Streng, moi?
Nee, er is natuurlijk een verschil tussen een proefervaring en een wervende tekst. Algemeen gaat er trouwens zelden iets fouts geschreven worden over bepaalde grands crus classés. Zoals dus b.v. Cos.
Ik vind dat men Cos (en in uitbreiding Les Pagodes) niet moet voorstellen als een ronde, vriendelijke wijn. Het is een keiharde Saint-Estèphe. Dus er was wel degelijk behoorlijk krokante tannine in de 2010. Of in elk geval in de fles die ik destijds opendeed.
Intussen in de grand vin van 2014 hetzelfde ondervonden, al zal enige groenigheid wellicht wel aan het magere oogstjaar gelegen hebben.
(03-01-2023 11:52 AM)Rik Martens schreef: [ -> ]Streng, moi?
Nee, er is natuurlijk een verschil tussen een proefervaring en een wervende tekst. Algemeen gaat er trouwens zelden iets fouts geschreven worden over bepaalde grands crus classés. Zoals dus b.v. Cos.
Ik vind dat men Cos (en in uitbreiding Les Pagodes) niet moet voorstellen als een ronde, vriendelijke wijn. Het is een keiharde Saint-Estèphe. Dus er was wel degelijk behoorlijk krokante tannine in de 2010. Of in elk geval in de fles die ik destijds opendeed.
Intussen in de grand vin van 2014 hetzelfde ondervonden, al zal enige groenigheid wellicht wel aan het magere oogstjaar gelegen hebben.
Ahum, in Saint-Estephe beschouwt men 2014 als een topjaar...
2014 zou zelfs 2015 overtreffen op linkeroever, rechteroever omgekeerd
Het zal dan wel aan mij liggen, maar Cos d'Estournel 2014 kwam hier uit de fles als een goed gemaakte, maar in geen enkel opzicht uitzonderlijke Médoc. Ik verwacht toch iets meer van een 2ième grand cru classé. Intussen 166,10 euro bij Topwijnen, voor die prijs hebben we met nieuwjaar 11 flessen gekraakt: champagne grand cru, crémant du Jura, pouilly-fumé, saumur, garnacha en lirac, tot groot genoegen van de aanwezigen.
Maar het kan natuurlijk aan de fles gelegen hebben...
(03-01-2023 06:56 PM)Rik Martens schreef: [ -> ]Het zal dan wel aan mij liggen, maar Cos d'Estournel 2014 kwam hier uit de fles als een goed gemaakte, maar in geen enkel opzicht uitzonderlijke Médoc. Ik verwacht toch iets meer van een 2ième grand cru classé. Intussen 166,10 euro bij Topwijnen, voor die prijs hebben we met nieuwjaar 11 flessen gekraakt: champagne grand cru, crémant du Jura, pouilly-fumé, saumur, garnacha en lirac, tot groot genoegen van de aanwezigen.
Maar het kan natuurlijk aan de fles gelegen hebben...
T ging hier wel over de tweede wijn, Pagodes, hé Rik.
En de 2017, waarvan ik nu net het laatste glas heb opgelebberd, bevalt me énorm goed. Gekocht aan 33 euro dacht ik, vind m dit wel waard.
Edit a ja, lees nu de andere berichten.
Enfin, wat ik wou zeggen blijft ;-)
2014 is top op de linkeroever, vooral in St Estephe zegt men inderdaad. Het is echter wel een meer klassiek jaar en de laatste ervaringen die ik heb gehad met deze jaargang waren niet top. Gesloten wijnen, behoorlijk tanninerijk. Daarentegen tijdens mijn verblijf in 2018 in Bordeaux was ik zeer gecharmeerd van 2014. Veel mooie dingen geproefd. Ik verwacht dat de klasse wel weer boven komt drijven. Voor nu, ik pak vaak 2016 voor wat jongere Bordeaux, echt een mooi jaar in de hele Bordeaux dat mij tot nu toe nooit teleurstelt. Of wat lekkers met wat meer jaren op de teller.
