wijnliefhebbers

Volledige versie: San Polino - Toscana
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
San Polino 2005
Brunello di Montalcino
Sangiovese
14% alcohol

Lokaal gekocht (28,80 Euro), slechts 1679 flessen geproduceerd

Ik heb het vaak wat moeilijk met wijnen van Montalcino.
De meeste Rosso's zijn (imo) way overpriced.
En gezien ik uiterst zelden dure wijnen koop alvorens ze geproefd te hebben ... en Brunello's jong zo scherp en hard zijn, heb ik er de grootste moeite mee hun potentieel (op termijn) in te schatten om het hoge prijskaartje te willen betalen.

Wat San Polino betreft was het echter een no-brainer. Ik heb dit domein (piepklein & volledig biodynamisch) leren kennen tijdens een vakantie in Toscane.
De Rosso (2007) die ik toen proefde was zo sterk (vele Brunello's konden er een puntje aan zuigen) dat ik ook de Brunello kocht.

Gezien 2005 niet beschouwd wordt als topjaar in Montalcino, dit flesje nu reeds opgedronken, verspreid over twee dagen, na een lange kuur (4+ uren) karaf.

Een zeer rijke neus met rood fruit, bramen, tabak, grafiet, gebrande foffiebonen, smokey bbq, zwarte peper & truffel.

In de mond een frisse en ronde aanzet, zowel rood als donker fruit, wat cassis, veel aardse tonen, rozemarijn, grysonvlees, zalige zuurtjes en mooi bittertje in de lange afdronk die ook ... wat exotisch fruit (kiwi!) had.
Een wijn met een goede beet maar nog niet perfect op dronk : de tannines en het hout zaten nog niet volledig zoals het hoort ... 2 à 3 jaar meer rust hadden van deze wijn een topper gemaakt.

Score : 91+

Btw : de houdbaarheidsdatum van de Rosso was eerder beperkt : na 5 jaar ging ie vrij snel bergaf.

In België is deze wijn te koop bij Vitisvin (Gent), alsook in de wijnwinkel in Mechelen.
Heb mij net bij die laatste wat Rosso 2011 aangeschaft.
Even een off topic vraagje:

Ben zelf een absolute Brunello leek. Heb via Cera voordelenmagazine vorig jaar Brunello gekocht van het jaar 2008. (3 flessen).
Vraag is: wanneer begin ik die open te doen? (2008 is geen topjaar voor Brunello dacht ik)
(06-02-2015 12:29 AM)El Nicho schreef: [ -> ]San Polino 2005
Brunello di Montalcino
Sangiovese
14% alcohol

Lokaal gekocht (28,80 Euro)

Ik heb het vaak wat moeilijk met wijnen van Montalcino.
De meeste Rosso's zijn (imo) way overpriced.
En gezien ik uiterst zelden dure wijnen koop alvorens ze geproefd te hebben ... en Brunello's jong zo scherp en hard zijn, heb ik er de grootste moeite mee hun potentieel (op termijn) in te schatten om het hoge prijskaartje te willen betalen.

Wat San Polino betreft was het echter een no-brainer. Ik heb dit domein (piepklein & volledig biodynamisch) leren kennen tijdens een vakantie in Toscane.
De Rosso (2007) die ik toen proefde was zo sterk (vele Brunello's konden er een puntje aan zuigen) dat ik ook de Brunello kocht.

Gezien 2005 niet beschouwd wordt als topjaar in Montalcino, dit flesje nu reeds opgedronken, verspreid over twee dagen, na een lange kuur (4+ uren) karaf.

Een zeer rijke neus met rood fruit, bramen, tabak, grafiet, gebrande foffiebonen, smokey bbq, zwarte peper & truffel.

In de mond een frisse en ronde aanzet, zowel rood als donker fruit, wat cassis, veel aardse tonen, rozemarijn, grysonvlees, zalige zuurtjes en mooi bittertje in de lange afdronk die ook ... wat exotisch fruit (kiwi!) had.
Een wijn met een goede beet maar nog niet perfect op dronk : de tannines en het hout zaten nog niet volledig zoals het hoort ... 2 à 3 jaar meer rust hadden van deze wijn een topper gemaakt.

Score : 91+

Btw : de houdbaarheidsdatum van de Rosso was eerder beperkt : na 5 jaar ging ie vrij snel bergaf.

In België is deze wijn te koop bij Vitisvin (Gent), alsook in de wijnwinkel in Mechelen.
Heb mij net bij die laatste wat Rosso 2011 aangeschaft.

Ik deel uw mening voor wat betreft Brunello, kwaliteit en prijzen.
Mooie TN trouwens.
Ken je soms de prijs van die wijn bij Vitis Vin (want men is daar precies beschaamd om de prijzen op t net te zetten.. Rolleyes )

@Dc
Maak eens een aparte topic van je vraag aub thank you
Ik zie net dat KrisG de prijslijst postte, dus de vraag is beantwoord... (36 euro voor de 2008 bij Vitisvin)
(06-02-2015 03:39 PM)Dc schreef: [ -> ]Even een off topic vraagje:

Ben zelf een absolute Brunello leek. Heb via Cera voordelenmagazine vorig jaar Brunello gekocht van het jaar 2008. (3 flessen).
Vraag is: wanneer begin ik die open te doen? (2008 is geen topjaar voor Brunello dacht ik)

Ben zelf ook niet de grote Brunello kenner, daar kan je beter KrisG voor aanspreken, maar normaal gezeien wacht ik minimum 12 jaar (had ik met de San Polino ook beter gedaan).
Supermarktcuvés kan je wss al wat vroeger openen, al zou ik ook hier nog wat wachten.

