige toetsen, lang !
Conclusie ... fris, maar een wijn die enkele jaren geleden vermoedelijk nog veel beter was
Twee glazen op 12°C gedronken ( ex wijnbewaarkast ), de rest iets frisser geschonken
Vooral zeer interessant ... voor iemand die witte Pessac gewend is, dit is duidelijker een niveau hoger.
Mathijs
Mathijs; dit is een post die zeker niet aan mijn aandacht is ontsnapt en die ik apprecieer.
Toch nog een paar vraagjes.
".....recht uit de wijnkast ( 12°C ) en daarna wat koeler gedronken."
Op welke lagere temperatuur dronk je die toen? (+/-)
" Ook al lichte oxidatie op te merken."
Heb je die zelf bewaard of recentelijk aangekocht?
Zelf heb ik nog geen witte wijn van Cos d'Estournel gedronken.
Maar mijn ervaring is dat den dag van vandaag dat veel droge witte wijnen ( ook de betere klasse) uit Bordeaux een minder lang leven zijn beschoren.( minder bewaarmiddelen; minder eik; .......?)
Wat betreft temperatuur is het altijd interessant witte wijn ( bij aankoop) eens te drinken in een breed spectrum van temperatuur voor een juiste beoordeling ( +/- 6...........14 °C)
Wel niet voor iedereen, JMQ:
Chateau Cos d'Estournel, Bordeaux blanc 2016
Note moyenne sur 20 16.5 Note moyenne sur 100 92
Prix marché HT 97,00 €
Nombre de commentaires 1
Lieu de dégustation au château
Le meilleur jamais fait. Couleur claire, aux reflets verts. Nez discret. Notes de sauvignon, de menthe, de verveine, de truffe. Belle entrée en bouche moelleuse et le vin se développe sur un beau toucher et un corps savoureux et plein. Il s’achève long sur des notes d’agrumes et des nuances d’amers fins. Assemblage : 75 % sauvignon, 25 % sémillon. Élevage dans très peu de bois neuf (7 %). Sélection : -30 % vis-à-vis de la production habituelle. Les vignes sur graves qui ont souffert ont été éliminées. Mise en bouteille prévue avant l’été.
Voor dat geld koop je wel iets anders denk ik dan zo. (Clos Floridène, Mirambeau Passion, Cygne de Fonréaud,...)
(21-05-2017 11:17 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Mathijs; dit is een post die zeker niet aan mijn aandacht is ontsnapt en die ik apprecieer.
Toch nog een paar vraagjes.
".....recht uit de wijnkast ( 12°C ) en daarna wat koeler gedronken."
Op welke lagere temperatuur dronk je die toen? (+/-)
" Ook al lichte oxidatie op te merken."
Heb je die zelf bewaard of recentelijk aangekocht?
Zelf heb ik nog geen witte wijn van Cos d'Estournel gedronken.
Maar mijn ervaring is dat den dag van vandaag dat veel droge witte wijnen ( ook de betere klasse) uit Bordeaux een minder lang leven zijn beschoren.( minder bewaarmiddelen; minder eik; .......?)
Wat betreft temperatuur is het altijd interessant witte wijn ( bij aankoop) eens te drinken in een breed spectrum van temperatuur voor een juiste beoordeling ( +/- 6...........14 °C)
Don,
Zoals aangegeven, initieel geproefd om 12°C ( ex wijnbewaarkast ).
Persoonlijk vond ik dit iets te warm om er optimaal van te genieten.
Dus daarna heb ik een "snap-on" thermometer rond de fles gedaan en in de frigo.
Gedurende een viertal uur daar ( zonder kurk ) bewaard en gedegusteerd.
En dan eens gedronken op 10 graden, 8 graden en het laatste glas rond 5-6 graden.
Mijn simpele mening was dat tussen 8-10 graden de wijn het best naar boven kwam.
Aangaande de oxidatie, daar bedoel ik toch een licht oxidatief kantje.
Niet storend, maar ik vermoed dat deze 2009 al iets vroeger mocht gedronken worden.
Ik had deze aangekocht van een wijnliefhebber uit Frankrijk, eerlijke bron.
Wel gezien dat de kurk tamelijk schuin in de fles zat - mss is dat de reden ?
Nu, ook dit was mijn eerste witte Cos - had me destijds 75 Euro gekost.
