wijnliefhebbers

Volledige versie: Chateau Fleur Cardinale
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Dag heren,

Vond deze nog niet terug, dus maar een topic geopend .... Chateau Fleur Cardinale.
Had er ooit één flesje van gekocht tijdens een degustatie, jaartal 2007.
In de kelder al meermaals verlegd van plaats, was dit tamelijk beu - dus degusteren maar.

Saint-Emilion Grand Cru ... blend van 75% Merlot, 15% Cabernet Franc en 10% Cabernet Sauvignon.

Gedegusteerd bij : lichte grill maaltijd

Fles : aankoop ex wijnhandel - duidelijke sporen van goede bewaring ( laagje i/d fles )

Voorbereiding : decanteren ( +/- één uurtje )

Neus : in het begin wat gesloten, had zeker wat meer tijd in de karaf kunnen gebruiken.

Kleur : nog een mooi donkerrode kleur - tranen i/h glas.

Smaak : voor mij toch een zurige ( maar aangenaam zurig ) afdronk, trok wat droog in de mond.
Misschien te vroeg geopend, al zou 2007 al op dronk moeten zijn volgens CT.

Conclusie : een wijn die prijs / kwaliteit mij wel kan bekoren, maar ook niet meer dan dat ( 78/100 )

Mathijs

[attachment=960]
(26-12-2014 10:05 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Dag heren,

Vond deze nog niet terug, dus maar een topic geopend .... Chateau Fleur Cardinale.
Had er ooit één flesje van gekocht tijdens een degustatie, jaartal 2007.
In de kelder al meermaals verlegd van plaats, was dit tamelijk beu - dus degusteren maar.

Saint-Emilion Grand Cru ... blend van 75% Merlot, 15% Cabernet Franc en 10% Cabernet Sauvignon.

Gedegusteerd bij : lichte grill maaltijd

Fles : aankoop ex wijnhandel - duidelijke sporen van goede bewaring ( laagje i/d fles )

Voorbereiding : decanteren ( +/- één uurtje )

Neus : in het begin wat gesloten, had zeker wat meer tijd in de karaf kunnen gebruiken.

Kleur : nog een mooi donkerrode kleur - tranen i/h glas.

Smaak : voor mij toch een zurige ( maar aangenaam zurig ) afdronk, trok wat droog in de mond.
Misschien te vroeg geopend, al zou 2007 al op dronk moeten zijn volgens CT.

Conclusie : een wijn die prijs / kwaliteit mij wel kan bekoren, maar ook niet meer dan dat ( 78/100 )

Mathijs
Lijkt een beetje laag qua score toch?
Als je 78 scoort zit je volgens onze puntenschaal in deze categorie:

75-79 Deze fles ga ik niet stockeren maar ze ligt niet in de weg in mijn kelder. Bij het buurtfeest scoor ik hier wel mee bij m’n knappe buuv’…
Tja, volgens de quotering hier zou dit dan idd een 80-84 moeten zijn, maar ik kan het niet echt opbrengen om 80+ te geven voor dit flesje. Misschien wat aan de harde of strenge kant, maar ik had er gewoonweg meer van verwacht.
(27-12-2014 02:19 AM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Tja, volgens de quotering hier zou dit dan idd een 80-84 moeten zijn, maar ik kan het niet echt opbrengen om 80+ te geven voor dit flesje. Misschien wat aan de harde of strenge kant, maar ik had er gewoonweg meer van verwacht.

eens op CT gekeken : vanaf 80 vind je een wijn goed

ik ben de laatste tijd mijn rating-schaal toch wat aan het open trekken, beetje zoals Roeland altijd al gedaan heeft, ik merk op tastings toch ook dat er wel meer tasters de schaal wat ruimer gebruiken

door de invloed van RP is de schaal wat te eng geworden (buiten 89>100 werd/wordt ze niet meer courant gebruikt)

als ik het zo eens herbekijk was bv. die 83 score voor mijn laatste Bourgogne echt nog te hoog, maar ik vind wijnen scoren onder de 85 niet zo evident, vanaf 85 tot 95 heb ik echt wel een goed idee wat ik van een wijn verwacht en kan ik vrij gemakkelijk een score geven, eronder wil ik liefst zo weinig mogelijk van drinken, erboven liefst zoveel mogelijk Big Grin
(27-12-2014 02:19 AM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Tja, volgens de quotering hier zou dit dan idd een 80-84 moeten zijn, maar ik kan het niet echt opbrengen om 80+ te geven voor dit flesje. Misschien wat aan de harde of strenge kant, maar ik had er gewoonweg meer van verwacht.