(03-01-2023 09:51 PM)Sur la Table schreef: [ -> ]Voor nu, ik pak vaak 2016 voor wat jongere Bordeaux, echt een mooi jaar in de hele Bordeaux dat mij tot nu toe nooit teleurstelt. Of wat lekkers met wat meer jaren op de teller.
Durf jij de 2016 al openen @Sur la Table?
Ik dacht dat ze nu volop in gesloten fase zou zitten?
(03-01-2023 10:12 PM)Biff schreef: [ -> ] (03-01-2023 09:51 PM)Sur la Table schreef: [ -> ]Voor nu, ik pak vaak 2016 voor wat jongere Bordeaux, echt een mooi jaar in de hele Bordeaux dat mij tot nu toe nooit teleurstelt. Of wat lekkers met wat meer jaren op de teller.
Durf jij de 2016 al openen @Sur la Table?
Ik dacht dat ze nu volop in gesloten fase zou zitten?
Ik lees wel meer dat de echt grote wijnen van 16 gesloten kunnen zijn maar uit mijn eigen ervaring is 14 en 15 meer gesloten en 16 drinkt redelijk goed vind ik. Altijd mooi fruit, tannine die redelijk te handelen zijn. Mooie balans. Nu drink ik bijna nooit het niveau cos destournel trouwens maar de meer betaalbare GCC en cru bourgeois bevallen mij zeer goed. Met kerst nog 3 heerlijke wijnen uit 2016 gehad.
(03-01-2023 10:29 PM)Sur la Table schreef: [ -> ] (03-01-2023 10:12 PM)Biff schreef: [ -> ] (03-01-2023 09:51 PM)Sur la Table schreef: [ -> ]Voor nu, ik pak vaak 2016 voor wat jongere Bordeaux, echt een mooi jaar in de hele Bordeaux dat mij tot nu toe nooit teleurstelt. Of wat lekkers met wat meer jaren op de teller.
Durf jij de 2016 al openen @Sur la Table?
Ik dacht dat ze nu volop in gesloten fase zou zitten?
Ik lees wel meer dat de echt grote wijnen van 16 gesloten kunnen zijn maar uit mijn eigen ervaring is 14 en 15 meer gesloten en 16 drinkt redelijk goed vind ik. Altijd mooi fruit, tannine die redelijk te handelen zijn. Mooie balans. Nu drink ik bijna nooit het niveau cos destournel trouwens maar de meer betaalbare GCC en cru bourgeois bevallen mij zeer goed. Met kerst nog 3 heerlijke wijnen uit 2016 gehad.
Dank voor de toelichting!
Mss moet ik al es meer een 2016 open doen!
(03-01-2023 11:07 PM)Biff schreef: [ -> ] (03-01-2023 10:29 PM)Sur la Table schreef: [ -> ] (03-01-2023 10:12 PM)Biff schreef: [ -> ] (03-01-2023 09:51 PM)Sur la Table schreef: [ -> ]Voor nu, ik pak vaak 2016 voor wat jongere Bordeaux, echt een mooi jaar in de hele Bordeaux dat mij tot nu toe nooit teleurstelt. Of wat lekkers met wat meer jaren op de teller.
Durf jij de 2016 al openen @Sur la Table?
Ik dacht dat ze nu volop in gesloten fase zou zitten?
Ik lees wel meer dat de echt grote wijnen van 16 gesloten kunnen zijn maar uit mijn eigen ervaring is 14 en 15 meer gesloten en 16 drinkt redelijk goed vind ik. Altijd mooi fruit, tannine die redelijk te handelen zijn. Mooie balans. Nu drink ik bijna nooit het niveau cos destournel trouwens maar de meer betaalbare GCC en cru bourgeois bevallen mij zeer goed. Met kerst nog 3 heerlijke wijnen uit 2016 gehad.
Dank voor de toelichting!
Mss moet ik al es meer een 2016 open doen!
Een paar maanden geleden een Gloria 2016 met veel plezier genuttigd.
