Ch du Tertre Margaux 2005
Gerten: "Hum, doet me denken aan een top Chevrey Chambertin uit een goed jaar."
vinejo:Huh ? (ruikt en proeft nog eens) "Dedju, ge hebt gelijk!"
92/100 (ruim)
Waarsch geen licht bittertje (kenmerkend voor 2005, zoals je aangaf) bij deze 2005?
Inderdaad, en ook allesbehalve bitter licht...
Deze wijn steekt ook ergens in mijn verzameling.
Dit wordt zeker een van mijn beste P/Q Bourgognes.
Ik dronk deze wijn nog niet ('k heb er maar twee), maar 't is wel heel gemakkelijk als er collega's zijn die de wijnen voor je voorproeven.
Als ik mijn neus in het lege glas
steek ruik ik de bresilienne van een topbakkerij in Latem
. Gecarameliseerde hazelnoot met amandelen.
Delisjeu!
Daarnet deze wijn tegengekomen in de Carrefour van Westerlo (in promotie). Maar ben domweg de prijs al vergeten.... Wat is een goede prijs voor deze wijn?
(01-06-2010 02:13 PM)nco schreef: [ -> ]Daarnet deze wijn tegengekomen in de Carrefour van Westerlo (in promotie). Maar ben domweg de prijs al vergeten.... Wat is een goede prijs voor deze wijn?
Chât. Du Tertre 2006 in de Carrefour kostte 219€ voor een kist. Vroegere prijs was 360€.
Die is er niet lang blijven staan.
Hé Nico, ik kocht de 2005 voor 22 euro en vond dat een zeer mooie prijs.
[/align]
Ik denk dat de prijs zich in die regionen bevindt... Deze week toch nog maar eens terug gaan...
de 1998 presteerde toch iets minder : 89 gegeven, geen notities genomen
Chateau du Tertre 2000, Margaux
vorige week een glas gedronken van een magnum fles die een uurtje in karaf zat.
Mooi! Overtreft eigenlijk mijn verwachtingen.
Krachtige afdronk, kan nog jaaaaren mee. Zeer genietbaar, maar je proeft dat dit nog enorm aan finesse kan winnen door wat te laten rijpen. zit nog volledig op z'n (overwegend zwart) fruit.
een pak voller dan de 1999 toch, voor zover ik mij herinner (was gewone fles).
sorry, geen uitgebreide notitie, 't was tussen de soep en de patatten (letterlijk)
90-91
(09-05-2011 08:13 PM)Hugel schreef: [ -> ]Chateau du Tertre 2000, Margaux
sorry, geen uitgebreide notitie, 't was tussen de soep en de patatten (letterlijk)
Interessant genoeg zo hoor Hugel! (en dit is ook een boodschap aan alle liefhebbers die aarzelen om hier iets over een wijn te schrijven)
Twee weken geleden den 2003 gekraakt van Du Tertre.
Zeer zeer mooi en bijzonder floraal getint. Geen nieuwe wereld toetsen die zo typisch kunnen zijn voor Bordeaux 2003 (bv. Lagrange in den heilige jules, Lafon-Rochet in den heilige steven en ga zo maar door).
Die Eric Albada Jelgersma (die ook Kirwan heeft en Caiarossa in Toscane) doet toch verduiveld goed werk als je het mij vraagt.
@ Roeland V : Wat bedoel je met die heilige Jules en die heilige Steven?
(12-05-2011 12:05 PM)carl schreef: [ -> ]@ Roeland V : Wat bedoel je met die heilige Jules en die heilige Steven?
St. Julien & St. Estephe, is mijn beste gok
Saint-Julien en Saint-Estephe vermoedelijke....
Natuurlijk
2005
Dag 2 (vacustop)
Glaasje over
Z-A-L-I-G
Perfect versmolten, zijdezacht.
Heb nog eentje liggen en ga niet langer dan twee jaar meer wachten die te openen; dit moet z'n toppunt zijn
93/100
(09-04-2012 04:03 PM)Bert schreef: [ -> ]2005
Dag 2 (vacustop)
Glaasje over
Z-A-L-I-G
Perfect versmolten, zijdezacht.
Heb nog eentje liggen en ga niet langer dan twee jaar meer wachten die te openen; dit moet z'n toppunt zijn
93/100
Ik ken ergens een goed moment
Les Hauts du Tertre 2000
Fles ontkurkt en een uurtje zuurstof laten happen. In de neus opmerkelijk veel fruit, mooie versmolten en soepele tannines in de mond, wellicht een wijn die men graag als 'vrouwelijk' kwalificeert. In elk geval een wijn waarvoor ook mijn madam graag overstag gaat. Is nu top en er is geen nood om hem nog verder te laten rusten, maar hij kan volgens mij wel nog even mee. Een bevestiging dat in de topjaren ook de tweede wijnen van domeinen die elk jaar niveau halen de moeite van het bewaren waard zijn. Straks de rest van de fles koel opbergen om morgen met een hopelijk perfect stukske geroosterd vlees te eten. Afgaande op de weervoorspelling en op wat ik vanavond in de tuin van alle kanten ruik is het immers het nationaal bbq-weekend, en in de diepvries ligt nog een schone entrecote te wachten op een goede gelegenheid.