t Blijft enorm subjectief natuurlijk, zo n score, wat mensen over de fles schrijven is nog steeds het meest relevante.
Ben wel verrast dat die zo tegenviel, heb een paar 2006 liggen en blijf er maar nog wat af...
Ik heb altijd wat moeite om een wijn een score op te leggen ... Waar is het subtiele verschil tussen 89 en 91 bijvoorbeeld ?
Ook de omgeving, de reden van degustatie, de persoon zelf en zijn bezoek, de maaltijd, tijdstip openen wijn, het ademen van de wijn, alles heeft een enorme invloed op de score - een score altijd van persoon tot persoon zal verschillen.
Zelf ben ik er geen fan van ... maar als je toch punten moet geven, is het voor mij eerder een "natte vinger" gevoel.

In dit geval ben ik niet echt fan van deze wijn - anderen zullen deze misschien de hemel in prijzen ...
(27-12-2014 01:58 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Ik heb altijd wat moeite om een wijn een score op te leggen ... Waar is het subtiele verschil tussen 89 en 91 bijvoorbeeld ?
Ook de omgeving, de reden van degustatie, de persoon zelf en zijn bezoek, de maaltijd, tijdstip openen wijn, het ademen van de wijn, alles heeft een enorme invloed op de score - een score altijd van persoon tot persoon zal verschillen.
Zelf ben ik er geen fan van ... maar als je toch punten moet geven, is het voor mij eerder een "natte vinger" gevoel.

In dit geval ben ik niet echt fan van deze wijn - anderen zullen deze misschien de hemel in prijzen ...

Dat onderwerp is hier al meermaals aan bod gekomen, Mathijs, met inderdaad de argumenten die je aanbrengt.
Anderzijds, bij RP en heel wat proevers op dit forum en in mijn wijnclubs is het subtiele verschil tussen 89 en 91 voor mij bijzonder duidelijk.
Is idd. wel een heel opmerkelijke lage score voor deze wijn, zeker als je ziet dat deze 2007 op CT een gemiddelde score van 90,3 haald. Het kan natuurlijk ook altijd een wat mindere fles geweest zijn en dat is altijd jammer. Wink
(27-12-2014 04:29 PM)Benz schreef: [ -> ]Is idd. wel een heel opmerkelijke lage score voor deze wijn, zeker als je ziet dat deze 2007 op CT een gemiddelde score van 90,3 haald. Het kan natuurlijk ook altijd een wat mindere fles geweest zijn en dat is altijd jammer. Wink

Ik vermoed dat de wijn ofwel in zijn "mindere" periode zit, of te weinig heeft gelucht en misschien iets te koud.
Niettemin, het was mijn enigste fles, dus ik kan niet meer vergelijken. Gemiste kans vermoedelijk.
Fleur Cardinale 2003 is heel mooi nu, maar mag stilaan op. Een van de beste 2003 op rechteroever vind ik.
Da's straf, heb die 2003 eergisteren ook vastgehad in de kelder :-) maar was niet zo in rechteroever modus en heb dan maar een gruaud larose genomen.
Th for the tip dat hij stilaan opmag.
De rechteroevermodus (sic) was hier gisterenavond wel aanwezig. Vandaar: Ch. Fleur-Cardinal 1986.

Een bijzonder aardige wijn. Deed me denken aan het aloude "poezemoazeke" uit de monoloog van Jan Decleir. Weet je nog wel, oudje.