Qua wit en Bordeaux heb ik dan ook enkel ervaring met wijnen uit Pessac.
In dat opzicht koop je voor dat geld dan ook een mooie witte Smith Haut Lafitte.
Niettemin, het was een leuke en interessante oefening ... maar gezien de huidige prijzen ( 114 Euro primeur 2016 ), ga ik wel passen.
Mathijs
Les Pagodes de Cos d'Estournel 2010
In een niet zo ver verleden eens aangekocht in groepsaankoop ( Delhaize ).
Zo één van die flessen waar je toch even wil van snoepen, maar nog niet echt durft.
Soit, deze avond toch eentje ontkurkt, nu nog een 5-tal over van de jaargang 2010.
+ Voorbereiding - ex wijnserveerkast op 16°C + pop & pour
+ Kleur - heerlijk diep en intens, met een mooie paarse schijn
+ Neus - had ik persoonlijk wat moeite mee, vond ik iets te scherp en te streng.
Als er toch iets moest uithalen, dan kwam ik op een heerlijk kwaliteitsvolle confituur.
+ Mond - ook hier nog iets te scherp en hoekig naar mijn mening, maar al zeer mooi.
Mijn degustatiepartner had hier een ander mening over - interessant & leuke discussie.
+ Afdronk - hier had ik weinig op aan te merken, stevig, maar nog flink wat tannines.
Op dit moment nog te jong ( imo ), voor de andere al netjes op dronk.
Nog vijf flessen te gaan, flink wat ruimte om te experimenteren.
Edit - mijn persoonlijke voorkeur gaat dan eerder uit naar de jaargang 2009 - leek me iets toegankelijker.
[
attachment=2614]
Mathijs
(15-06-2017 09:42 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Les Pagodes de Cos d'Estournel 2010
In een niet zo ver verleden eens aangekocht in groepsaankoop ( Delhaize ).
Zo één van die flessen waar je toch even wil van snoepen, maar nog niet echt durft.
Soit, deze avond toch eentje ontkurkt, nu nog een 5-tal over van de jaargang 2010.
+ Voorbereiding - ex wijnserveerkast op 16°C + pop & pour
+ Kleur - heerlijk diep en intens, met een mooie paarse schijn
+ Neus - had ik persoonlijk wat moeite mee, vond ik iets te scherp en te streng.
Als er toch iets moest uithalen, dan kwam ik op een heerlijk kwaliteitsvolle confituur.
+ Mond - ook hier nog iets te scherp en hoekig naar mijn mening, maar al zeer mooi.
Mijn degustatiepartner had hier een ander mening over - interessant & leuke discussie.
+ Afdronk - hier had ik weinig op aan te merken, stevig, maar nog flink wat tannines.
Op dit moment nog te jong ( imo ), voor de andere al netjes op dronk.
Nog vijf flessen te gaan, flink wat ruimte om te experimenteren.
Edit - mijn persoonlijke voorkeur gaat dan eerder uit naar de jaargang 2009 - leek me iets toegankelijker.
Mathijs
Ik had niets aan te merken op deze overheerlijke wijn.
Je hebt inderdaad nog wat hoge tannines, maar deze vond ik totaal niet storend. Ook heel fruitig (cassis, pruim, zwarte bessen, lactisch) en krachtig. Hou ik wel van.
2004
De vorige fles had ik een 5-tal jaar terug geopend.
Ik was toen beetje bang omdat de capsules van die twee flessen die ik indertijd op web had gekocht, beschadigd waren. Je kon ze er eigenlijk zo op en af schuiven.
Mijn vrees leek toen gegrond want de wijn had een fout; kartongeur.
Ik dacht dat die tweede fles hetzelfde probleem zou hebben gezien de afkomst en het capsule-verhaal, dus waarom ze dan eens niet voor mezelf openen om niet weer bij dezelfde mensen tot dezelfde conclusie te moeten komen.
Bij het openen ruik ik meteen; deze is wél dik ok.
’t Is te zeggen; geen karton- of kurkgeur of iets muf. Ook bij een eerste slok zit het goed.
Ik geef de fles twee uurtjes karaf. Wat een perfect versmolten wijn – dit is af. Ik noteerde enkel sleutelwoorden als; subtiel, elegant, ragfijne structuur, zacht, evenwichtig, balans, delicaat, fragiel bijna. Een prinses op de erwt, als het ware.
