Allen,
Ik heb in de kelder nog een magnum fles Leeuwin Estate, Art Series, Cabernet Sauvignon van 1999 liggen.
* Best nu op drinken zeker? Want gaat alleen maar slechter worden?
* Zou ik die best karafferen op voorhand? Of vanwege de ouderdom echt niet meer nodig? Indien wel, hoe langs zou ik die best open zetten op voorhand?
* Past dat bij varkenshaasje met rode-wijn saus, met een groentenkransje van gestoofd/gebraden witloof, worteltjes en gebakken boontjes omringd met spek?
Graag wat feedback voor een newbie.
Hallo Xcalibur
1ste vraag : ik denk dat deze op dronk is, zelfs in magnum. Komt deze van een eindelot van bij Ad Bibendum? Toen ze hun stock nog in Alken hadden? Maar hij kan gerust nog enkele jaren liggen.
2de vraag, ik zou eerst een glaasje uitschenken en dan even in het glas houden. Je kan dan naar eigen indruk een stuk caraferen maar ik denk niet dat dat nodig gaat zijn. Ik zou hem wel een paar uur op voorhand opendoen en als het goed zit de stop er gewoon terug op tot je gaat eten, zo kan hij al wat ademen.
3de vraag, gaat daar zeker bij gaan.
Laat maar weten hoe het was.
(20-02-2015 02:26 PM)Xcalibur schreef: [ -> ]Allen,
Ik heb in de kelder nog een magnum fles Leeuwin Estate, Art Series, Cabernet Sauvignon van 1999 liggen.
* Best nu op drinken zeker? Want gaat alleen maar slechter worden?
* Zou ik die best karafferen op voorhand? Of vanwege de ouderdom echt niet meer nodig? Indien wel, hoe langs zou ik die best open zetten op voorhand?
* Past dat bij varkenshaasje met rode-wijn saus, met een groentenkransje van gestoofd/gebraden witloof, worteltjes en gebakken boontjes omringd met spek?
Graag wat feedback voor een newbie.
Welkom Xcalibur! Persoonlijk zou ik dit niet carafferen, eventueel wel wat op voorhand openen om eens te proeven. Kijk eens op cellartracker want daar hebben redelijk wat mensen de 1999 recent gedronken, waaronder één zelfs uit magnum. Iedereen heeft het er over zachte, geïntegreerde tannines, dus wijst er voor mij op dat je deze kan drinken zonder dat die een zware zuurstofkuur nodig heeft.
Ja, deze komt van een eindelot (jan/feb 2015) van Ad Bibendum.
Ik had op een eerdere degustatie de Leeuwin Estate geproefd en ik vond die heel goed. (2j geleden? 0.75 liter flesjes) Ik wist niet welke soort en welk jaar dat toen was. Op de proeftafel van de eindeloten stond een magnumversie en die vond ik opnieuw heel goed.
Daarom heb ik er het op gewaagd om er eentje mee te nemen. Achteraf gezien misschien een gok, maarja. Hij ligt nu in de kelder en aangezien ik een etentje met naaste familie plan is dit misschien een ideaal moment om hem te ontkurken (cfr menu varkenshaasje, rode wijn saus en groentenkrans met toch gestoofde/tertiaire aroma's erin en kroketjes natuurlijk)
Ik ga hem dan een 2tal uurtjes op voorhand opentrekken en al eens voorproeven ;-)
Goed gedacht! Bij een magnum kan je al eens "doorvoorproeven":-)
Van Limburg?
Leeuwin Estate, Art Series Cabernet Sauvignon 1999, magnum versie was goed, lekker sappig, fluweel zachte taninnes, aangenaam om te drinken. Maar ik had hem me krachtiger voorgesteld. Overall miste hij wat body.
Zeker goed, maar té prijzig voor de vraagprijs die men momenteel vraagt. Door de eindeloten aktie was de prijs in mijn ogen juist aanvaardbaar (50€ voor magnum ~25€ voor gewone fles).
Ik zou willen bevestigen tegen diegene die er nog eentje liggen hebben: nu drinken.
Ik werk in Limburg, maar ik ben afkomstig van Vlaams-Brabant, omgeving Tienen/Glabbeek/Kortenaken.
De eindelotenprijzen waren idd "juist aanvaardbaar" maar vele flessen waren dan ook aan het "einde van hun lot" :-)
Groeten uit Bierbeek - Lovenjoel
Idd, bij AB zijn de flessen met de grootste korting meestal al op de terugweg.
Xcalibur: een gokje...Bets-City ?
@Kris: nee niet Bets-city.
Ik denk niet dat er iemand mij kent, want de wijn-passie is pas recentelijk begonnen.
Moesten jullie willen kennis maken: ik sta altijd open voor een uitnodiging en/of afspraak ergens bij een proeverij. Je laat maar iets weten.