Helemaal rechteroever, helemaal afgeronde, fluwelen merlot. Gelukkig geen vegetale toetsen, wel wat tabak. Geen tannines meer, maar veel "sap". Niet veel lengte, maar veel charme.
Ch Fleur Cardinale 2000; ik dacht, het is betaalbaar dus kopen we enkel de topjaren - Mooie neus, zacht, bos, tersiêre smaak, aangenaam 91p
Wat gaat er toch mis tussen mij (ons) en Bordeaux? Het wil als het ware niet meer lukken. Van deze Fleur Cardinale 2003 kocht ik 24 flessen (rond 10€) en die zijn nu bijna op.
Na de laatste maanden diverse erg tegenvallende Bx, met als apotheose Clos Puy Arnaud 2008, die gewoon de bodem raakte, gisteren dan maar naar deze "vaste waarde" in de Bx kelder gegrepen, om zeker te zijn. Helaas, hoewel helemaal niets mis mee, de mayonaise "pakte" niet en ik vond het maar een saaie bedoening, zeker vergeleken met de censor van woensdag. Toen ik de eega vroeg welke ze beter vond, deze of die van woensdag werd ik op hoongelach onthaald, dus...
Dus, iemand enig idee, wat gaat er mis, wat kan ik er aan doen, wie helpt me, want er ligt nog heeel veel Bx in de kelder... Sad
Citaat:wat kan ik er aan doen, wie helpt me, want er ligt nog heeel veel Bx in de kelder...

Verkopen? Zal je veel geld voor krijgen...
(19-05-2018 11:29 AM)wvd schreef: [ -> ]Wat gaat er toch mis tussen mij (ons) en Bordeaux? Het wil als het ware niet meer lukken. Van deze Fleur Cardinale 2003 kocht ik 24 flessen (rond 10€) en die zijn nu bijna op.
Na de laatste maanden diverse erg tegenvallende Bx, met als apotheose Clos Puy Arnaud 2008, die gewoon de bodem raakte, gisteren dan maar naar deze "vaste waarde" in de Bx kelder gegrepen, om zeker te zijn. Helaas, hoewel helemaal niets mis mee, de mayonaise "pakte" niet en ik vond het maar een saaie bedoening, zeker vergeleken met de censor van woensdag. Toen ik de eega vroeg welke ze beter vond, deze of die van woensdag werd ik op hoongelach onthaald, dus...
Dus, iemand enig idee, wat gaat er mis, wat kan ik er aan doen, wie helpt me, want er ligt nog heeel veel Bx in de kelder... Sad

Gisterenavond ook nog verteld aan de proeftafel... Ik doe thuis nooit meer Bordeaux of Bandol of CH9 open. Gewoon verandering van smaak, ik zoek nu fraicheur en zuurtjes ipv kracht, hout, materie. In het geval van Bandol begint de alcohol me zelfs meer en meer te storen.
(19-05-2018 11:29 AM)wvd schreef: [ -> ]Wat gaat er toch mis tussen mij (ons) en Bordeaux? Het wil als het ware niet meer lukken. Van deze Fleur Cardinale 2003 kocht ik 24 flessen (rond 10€) en die zijn nu bijna op.
Na de laatste maanden diverse erg tegenvallende Bx, met als apotheose Clos Puy Arnaud 2008, die gewoon de bodem raakte, gisteren dan maar naar deze "vaste waarde" in de Bx kelder gegrepen, om zeker te zijn. Helaas, hoewel helemaal niets mis mee, de mayonaise "pakte" niet en ik vond het maar een saaie bedoening, zeker vergeleken met de censor van woensdag. Toen ik de eega vroeg welke ze beter vond, deze of die van woensdag werd ik op hoongelach onthaald, dus...
Dus, iemand enig idee, wat gaat er mis, wat kan ik er aan doen, wie helpt me, want er ligt nog heeel veel Bx in de kelder... Sad