Overigens, bestaat er zoiets als het empty-nest syndroom van de vinofiel? Deze fles is het voorlaatste exemplaar van een kistje van twaalf dat ik ooit ter gelegenheid van de aankoop van ons eerste huis kreeg (er bestaan slechtere cadeaus....). Heel veel mooie herinneringen aan de eerste tien die al gesneuveld zijn, maar de laatste zal toch met gemengde gevoelens opengaan.
(11-08-2012 10:34 PM)Bram80 schreef: [ -> ]Een bevestiging dat in de topjaren ook de tweede wijnen van domeinen die elk jaar niveau halen de moeite van het bewaren waard zijn.
Zéér juist!!!
(11-08-2012 10:34 PM)Bram80 schreef: [ -> ]Straks de rest van de fles koel opbergen om morgen met een hopelijk perfect stukske geroosterd vlees te eten.
Daar vrees ik dan weer een beetje voor... niet dat ik twijfels heb over uw BBQtalenten, t gaat eerder over die Bordeaux. Médocs die enigszins op dronk zijn hebben de neiging na openen redelijk snel te oxideren. Frisheid verdwijnt, wijn geeft vermoeide indruk. - Hope I m wrong for this one..!
(11-08-2012 10:34 PM)Bram80 schreef: [ -> ]Overigens, bestaat er zoiets als het empty-nest syndroom van de vinofiel? Deze fles is het voorlaatste exemplaar van een kistje van twaalf dat ik ooit ter gelegenheid van de aankoop van ons eerste huis kreeg (er bestaan slechtere cadeaus....). Heel veel mooie herinneringen aan de eerste tien die al gesneuveld zijn, maar de laatste zal toch met gemengde gevoelens opengaan.
Schitterend! Het empty case syndroom - t bestaat wel degelijk!
(12-08-2012 11:32 AM)vinejo schreef: [ -> ] (11-08-2012 10:34 PM)Bram80 schreef: [ -> ]Straks de rest van de fles koel opbergen om morgen met een hopelijk perfect stukske geroosterd vlees te eten.
Daar vrees ik dan weer een beetje voor... niet dat ik twijfels heb over uw BBQtalenten, t gaat eerder over die Bordeaux. Médocs die enigszins op dronk zijn hebben de neiging na openen redelijk snel te oxideren. Frisheid verdwijnt, wijn geeft vermoeide indruk. - Hope I m wrong for this one..!
Dat viel gelukkig mee: echt beter was de wijn niet geworden, eerder een tikkeltje vermoeider met het fruit net iets meer naar de achtergrond, maar zeker nog lekker. Ik had de eerste dag na het ademen wel gewoon twee glazen uitgeschonken en meteen daarna de vacuvin-stop erop en de koele berging in.
Du Tertre 2003
Popped and poured.
Zéér fruitgedreven. Lekker sappig rood fruit. Stevige, evenwichtige structuur. Enorme verleider.
IK had deze wijn minder hoog ingeschat.
Na Prieuré Lichine 2003 nog een zeer mooie Margaux uit dit uitdagend jaar.
Hallo
Ik heb vorige week de folder van wijnhandel Thienpont ontvangen en ik ben van plan om of La Gravette de Certan 2010 te kopen of chateau du tertre 2010. Heeft iemand van jullie ervaring met één van deze wijnen (eventueel eerdere jaargangen) en zo ja wat zijn jullie bevindingen
Alvast bedankt
(24-05-2013 01:11 PM)shiraz schreef: [ -> ]Hallo
Ik heb vorige week de folder van wijnhandel Thienpont ontvangen en ik ben van plan om of La Gravette de Certan 2010 te kopen of chateau du tertre 2010. Heeft iemand van jullie ervaring met één van deze wijnen (eventueel eerdere jaargangen) en zo ja wat zijn jullie bevindingen
Alvast bedankt
Wat betreft mijn ervaring
Château Du Tertre is een wijn waarmee je geduld moet hebben en die pas zijn werkkledij uit doet na 20 jaar of meer. Pas dan zal deze wijn elegantie en finesse vertonen en zijn appelatie eer aan doen. Hier baseer ik me vooral op de jaargangen 70; 80 en 90. Nadien heeft deze wijn meer aan verfijning, charme en fruit gewonnen.
De prijs van 35 Euro vind ik aan de hoge kant.
Met La Gravette de Certan geen ervaring.
De prijs is waarschijnlijk zo hoog omdat het om 2010 gaat, het is mij opgevallen dat de prijs van meeste Bordeauxwijnen van 2010 aan de stevige kant zijn. De vraag is op deze hogere prijs zich vertaalt in een hogere kwaliteit.