(04-01-2023 01:30 AM)wvd schreef: [ -> ] (03-01-2023 11:07 PM)Biff schreef: [ -> ] (03-01-2023 10:29 PM)Sur la Table schreef: [ -> ] (03-01-2023 10:12 PM)Biff schreef: [ -> ] (03-01-2023 09:51 PM)Sur la Table schreef: [ -> ]Voor nu, ik pak vaak 2016 voor wat jongere Bordeaux, echt een mooi jaar in de hele Bordeaux dat mij tot nu toe nooit teleurstelt. Of wat lekkers met wat meer jaren op de teller.
Durf jij de 2016 al openen @Sur la Table?
Ik dacht dat ze nu volop in gesloten fase zou zitten?
Ik lees wel meer dat de echt grote wijnen van 16 gesloten kunnen zijn maar uit mijn eigen ervaring is 14 en 15 meer gesloten en 16 drinkt redelijk goed vind ik. Altijd mooi fruit, tannine die redelijk te handelen zijn. Mooie balans. Nu drink ik bijna nooit het niveau cos destournel trouwens maar de meer betaalbare GCC en cru bourgeois bevallen mij zeer goed. Met kerst nog 3 heerlijke wijnen uit 2016 gehad.
Dank voor de toelichting!
Mss moet ik al es meer een 2016 open doen!
Een paar maanden geleden een Gloria 2016 met veel plezier genuttigd.
Ik dronk afgelopen zondag Pontet Canet 2016. Eerst 2 uur karaf in. Meteen veel lucht gegeven en toen viel die schitterende verleidelijke neus al op.
Prachtige CS gedomineerde Médoc wijn. Van de beste die ik al dronk. Zeer zuivere neus met bakken fruit, cacao, iets fris (munt?), cassis, grafiet. Enfin, een hele neus vol. Mondfase prachtig mondvullend, maar toch eerder fris en elegant dan blockbuster. Lange afdronk. Vond deze dus niet gesloten. Niets hard aan. Zeker te drinken, maar vermoedelijk gaat dit nog mooier worden. Maar zoals wvd dikwijls stelt, moeten we effectief 30 jaar wachten om wijn op 100% te drinken (voor de ene), terwijl hij op 95% al zo mooi is...
(04-01-2023 10:37 AM)BartS schreef: [ -> ] (04-01-2023 01:30 AM)wvd schreef: [ -> ] (03-01-2023 11:07 PM)Biff schreef: [ -> ] (03-01-2023 10:29 PM)Sur la Table schreef: [ -> ] (03-01-2023 10:12 PM)Biff schreef: [ -> ] (03-01-2023 09:51 PM)Sur la Table schreef: [ -> ]Voor nu, ik pak vaak 2016 voor wat jongere Bordeaux, echt een mooi jaar in de hele Bordeaux dat mij tot nu toe nooit teleurstelt. Of wat lekkers met wat meer jaren op de teller.
Durf jij de 2016 al openen @Sur la Table?
Ik dacht dat ze nu volop in gesloten fase zou zitten?
Ik lees wel meer dat de echt grote wijnen van 16 gesloten kunnen zijn maar uit mijn eigen ervaring is 14 en 15 meer gesloten en 16 drinkt redelijk goed vind ik. Altijd mooi fruit, tannine die redelijk te handelen zijn. Mooie balans. Nu drink ik bijna nooit het niveau cos destournel trouwens maar de meer betaalbare GCC en cru bourgeois bevallen mij zeer goed. Met kerst nog 3 heerlijke wijnen uit 2016 gehad.
Dank voor de toelichting!
Mss moet ik al es meer een 2016 open doen!
Een paar maanden geleden een Gloria 2016 met veel plezier genuttigd.
Ik dronk afgelopen zondag Pontet Canet 2016. Eerst 2 uur karaf in. Meteen veel lucht gegeven en toen viel die schitterende verleidelijke neus al op.
