Vreemd fenomeen vandaag.
Ik doe gisteren een fles open: heerlijk rood fruit in de neus, sappig en lekker. Halve fles koel weggezet.
Vandaag heeft die halve fles duidelijk kurk. Al het fruit is verdwenen, geur (en smaak zelfs) van nat karton.
Raar toch?
Kan dat, eigenlijk, dat op een dag TCA tot ontwikkeling komt?
Gisteren goe zat? :-)
Welke fles was het? Zijn eigen kurk gebruikt om koel te zetten?
TCA nie maar THC wel
Misschien naast iets gestaan in de koelkast dat die geur veroorzaakt...?
Anderzijds, een fles die licht gekurkt is op de eerste dag zal er in de meeste gevallen na een dag contact met zuurstof nog veel uitdrukkelijker last van hebben.
t Zou dus kunnen dat het de eerste dag gewoon niet zo duidelijk was (maar wel al aanwezig).
Tja Marc , dan had hij op dag 1 ook al een beetje kurk of hebt ge u vergist van fles op dag 2 en was het deze met een overschotje v begin dit jaar ? :-)
Heb ooit duidelijk karton van de filter geroken op dag 2. Op dag 1 was me dit ook niet opgevallen. THC = Tour Haut Caussan ?
THC? dacht dat die rappers van Amsterdam waren?
Da ze toch gewoon iets zoeken dat kurken TCA vrij maakt?
(29-12-2014 06:52 PM)Venne schreef: [ -> ]THC? dacht dat die rappers van Amsterdam waren?
Da tze toch gewoon iets zoeken dat kurken TCA vrij maakt?
En dat ze dan meteen die heilige graal ook meebrengen hee ;-)
Ze zijn reeds ah experimenteren met filters die tca en tcb uit de wijn kunnen "filteren". Eens in de wijnkelder is het trouwens erg moeilijk er terug uit te krijgen. Bentoniet, dat eigenlijk een vervangmiddel is van eiwit om te klaren, kan tca en tcb aantrekken en zo in de wijn inbrengen.
Aan de topicstarter : uw frigo toevallig niet uitgewassen met een chloorhoudend product de laatste tijd?
Ik had de fles terug in de kelder gezet, Abouriou en Jo.
Niks geen frigo.
Ik had trouwens nog niet van TCB gehoord, maar dat bestaat dus inderdaad ook.
2,4,6-trichloroanisole (TCA)
2,4,6-tribromoanisole (TCB)