Al een bepaalde Bordeaux wijn vergeleken met een identieke wijn die in een andere wijnkelder heeft gelegen?
Ooit het geval gekend van een Rhône wijn die een familielid ook had liggen.( Sainte-Anne Saint-Gervais : wijn door mij aangekocht)
Toen hij later deze wijn bij mij thuis dronk was zijn opmerking iets zoals; " Is dat dezelfde wijn; die van mij is volledig kapot of versleten."
De eerste keer dat ik met Fleur Cardinale kennismaakte was met een 1967. Niet direct een topjaar, om het zo maar even te stellen. De wijn zal toen een jaar of dertig, vijfendertig oud geweest zijn en kwam wonderlijk jeugdig over. Kapot zal je deze wijn, zelfs in kleinere jaren, niet meteen krijgen.

Iets anders is natuurlijk dat je af en toe zin hebt in iets anders. Na een periode nogal wat Italiaanse en Spaanse wijnen te hebben gedronken om begin van de maand af te ronden met Spätburgunders, was het weer erg plezierig om nog eens een Bordeaux open te trekken (de Fombrauge waarvan elders sprake). Het lijkt me erg vervelend om je te beperken tot één of enkele wijnstreken, ook als je in het hogere gamma gaat.
(19-05-2018 01:01 PM)Jordaens schreef: [ -> ]De eerste keer dat ik met Fleur Cardinale kennismaakte was met een 1967. Niet direct een topjaar, om het zo maar even te stellen. De wijn zal toen een jaar of dertig, vijfendertig oud geweest zijn en kwam wonderlijk jeugdig over. Kapot zal je deze wijn, zelfs in kleinere jaren, niet meteen krijgen.

Iets anders is natuurlijk dat je af en toe zin hebt in iets anders. Na een periode nogal wat Italiaanse en Spaanse wijnen te hebben gedronken om begin van de maand af te ronden met Spätburgunders, was het weer erg plezierig om nog eens een Bordeaux open te trekken (de Fombrauge waarvan elders sprake). Het lijkt me erg vervelend om je te beperken tot één of enkele wijnstreken, ook als je in het hogere gamma gaat.

Ik denk ook niet dat er iets mis was met de wijn, het botert blijkbaar gewoon niet meer tussen ons en Bordeaux. En dat is dan heel jammer aangezien er nog een massa in de kelder ligt. Ik hoop dat het voorbij gaat, maar ik vrees ervoor. Nog nooit een verzadigingspunt bereikt met Bourgogne, Toscane of Piëmonte om maar die te noemen waar we, denk ik toch, de meeste flessen van drinken. En onze kelder zal wel niet zo goed zijn als Don's intussen legendarische, maar er komen wel heerlijke oude flessen van andere streken uit. Daar ligt het probleem niet, het zit 'm in ons goesting vrees ik. In mijn wijn carrière al 2 maal al mijn Bordeaux verkocht en toch opnieuw begonnen, misschien is het tijd voor de derde en goeie keer...?
(19-05-2018 01:24 PM)wvd schreef: [ -> ]
(19-05-2018 01:01 PM)Jordaens schreef: [ -> ]De eerste keer dat ik met Fleur Cardinale kennismaakte was met een 1967. Niet direct een topjaar, om het zo maar even te stellen. De wijn zal toen een jaar of dertig, vijfendertig oud geweest zijn en kwam wonderlijk jeugdig over. Kapot zal je deze wijn, zelfs in kleinere jaren, niet meteen krijgen.

Iets anders is natuurlijk dat je af en toe zin hebt in iets anders. Na een periode nogal wat Italiaanse en Spaanse wijnen te hebben gedronken om begin van de maand af te ronden met Spätburgunders, was het weer erg plezierig om nog eens een Bordeaux open te trekken (de Fombrauge waarvan elders sprake). Het lijkt me erg vervelend om je te beperken tot één of enkele wijnstreken, ook als je in het hogere gamma gaat.