Prachtige CS gedomineerde Médoc wijn. Van de beste die ik al dronk. Zeer zuivere neus met bakken fruit, cacao, iets fris (munt?), cassis, grafiet. Enfin, een hele neus vol. Mondfase prachtig mondvullend, maar toch eerder fris en elegant dan blockbuster. Lange afdronk. Vond deze dus niet gesloten. Niets hard aan. Zeker te drinken, maar vermoedelijk gaat dit nog mooier worden. Maar zoals wvd dikwijls stelt, moeten we effectief 30 jaar wachten om wijn op 100% te drinken (voor de ene), terwijl hij op 95% al zo mooi is...
Mooi! Je omschrijft de jaargang 2016 precies zoals hij is denk ik. Veel fruit, vol maar toch fris en elegant. Maar dat bewaren ligt dus ook echt aan het jaar vind ik. Wat ik nu van 2016 drink vind ik heerlijk, dus pak je snel weer een fles. Wat ik onlangs van 14 en 15 gedronken heb viel me tegen qua openheid dus ik pak dat jaar voorlopig niet. Oude(re) Bordeaux kan ik ook erg waarderen maar dat worden ze vanzelf. Daarom koop ik ook vaak meerdere flessen als ik iets lekker vind. Nu snap ik dat je van Pontet Canet niet zomaar een hele voorraad aanlegt.
(04-01-2023 10:50 AM)Sur la Table schreef: [ -> ]Oude(re) Bordeaux kan ik ook erg waarderen maar dat worden ze vanzelf. Daarom koop ik ook vaak meerdere flessen als ik iets lekker vind. Nu snap ik dat je van Pontet Canet niet zomaar een hele voorraad aanlegt.
Zo zie ik het ook. Tenzij om dadelijk te proeven, koop ik altijd minstens 3 flessen, zelfs al is die wat duurder. Van bijna alle Bordeaux koop ik er liefst 12, maar minstens 6, want je weet dat die echt lang meegaan. Maar ik koop eigenlijk nooit echt heel dure Bordeaux. Veel gekocht van 2019, jaar beviel me enorm (+ eerste kleindochter), maar de duurste die ik kocht waren La Gaffelière en Beau Séjour Bécot, beide rond de 55€ en dat is zowat mijn bovengrens. Daarboven vind ik de prijzen al snel te hoog voor het minieme verschil.
Duurdere wijnen zoek ik elders...
Jullie zitten allemaal ook in een lekkere Bordeaux periode zo te zien. Watertandend door de TNs heen.
"Dame op leeftijd maar waar jonge gasten niet nalaten toch nog even achterom te kijken...": Cos d'Estounel 1995
"Moet nu bijna de laatste van de kist zijn": denk ik bij mezelf als ik mijn schoonvader de trap zie opkomen met deze in de hand. Het kan mij worst wezen, ik zal genieten
In eerste instantie weinig aroma, maar kwam dan ook recht uit de kelder. Eénmaal een paar graadjes warmer, kwam een 'Bordeaux'neusje opzetten met nog wat rode bessen, bramen, vijgen, leder ,tabak en cederhout. Het mondgevoel is op en top elegantie en fragiliteit, zijdezachte tannines verweven zich tussen gedempt zwarte bessen jam, zwart peperke en chocolade.
Mooi in balans en met diepte, minder body maar scoort op gebied van elegantie.
Respect voor deze dame
(26-03-2023 05:03 PM)jr02 schreef: [ -> ]"Dame op leeftijd maar waar jonge gasten niet nalaten toch nog even achterom te kijken...": Cos d'Estounel 1995
"Moet nu bijna de laatste van de kist zijn": denk ik bij mezelf als ik mijn schoonvader de trap zie opkomen met deze in de hand. Het kan mij worst wezen, ik zal genieten
In eerste instantie weinig aroma, maar kwam dan ook recht uit de kelder. Eénmaal een paar graadjes warmer, kwam een 'Bordeaux'neusje opzetten met nog wat rode bessen, bramen, vijgen, leder ,tabak en cederhout. Het mondgevoel is op en top elegantie en fragiliteit, zijdezachte tannines verweven zich tussen gedempt zwarte bessen jam, zwart peperke en chocolade.
Mooi in balans en met diepte, minder body maar scoort op gebied van elegantie.