Te schuchter ook, want zet niet door. Dit is dan ook meteen de min aan deze fles Estournel; hoe mooi alles aanvankelijk komt opzetten, even snel is alles weer weg met een korte, waterige afdronk. Bizar, en jammer vooral.
Op dag 2 is een spontaan orgasme niet ver weg, de eerste keer ik de neus boven het glas hou. Man man man… Kunstig verweven aroma’s van zwart fruit, zoethout, drop, luikse stroop, caramel, vanille, rozijntjes,… Veel minder ingetogen dan gisteren, een stuk minder delicaat, alsof de prinses op de erwt zich bewust geworden is van haar afkomst, majestueus. Geeft zich ook een streep meer in de mond met een langer en voller tussenstuk om te eindigen met een fijne afdronk met subtiele tanninetjes (verkleinwoordjes mogen), die de binnenzijde van de wangen strelen.
93+/100
[
attachment=2751]
(20-08-2017 06:51 PM)Bert schreef: [ -> ]2004
De vorige fles had ik een 5-tal jaar terug geopend.
Ik was toen beetje bang omdat de capsules van die twee flessen die ik indertijd op web had gekocht, beschadigd waren. Je kon ze er eigenlijk zo op en af schuiven.
Mijn vrees leek toen gegrond want de wijn had een fout; kartongeur.
Ik dacht dat die tweede fles hetzelfde probleem zou hebben gezien de afkomst en het capsule-verhaal, dus waarom ze dan eens niet voor mezelf openen om niet weer bij dezelfde mensen tot dezelfde conclusie te moeten komen.
Bij het openen ruik ik meteen; deze is wél dik ok.
’t Is te zeggen; geen karton- of kurkgeur of iets muf. Ook bij een eerste slok zit het goed.
Ik geef de fles twee uurtjes karaf. Wat een perfect versmolten wijn – dit is af. Ik noteerde enkel sleutelwoorden als; subtiel, elegant, ragfijne structuur, zacht, evenwichtig, balans, delicaat, fragiel bijna. Een prinses op de erwt, als het ware.
Te schuchter ook, want zet niet door. Dit is dan ook meteen de min aan deze fles Estournel; hoe mooi alles aanvankelijk komt opzetten, even snel is alles weer weg met een korte, waterige afdronk. Bizar, en jammer vooral.
Op dag 2 is een spontaan orgasme niet ver weg, de eerste keer ik de neus boven het glas hou. Man man man… Kunstig verweven aroma’s van zwart fruit, zoethout, drop, luikse stroop, caramel, vanille, rozijntjes,… Veel minder ingetogen dan gisteren, een stuk minder delicaat, alsof de prinses op de erwt zich bewust geworden is van haar afkomst, majestueus. Geeft zich ook een streep meer in de mond met een langer en voller tussenstuk om te eindigen met een fijne afdronk met subtiele tanninetjes (verkleinwoordjes mogen), die de binnenzijde van de wangen strelen.
93+/100
Prachtig!
Zo poëtisch Bert. Bijna ontroerend
Het plezier en genoegen moeten des te groter zijn na het degusteren of drinken van die eerste fles.
Schitterend!
en dan nog uit het soms verguisde 2004...
met je "sleutelwoorden als; subtiel, elegant, ragfijne structuur, zacht, evenwichtig, balans, delicaat, fragiel bijna" is dit een bourgogneske omschrijving... en dat is nu exact wat ik me herinner bij veel 2004!
(21-08-2017 09:59 PM)Vince schreef: [ -> ]en dan nog uit het soms verguisde 2004...
met je "sleutelwoorden als; subtiel, elegant, ragfijne structuur, zacht, evenwichtig, balans, delicaat, fragiel bijna" is dit een bourgogneske omschrijving... en dat is nu exact wat ik me herinner bij veel 2004!
Vorig jaar eerste fles Montrose 2004 gekraakt en geen van bovenstaande omschrijvingen zou ik gebruikt hebben. Ik vond het een donkere, ietwat monolithische wijn weinig finesse. Had nochtans een goede reputatie. Hopelijk was het een mindere fles want er liggen er nog wel een paar. Ik vond Léoville-Poyferré, Domaine de Chevalier en Saint-Pierre dan een stuk interessanter, maar de nu lekkerste 2004 uit mijn kelder zijn Gazin en Fleur Peyrabon.