Ik vrees dat je gelijk hebt met 2008, de Brunello's die ik van dit jaar reeds proefde waren niet echt sterk. Of het nu een (moeilijker) jaar is dat daarom sneller gedronken kan worden, of net meer tijd nodig heeft om zijn plooi te vinden ... dat antwoord moet ik je helaas schuldig blijven ... want dat is dus mijn grote issue met Brunello Blush ... ik kan die wijnen jong zo moeilijk inschatten.
ik heb die Brunello 2008 deze namiddag geproefd : die is "OK" maar het probleem is dat "OK" voor mij niet voldoende is om tot een aankoop over te gaan, bij een Brunello hoort een stevig prijskaartje en dan wil ik net dat ietsje meer, onder de 30 € lijkt me dit zeer aanvaardbaar, veel Brunello's die naam waardig vind je niet onder die prijs trouwens, hun 2009 Helichrysum krijgt een 97-score van JS, maar die eerst eens kunnen proeven voor aankoop wordt niet evident vrees ik

qua drinkvenster vermoed ik dat die 2008 niet het hele grote bewaarpotentieel heeft, maar dit is eigenlijk geen slechte zaak : ik heb veel bewaar Brunello's liggen en het is verdoeme heel lang wachten vooraleer die echt op dronk komen, hij is nu al drinkbaar maar ik zou toch nog even wachten : binnen enkele jaren denk ik dat hij toch wat beter versmolten zal zijn, meer dan 12-15 jaar na oogstdatum drinken lijkt me een risico

als tip naar drinkvenster bij een jonge Brunello zou ik zeggen : beoordeel de zuren, en probeer dan in te schatten hoeveel tijd ze nodig hebben om af te ronden, te integreren
de structuur en het fruit moeten er natuurlijk ook zijn, als je die elementen even afweegt kun je het potentieel wel min of meer beoordelen, maar het blijft wijn hé Wink eens goed op je bek gaan qua conclusie hoort er bij woeha al vaak aan de lijve ondervonden Rolleyes
San Polino Helichrysum 2009 (Brunello di Montalcino) :

Ook deze wijn had wat meer tijd nodig .
Maar wat een klassebak toen deze de tweede maal op tafel kwam .
Wat een structuur , onderbouw dit is een wijn met een grote toekomst !
Zeer gelaagd , rood fruit , heel veel sap en vooral een kei lange afdronk .
92+

Dit is dus een speciale cuvée van dit huis .
OK tis niet goedkoop .
Maar ben blij dat ik dit liggen heb Big Grin .
"Ik heb het vaak wat moeilijk met wijnen van Montalcino.
De meeste Rosso's zijn (imo) way overpriced. "

"Ik deel uw mening voor wat betreft Brunello, kwaliteit en prijzen."

Soms vraag ik me af...

Over smaak valt niet te twisten (maar we doen hier niks anders hé ;-)), maar na Chianti Classico is deze regio (tiens, zelfde druif...) wellicht die waar 's werelds beste prijs-kwaliteit voor bewaarwijnen te vinden is.
Maar net zoals overal zijn er vele (terroir) verschillen en ook moet je uiteraard wel een beetje uitkijken wat je koopt. Ooit uit curiositeit 1 Brunello voor 10€ 1 gekocht in Aldi. Werd niet goed genoeg bevonden om in te marineren...
Maar deze week net nog een Caprili Rosso 2011 gedronken. Die verkocht Van Eccelpoel indertijd aan 12,85€, de 2015 is nu aan een kleine 15€. En OK, er was wel wat alcohol, maar verder een bijzonder mooie, volle, soepele wijn met zeker nog toekomst. Hun meest recente Brunello's kosten nog steeds rond de 30€. Waar vind je voor dat geld zo'n heerlijke wijn met ook nog eens een groot bewaarpotentieel? En OK, het is geen Biondi-Santi, maar toch ook een mooie wijn.
Wat San Polino betreft, dat is een zeer klein perfect gerund domein en ze maken er werkelijk grote wijnen. En je kan er vlot Engels praten, Katia is van Londen... Als ik ze zou importeren zou de recente Rosso ± 24€, de Brunello rond de 50€, de Helichrysum zo'n 65€ en hun Riserva rond de 100€ kosten. Ik ben meestal niet zo'n Riserva fan (behalve die van Biondi-Santi uiteraard, één van de grootste wijnen die ik ooit proefde), maar de andere zijn m.i. hun geld meer dan waard.
Of je zoveel geld wil besteden aan een fles wijn is een andere discussie.
San Polino Rosso di Montalcino 2015 : rood fruit, rozen, , kleine kruidigheid ,aciditeit, warmte achteraan, nog jong, tikje hout, 91
Koppelingen