Respect voor deze dame
Moet tof zijn om zo te gaan eten bij de schoonouders
(26-03-2023 05:25 PM)Olivier schreef: [ -> ] (26-03-2023 05:03 PM)jr02 schreef: [ -> ]"Dame op leeftijd maar waar jonge gasten niet nalaten toch nog even achterom te kijken...": Cos d'Estounel 1995
"Moet nu bijna de laatste van de kist zijn": denk ik bij mezelf als ik mijn schoonvader de trap zie opkomen met deze in de hand. Het kan mij worst wezen, ik zal genieten
In eerste instantie weinig aroma, maar kwam dan ook recht uit de kelder. Eénmaal een paar graadjes warmer, kwam een 'Bordeaux'neusje opzetten met nog wat rode bessen, bramen, vijgen, leder ,tabak en cederhout. Het mondgevoel is op en top elegantie en fragiliteit, zijdezachte tannines verweven zich tussen gedempt zwarte bessen jam, zwart peperke en chocolade.
Mooi in balans en met diepte, minder body maar scoort op gebied van elegantie.
Respect voor deze dame
Moet tof zijn om zo te gaan eten bij de schoonouders
Mij hoor je niet klagen
(26-03-2023 05:03 PM)jr02 schreef: [ -> ]"Dame op leeftijd maar waar jonge gasten niet nalaten toch nog even achterom te kijken...": Cos d'Estounel 1995
Ik heb ook al gemerkt in mijn wijnkring dat velen hun Bordeaux wijnen niet meer laten rijpen.
Akkoord, het is moeilijk om er vanaf te blijven, maar het loont om ze in bepaalde fases te proeven.
Zijn er maar weinig die nog van een wijn ouder dan 20 jaar echt kunnen genieten - spijtig wel.
Zelf hou ik wel van een "oude kraker" af en toe
Mathijs
(27-03-2023 03:47 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ] (26-03-2023 05:03 PM)jr02 schreef: [ -> ]"Dame op leeftijd maar waar jonge gasten niet nalaten toch nog even achterom te kijken...": Cos d'Estounel 1995
Ik heb ook al gemerkt in mijn wijnkring dat velen hun Bordeaux wijnen niet meer laten rijpen.
Akkoord, het is moeilijk om er vanaf te blijven, maar het loont om ze in bepaalde fases te proeven.
Zijn er maar weinig die nog van een wijn ouder dan 20 jaar echt kunnen genieten - spijtig wel.
Zelf hou ik wel van een "oude kraker" af en toe
Mathijs
Ik ook, er zijn naar mijn mening niet zo heel veel wijnen die echt nog verbeteren na hun twintigste, maar als ze dat doen, zalig gewoon!
(27-03-2023 03:47 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ] (26-03-2023 05:03 PM)jr02 schreef: [ -> ]"Dame op leeftijd maar waar jonge gasten niet nalaten toch nog even achterom te kijken...": Cos d'Estounel 1995
Ik heb ook al gemerkt in mijn wijnkring dat velen hun Bordeaux wijnen niet meer laten rijpen.
Akkoord, het is moeilijk om er vanaf te blijven, maar het loont om ze in bepaalde fases te proeven.
Zijn er maar weinig die nog van een wijn ouder dan 20 jaar echt kunnen genieten - spijtig wel.
Zelf hou ik wel van een "oude kraker" af en toe
Mathijs
Alles hangt af van de 'kwaliteit' van de wijn. Een Cru Artisan heeft een ander rijpingstraject dan een 1er Grand Cru. Meer algemeen kan men stellen dat er zich voor de verbruiker 3 fasen voordoen: vroeg tussen de 2 en 5 jaar een fruitfase, van 5 tot 15 jaar een sluitfase, die bij eenvoudiger wijnen korter kan zijn en een optimale fase van 15 tot 25 jaar, hier wederom naar voor verschoven naargelang de herkomst.
Hierop bestaan allerlei afwijkingen, meevallers en tegenvallers maar het is wel iets dat ik vaak vastgesteld heb.
er zijn zelfs weinigen die van het bestaan van Cru Artisan afweten...