Ik denk ook niet dat er iets mis was met de wijn, het botert blijkbaar gewoon niet meer tussen ons en Bordeaux. En dat is dan heel jammer aangezien er nog een massa in de kelder ligt. Ik hoop dat het voorbij gaat, maar ik vrees ervoor. Nog nooit een verzadigingspunt bereikt met Bourgogne, Toscane of Piëmonte om maar die te noemen waar we, denk ik toch, de meeste flessen van drinken. En onze kelder zal wel niet zo goed zijn als Don's intussen legendarische, maar er komen wel heerlijke oude flessen van andere streken uit. Daar ligt het probleem niet, het zit 'm in ons goesting vrees ik. In mijn wijn carrière al 2 maal al mijn Bordeaux verkocht en toch opnieuw begonnen, misschien is het tijd voor de derde en goeie keer...?

Ik maakte vergelijkbare periodes mee.
Eerst Italiaans; dan over naar Bourgogne, dan Bordeaux.
Blijven plakken aan Bordeaux maar oude liefdes ( Italiaans) nemen terug een bevoorrechte plaats in.
wvd, je kan je Bordeaux inventaris altijd wel schenken aan een liefdadigheidsinstelling of een vzw met sociaal oogmerk.
Als je dat zou doen laat dan iets weten dat ik mijn vzw "Vinusocial" opricht. Wink
(19-05-2018 07:32 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Als je dat zou doen laat dan iets weten dat ik mijn vzw "Vinusocial" opricht. Wink

thumbsup Da's een goei!!
Die éne fles Fleur Cardinale 1986 die ik gisteren nog in de kelder vond (en de 1967 indachtig, waarvan eerder sprake), met enige verwachting opengedaan. 1986 zou een veel beter oogstjaar geweest zijn in Saint-Emilion dan 1967, maar met deze fles was ik een paar jaar te laat. De kleur van oude pinot noir, granaatrood, net niet tuillé. Wel mooi spiegelend, dat klopte allemaal nog wel. Maar in de neus was het allemaal heel tertiair, eerst medicinaal, dan een overvloed aan tabak, kreupelhout en dode bladeren, met slechts op de achtergrond noordkrieken en een beetje kleine besjes. Zacht in de mond, maar een bevestiging van het tertiaire met aan het einde de onverwoestbare kersenpitten van merlot. Allemaal niet onaangenaam, maar naar mijn smaak had ik ook deze fles beter in 2017 opengedaan.

1986, het jaar van ons huwelijk... Aan dit soort flessen merk je pas, hoe lang dat al geleden is.
(16-05-2020 07:32 AM)Jordaens schreef: [ -> ]1986, het jaar van ons huwelijk... Aan dit soort flessen merk je pas, hoe lang dat al geleden is.

Als je nog iets uit 1986 zoekt ... thuis nog een magnum Smith Haut Lafitte van die jaargang liggen Big Grin
(16-05-2020 07:32 AM)Jordaens schreef: [ -> ]Die éne fles Fleur Cardinale 1986 die ik gisteren nog in de kelder vond (en de 1967 indachtig, waarvan eerder sprake), met enige verwachting opengedaan. 1986 zou een veel beter oogstjaar geweest zijn in Saint-Emilion dan 1967, maar met deze fles was ik een paar jaar te laat. De kleur van oude pinot noir, granaatrood, net niet tuillé. Wel mooi spiegelend, dat klopte allemaal nog wel. Maar in de neus was het allemaal heel tertiair, eerst medicinaal, dan een overvloed aan tabak, kreupelhout en dode bladeren, met slechts op de achtergrond noordkrieken en een beetje kleine besjes. Zacht in de mond, maar een bevestiging van het tertiaire met aan het einde de onverwoestbare kersenpitten van merlot. Allemaal niet onaangenaam, maar naar mijn smaak had ik ook deze fles beter in 2017 opengedaan.

1986, het jaar van ons huwelijk... Aan dit soort flessen merk je pas, hoe lang dat al geleden is.