Ik weet dat de eigenaar van du tertre dezelfde is dan die van chateau Giscour, ligt du tertre in hetzelfde smaakprofiel?
Heb enkele flesjes du Tertre 2008 liggen en vond (tijdje geleden da'k 1tje heb open gedaan) dit jong al een zeer mooie wijn. Gravette de Certan 2010 (als mn geheugen me niet in de steek laat was het de 2010) op de vorige Thienpont degustatie gedronken: nog jong maar wordt een dijk van een wijn. Beide wel vrij prijzig. Aanraderke als je dan toch iets van Bdx 2010 bij Thienpont wilt kopen: Clauzet. P/Q echt top.
(25-05-2013 09:17 AM)claret schreef: [ -> ]Heb enkele flesjes du Tertre 2008 liggen en vond (tijdje geleden da'k 1tje heb open gedaan) dit jong al een zeer mooie wijn. Gravette de Certan 2010 (als mn geheugen me niet in de steek laat was het de 2010) op de vorige Thienpont degustatie gedronken: nog jong maar wordt een dijk van een wijn. Beide wel vrij prijzig. Aanraderke als je dan toch iets van Bdx 2010 bij Thienpont wilt kopen: Clauzet. P/Q echt top.
Gravette is heel mooi, even verfijnd dan de eerste wijn maar met minder diepgang. Jammer genoeg is de 2010 - net zoals alle andere topBordeaux- totaal overprijsd, 47 euro voor een tweede wijn, belachelijk gewoon.
Ik plaatste de 2001 in mijn tweede wijnen degustatie ooit tegen een Cap de Faugeres, hier kan je het resultaat zien
http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/ar...-slot.html
Du Tertre dan weer is een goede wiijn, niet wereldschokkend, maar in topjaren misschien wel de moeite, hier dronk ik de 2005
http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/ar...-2010.html
Ik herinner me van een WTdegustatie ook een Du Tertre die heel goed meeviel, herinner me het jaar niet meer.
Nu, ook 2010 dus ook ridicuul van prijs, 35 euro voor een wijn die er tot 5 jaar terug in de wijnfestivals een 20 tal moest kosten
Als je per se 2010 wil zou ik in de iets minder bekende appellaties zoeken. Die wijnen zullen veelal even goed bewaren. Als je toch voor de grotere namen gaat, zoek dan naar 2008, 2004 of nu 2012 in primeur.
Bizar dat op eigen topic voor deze wijn nog niet veel genoteerd is.
Du Tertre heeft ook mij steeds kunnen plezieren, maar nooit met een waauw.
Tot ik deze
2004 in het glas had...
Uit de kelder (nu 13°), meteen opengedaan, half glaasje uitgeschonken en amper half uurtje later reeds geproefd.
Amai, wat een mooie, verleidelijke neus na de wijn eens te laten dansen in het glas...
Bloemetjes, melkchocolade, snuifje peper ook, kandijsiroop, ceder, vers gezaagde oregon*.
Ook in de mond extreem aangenaam om drinken, zo zacht, fijn en interessant.
Niet echt complex of vol, maar gewoon zó goed, man! Middellange afdronk,
licht prikkeltje blijft even tikken op de tong maar glijdt toch zo makkelijk, vlot binnen.
Ongetwijfeld beste du Tertre die ik dronk (voorheen 78, 01, 03, 05 geproefd) tot op heden.
Ik zou zeggen; drink now!
92+
* en ik kan het weten want heel de dag verbouwingen op zolder gedaan met oa. oregon balken - en neen, het zagemeel zit niet meer in mijn neusgaten
(11-01-2014 07:55 PM)Bert schreef: [ -> ]Bizar dat op eigen topic voor deze wijn nog niet veel genoteerd is.
Du Tertre heeft ook mij steeds kunnen plezieren, maar nooit met een waauw.
Tot ik deze 2004 in het glas had...
Uit de kelder (nu 13°), meteen opengedaan, half glaasje uitgeschonken en amper half uurtje later reeds geproefd.
Amai, wat een mooie, verleidelijke neus na de wijn eens te laten dansen in het glas...
Bloemetjes, melkchocolade, snuifje peper ook, kandijsiroop, ceder, vers gezaagde oregon*.
Ook in de mond extreem aangenaam om drinken, zo zacht, fijn en interessant.
Niet echt complex of vol, maar gewoon zó goed, man! Middellange afdronk,
licht prikkeltje blijft even tikken op de tong maar glijdt toch zo makkelijk, vlot binnen.
Ongetwijfeld beste du Tertre die ik dronk (voorheen 78, 01, 03, 05 geproefd) tot op heden.
Ik zou zeggen; drink now!
92+
* en ik kan het weten want heel de dag verbouwingen op zolder gedaan met oa. oregon balken - en neen, het zagemeel zit niet meer in mijn neusgaten
Toch maar even beide topics bijeengegooid
Mooie beschrijving trouwens! dit Chateau wordt toch een beetje onderschat denk ik, net als het oogstjaar...