Cos d'Estournel 2006
Fles 2/2 ( aangekocht in 2015 aan 94,00 Euro )
Soms heeft een mens nood aan gerijpte Bordeaux - deze lag mooi klaar.
Zoals reeds vermeld, jaargang 2006 scheert geen hoge toppen.
Maar een goed wijnhuis maakt in mindere jaren ook heerlijke wijn.
En Cos bewijst hiermee de stelling ...
Mijn vorige fles had ik in 2016 ontkurkt, deze was nu mijn laatste.
Duidelijk goed deugd gehad van de extra tijd in de fles.
Qua kleur nog stevig diep rood ... weinig tot geen verval
Qua neus ... mijn god ... die heerlijk gerijpte Bordeaux neus
In de mond mooi soepel, doch niet alle tannines zijn versmolten
Afdronk was vlotjes en vooral heel lang en intens.
Dit gaat niet beter worden ... mooi op dronk en te genieten.
Deze fles was pop and pour, geen karaf, genuttigd over 4-tal uur.
Mathijs
(08-04-2023 08:48 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Cos d'Estournel 2006
Fles 2/2 ( aangekocht in 2015 aan 94,00 Euro )
Soms heeft een mens nood aan gerijpte Bordeaux - deze lag mooi klaar.
Zoals reeds vermeld, jaargang 2006 scheert geen hoge toppen.
Maar een goed wijnhuis maakt in mindere jaren ook heerlijke wijn.
En Cos bewijst hiermee de stelling ...
Mijn vorige fles had ik in 2016 ontkurkt, deze was nu mijn laatste.
Duidelijk goed deugd gehad van de extra tijd in de fles.
Qua kleur nog stevig diep rood ... weinig tot geen verval
Qua neus ... mijn god ... die heerlijk gerijpte Bordeaux neus
In de mond mooi soepel, doch niet alle tannines zijn versmolten
Afdronk was vlotjes en vooral heel lang en intens.
Dit gaat niet beter worden ... mooi op dronk en te genieten.
Deze fles was pop and pour, geen karaf, genuttigd over 4-tal uur.
Mathijs
Bordeaux!
(09-10-2017 01:02 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ] (08-10-2017 10:40 PM)fleer schreef: [ -> ]Mini tasting bij mathijs;
Les Pagodes de Cos 2009; Vol, fruitig, kruidig en nu al op dronk, voor een 2de wijn top kwaliteit 94p.
Grtz
Deze fles was een uurtje op voorhand ontkurkt en op temperatuur gebracht. Blend van 69% Cab Sauv, 30% Merlot, 1% Petit Verdot.
De neus was deze overheerlijk, best te beschrijven als "wandelen door een bloemenveld op een zonnige zomerdag".
Qua mond, lekker fluweel ( hier overheerste de Merlot wel ), mooi vol & romig.
De afdronk was een mooie sprong en dito landing ... volgde netjes de mond.
Zeer mooie wijn, de 2009 is duidelijk nu al te genieten en nog veel overschot.
Mijn mening ... als je dit aan een goeie prijs kan vinden ..... koop één of meerdere kist(en).
Mathijs
Al even in't kort iets meegegeven over deze 'Les Pagodes', maar deze tweede wijn verdient het zeker om even in beeld te komen
of misschien al eens mag dromen van een podiumplaats bij mijn eindejaarslijstje.
Mijn schoonvader heeft daar een kistje van 12 van waar er toch al menig van verteerd zijn en zijn ervaring leerde hem om deze Pagodes de nodige 'lucht' tijd te bieden. Dus fier als een gieter kwam hij met Pasen opdraven met zijn nieuwe Riedel Amadeo decanter. De Pagodes lag intussen al een goeie week te bekomen bij ons thuis.
In afwachting van de Gigot op de grill genoten wij van een heerlijk glaasje fris en fruitige bubbels: Champagne Cl. de la Chapelle 1°Cru Privilège en de Pagodes van zijn vrijheid in de Riedel.