Altijd spijtig zoiets te lezen. Fleur Cardinale was in de jaren 80 ook niet zo best (Net zoals SHL Mathijs).
Wij hebben in oktober aanstaande onze topbordeaux 1986 tasting en ik moet eerlijk zeggen dat ik niet weet wat ik moet verwachten. Ongetwijfeld zullen Mouton en Cheval Blanc mooi zijn maar van veel huizen heb ik geen idee of ze er nog staan en hoe ze er staan. Veel grote namen hebben geen beste 86 gemaakt zoals Latour, Ducru Beaucaillou, Poyferre, Ausone etc etc. We gaan het zien...
(17-05-2020 09:50 PM)Vinoco schreef: [ -> ]
(16-05-2020 07:32 AM)Jordaens schreef: [ -> ]Die éne fles Fleur Cardinale 1986 die ik gisteren nog in de kelder vond (en de 1967 indachtig, waarvan eerder sprake), met enige verwachting opengedaan. 1986 zou een veel beter oogstjaar geweest zijn in Saint-Emilion dan 1967, maar met deze fles was ik een paar jaar te laat. De kleur van oude pinot noir, granaatrood, net niet tuillé. Wel mooi spiegelend, dat klopte allemaal nog wel. Maar in de neus was het allemaal heel tertiair, eerst medicinaal, dan een overvloed aan tabak, kreupelhout en dode bladeren, met slechts op de achtergrond noordkrieken en een beetje kleine besjes. Zacht in de mond, maar een bevestiging van het tertiaire met aan het einde de onverwoestbare kersenpitten van merlot. Allemaal niet onaangenaam, maar naar mijn smaak had ik ook deze fles beter in 2017 opengedaan.

1986, het jaar van ons huwelijk... Aan dit soort flessen merk je pas, hoe lang dat al geleden is.

Altijd spijtig zoiets te lezen. Fleur Cardinale was in de jaren 80 ook niet zo best (Net zoals SHL Mathijs).
Wij hebben in oktober aanstaande onze topbordeaux 1986 tasting en ik moet eerlijk zeggen dat ik niet weet wat ik moet verwachten. Ongetwijfeld zullen Mouton en Cheval Blanc mooi zijn maar van veel huizen heb ik geen idee of ze er nog staan en hoe ze er staan. Veel grote namen hebben geen beste 86 gemaakt zoals Latour, Ducru Beaucaillou, Poyferre, Ausone etc etc. We gaan het zien...

Daar ben ik wel benieuwd naar jullie bevindingen. Ik heb indertijd nogal wat 1986 geproefd en velen waren "klassiek" en "veelbelovend".
Gisteren geopend: Fleur Cardinale 2005

Geen formele TN, maar een wijn die heel goed werd ontvangen.
Full bodied maar zeer mooi in evenwicht, nog veel reserve maar toch al bijzonder lekker om nu te drinken.
Het 91,9 gemiddelde op CT werd hier bevestigd.
(30-01-2022 10:18 AM)vinejo schreef: [ -> ]Gisteren geopend: Fleur Cardinale 2005

Geen formele TN, maar een wijn die heel goed werd ontvangen.
Full bodied maar zeer mooi in evenwicht, nog veel reserve maar toch al bijzonder lekker om nu te drinken.
Het 91,9 gemiddelde op CT werd hier bevestigd.

De puurheid van deze wijn viel op. En toch een krachtige structuur. Heeft nog een mooi leven voor zich, maar de finesse kwam er nu al duidelijk uit!
[attachment=6296]
Dit dan deze week opgehaald. Laatste van 24. Niet de meest intrigerende of complexe wijn, maar heel lekker en voelde ergens een beetje als "thuiskomen". Enkele jaren geleden vertelde ik de eigenares dat ik haar 2003 erg geslaagd vond gezien het jaar. Dat vond ze ook, maar ze zei me dat het nu (toen dus) tijd was om hem op te drinken. Mijn kelder is niet de koelste en dit lag dan nog helemaal bovenaan, maar ik vond de wijn alles behalve over de top, wel gewoon heerlijk rijp en volledig versmolten. Kon ik dat maar zeggen van zovele andere Bordeaux in mijn kelder. Maar deze winter begin ik mijn oudste wijnen stilaan op te drinken, niet alleen Bordeaux.
Koppelingen