09-02-2015, 09:16 AM
Op vraag van Vinejo even mijn vraag in apart topic:
Ik ben zelf een absolute Brunello leek. Heb via Cera voordelenmagazine vorig jaar Brunello gekocht van het jaar 2008. (3 flessen).
Vraag is: wanneer begin ik die open te doen? (2008 is geen topjaar voor Brunello dacht ik).
Eventueel kunnen we vraag uitbreiden naar andere jaartallen ook.
De reeds geposte antwoorden:
02-07-2015, 08:29 PM
Bericht: #5
El Nicho:
Ben zelf ook niet de grote Brunello kenner, daar kan je beter KrisG voor aanspreken, maar normaal gezeien wacht ik minimum 12 jaar (had ik met de San Polino ook beter gedaan).
Supermarktcuvés kan je wss al wat vroeger openen, al zou ik ook hier nog wat wachten.
Ik vrees dat je gelijk hebt met 2008, de Brunello's die ik van dit jaar reeds proefde waren niet echt sterk. Of het nu een (moeilijker) jaar is dat daarom sneller gedronken kan worden, of net meer tijd nodig heeft om zijn plooi te vinden ... dat antwoord moet ik je helaas schuldig blijven ... want dat is dus mijn grote issue met Brunello ... ik kan die wijnen jong zo moeilijk inschatten.
Kris G:
ik heb die Brunello 2008 deze namiddag geproefd : die is "OK" maar het probleem is dat "OK" voor mij niet voldoende is om tot een aankoop over te gaan, bij een Brunello hoort een stevig prijskaartje en dan wil ik net dat ietsje meer, onder de 30 € lijkt me dit zeer aanvaardbaar, veel Brunello's die naam waardig vind je niet onder die prijs trouwens, hun 2009 Helichrysum krijgt een 97-score van JS, maar die eerst eens kunnen proeven voor aankoop wordt niet evident vrees ik
qua drinkvenster vermoed ik dat die 2008 niet het hele grote bewaarpotentieel heeft, maar dit is eigenlijk geen slechte zaak : ik heb veel bewaar Brunello's liggen en het is verdoeme heel lang wachten vooraleer die echt op dronk komen, hij is nu al drinkbaar maar ik zou toch nog even wachten : binnen enkele jaren denk ik dat hij toch wat beter versmolten zal zijn, meer dan 12-15 jaar na oogstdatum drinken lijkt me een risico
als tip naar drinkvenster bij een jonge Brunello zou ik zeggen : beoordeel de zuren, en probeer dan in te schatten hoeveel tijd ze nodig hebben om af te ronden, te integreren
de structuur en het fruit moeten er natuurlijk ook zijn, als je die elementen even afweegt kun je het potentieel wel min of meer beoordelen, maar het blijft wijn hé eens goed op je bek gaan qua conclusie hoort er bij al vaak aan de lijve ondervonden
Ik ben zelf een absolute Brunello leek. Heb via Cera voordelenmagazine vorig jaar Brunello gekocht van het jaar 2008. (3 flessen).
Vraag is: wanneer begin ik die open te doen? (2008 is geen topjaar voor Brunello dacht ik).
Eventueel kunnen we vraag uitbreiden naar andere jaartallen ook.
De reeds geposte antwoorden:
02-07-2015, 08:29 PM
Bericht: #5
El Nicho:
Ben zelf ook niet de grote Brunello kenner, daar kan je beter KrisG voor aanspreken, maar normaal gezeien wacht ik minimum 12 jaar (had ik met de San Polino ook beter gedaan).
Supermarktcuvés kan je wss al wat vroeger openen, al zou ik ook hier nog wat wachten.
Ik vrees dat je gelijk hebt met 2008, de Brunello's die ik van dit jaar reeds proefde waren niet echt sterk. Of het nu een (moeilijker) jaar is dat daarom sneller gedronken kan worden, of net meer tijd nodig heeft om zijn plooi te vinden ... dat antwoord moet ik je helaas schuldig blijven ... want dat is dus mijn grote issue met Brunello ... ik kan die wijnen jong zo moeilijk inschatten.
Kris G:
ik heb die Brunello 2008 deze namiddag geproefd : die is "OK" maar het probleem is dat "OK" voor mij niet voldoende is om tot een aankoop over te gaan, bij een Brunello hoort een stevig prijskaartje en dan wil ik net dat ietsje meer, onder de 30 € lijkt me dit zeer aanvaardbaar, veel Brunello's die naam waardig vind je niet onder die prijs trouwens, hun 2009 Helichrysum krijgt een 97-score van JS, maar die eerst eens kunnen proeven voor aankoop wordt niet evident vrees ik
qua drinkvenster vermoed ik dat die 2008 niet het hele grote bewaarpotentieel heeft, maar dit is eigenlijk geen slechte zaak : ik heb veel bewaar Brunello's liggen en het is verdoeme heel lang wachten vooraleer die echt op dronk komen, hij is nu al drinkbaar maar ik zou toch nog even wachten : binnen enkele jaren denk ik dat hij toch wat beter versmolten zal zijn, meer dan 12-15 jaar na oogstdatum drinken lijkt me een risico
als tip naar drinkvenster bij een jonge Brunello zou ik zeggen : beoordeel de zuren, en probeer dan in te schatten hoeveel tijd ze nodig hebben om af te ronden, te integreren
de structuur en het fruit moeten er natuurlijk ook zijn, als je die elementen even afweegt kun je het potentieel wel min of meer beoordelen, maar het blijft wijn hé eens goed op je bek gaan qua conclusie hoort er bij al vaak aan de lijve ondervonden