De gigot kreeg een magnum Zuid-Afrikaan en na 3 uur tafelen en dito bevrijding in de Riedel kwam de Pagodes op 18°gr het salontafel op voor de liefhebbers
...van wijn & koers
Een timide neus maar het walsen van de Riedel gaf een boeket van rode en zwarte bessen, framboosjes en wat zoethout. In het glas gaf het boeket zich volledig op het fruit meer neigend naar kersjes en jam. Zalvend en mondvullend, vol op zijn fruit, toetsje ceder en tabak, tannines aan het versmelten maar niet storend en wat een finish die een vleugje caramel draagt.
Al enkele maal de eer gehad (voornamelijk de 1995) de Cos in het glas te hebben gehad maar deze 2de wijn rijdt het gat heel vlotjes dicht ...en was spannender dan 'Vlaanderens mooiste'
Knap, heel knap... de promo 2019 van Delhaize aan mij voorbij laten gaan. Gezegend met een mooie wijnkamer, die helaas aan het uitpuilen is maar het geluk dat mijn schoonvader nog een paar 2009 liggen heeft en veel meer moois
(03-04-2024 10:27 AM)jr02 schreef: [ -> ] (09-10-2017 01:02 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ] (08-10-2017 10:40 PM)fleer schreef: [ -> ]Mini tasting bij mathijs;
Les Pagodes de Cos 2009; Vol, fruitig, kruidig en nu al op dronk, voor een 2de wijn top kwaliteit 94p.
Grtz
Deze fles was een uurtje op voorhand ontkurkt en op temperatuur gebracht. Blend van 69% Cab Sauv, 30% Merlot, 1% Petit Verdot.
De neus was deze overheerlijk, best te beschrijven als "wandelen door een bloemenveld op een zonnige zomerdag".
Qua mond, lekker fluweel ( hier overheerste de Merlot wel ), mooi vol & romig.
De afdronk was een mooie sprong en dito landing ... volgde netjes de mond.
Zeer mooie wijn, de 2009 is duidelijk nu al te genieten en nog veel overschot.
Mijn mening ... als je dit aan een goeie prijs kan vinden ..... koop één of meerdere kist(en).
Mathijs
Al even in't kort iets meegegeven over deze 'Les Pagodes', maar deze tweede wijn verdient het zeker om even in beeld te komen of misschien al eens mag dromen van een podiumplaats bij mijn eindejaarslijstje.
Mijn schoonvader heeft daar een kistje van 12 van waar er toch al menig van verteerd zijn en zijn ervaring leerde hem om deze Pagodes de nodige 'lucht' tijd te bieden. Dus fier als een gieter kwam hij met Pasen opdraven met zijn nieuwe Riedel Amadeo decanter. De Pagodes lag intussen al een goeie week te bekomen bij ons thuis.
In afwachting van de Gigot op de grill genoten wij van een heerlijk glaasje fris en fruitige bubbels: Champagne Cl. de la Chapelle 1°Cru Privilège en de Pagodes van zijn vrijheid in de Riedel.
De gigot kreeg een magnum Zuid-Afrikaan en na 3 uur tafelen en dito bevrijding in de Riedel kwam de Pagodes op 18°gr het salontafel op voor de liefhebbers ...van wijn & koers
Een timide neus maar het walsen van de Riedel gaf een boeket van rode en zwarte bessen, framboosjes en wat zoethout. In het glas gaf het boeket zich volledig op het fruit meer neigend naar kersjes en jam. Zalvend en mondvullend, vol op zijn fruit, toetsje ceder en tabak, tannines aan het versmelten maar niet storend en wat een finish die een vleugje caramel draagt.
Al enkele maal de eer gehad (voornamelijk de 1995) de Cos in het glas te hebben gehad maar deze 2de wijn rijdt het gat heel vlotjes dicht ...en was spannender dan 'Vlaanderens mooiste'
Knap, heel knap... de promo 2019 van Delhaize aan mij voorbij laten gaan. Gezegend met een mooie wijnkamer, die helaas aan het uitpuilen is maar het geluk dat mijn schoonvader nog een paar 2009 liggen heeft en veel meer moois
Ja, lap, heb weer goesting in een glas wijn.
Cheers!